GENEL - 01 Aralık 2011 Perşembe 09:21

YÖK, KATSAYI UYGULAMASINI KALDIRMAYI KARARLAŞTIRDI

A
A
A
YÖK, KATSAYI UYGULAMASINI KALDIRMAYI KARARLAŞTIRDI

YÖK Genel Kurulu’nda üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulamasının kaldırılması kararlaştırılırken, katsayının her aday için 0.12 olduğu belirtildi.
Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında dün toplanan ve halen devam eden YÖK Genel Kurulu toplantısından çıkan kararla üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulaması kaldırıldı. Katsayı uygulamasının her aday için 0.12 olarak belirlendiği, sınava giren adaylar arasında fark kalmadığı için katsayının fiilen kaldırılmış olduğu ifade edildi.
Mevcut uygulamada, üniversiteye giriş sınavında öğrencilerin yerleştirme puanları hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0,15 katsayısıyla, alan dışı tercihte ise 0,12 katsayısıyla çarpılıyordu.
Toplantıda, Rize Üniversitesi’nin adının, ’’Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’’ olarak değiştirilmesi de kararlaştırıldı.
Öte yandan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın görev süresi 10 Aralık 2011 tarihinde sona erecek.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Yığılca arısı konuşuldu DÜZCE (İHA) – Yığılca Kaymakamı Mustafa Talha Aydın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda ilçeyle özdeşleşen ve ülkenin önemli genetik kaynakları arasında yer alan Yığılca arısı oluşturdu. Düzce Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, Yığılca Kaymakamı Mustafa Talha Aydın, Yığılca Belediye Başkanı Selami Savaş ve Yığılca İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zehra Aşan’ı makamlarında ziyaret ederek, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantıda, Yığılca’nın tarım ve hayvancılık alanındaki mevcut durumu ile önümüzdeki döneme ilişkin planlanan projeler ele alındı. Yığılca Kaymakamı Mustafa Talha Aydın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya. Belediye Başkanı Selami Savaş, ilgili şube müdürleri, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın, Balköy Kooperatif Başkanı Turgut Ilgın ve Yığılca İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zehra Aşan katılım sağladı. Toplantının ana gündem maddesini, Yığılca ilçesiyle özdeşleşen ve ülkenin önemli genetik kaynakları arasında yer alan Yığılca arısı oluşturdu. Yığılca arısının korunması, ıslah edilmesi, üretiminin artırılması ve bu değerin gelecek nesillere aktarılmasına yönelik yürütülen çalışmalar ile planlanan projeler kapsamlı şekilde değerlendirildi. Toplantıda ayrıca; ilçede yürütülen ve planlanan coğrafi işaret başvurularının süreci, kahverengi kokarca zararlısı ile mücadelede izlenecek yol haritası, tarımsal desteklemelerin sahada daha etkin uygulanması ve üreticilerin desteklerden en üst düzeyde faydalanması, tarımsal ürün çeşitliliğinin artırılması, tarımsal ve hayvansal üretime yönelik yeni işletmelerin kurulması ve mevcut işletmelerin geliştirilmesi konularında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Toplantı sonunda yapılan değerlendirmede, Yığılca ilçesinin sahip olduğu doğal kaynaklar, tarımsal üretim potansiyeli ve özellikle Yığılca arısı gibi özgün değerleriyle tarım ve hayvancılık alanında önemli bir konuma sahip olduğu vurgulandı. İlçenin marka değerinin korunması ve güçlendirilmesi amacıyla kamu kurumları, yerel yönetimler ve üreticilerle iş birliği içerisinde çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceği ifade edildi.
Samsun Çikolata ve kafein reflü şikâyetlerini artırabilir Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Özgür Ecemiş, çikolata ve kafein tüketiminin reflü şikayetini arttırabileceğini söyledi. Liv Hospital Samsun Gastroenteroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, halk arasında "reflü" olarak bilinen gastroözofagial reflü hastalığının, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkan ve toplumda oldukça yaygın görülen bir sağlık problemi olduğunu belirtti. Reflüde en sık görülen şikayetlerin mide yanması, göğüs ağrısı, ağıza acı su gelmesi ve yutma güçlüğü olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ecemiş, bazı hastalarda kuru öksürük, ses kısıklığı ve boğazda gıcık hissi gibi yemek borusu dışı ekstra belirtilerle de kendini gösterebileceğini ifade etti. "Beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı etkili" Reflü hastalığının oluşumunda yanlış beslenme alışkanlıklarının ve obezitenin etkili olduğunu belirten Uzm. Dr. Ecemiş, "Yağlı, baharatlı, asitli yiyecekler, çikolata, kafein ve sigara reflü yakınmalarını artırabilir. Özellikle yemek sonrası hemen yatmak, mide basıncını artırarak şikâyetleri tetikler" dedi. Tedavide ilk adımın yaşam tarzı değişiklikleri olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Ecemiş, reflü hastalarının kilo vermeleri, küçük porsiyonlarla beslenmeleri ve yatmadan en az 2 saat önce yemek yemeyi bırakmaları gerektiğini vurguladı. Uzm. Dr. Özgür Ecemiş, reflünün tanısında gerekirse endoskopik inceleme yapıldığını ve uzun süre tedavi edilmeyen hastalarda yemek borusunda hasar, ülser ve Barrett özofagusu gibi komplikasyonların gelişebileceğini söyledi. Erken tanı ve düzenli takip ile bu komplikasyonların önlenebileceğini belirten Uzm. Dr. Ecemiş, "Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen reflü, doğru yaklaşımla kontrol altına alınabilir. Gecikmeden uzman hekime başvurulmalı" şeklinde konuştu.