YEREL HABERLER - 01 Aralık 2011 Perşembe 09:54

TUNCELİ`DE ARSENİKLİ SU PANİĞİ

A
A
A
TUNCELİ`DE ARSENİKLİ SU PANİĞİ

Tunceli’de bir köyün içme suyunda yüksek orandaki arsenik bulgusuna rastlanması paniğe neden oldu.
Mazgirt ilçesine bağlı Kepektaşı köyü halkının 10 yıldan beri içme suyunu temin ettiği artezyen kuyusundan alınan örnekte yapılan analiz sonucu yüksek miktarda arsenik bulunması köylülerde paniğe yol açtı. Köyün içinde bulunan artezyen kuyusunda 150 metre derinlikte elde edilen suyun 10 yıldan beri kullanılması ve köyde son günlerde çocuk ve yaşlı hasta sayısında görülen artış paniği arttırdı. Panikten dolayı köylü kadınlar içme suyu için 3 kilometre mesafedeki Kuşçu köyündeki çeşmeleri kullanmaya
başladı. Köy sakinlerinden ev hanımı Mesude Er, yaşadığı endişe ve korkudan kurtulmak istediklerini söyledi. Er, "Suyu her içtiğimizde rahatsız oluyorduk. Bu olaydan sonra korktum. Dün doktora gittim. Doktor, bu hastalığın anında kendini göstermeyeceğini belirterek, köyde kapsamlı bir sağlık taraması yapılması gerektiği söyledi. Köyde çocuklar ve yaşlılar hastalandı. Daha önce birkaç genç de öldü" dedi.
Köylü kadınların büyük bölümü arsenikli suyun kendilerini hasta ettiğini söylerken, köy gençlerinden Serdar Yıldırım, suda yüksek oranda arsenik olduğunu bir ay önce öğrendiklerini, daha önce yapılan incelemelerde kimyasal analizlerin yer almadığını söyledi. Yıldırım, "Bu suyu içtiğimde şişkinlik yapıyordu, çocuklar içtiğinde ishal ve yüksek ateş oluyordu. Önceleri bunun sudan kaynaklandığını bilmiyorduk" diye konuştu.
Uzmanların suyun içilmemesi gerektiğini söylediğini belirten Yıldırım, köylüleri tatmin edici bir açıklama beklediklerini kaydetti. Yıldırım, "Suyu hayvanlarımız içiyor. Biz de hayvanların sütünü içiyoruz ve süt işleyen firmalara satarak ildeki vatandaşların da sağlığını tehdit ediyoruz. Yetkililer gelip olayı bize kapsamlı bir şekilde açıklamalı ve köyde bir sağlık taraması başlatmalılar" ifadelerini kullandı.
Köy Muhtarı Resul Çiçek ise suda arsenik oranı yüksek çıkınca, örneklerini Erzurum Hıfzısıhha laboratuarlarına gönderip kapsamlı analiz yaptırdıktan sonra yetkililerin suyu içmelerini yasakladıklarını dile getirdi. Muhtar Çiçek, "Kaymakama durumu ilettim. Kaymakam duyarlı davrandı ve hemen teknik eleman göndererek yeni su kaynağı bulmalarını sağladı. Yarın suyun çıkarılması için ihale yapılacak. En kısa sürede sağlık taraması talebinde bulunacağım" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Okul müdürünü vuran öğrenci ile babası tutuklandı Mersin’in Anamur ilçesinde okul müdürünü vuran 12 yaşındaki öğrenci ile azmettirme suçundan gözaltına alınan babası çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. Olay, dün sabah saat: 08.30 sıralarında ilçeye bağlı Çarıklar Mahallesi’ndeki Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulu’nun bahçesinde meydana geldi. İddiaya göre, M.K. (12), okulun önünde oturan okul müdürü Ender Kara’ya (39) doğru hızla gelerek tüfekle ateş etti. Haber verilmesi üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Ağır yaralanan Kara, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Jandarma ekipleri ise çocuğu okulda gözaltına aldı. Olayda kullanılan ruhsatsız tüfeğe el konulurken baba Y.K. de (55) Anamur Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla gözaltına alındı. Baba ve oğlunun savcılıkta ifadesi alınmasının ardından tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle öldürmeye teşebbüs ve azmettirme suçlarından nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Şüpheli baba azmettirme, oğlu ise öldürmeye teşebbüs suçlarından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Valilik olayla ilgili açıklama yapmıştı Mersin Valiliği olayla ilgili yaptığı açıklamada; "İlimiz Anamur İlçesi Çarıklar Mahallesinde bulunan Çarıklar Rüştü Kazım Yücelen Ortaokulunda, 22.12.2025 günü saat: 08.30 sıralarında M.K. isimli öğrenci, okul bahçesinde, Okul Müdürü E.K.’yı tüfek ile karın bölgesinden yaralamıştır. Yaralanan Okul Müdürü E.K. derhal hastaneye kaldırılmış olup, tedavisi devam etmektedir. Olayı gerçekleştiren öğrenci gözaltına alınmış, konuya ilişkin adli ve idari tahkikat başlatılmıştır" denilmişti. Öteyandan Mersin’deki bir hastaneye sevk edilen okul müdürünün tedavisinin yoğun bakım servisinde sürdüğü bildirildi.