YEREL HABERLER - 01 Aralık 2011 Perşembe 09:54

TUNCELİ`DE ARSENİKLİ SU PANİĞİ

A
A
A
TUNCELİ`DE ARSENİKLİ SU PANİĞİ

Tunceli’de bir köyün içme suyunda yüksek orandaki arsenik bulgusuna rastlanması paniğe neden oldu.
Mazgirt ilçesine bağlı Kepektaşı köyü halkının 10 yıldan beri içme suyunu temin ettiği artezyen kuyusundan alınan örnekte yapılan analiz sonucu yüksek miktarda arsenik bulunması köylülerde paniğe yol açtı. Köyün içinde bulunan artezyen kuyusunda 150 metre derinlikte elde edilen suyun 10 yıldan beri kullanılması ve köyde son günlerde çocuk ve yaşlı hasta sayısında görülen artış paniği arttırdı. Panikten dolayı köylü kadınlar içme suyu için 3 kilometre mesafedeki Kuşçu köyündeki çeşmeleri kullanmaya
başladı. Köy sakinlerinden ev hanımı Mesude Er, yaşadığı endişe ve korkudan kurtulmak istediklerini söyledi. Er, "Suyu her içtiğimizde rahatsız oluyorduk. Bu olaydan sonra korktum. Dün doktora gittim. Doktor, bu hastalığın anında kendini göstermeyeceğini belirterek, köyde kapsamlı bir sağlık taraması yapılması gerektiği söyledi. Köyde çocuklar ve yaşlılar hastalandı. Daha önce birkaç genç de öldü" dedi.
Köylü kadınların büyük bölümü arsenikli suyun kendilerini hasta ettiğini söylerken, köy gençlerinden Serdar Yıldırım, suda yüksek oranda arsenik olduğunu bir ay önce öğrendiklerini, daha önce yapılan incelemelerde kimyasal analizlerin yer almadığını söyledi. Yıldırım, "Bu suyu içtiğimde şişkinlik yapıyordu, çocuklar içtiğinde ishal ve yüksek ateş oluyordu. Önceleri bunun sudan kaynaklandığını bilmiyorduk" diye konuştu.
Uzmanların suyun içilmemesi gerektiğini söylediğini belirten Yıldırım, köylüleri tatmin edici bir açıklama beklediklerini kaydetti. Yıldırım, "Suyu hayvanlarımız içiyor. Biz de hayvanların sütünü içiyoruz ve süt işleyen firmalara satarak ildeki vatandaşların da sağlığını tehdit ediyoruz. Yetkililer gelip olayı bize kapsamlı bir şekilde açıklamalı ve köyde bir sağlık taraması başlatmalılar" ifadelerini kullandı.
Köy Muhtarı Resul Çiçek ise suda arsenik oranı yüksek çıkınca, örneklerini Erzurum Hıfzısıhha laboratuarlarına gönderip kapsamlı analiz yaptırdıktan sonra yetkililerin suyu içmelerini yasakladıklarını dile getirdi. Muhtar Çiçek, "Kaymakama durumu ilettim. Kaymakam duyarlı davrandı ve hemen teknik eleman göndererek yeni su kaynağı bulmalarını sağladı. Yarın suyun çıkarılması için ihale yapılacak. En kısa sürede sağlık taraması talebinde bulunacağım" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın Yükseköğretim Tanıtım Günleri yoğun katılımla başladı Aydın’da bu yıl 11.’si düzenlenen Yükseköğretim Tanıtım Günleri, düzenlenen açılış töreni ile başlarken, 20 üniversitenin katıldığı etkinlikte öğrenciler üniversite temsilcileriyle birebir görüşme imkanı buldu. Bu yıl Aydın’da on birincisi düzenlenen Aydın Yükseköğretim Tanıtım Günleri, Aydın Lisesi Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Öğrencilerin ve velilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin açılışı, Efeler İlçe Milli Eğitim Müdürü Hakan Özcan tarafından yapıldı. Açılış kurdelesini kesen İlçe Milli Eğitim Müdürü Özcan, programda yaptığı konuşmada üniversite tercih sürecinin yalnızca bir meslek seçimi değil, aynı zamanda bireyin ilgi ve yeteneklerini keşfettiği önemli bir yaşam kararı olduğuna dikkat çekti. Özcan, öğrencilere bilinçli ve araştırmaya dayalı tercihler yapmaları yönünde tavsiyelerde bulunarak, velilerin bu süreçte destekleyici bir yaklaşım sergilemesinin önemini vurguladı. Tanıtım günleri kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden 20 üniversitenin temsilcileri, lise öğrencileri ve velilerle bir araya geldi. Etkinlik boyunca üniversitelerin akademik imkanları, bölümleri, kampüs yaşamı ve tercih süreci hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Öğrenciler, merak ettikleri sorulara doğrudan üniversite temsilcilerinden yanıt alma imkanı buldu. ADÜ standına yoğun ilgi Aydın Adnan Menderes Üniversitesi de açtığı stant ile etkinlikte yerini aldı. Birçok üniversitenin yer aldığı stantları gezen öğrenci ve veliler ise ADÜ standına gün boyunca yoğun ilgi gösterdi. Öğrenciler üniversitenin akademik yapısı, bölümleri ve üniversite yaşamına dair detaylı bilgi alma fırsatı yakaladı.
Van Van’da yoğun kar yağışı: Uçak seferleri rötar yaptı Van’da dün akşam saatlerinden bu yana etkili olan yoğun kar yağışı ve sis, hayatı olumsuz etkiledi. Hava sıcaklığının sıfırın altında 4 ila 5 dereceye kadar düştüğü kentte, yoğun kar yağışı çevreyi beyaz örtüyle kapladı. Gece saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan kar yağışı, sabah saatlerinde etkisini artırarak devam etti. Kent merkezinde vatandaşlara ve sürücülere zor anlar yaşatan kar yağışı, günlük yaşamı da olumsuz etkiledi. Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Van’ın güney ilçeleri olan Bahçesaray, Gevaş ve Çatak ile Van Gölü çevresi, Bitlis ve Bitlis’in güney ilçeleri Tatvan ile Hizan’da yerel olarak kuvvetli kar yağışı beklendiği belirtildi. Açıklamada; buzlanma ve don olayı, görüş mesafesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları istendi. Van’da etkili olan kar yağışı, uçak seferlerini de olumsuz etkiledi. İstanbul, Ankara ve Antalya’ya yapılması planlanan bazı uçak seferleri, olumsuz hava şartları nedeniyle rötarlı olarak gerçekleştirildi. Sabah saatlerinde işe gitmek için evinden ayrılan İrfan Başdinç isimli vatandaş, eski yıllara göre karın az yağdığını belirterek, "Uzun zamandır kar yağmasını bekliyorduk. Çok şükür yağdı. Doğunun bu tarafı ekin bölgesi olduğu için kar ve yağmur bizim için çok önemli. Kuraklık nedeniyle yağışın olması sevindirici. Kar yağışı hem ekinler hem insanlar hem de hastalıklar açısından faydalıdır" dedi.