GENEL - 01 Aralık 2011 Perşembe 09:41

GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

A
A
A
GÜNEYDOĞU ANADOLU İHRACATI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

İhracattaki artış hızıyla dikkatleri üzerine çeken Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden, 2011 yılının 11 aylık döneminde 6 milyar 380 milyon dolarlık ihracat yapılırken, ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40,3 oranında arttı.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerinden derlenen bilgiye göre, bölgeden Ocak-Kasım 2011 döneminde 2010 yılının aynı dönemine oranla yüzde 40,3’lük artışla toplam 6 milyar 380 milyon dolarlık ihracat kayda alındı. Kasım 2011’de kayda alınan ihracat değeri ise, geçen yıla oranla yüzde 25,7’lik artışla 596,5 milyon dolar oldu. Bölgeden 2011 yılının 11 aylık döneminde 2 milyar 306 milyon dolarlık tekstil, 1 milyar 29 milyon dolarlık halı, 1 milyar 500 milyon dolarlık hububat bakliyat, 193
milyon milyon dolarlık kuru meyve ve 12 milyar 351 milyon dolarlık diğer ihracat gerçekleştirildi.
GAİB Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, bölge ihracatında Orta Doğu ülkelerinin yüzde 59,9 pay ile ilk sıradaki yerini koruduğunu, AB ülkelerinin yüzde 19,1 pay ile ikinci ve Afrika ülkelerinin de yüzde 6,1 pay ile üçüncü sırada bulunduğunu belirtti. Irak, İtalya, Suudi Arabistan, Almanya, Suriye, ABD, Rusya, İngiltere, İran ve Polonya’nın, bölge ihracatında ilk sıralarda yer alan ülkeler olduğunu kaydeden Çıkmaz, "Ayrıca, halı, kimyevi maddeler, bitkisel yağlar, buğday unu, çimento ve toprak ürünleri, dokuma
kumaşlar, polipropilen iplik, konfeksiyon ürünleri, örme kumaşlar, bisküvi-pasta bölgemizden en çok ihracatı gerçekleştirilen ürünler olmuştur" dedi.
GAZİANTEP’İN İHRACATI
Bölgenin adeta lokomotifi konumunda olan Gaziantep’ten ise Kasım 2011’de 418,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, Gaziantep geçen ay olduğu gibi Türkiye’nin en çok ihracat yapan 6. ili oldu. Gaziantep’in Kasım 2011 ihracatında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,6’lık artış meydana gelirken, 2011 yılının 11 aylık ihracatı ise 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 39,8’lik artış göstererek 4 milyar 458 milyon dolar oldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Antalya’da U12 futbol seçmeleri tamamlandı: 95 genç yetenek belirlendi Antalya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) tarafından düzenlenen U12 futbol seçmeleri tamamlandı. 2014 doğumlu sporcular arasından belirlenen 95 genç yetenek, Türk futbolunun geleceğine umut olurken, antrenörler eşliğinde sistemli bir gelişim sürecine dahil edilecek. "100 kulüpte altyapı seferberliği" ASKF Başkanı Metin Bulut, Antalya’da altyapıya verilen önemin her geçen gün arttığını belirterek, merkez, doğu ve batı gruplarında faaliyet gösteren yaklaşık 100 amatör kulübün U12 liginde yer aldığını ifade etti. Bulut, "Kulüplerimizde görev yapan antrenörlerimizin özverili çalışmaları sayesinde geleceğin yıldız adaylarını titizlikle belirledik" dedi. "Titiz seçim süreciyle 95 sporcu belirlendi" Gerçekleştirilen kapsamlı seçmeler sonucunda merkezden 40, doğu grubundan 30 ve batı grubundan 25 olmak üzere toplam 95 sporcu kadroya dahil edildi. Seçilen sporcular, deneyimli antrenörün gözetiminde eğitim alacağı ve düzenli antrenman programlarıyla gelişimlerinin yakından takip edileceği bildirildi. "Hedef sadece başarı değil, karakterli sporcu" ASKF’nın en büyük hedefinin sadece sportif başarı olmadığını vurgulayan Metin Bulut, "Amacımız; sahada başarılı olduğu kadar saha dışında da örnek davranışlar sergileyen, disiplinli ve ahlaklı bireyler yetiştirmek" ifadelerini kullandı. Genç futbolcular için uzun vadeli bir eğitim modelinin uygulanacağı kaydedildi. "Futbol şöleni 21 Nisan’da" Antalya’da futbol heyecanı 21 Nisan’da düzenlenecek U12 futbol festivaliyle devam edecek. Antalyaspor ve Alanyaspor’un da yer alacağı 8 takımlı organizasyon, genç yeteneklerin sahne alacağı bir futbol şölenine dönüşecek. Festivalin, sporcuların hem rekabet hem de takım ruhu açısından önemli kazanımlar elde etmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Ankara DMM’den Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’daki saldırılarla ilgili dezenformasyon uyarısı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) tarafından yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformları üzerinden Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da yaşanan elim hadiselere ilişkin paylaşılan; ‘Kahramanmaraş’taki saldırganın polis eşliğinde sağ olarak okuldan çıkarıldığı’ ve ‘Şanlıurfa’daki saldırganın olaydan bir gün önce tutuklanıp serbest bırakıldığı’ yönündeki iddialar tamamen asılsızdır ve gerçekle hiçbir bağı bulunmamaktadır" denildi. DMM’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformları üzerinden Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’da yaşanan elim hadiselere ilişkin paylaşılan; ‘Kahramanmaraş’taki saldırganın polis eşliğinde sağ olarak okuldan çıkarıldığı’ ve ‘Şanlıurfa’daki saldırganın olaydan bir gün önce tutuklanıp serbest bırakıldığı’ yönündeki iddialar tamamen asılsızdır ve gerçekle hiçbir bağı bulunmamaktadır. Söz konusu paylaşımlar, yalnızca birer bilgi kirliliği değil; toplumsal hassasiyetleri istismar ederek kaos ortamı oluşturmayı, devlet kurumlarımızı hedef göstermeyi ve milletimizin devletine olan güven bağını zedelemeyi amaçlayan açık birer algı operasyonudur. Toplumsal huzurumuzu ve kamu düzenini hedef alarak kasıtlı biçimde gerçek dışı bilgi yayan, dezenformasyon aracılığıyla halkı kin ve düşmanlığa sevk eden bu odaklara yönelik gerekli adli süreçler titizlikle ve ivedilikle başlatılmıştır. Kamuoyunun her türlü provokatif girişime karşı yalnızca resmi makamlarca yapılan açıklamaları dikkate alması önemle rica olunur" ifadelerine yer verildi.