YEREL HABERLER - 22 Aralık 2011 Perşembe 14:43

KALBE AYNI ANDA 3 AMELİYAT

A
A
A
KALBE AYNI ANDA 3 AMELİYAT

Ordu’da 4 yıl önce aort damarında başlayan genişlemenin ölümcül noktaya gelme ihtimali üzerine bir hastaya, aynı anda 3 ameliyat birden yapıldı.
Ünye ilçesinde yaşayan Mehmet Uysal’ın 4 yıl önce Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tahir Ulusoy tarafından yapılan tetkiklerinde aort damarında genişleme olduğu belirlendi. Yakın zamanda kalbinden yaşadığı şikayetlerin artması üzerine Medical Park Ordu Hastanesi’nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Tahir Ulusoy tarafından yeniden muayene edilen Mehmet Uysal’ın aort damarındaki genişlemenin ilerlediği, biraz daha geç kalınması halinde yırtılma ihtimalinin yüksek olduğu belirlendi. Koldan yapılan koroner anjiyografi sonucu kalbi besleyen damarlarında tıkanıklık olduğu tespit edilen hasta Prof. Dr. Erkan Kuralay tarafından ameliyata alındı. Ancak ameliyatın en ilginç yanı ise, kalbinden rahatsız olan kişiye aynı anda 3 ameliyatın bir arada yapılması olması oldu.
Ameliyatı gerçekleştiren Medical Park Ordu Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Erkan Kuralay ise söz konusu hastaya 3 ameliyatı birden yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Kuralay, yaptıkları incelemede hastanın koroner damarlarının bir tanesinde tıkanıklık, aort damarında genişleme ve aort kapağında da kaçırma olduğunu belirlediklerini ifade ederek, "Hastanın aort çapı 54 mm’ ye gelmişti. Bu yüzden ameliyatta öncelikle aortun baloncuk yapan kısmını çıkartıp oraya 30 mm’lik bir damar taktık. Böylece 54 mm olan aort çapını 28-30 mm ye kadar düşürerek, damarın yırtılma ihtimalini ortadan kaldırmış olduk. Aynı zamanda normal bir insanda kalp kapağı 3 kapakçıklı iken bu hastamızda 2 kapakçıklı idi. Hastanın aort kapağını tamir ettikten sonra hastanın kalp kapakçığındaki kaçağı da ortadan kaldırmış olduk. Ayrıca hastanın tek damarında da bypass yaptık. Üç işlemi birlikte yaptığımız bu operasyondan sonra hastamızın genel durumu oldukça iyi seyretti. Hasta kendisini çok çabuk toparladığı için kısa bir zamanda taburcu ettik’’ dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Enkaz altından şampiyonluğa Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü Halter takımında yer alan Büşra Kayadibi, 6 Şubat depremlerinde 3 gün boyunca enkaz altında kaldı ama azminden hiçbir şey kaybetmedi, kısa süre içinde hem Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncü oldu hem de madalya kazandı. Büşra Kayadibi, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlere Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde ablasının evinde yakalandı. 3 gün boyunca enkaz altında kalan ve yeğenlerini kaybeden Kayadibi, azimle, hırsla halter sporuna devam etti. Çok değil kısa süre içerisinde 2016’da başladığı halter sporunda derece almayı sürdüren Kayadibi, Türkiye Halter Şampiyonasında 3’üncülük elde etti ve madalyalar kazandı. Büşra Kayadibi, depremde Nurdağı’nda ablanın evinde olduğunu belirterek, “3 gün enkazda kaldık. Yeğenlerimi kaybettim. Ablam için bizim için çok ağır bir şeydi bu. Tam olarak atlatabilir miyiz, bu atlatılabilir bir şey mi? Onu da bilmiyorum. Vali Mehmet Lütfullah Bilgin Spor Salonu benim ilk spor salonumdu. Yıkılan yerler arasında antrenman salonum da var” dedi. “Yaşadıklarım atlatılması zor şeyler” Halterin hayatının odak noktasında olduğunu dile getiren Kayadibi, “Yaşanan felaket nedeniyle haltere biraz ara vermek zorunda kaldım. Odaklanmamda, hayatımın akışında birazcık sıkıntı oluyor benim için. İster istemez tabi, yaşadıklarım kolay şeyler değil. Atlatılması zor şeyler. Şu an toparlanma aşamasındayım. Tekrardan hayatımın merkezine kendimi koymak için çabalıyorum" diye konuştu. Halterde 55 kiloda yarıştığını belirten Kayadibi, “2016’da haltere başladım. Büyükler Türkiye Şampiyonasında ikinciliğim, Ay Yıldızlarda ve gençlerde madalyalarım var. Haftada 5 gün antrenmanlara geliyorum. Ortalama 3’er saat antrenman yapıyorum” dedi. Ablasının uzuv kayıpları olduğunu anlatan Kayadibi, “Sol kol, sol bacak, kol tamamen omuzdan, bacak dizin biraz altından. Şu an toparlanma aşamasında. Hala onunla ilgileniyoruz. Tam olarak hayat normale geçmiş sayılamaz bizim için” şeklinde konuştu. “Azimle hırsla kaldığım yerden devam edeceğim” Halter sporunun biraz nankör bir spor olduğunu aktaran Kayadibi, “Ara verince çok çabuk geriliyoruz. Derecelerimizde çok çabuk düşüş oluyor. Azimle, hırsla kaldığım yerden devam edeceğimi düşünüyorum” diye konuştu. Ankara’da madalya almasının kendisi için çok güzel bir his olduğunu söyleyen Kayadibi, “Tarifi yok. Antrenmanlara gidiyorum. Bir şeyleri başarmak amacıyla gayret sarf ediyorum. Antrenörlerimle birlikte emek veriyorum. Bu yüzden emeklerimin sonucunu almak beni çok mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.