GÜNDEM - 29 Mart 2024 Cuma 16:40

Tepebaşı’nda bir ilki başaran süt çiftliğine ’Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası’ verildi

A
A
A
Tepebaşı’nda bir ilki başaran süt çiftliğine ’Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası’ verildi

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tepebaşı İlçesi’nde bir ilki başaran süt çiftliğine ziyarette bulunarak ’Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikasını’ teslim etti.


Tepebaşı İlçesi’nin Keskin Mahallesi’nde bulunan hayvancılık işletmesi mevzuat çerçevesinde istenen gereklilikleri yerine getirerek AB Onaylı Süt Çiftliği statüsü almaya hak kazandı. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerince gerçekleştirilen işletme ziyaretiyle sertifika firma yetkililerine teslim edildi.



"Tepebaşı ilçemizde ilk AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verilmiştir"


Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt, “Eskişehir’de ikinci AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası’na sahip olan işletmemiz, brucella ve sığır tüberkülozu hastalıklarına karşı ari olup, Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası’na sahiptir. Ayrıca AB standartlarında ve belirlenen kriterler çerçevesinde yapılan denetimler sonucunda AB standartlarında süt ürettiği belirlenmiş ve İl Müdürlüğümüz tarafından işletmeye Eskişehir’de ikinci, Tepebaşı ilçemizde ilk AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verilmiştir" dedi.



Çiftlik bünyesi altında çalışan personeline eğitim veriliyor


Avrupa Birliği standartlarındaki süt çiftliğinde ari işletmelerdeki hastalık taramalarının yanı sıra çiğ süt kalite ve özellikleri için de ayrıca bir tarama yapılıyor. İçindeki bakteri sayısı, somatik hücre sayıları, yağ, protein ve kuru madde oranları, donma noktası, aflatoksin ve antibiyotik kalıntıları onaylı laboratuvarlarda teste tabi tutuluyor. Çiftlik bünyesi altında çalışan personeline eğitim veriliyor. Öte yandan değerlerinde sorun çıkan veya antibiyotikli olan sütler tutanak tutularak hemen imha ediliyor. Hayvanlarda kullanılan yemler de devamlı kontrol edilerek üretimin en sağlıklı şekilde tüketiciye ulaşması sağlanıyor.



2024 yılı için destekleme miktarının artırılması bekleniyor


Türkiye’de görülen Sığır Tüberkülozu ve Sığır Brusella hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla Hastalıktan Ari İşletme Sağlık Sertifikası almış işletmelerin desteklenmesi için, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2023 yılı için Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı gereğince hayvan başına bin 200 TL destekleme ödemesine ilave olarak AB onaylı süt çiftliklerine hayvan başı 200 TL destekleme ödenmektedir. 2024 yılı için destekleme miktarının artırılması öngörülüyor.



Çiğ sütün perakende olarak satışı ancak ari işletmelerden yapılabiliyor


Tarım ve Orman Bakanlığı’nca uygulanan hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi, hayvan sağlığının korunması yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile Türkiye’deki süt sektörünün Avrupa Birliği’ne süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil ediyor. Çiğ sütün perakende olarak satışı ancak ari işletmelerden yapılabilirken, ari olmayan işletmelerden elde edilen sütler ise toplanarak süt işleme tesislerinde işlem görmesinden sonra satışına izin veriliyor. Ayrıca ari işletme sahiplerine ürettikleri süt, yetiştirdikleri buzağı ve sattıkları düveler için Bakanlık tarafından daha yüksek desteklemeler yapılarak ari işletme sahipleri teşvik ediliyor. Yetiştiriciler, konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabiliyor.


Ziyarete Tepebaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeki Sert, Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt ile görevli veteriner hekimler katılım gösterdi.



Tepebaşı’nda bir ilki başaran süt çiftliğine ’Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası’ verildi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Yamaç paraşütçülerini indirdikten sonra freni boşalan safari aracı boş eve daldı Antalya’nın Alanya ilçesinde yamaç paraşütçülerini araçtan indirdikten hemen sonra freni boşalan bir safari aracı yaklaşık 100 metrelik rampadan geriye doğru hızla inerek, çevredeki bir evin duvarına çarparak durabildi. Çarpmanın etkisiyle evin duvarında ve çatısında maddi hasar oluştu. Kaza, dün sabah saatlerinde Yamaç Paraşütü Dünya Hedef Şampiyonası 1. Etabının düzenlendiği Hıdrellez mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, sporcuları ve ekipmanlarını taşıyan 07 AHJ 876 plakalı safari aracı rampa yukarı çıkarken sporcuları indirdikten sonra bir anda freni boşaldı. Yaklaşık 100 metrelik mesafeden hızla rampa aşağı geri giden araç çevredeki tek katlı bir evin duvarına çarparak durabildi. Evin duvarında ve araçta maddi hasar meydana geldi. Sporcuların paraşüt malzemeleri ise daha sonra aracın üzerinden indirildi. Kaza anında araçta sporcuların bulunmaması muhtemel bir yaralanmanın önüne geçti. Kazanın ardından evin duvarının bir bölümünün yıkıldığı ve çatısında hasar oluştuğu görüldü. Kaza anı ise bir sporcunun cep telefonu kamerasına yansıdı. Görüntülerde safari aracının freninin boşaldığı ve geri giderek evin duvarına çarptığı anlar yer aldı. Görevlilerin paraşüt malzemelerini aracın üzerinden boşaltma görüntüleri de cep telefonu kamerası tarafından kaydedildi.
Kayseri Pazarören Fen Lisesi öğrencilerine müjde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; Pazarören Mimar Sinan Fen Lisesi’ne ziyarette bulunarak öğrenci ve öğretmenler ile bir araya geldi. Büyükkılıç, ziyarette öğrencileri Kayserispor ile Karagümrük maçına davet ederken, onlara Kayserispor forması dağıttı, test kitabı ve halı saha sözü verdi. Kayseri’nin yüz ölçüm bakımından en büyük ilçesi olan Pınarbaşı’na ziyarette bulunan Başkan Büyükkılıç, Pazarören Mimar Sinan Fen Lisesi’nde öğrenci ve öğretmenleri bir araya geldi. AK Parti Kayseri İl Başkanı Fatih Üzüm ve il yönetimi üyelerinin de yer aldığı ziyarette Başkan Büyükkılıç, Pazarören Mimar Sinan Fen Lisesi öğrencilerine bazı müjdeler verip, okul için halı saha, 200 kitap ve buna ek soru bankası sözü vererek, KAYMEK’ten de kurs açılabileceğini değerlendirdi. Büyükkılıç, ayrıca gelecek hafta sonu oynanacak Kayserispor-Karagümrük karşılaşmasına 100 öğrenciyi davet ederken, öğrencilere de Kayserispor forması hediye etti. Yılsonunda mezun olacak 12’nci sınıf öğrencilerinin talebini de dikkate alan Başkan Büyükkılıç, 12’nci sınıfların mezuniyet törenleri için organizasyon sözü verdi. Büyükkılıç, gençleri sevdiklerini ve başarılar dilediklerini ifade ederek, “Halı saha dediniz, gündemimize aldık. Formaları dağıttık sizleri Kayserisporlu yaptık, maça gideceğiz. Mezuniyet töreninde yer imkânı sağlayacağız. Burası bizim için önemli, buraya her türlü desteği sınırsız vermek mecburiyetindeyiz. Sizleri seviyoruz, başarılar diliyoruz” dedi. Öğrenciler de Başkan Büyükkılıç’a, ‘biz de sizi seviyoruz’ sözleri ile alkışlar eşliğinde teşekkür etti. Keyifli geçen ziyarette öğrencilerin yoğun ilgisi ve sevgisi ile karşılanan Büyükkılıç, öğrenci ve öğretmenler ile günün anısına hatıra fotoğrafı da çektirirken, okul idarecilerinden eğitim ve öğretim faaliyeti hakkında da bilgiler aldı.
Balıkesir Bandırma’da hastane trafiği sorununa BTO çözümü Bandırma Ticaret Odası, hastane yolunun düzenlenmesi konusundaki taleplerinin hayata geçirildiğini açıkladı. Bandırma Ticaret Odası Meslek Komiteleri her ay düzenlenen toplantılarda sektörel ve yerel sorunları görüşerek çözüm önerileri üzerinde duruyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi yolunda yaşanan sorunlar taşımacılık ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren 9. Meslek Komitesi ve diğer meslek komite üyeleri tarafından dile getirildi. Talepler üzerine Bandırma Ticaret Odası harekete geçti. Hastane yolunda yaşanan yoğunluğu azaltıcı yan yol ve ışık düzenlemelerinin yapılması talebini başta Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yazılı olarak ileten Bandırma Ticaret Odası, bu talebini Karayolları Bölge Genel Müdürlüğü ve diğer kamu kurumlarına yaptığı ziyaretlerde de dile getirdi. Yapılan ziyaretler ve yazılı taleplerin ardından Bandırma Ticaret Odası hastane yolunda gereken düzenlemenin kamu kurumları ve yerel otoriteler tarafından hayata geçirildiğini açıkladı. Yeni düzenlemenin gerçekleştirilmesinde süreci tetikleyici rol oynadıklarını belirten Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, “Meslek Komitelerinin dile getirdiği birçok sorun ile ilgili gerekli yazışmaları yaparak lobi faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Bandırma’nın en önemli sorunlarından olan trafik ile ilgili, yaptığımız ziyaretlerde sunduğumuz çözüm önerimizin kabul görmüş olmasından dolayı mutluyuz. Bandırma Ticaret Odası olarak bundan sonraki süreçte de gerek üyelerimizden gerekse Meslek Komitelerimizden gelecek öneri ve görüşlerin çözüme kavuşmasında takipçi olacağız,” dedi.