KÜLTÜR SANAT - 13 Kasım 2018 Salı 10:00

811 yıllık Selçuklu hamamından dünyanın ilk bor müzesine

A
A
A
811 yıllık Selçuklu hamamından dünyanın ilk bor müzesine

1207 yılında Alaaddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun tarafından yaptırılan 811 senelik tarihi Selçuklu hamamına kurulan dünyanın ilk Bor ve Etnografya Müzesi, barındırdığı tarihi doku ve eşsiz eserleri ile misafirlerini ağırlıyor.

1207 yılında Alaaddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun tarafından yaptırılan 811 senelik tarihi Selçuklu hamamına kurulan dünyanın ilk Bor ve Etnografya Müzesi, barındırdığı tarihi doku ve eşsiz eserleri ile misafirlerini ağırlıyor.


Ümmühan Hatun’un yüzyıllar önce yaptırdığı hamam, Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bulunuyor. Tarihi hamam 1970’li yıllara kadar bölge halkına ve gelen misafirlere uzun bir süre hizmet etti. Yıllar geçtikçe yıpranan hamam, 2007 yılında ilçe kaymakamlığı öncülüğünde dünyanın ilk Bor ve Etnografya Müzesine dönüştürüldü.


Konuyla ilgili bilgi veren Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın, tarihi hamamın yapılış hikâyesini anlattı. Kalın, "Burası, 1200’lü yılların başında Alaaddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun tarafından yaptırılmış bir hamamdır. Seyitgazimiz, Seyit Battal Gazi hazretlerinin 740 yıllarında bu topraklara gelmesiyle şereflenmiş bir ilçedir. Seyit Battal Gazi hazretleri bu topraklarda 740’lı yıllarda da şehit düşmüştür. Akabinde 1200’lü yılların başında o zamanın en büyük hükümdarlarından olan Gıyaseddin Keyhüsrev’in eşi, Alaaddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun’un rüyasına Seyit Battal Gazi hazretleri düşmüştür ve Seyit Battal Gazi hazretlerinin mezarını kendine ahdetmiştir. Burada Üçler Tepesi üzerinde Seyit Battal Gazi hazretlerinin mezarını bulmuş ve orada türbesini yaptırmıştır. Akabinde Ümmühan Hatun aynı şekilde gelip burada bir hamam yaptırmıştır" dedi.


"Dünyada ilk ve tek olan bor müzesi"


Tarihi hamamın müze haline dönüştürülmesini de aktaran Başkan Kalın şunları söyledi;


"Seyitgazi’deki bu hamam Selçuklu mimarisine sahiptir. Alttan ısıtmayla çalışmıştır son zamanlara kadar. Neredeyse 1950-1970’lere kadar da aslında hamam aktif olarak, yakın tarihe kadar çalışmıştır. 2007 yılında kaymakamlığımız kanalıyla burası bir müzeye dönüştürülmüştür. Bir kısmı etnografya müzesi bir kısmı da dünyada aslında ilk ve tek olan bor müzesi olarak tefrişatı gerçekleştirilmiştir. Hamamımız burada gelen misafirlerimize müze olarak hizmet etmekte. Bor ve Etnografya Müzesi, Seyitgazimizdeki kullanılan tarihi eski eşyaların tamamının sergilendiği ve bor ürünlerine ait çeşitlerin tamamının sergilendiği bir müze şeklinde burada hizmet vermektedir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.