ÇEVRE - 13 Ekim 2022 Perşembe 17:19

11. Ulusal Hidroloji kongresi başladı

A
A
A
11. Ulusal Hidroloji kongresi başladı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN)ev sahipliğinde düzenlenen 11.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN)ev sahipliğinde düzenlenen 11. Ulusal Hidroloji Kongresi açılış töreni GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleşti.


Kongrenin açılışında konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sunumunda Gaziantep özelinde suyun haritası, yapılan çalışmalar ve yeşil şehir hedefinde suyun haritasından bahsetti.Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, suyun Gaziantep için önemine değinerek tarih boyunca suyu yönetenin bilgiyi de yönettiğini belirtti. “Medeniyet kodlarımızda suyun önemini gösteren çok önemli detaylar var” diyen Şahin, göreve geldikleri günden bugüne kadar suyla ilgili yaptıkları çalışmaları anlattı. Şahin, ’’3 Master planımızı aynı anda yaptığımız için OECD’nin şampiyon şehirler kategorisine davet edildik. 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zaman 15 günlük suyumuz kalmıştı. 15 gün içerisinde yağmur yağmazsa şehrin suyu bitiyor dedikleri bir şehri yönetmek zorunda kaldık. Bir empati yapın. Beni ve ailemi bir düşünün. O yüzden eğer bizim arkadaşlarımızın kurumsal kapasitesi buna uygun olmasaydı, proje yapma kapasitesi bunun uygun olmasaydı, işi ehline vermeseydik, bütün ekip bu alanda yetişmiş en iyi arkadaşlarımız olmasaydı bu şehrin suyu yoktu. Bu kadar açık ve net bir şekilde size ifade etmek istiyorum’’ dedi.


’’Disiplinlerarası bir bilim’’


Gaziantep Üniversitesi olarak 11. Ulusal Hidroloji Kongresi’ne ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını söyleyen GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat,hidroloji biliminin öneminden bahsederek, disiplinlerarası bir bilim olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Balat, “Su kaynaklarının planlanması, yönetimine yönelik temel oluşturacak girdiler, siz değerli akademisyenler ve sahada çalışanların yapı iş birliğiyle belirlenecek. O nedenle bu kongrelerin topluma, yetkililere çok önemli mesajlar verdiğine, çok önemli girdiler sağladığını ve yararlı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.


’’Hidroloji bütün projelerimizin temelinde’’


Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak yapılan bütün planlamaların, projelerin temelinde hidrolojinin yer aldığını aktaran Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Bülent Selek ise, “Yaptığımız barajlar, göletler, içme suyu tesisleri ve taşkınlarla mücadele konusunda hep hidroloji biliminin ürettiği verilerden faydalanıyoruz. Bu bakımdan hidroloji biliminin başlıca uygulayıcı kuruluşu olarak hidroloji bilimine çok önem veriyoruz. Bu anlamda yapılan bütün çalışmalara da desteğimizi veriyoruz” dedi.


’’Kongre önemli fırsatlar sunuyor’’


IOM Türkiye Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu Yetkilisi Noor Al-Hashımı,hidrolojinin yeni anlayışları şekillendirmede ve sunmada teknoloji, sosyal ve politik faktörlerin rolününinovasyon ile yakından bağlantılı olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları söyledi: “Bu nedenle mülteci ve ev sahibi topluluk bireylerinin inovatif fikirler bulabileceği ve iklim değişikliğinin etkisini azaltmanın yanı sıra su kaynaklarının verimli kullanmaya imkan verecek IOM, Gaziantep Üniversitesinde uygun inovasyon merkezini kurmuştur. Ulusal Hidroloji Kongresi, paydaşların yenilikçi ve inovatif teknolojileri paylaşmaları, yeni proje ve fikirler üretmeleri ve katılımcılar arasında iletişim ve iş birliğini güçlendirmeleri için önemli bir fırsat sunuyor”


’’Su toplum demek’’


Türkiye Ulusal Hidroloji Komisyonu (TUHK) Üniversiteler Temsilcisi Prof. Dr. Hafzullah Aksoy, Su bilimi anlamına gelen Hidrolojinin artık temel ve uygulamalı bir bilim olmaktan çıkarak, sosyal bir bilim olmaya başladığını belirterek, “Özellikle son yıllarda ortaya çıkan sosyo-hidroloji kavramının geniş bir şekilde tartışılacağına inanıyorum. Su demek toplum demek bunu önemle vurgulamamız lazım. Derdimiz, toplum bireylerinin refah düzeyini yükseltmek ki mutlu olsunlar. Toplumun ihtiyaçlarını iyi belirlemeli ve asıl ihtiyacı olan şeye öncelik vermeliyiz ” dedi.


118 bildiri sunulacak


Dünyanın birçok yerinde su kıtlığı sorunu yaşandığını ifade eden 11. Ulusal Hidroloji Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet İshak Yüce, “Mevcut su kaynaklarımızın gelecek kuşaklara aktarılabilmesi ancak hidrolojik çalışmaların ve bu çalışmalar sonucu yapılacak analiz, modelleme ve değerlendirmelerin doğru, tutarlı ve gerçekçi bir biçimde yürütülebilmesi ile mümkündür” şeklinde konuştu.


Kongrede 118 bildiri sunularak tartışmaya açılacağını belirten Prof. Dr. Yüce, “Hidrolojik süreçlerin anlaşılması veya modellenmesine yönelik teknik sunuların yanında suya dair mevzuat ile ilgili teknik olmayan konuları da dinleme imkanımız olacak. Üniversitelerden araştırmacıların yapacağı sunumların yanında uygulamaya yönelik çalışmalardan da yararlanacağız” diye konuştu.


İki gün boyunca Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde üç ayrı salonda paralel oturumlar şeklinde gerçekleştirilecek kongrenin açılış programı sonrasında kongre sponsorlarına ve konuşmacılara plaket ve teşekkür belgesi takdim edilmesiyle program sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi, çocuklarla şenlendi Osmangazi Belediyesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla muhteşem bir kortej programı hazırladı. Çocuklarla birlikte Atatürk Heykeli’ne çelenk sunan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, daha sonra Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile süslenen Cumhuriyet Caddesi’ndeki kortej yürüyüşüne katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104. yılı, Osmangazi’de büyük coşkuyla kutlandı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği bayram için ilk olarak Başkan Aydın, çocuklarla birlikte Atatürk Heykeli’ne çelenk sunarak, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra Zafer Plaza Meydanı’nda binlerce vatandaşın katılımıyla bir tören gerçekleşti. “Çocukluğumuzu hatırladık” CHP Osmangazi İlçe Başkanı Cengiz Çelikten ve meclis üyelerinin de katıldığı törende konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, "Tam 104 yıl önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açarak büyük kurtuluş savaşını o meclisten idare ederek savaşta bile kapatmayarak ardından Cumhuriyeti ilan edip tam bağımsızlığımızı bizlere armağan eden Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Büyük önder, o gün bir vizyon çizdi. Dünyada hiçbir ülkede olmayıp tek olan bir bayramı çocuklara hediye etti. 19 Mayıs’ı da gençlere hediye etti. Bunda büyük bir ileri görüşlülük, vizyon ve geleceğimizi emanet ettiği çocukların ne kadar değerli olduklarını bilmeleri ve ona göre yetiştirmemiz gerektiğini asla unutmamamız için ilan etti. O yüzden bu bayramda çocuklarımızın, yani geleceğimizin ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırladık. Umarım onlarla birlikte muasır medeniyetler seviyesine ulaşma arzusunu bizlere emanet edilen bu görevi hep birlikte daha iyi yapacağız. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum” diye konuştu. Sadi Etkeser İlkokulu öğrencilerinin bando ve halk oyunları gösterisinin ardından marşlar eşliğinde kortej yürüyüşüne geçildi. Başkan Aydın, çocuklar ve aileleriyle birlikte Zafer Plaza Meydanı’ndan Cumhuriyet Caddesi boyunca çocuk bandosu eşliğinde marşlar söyleyip, ay yıldızlı bayrakları sallayarak coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirdi. Esnaf ve vatandaşların da büyük ilgi gösterdiği kortej yürüyüşü Abdal Meydanı’nda son buldu.
İstanbul Esenyurt’ta 23 Nisan coşkusu Esenyurt Belediyesinin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlediği Çocuk Şenliği’nde minikler birbirinden renkli etkinliklerle unutulmaz bir bayram geçirdi. Belediye Başkanı Ahmet Özer, miniklerin bayramını kutlayarak, “Belediye olarak çocuklarımızın iyi yetişebilmesi için onlara imkân sunmamız lazım. Bu bizim kendi ülkemize olan borcumuzdur. Çünkü çocuklar bizim geleceğimiz. Kendi çocuklarına sahip çıkmayan milletler asla doğru bir gelecek oluşturamaz” dedi. Her fırsatta çocukların yüzünü güldüren Esenyurt Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda da birbirinden eğlenceli etkinliklere ev sahipliği yaptı. Esenyurt Eski Belediye Bahçesi’nde gerçekleşen programa Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, CHP Esenyurt İlçe Başkanı Hüseyin Ergin, birim müdürleri, başkan yardımcıları, yüzlerce çocuk ve aileleri katıldı. Çocuklar, onlar için hazırlanan konser ve tiyatro oyunlarının yanı sıra şişme oyun grupları, yarışmalar, maskot karakter, palyaço ve yüz boyama etkinlikleriyle doyasıya eğlendi. Çocuk Şenliği’nde keyifli vakit geçiren çocuklar ve aileleri Başkan Özer ile bol bol fotoğraf çekilerek düzenlenen etkinlik için kendilerine teşekkür etti. “Keşke her gün böyle bayram olsa” Başkan ı Özer, “Burada cıvıl cıvıl çocukları gördüğümde günlerdir gece gündüz çalışmanın neden olduğu yorgunluğu bir anda unuttum. Keşke her gün böyle bayram olsa dedim. Bizim belediye olarak önemsediğimiz guruplar var. Kırmızıçizgilerimiz; en başta annelerimiz ve çocuklarımız ve gençlerimiz. Burada çocuklarımızın daha iyi yetişebilmesi için en önemli özellik iyi bir eğitim almalarıdır. Bu gün Kaymakam Bey’e de, Milli Eğitim Müdürümüze de söyledim. Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Onların iyi yetişebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığının buraya yatırım yapması ve artık çocuklarımızın 60 kişilik sınıflardan kurtulması lazım. Eğitim niteliği yüksek bir sisteme kavuşmamız lazım. Aslında çocuklarımız çok zeki. Biraz önce makamımı bir kız çocuğuna devrettim. Adı Nehir’di. Öyle bir konuşma yaptı ki, öyle isteklerde bulundu ki gerçekten şaşırdım. Dedim ki belediye başkanlığını sen yürüt, bu kadar bilgi birikimin var” diye konuştu. “Çocuklarımıza yeteneklerini keşfedebilmeleri için imkanlar sunacağız” Çocukların yeteneklerini keşfetmeleri ve kendilerini geliştirebilmeleri için çeşitli imkanlar sunacaklarını belirten Başkan Özer şunları kaydeti: “İlçemizde çok zeki çocuklarımız var. Bütün mesele onlara imkân sunmak. Peki, biz ne yapacağız? Biz Esenyurt Belediyesi olarak annelerimiz işe giderken gözlerinin arkada kalmaması için kreşler yapacağız. En önemli gördüğümüz ve acilen yapacağımız şey kreş. Beş tane kreş yerinin tespiti için arkadaşlara talimat verdim. Hemen yapacağız. Size ilk müjdem bu olsun. Kreşlerimiz geliyor Allah’ın izniyle. Belediyemiz bütün bu faaliyetlerini ara vermeden yapacak. Resim atölyeleri, müzik atölyeleri, sinema ve tiyatro kursları etkinlik alanlarımızda devam edecek. Çünkü çocuklarımızın kendi içindeki yeteneklerini gerçekleştirebilmesi için onlara bu olanakları belediye olarak bizim sunmamız lazım. Burası sizin belediyeniz, başkasının değil. Her zaman sizin hizmetinizde olacak. Annelerimizin, babalarımızın, kardeşlerimizin ve de özellikle de çocuklarımızın hizmetinde olacağız. Evinize gelir gider gibi belediyeye geleceksiniz. Salonlarımızı, kültür merkezlerimizi kullanacaksınız. Özellikle çocuklarımızın yetişebilmesi için elimizden gelen her desteği sonsuz bir biçimde sağlayacağız. Bu 23 Nisan, Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti kurduktan sonra çocuklara armağan ettiği bir bayram. Bir kez daha 23 Nisan Bayramı’nız kutlu olsun sevgili çocuklar. Size görkemli bir gelecek diliyorum. Yolunuz açık olsun.”