YEREL HABERLER - 25 Ekim 2016 Salı 11:18

Murat Paşa Kent Meydanına ince zevk ayarı

A
A
A
Murat Paşa Kent Meydanına ince zevk ayarı

Erzurum Merkez Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yürütülen Murat Paşa Kent Meydanı Projesi, başkan Ali Korkut’un ince zevk ve estetik hassasiyetiyle ilerliyor. Her ayrıntıya vurgu yapan, en küçük ayrıntıyı gözden kaçırmak istemeyen Ali Korkut, DAP tarafından da desteklenen projenin bütün görkemiyle tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmasını istiyor. Murat Paşa Camii, Murat Paşa Hamamı ve Ahmediye Medresesi, şehrin önemli tarihi değerleri arasında yer alıyor.
Yakutiye İlçe Belediyesi tarafından yürütülen, DAP’ın proje finansmanı desteği sağladığı Murat Paşa Camii, Murta Paşa Hamamı ve Ahmediye Medresesini bir meydan içerisinde sunacak olan Murat Paşa Kent Meydanı projesi ilerliyor. Her adımı, en küçük ayrıntısı Belediye Başkanı Ali Korkut tarafından izlenen projenin soğuklar bastırmadan tamamlanması hedefleniyor. En küçük ayrıntıyı kaçırmak istemeyen Başkan Ali Korkut, tarihi eserleri incitmeyecek, onların estetiğine yakışır iş ve işçilik için hassas davranıyor. İnce zevk, estetik işçilik için projenin her anını, kullanılan malzemeyi, uygulama detayını izleyen Ali Korkut, "Böylesine kıymetli eserleri sunacak projenin kusursuz olması gerekiyor. Bütün çabamız bunun için" dedi.
"Kadim Erzurum’u ortaya çıkarmak"
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, 1314 tarihli Ahmediye Medresesi, 1573 tarihli Murat Paşa Camii ve Murat Paşa hamamının kadim şehrin can damarları olduğunu belirtiyor. Eski Erzurum’un gün yüzüne çıkarılmasının benzer projelerle mümkün olduğunu belirten Korkut, "Erzurum yerleşiminde tarihi eserlerin bir anlamı ve özelliği var. Şehrin ana noktalarını çizen bu eserler, zamanla kötü yapılaşmalarla işgale uğramış. kötü yapılaşmayı alandan uzaklaştırıyoruz, çevrenin nefes almasını sağlıyoruz. Bu aynı zamanda Erzurum merkezini bölge bölge nefes alır konuma getirmeyi sağlıyor. Projelerimiz ile kadim Erzurum’u ortaya çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.
"Belediye, yük altına giriyor"
Ali Korkut, tarihi eserlerin çevresini açan projelerin, mali açıdan önemli yükler getiriyor. Murat Paşa Kent Meydanı projesi için 5 milyon lira civarında kamulaştırma yapıldığını anımsatan Ali Korkut, "Kent Meydanı projemiz tamamlanınca, 7 milyon lirayı bulan bir maliyet ortaya çıkacaktır. Bu maliyetin belediyeye geri dönüşü yok. Öyleyse niye bu yükün altına giriyoruz; Erzurum’un tarihi değerleriyle, eserleriyle gün yüzüne çıkması bizim için en önemli kazançtır. Bir şehri tarihi değerleri, aynı zamanda o yerin mührüdür. Biz, bu maliyetlere Erzurum’un mühürlerini canlandırmak için katlanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Murat Paşa Camii tarihçesi
Şehir merkezinde, bulunduğu mahalleye adını veren Murat Paşa Camii, yanındaki hamamla birlikte sur kapılarından Erzincan Kapısı civarındadır. Kitabesine göre 1573 tarihinde Sadrazam Kuyucu Murat Paşa tarafından yaptırılmıştır. Lala Paşa Camii’nden sonra Erzurum’daki ikinci Osmanlı camisidir. Yapı plan ve mimarı bakımından, şehrin kendisinden sonra inşa edilen tek kubbeli camilerine bir model oluşturmuştur. Caminin minaresi, doğusundaki Ahmediye Medresesi’nin minaresi ile ortaktır.
Ahmediye Medresesi ise 1314 yılında Ali oğlu Ahmet tarafından Darül Hadis (Hadis Okulu) olarak yaptırılmıştır. Kapalı avlulu medreseler grubuna giren yapı küçük ölçüde planlanmıştır. Dikdörtgen şekilli avlunun üzeri tonozla örtülüdür. Süsleme açısından sade olan medrese Selçuklu Medreseleri tarzında inşâ edilmiştir.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale İsrail’e tepki gösteren STK’lar, 14 Mayıs’ın "Filistin Soykırım Günü" ilan edilmesini istedi Kırıkkale’de Filistin’e destek için toplanan STK üyeleri, İsrail’in kuruluş yıl dönümü 14 Mayıs’ın "Filistin Soykırım Günü" olarak ilan edilmesini istedi. Kırıkkale’de sivil toplum kuruluşu (STK) üyeleri, İsrail’in Filistin’e yönelik sürdürdüğü saldırıları protesto etti. Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan STK üyeleri, İsrail aleyhine sloganlar atarak, tekbir getirdi. Vatandaşlar, ellerinde Türk ve Filistin bayraklarıyla İsrail’e tepki gösterdi. Nur Camii İmam-Hatibi Murathan Önder tarafından da Kur-an-ı Kerim tilaveti okundu, dualar edildi. Grup adına konuşan İkra Vakfı Başkanı Mustafa İşler, İsrail’in kuruluş yıl dönümü 14 Mayıs’ın "Filistin Soykırım Günü" olarak ilan edilmesini istedi. "Filistinli çocuklar için buradayız" Gazze için toplandıklarını ifade eden İşler, "Buradan tüm dünyaya sesleniyoruz. Bundan sonra 14 Mayıs’ın ’Filistin Soykırım Günü’ olarak ilan etmelerini istiyoruz. İlk kıblemiz Mescid-i Aksa için Kudüs için bombardıman altındaki Gazze için buradayız. Gazze, İslam’ın son kalesi olduğu için buradayız. Yıkılan hastanelerdeki bebekler için buradayız. Canlı olarak organları kesilip organ mafyasına satılan Filistinli çocuklar için buradayız. Yahudi ürünlerini boykot etmek için buradayız. Şehit olan sağlık çalışanları için esnaflar için buradayız" dedi.