GENEL - 27 Aralık 2011 Salı 15:09

TÜRK İŞBİRLİĞİ KONSEYİ EV SAHİBİ ÜLKE ANLAŞMASI

A
A
A
TÜRK İŞBİRLİĞİ KONSEYİ EV SAHİBİ ÜLKE ANLAŞMASI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ’’Türk Büyükelçilikleri, Türk Cumhuriyetlerinin de büyükelçilikleridir. Türk vatandaşına nasıl muamele yapılırsa, o şekilde muamele yapılacaktır’’ dedi.
Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Sekretaryasına Dair Evsahibi Ülke Anlaşması, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Türk İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Emekli Büyükelçi Halil Akıncı tarafından imzalandı.
Davutoğlu, Türk devletlerinin 20 yıl önce bağımsızlığını kazandığını belirterek, 20 yılda iyi bir mesafe alındığını kaydetti. Bu ülkelerin uluslararası toplumda saygın bir yer elde edindiğini ifade eden Davutoğlu, ülkelerin bazı sorunlar yaşadığını kaydetti. Davutoğlu, Türk devletlerinin arasındaki birlik ve beraberliğe dikkat çekerek, küresel dünyada tek başına devletlerin var olmasının daha zor olduğunu belirtti. Davutoğlu, ’’Türk Büyükelçilikleri, onların da büyükelçilikleridir. Türk vatandaşına nasıl
muamele yapılırsa, o şekilde muamele yapılacaktır. Türk kardeşlerimiz Türk Büyükelçiliklerinin kapısını çalabilir" dedi.
Akıncı ise, konseyin tarihçesinden bahsederek, 1996 yılında Konseyin ilk adımının atıldığını söyledi. Akıncı, uluslararası camiada Türk Cumhuriyetlerinin ağırlığının arttığını belirtti. Konseyin amacının Türk dünyasında kurumsallaşma adına tarihi bir adım atıldığı belirten Akıncı, konseyin öncelikli hedefinin Türk dünyasında karşılıklı güven ortamının pekiştirilmesi, ekonomik ve teknik işbirliği imkanlarına ivme kazandırılması olduğunu söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir