DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi, sporda şike yapanların cezalarını indiren yasayı TBMM’den çıkaran ancak ’Cumhurbaşkanı veto sinyali verince çark edenlerin’ TBMM’de şike yaptığını savunarak, "Eğer Meclis’teki partiler, özellikle de CHP, Parlamento’nun onurunu korumak ve halk iradesini Meclis’e yansıtmakta ciddiyse, öncelikle seçilen milletvekillerinin tutukluluklarının kaldırılmasıyla ilgili yasal düzenleme konusunda harekete geçmelidir" dedi.
Erçelebi, yaptığı yazılı açıklamada, sporda şike cezalarını azaltan yasa teklifinin, TBMM’de temsil edilen partilerin komisyonlarda ve Genel Kurul’da gösterdikleri ortak çabayla yasalaştığını hatırlattı. 24 Kasım’da çıkarılan yasa için dün Cumhurbaşkanı’ndan veto sinyali gelince birdenbire bu düzenlemeyi hazırlayan ve Meclis’ten geçirenlerin, ’çark ettiklerini’ ifade eden Erçelebi, "O yasa teklifi Meclis’e gökten mi düştü? Teklife TBMM’deki tüm partiler destek vermedi mi? Madem içinize sinmiyordu, neden
yasalaştırdınız? Milletvekillerine çağrıda bulunuyorum: Lütfen Cumhurbaşkanı’nın arkasına saklanarak siyaset yapmayın. Çünkü yasayı önce Meclis’e getirmek sonra da Cumhurbaşkanı’nın arkasına saklanarak kaçak güreşmek, etik değildir. TBMM’deki partiler şike yapmaktadır" dedi.
"Meclis’teki partiler için, kişiye özel yasa çıkartarak, sporu ahlak dışı alana taşıyanlar mı, TBMM’nin itibarı mı önemli?" diye soran Erçelebi, şöyle devam etti:
"Bu partiler, Atatürk’ün ’Ben sporcunun zeki, çevik ve ahlaklısını severim’ sözünü sahalardan kaldırmayı mı düşünüyorlar? Cumhurbaşkanı veto sinyali vermeseydi, vicdanları hiç sızlamayacak mıydı? Bu durum, Meclis’teki partilerin, TBMM’nin itibarını zedelediklerini göstermektedir. Milletvekilleri ’uluslararası suç’ olarak nitelenen bu suçlara ceza indirimi için imza attıktan sonra, kamu vicdanını rahatsız eden bu konuda Cumhurbaşkanı’ndan medet umar hale gelmişlerdir. Cumhurbaşkanı veto ederse,
Meclis’teki partiler tekrar aynı kanun üzerinde ısrar edecekler mi? Eğer Meclis’teki partiler, özellikle de CHP Parlamento’nun onurunu korumak ve halk iradesini Meclis’e yansıtmak konusunda ciddiyse, öncelikle seçilen milletvekillerinin tutukluluklarının kaldırılmasıyla ilgili yasal düzenleme konusunda harekete geçmelidir. Şike yapanları kurtarmak yerine milli iradenin onayını almış olanları Meclis’teki koltuklarına oturtmak, çok daha ciddi, önemli bir görev ve sorumluluktur."








