YEREL HABERLER - 01 Aralık 2011 Perşembe 09:34

KURSİYERLERE TOPLUMSAL CİNSİYET EĞİTİMİ VERİLDİ

A
A
A
KURSİYERLERE TOPLUMSAL CİNSİYET EĞİTİMİ VERİLDİ

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçe Belediyesi Kardelen Kadın Evi tarafından kursiyerlere ’Toplumsal Cinsiyet’ eğitimi verildi.
Kardelen Kadın Evi’nde gerçekleştirilen ’Toplumsal Cinsiyet’ eğitimine kursiyerlerin yanısıra çok sayıda kadın katıldı. Kardelen Kadın Evi çalışanlarından Sosyolog Yıldan Altun tarafından verilen eğitimde kadınlara biyolojik cinsiyet ile toplumsal cinsiyet arasındaki farkları anlatıldı ve toplumun kadın ve erkeğe biçtiği rolleri tartışıldı. Biyolojik cinsiyetin anne karnında oluştuğunu, bu özelliklerin kadın ve erkek arasında bir eşitsizliği değil, sadece bir cinsiyet farkı oluşturduğunu belirten Altun,
toplumsal cinsiyetin bağlayıcı değil, ancak kaçınılmaz olduğunu ve değişebileceğini söyledi. Toplumsal cinsiyet rollerinin çocuğa aktarıldığı, ilk kurumun aile olduğunu kaydeden Altun, "Çocuklar, cinsiyetlerine uygun oyuncaklarla oynarken, gelecekteki kültürel rollerine de hazırlanmış olurlar. Erkek, zeki, evi geçindiren, güçlü, koruyucu, aile reisi olarak nitelendirilirken, kadının ise duygusal, iyi bir eş ve anne, fedakar, korunmaya muhtaç, olarak tanımlanır" dedi.
Daha sonra toplumun gözündeki kadın ile erkeği ve toplumun onlara biçtiği rolleri tartışan kadınlar, seçmedikleri fakat onlara dayatılan rolleri anlattı. Toplumsal cinsiyet eğitimlerinin beli periyotlarla devam edeceğini kaydeden Altun, amaçlarının kadınları bilinçlendirmek olduğunu belirtti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Yargılanan eski DHMİ Daire Başkanı Acar: "Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak" Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) eski daire başkanı Mehmet Cemil Acar, ‘rüşvet’ ve ‘yolsuzluk’ suçlaması ile yargılandığı davada, "Alt düzeydeki birkaç bürokratın adeta intikam alırcasına hareket etmesi sonucu bu dava açıldı. Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak" dedi. Ankara 89. Asliye Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Cemil Acar bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanırken, taraf avukatları salonda hazır bulundu. Sanık Acar’ın eski eşi tutuksuz sanık Çağla Acar ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme hakimi, dava dosyasına gelen evrakı okumasının ardından sanık Acar’a söz verdi. Sanık Acar, "Hiçbir çekincem olmadan 20 yıllık banka hesaplarımın incelemesini istedim. 28 yıl boyunca onur ve şerefimle devlete hizmet ettim, birçok projede görev aldım. Hakkımda en ufak bir soruşturma olmadı. Ben emekli olduktan sonra bu soruşturma yapıldı. Alt düzeydeki birkaç bürokratın adeta intikam alırcasına hareket etmesi sonucu bu dava açıldı. Hiç kimse benim DHMİ ile olan bağımı kopartamayacak. Babamın fabrikası yüzünden bana bir linç yürütülüyor. Şerefim, haysiyetim zan altında bırakıldı" dedi. Avukat ve sanık beyanlarının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, sanık Mehmet Cemil Acar’ın tutukluluk halinin devamına, Acar’ın eski eşi Çağla Acar hakkındaki mevcut adli kontrolün ise devamına hükmetti. Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 12 Ocak 2026 tarihine erteledi. Olayın geçmişi Eski DHMİ Daire Başkanı Mehmet Cemil Acar’ın evinde yapılan aramada Acar’a ait kasada 26 kilogram külçe altın, 1 milyon 320 bin dolar ve 121 bin euro bulunmuştu. Soruşturma sürecinde Acar’ın bürokratken çok sayıda gayrimenkul edindiği de Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından tespit edilmişti.