EĞİTİM - 04 Şubat 2016 Perşembe 11:55

Anadolu Üniversitesi İle El-Farabi Ulusal Üniversitesi Arasında İş Birliği Protokolü

A
A
A
Anadolu Üniversitesi İle El-Farabi Ulusal Üniversitesi Arasında İş Birliği Protokolü

Anadolu Üniversitesi ile El-Farabi Ulusal Üniversitesi, Erasmus ve Farabi Değişim Programları kapsamında iki üniversite arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin kapılarını açacak protokole imza attılar. Törende ayrıca protokol kapsamında iki üniversite arasında ilerleyen dönemlerde ortaklaşa yürütülmesi planlanan projeler ve araştırmalar hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.
Anadolu Üniversitesi Rektörlük Ofisi’nde, 3 Şubat Çarşamba günü gerçekleştirilen protokol imza töreninde, Başbakan Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, El-Farabi Ulusal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galımkayır Mutanov, Eskişehir Vali Yardımcısı Şakir Erden, Anadolu Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan Özcan’ın yanı sıra El-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi’nden Farabi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Jakıp Altayev, TURKSOY Bölüm Başkanı Doç. Dr. Askar Turganbayev, Öğretim Elemanı Madina Zhumabayeva ve Eskişehir Valiliği İl Planlama Uzman Yardımcısı Yunus Emre Tuzcu ve Danışman İbrahim Akgün yer aldı.
Tören, Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Rektör Prof. Dr. Galımkayır Mutanov’un karşılıklı hediye takdiminin ardından sona erdi. Program, Türk Dünyası Başkentliği kapsamında Anadolu Üniversitesi TV Yapım Merkezi tarafından hazırlanan ve Türk dünyasının ünlü filozofu Farabi’nin yaşamını konu alan “Farabi Belgeseli”nin gösterimi ile devam etti.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ’NDEN TÜRK DÜNYASINA ARMAĞAN: “FARABİ BELGESELİ”
Proje yürütücülüğünü Prof. Dr. Bekir Karlığa’nın, genel yapım koordinatörlüğünü ise Anadolu Üniversitesi İletişimden Sorumlu Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Barış Kılınç’ın yaptığı belgesel filmin yönetmenliğini Arş. Gör. Serhat Koca gerçekleştirdi. Anadolu Üniversitesi TV Yapım Merkezi tarafından hazırlanan “Farabi Belgeseli”nin gösterimi, Kongre Merkezi Mavi Salon’da yoğun katılımla gerçekleştirildi.
FARABİ BELGESELİ, MEDENİYETLER İTTİFAKI FORMU’NDA GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR
Farabi’nin, bilimsel eserlerle ve felsefi çalışmalarla Türkiye’de ve Kazakistan’da tanıtılmasına gayret ettiklerini belirten Prof. Dr. Bekir Karlığa, Eskişehir Türk Dünyası Başkentliği kapsamında Anadolu Üniversitesinin büyük katkılarıyla hazırlanan belgesel filmin Türk dünyası açısından önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Karlığa, nisan ayında Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de Birleşmiş Milletler’in desteğiyle gerçekleştirilecek olan Medeniyetler İttifakı Formu’nda, etkinliğin sembol ismi olan Farabi’nin yaşamını konu alan belgesel filmin lansmanını yapacaklarını söyledi. Bundan sonrası için de Anadolu Üniversitesine, her türlü desteği vereceklerine değinen Prof. Dr. Bekir Karlığa, “Anadolu Üniversitesi, yürütülecek çalışmalar için zaten yeterli güce sahip. Belgesel filmin hazırlanmasında vermiş olduğu katkılardan dolayı Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ı tebrik ediyorum. Bu çalışmanın uluslararası platformda yer alabilmesi için de gerekli görüşmeleri yaptık ve film dünya televizyonlarında da İngilizce olarak yayınlanacak” dedi.
“ANADOLU ÜNİVERSİTESİ İLE HER ZAMAN İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ”
“Anadolu Üniversitesi ile her zaman iş birliğine hazırız” diyen El-Farabi Ulusal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galımkayır Mutanov, Farabi için hazırlanan belgesel filmin çok önemli olduğunu dile getirdi. Üniversiteler olarak amaçlarının, Türk dünyasına yeni Farabi’lerin kazandırılması yönünde çalışmalar yürütmek olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mutanov, belgeselin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini ileterek sözlerini sonlandırdı.
Anadolu Üniversitesi TV Yapım Merkezi tarafından hazırlanan belgesel filmin bu anlamda bir ilk olmasını dilediğini ve bundan sonra da çalışmalarının devam edeceğini ifade eden Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan da, projenin hazırlanmasında emeği geçen herkese ve katılımcılara teşekkür etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı” Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, "Son yıllarda simülasyon teknolojileri dünyada artan bir önem kazandı. Askeri simülatör ve eğitim sistemleri, pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir" dedi. Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, SİMSOFT ANKARA HAB’da SİMMER adında simülasyon merkezini açtı. Türkiye’nin uzay ve havacılık sanayiine kaldıraç olacak yerli ve yabancı firmaların ve yan sanayi firmalarının bölgeye çekilmesi doğrultusunda kurulan Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (HAB) birinci etabı için çalışmalar 2017 yılının son çeyreği ile başladığını belirtti. Test merkezinin küçük ve orta ölçekli işletmelerin sektöre daha çok dahil edilebilmesi amacıyla kurulduğunu belirten Görgün, "Birinci etabımızda fiili üretime geçen firma sayısı 43 olup, firmalarımız toplam 253 bin metrekare kapalı alanda üretim faaliyetlerini yürütmektedir. Buna ilaveten inşaat faaliyeti aktif olarak devam eden 74 firmamız bulunmaktadır. Yine bugün itibari ile 2 bin 200 kişiye istihdam sağlanmakta olan OSB’mizde inşaatı devam eden sanayicilerimizin de faaliyete geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 7 bin 500 olacağını öngörmekteyiz. OSB’mizin her iki etabının da faaliyete geçmesi ile birlikte bölgemiz toplam alanı 700 hektar seviyelerine ulaşacak. Yapılacak toplam yatırım tutarı 3 milyar dolar olacak ve bölgede 20 bin kişiye istihdam sağlanacaktır" diye konuştu. Askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörleri üretilecek Son yıllarda simülasyon teknolojilerinin dünyada artan bir önem kazandığının altını çizen Görgün, simülasyon teknolojilerinin NATO bünyesinde de kritik teknoloji olarak kabul edildiğini dile getirerek, "Askeri simülatör ve eğitim sistemleri pazar büyüklüğü 2022 yılında 9,2 milyar olarak gerçekleşmiş olup, bu rakamın 2027 yılına kadar yıllık bileşik yüzde 5,6 oranında büyüyerek 12,2 milyar dolar seviyesine ulaşması öngörülmektedir. Başkanlığımız tarafından Simsoft firmamıza sağlanan kredi desteği ile bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ’SİMMER- Yeni Nesil Simülatör Üretim, Eğitim ve Test Merkezi’nde hava, kara ve deniz platformlarına yönelik askeri ve sivil amaçlı eğitim simülatörlerinin üretimi, donanım entegrasyonu, araştırma ve test faaliyetleri yapılacaktır. Kurulan üretim hattı üzerinde, büyüklüklerine ve tiplerine bağlı olarak 10 adet simülatörün üretimi ve entegrasyonu eş zamanlı olarak yapılabilecektir. Simülatör sistemlerinde yer alan farklı kapasitelerde ve farklı serbestlik derecelerine sahip hareket sistemlerinin tasarım, üretim, entegrasyon ve test işlemleri gerçekleştirilebilecek, özgün yazılım çözümlerinin yanında, donanım ve elektromekanik sistemlerin geliştirilmesi ve üretimi de yapılacaktır" ifadelerini kullandı.