EĞİTİM - 17 Mayıs 2024 Cuma 10:39

GİBTÜ öğrencilerinden Gazze’ye destek için "Çadır Nöbeti"

A
A
A
GİBTÜ öğrencilerinden Gazze’ye destek için "Çadır Nöbeti"

Gazze’de yaşanan soykırıma dur demek için dünyadaki üniversitelerde bir süredir devam eden protestolara GİBTÜ öğrencilerinden destek geldi. Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde öğrenciler, İsrail’in Gazze’ye saldırılarına tepki ve Filistinlilere destek amacıyla kampüste nöbet eylemi başlattı.


GİBTÜ Rektörü Prof. Dr. Şehmus Demir de öğrencilere destek verdi. Demir, insanlığın dibe vurduğu bir dönemde yaşadıklarını ve Filistin halkının tüm dünyanın gözlerinin önünde katledildiğini söyledi.


GİBTÜ öncülüğünde öğrenci toplulukları tarafından organize edilen etkinlikler 2 gün sürdü. Etkinlik kapsamında sinevizyon gösterimi, konser, söyleşi gerçekleştirildi. "Filistin İçin İnsanlık Direniyor, Durma Harekete Geç Küresel İntifada", "Soykırıma Hayır", "Gazze’de İşgale Son", "Filistin İçin Kampüsler Ayakta", "Özgür Filistin", "Susma" yazılı pankartlarla Türk ve Filistin bayrakları açıldı. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki göstermek ve ABD ile Avrupa’nın çeşitli üniversitelerinde Filistin için devam eden eylemlere destek vermek için nöbet başlatıldı. GİBTÜ kampüsünde kurulan çadırlarda bir araya gelen öğrenci ve akademisyenler, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki göstererek, Gazze’de yaşanan insanlık dramının son bulması için uluslararası topluma çağrıda bulundu.


“Filistinliler imtihanı başarıyla götürüyor”


Öğrenci topluluklarının GİBTÜ Kampüsü’nde gerçekleştirdiği "Soykırıma Karşı Çadır Nöbeti"ne destek veren Rektör Prof. Dr. Şehmus Demir, “Bu dava artık sadece İslam davası olmaktan çıktı, insani bir krize dönüştü. Biz çok büyük bir testten geçiyoruz. Filistinliler imtihanı başarıyla götürüyor. Asıl başarısızlıkla süreci yürüten ve imtihanı kaybeden bizleriz. Çaresiz bir şekilde izleyen bizleriz. Dolayısıyla artık oturup üzerimize düşenleri ciddi anlamda sorgulamamız, duruşumuzu sorgulamamız, din ile olan iletişimimizi sorgulamamız gereken bir noktada olduğumuzu hepimiz bilmemiz gerekiyor” dedi.


“Gazze için buradayız, Filistin için buradayız”


“Gazze için buradayız. Filistin için buradayız. Yapılması gerekenleri fiilen yapmamız gerekiyor” diyerek konuşmasını sürdüren Rektör Demir, “Bir toplum kendini dönüştürmedikçe, değiştirmedikçe, değişime uğratmadıkça Allah o toplumu değiştirmez. Oysa biz hep Allah’a dua ediyoruz. Allah’ım bizi değiştir, Allah’ım bizi dönüştür, Allah’ım şu Müslümanların halini görüyorsun değiştir bunları, daha iyi bir hale doğru evir diye dua ediyor bütün Müslümanlar. Oysa ilke açık: siz kendinizi dönüştürmüyorsanız Allah sizi neden dönüştürsün, değiştirsin? Demek ki sorun kimde, bizde. Süslü cümleler, sloganlar hepsinin bitip tükendiği bir noktadayız. Hepsi bitti, her şey söylendi ve bütün dünya ayakta. İnsanlık tarihinin çok nadir gördüğü, belki de hiç görmediği düzeyde bir zulüm, bir alçaklık, bir haddi aşma söz konusu bütün dünyanın gözleri önünde. Önemli olan burada bizim durduğumuz nokta. Eğer şu anda biz Müslümanlar olarak bütün dünyada mezhebimizden, siyasi görüşümüzden, duruşumuzdan, söylemlerimizden dolayı birbirimizi ötekileştiriyorsak hatta bazen yer yer tekfir ediyorsak ve bir bütün olarak Müslüman dünya ayrışıyorsa sonra da Filistin’in kurtuluşu için dua ediyorsak, burada bir sorun vardır. Öncelikle aramızdaki problemleri, ayrışmaları, ötekileştirmeleri bir kenara bırakıp birleşmemiz gerekiyor” diye konuştu.



GİBTÜ öğrencilerinden Gazze’ye destek için "Çadır Nöbeti"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Pazaryeri kura çekimi noter huzurunda yapıldı Düzce Belediyesi tarafından Hamidiye Mahallesi’nde inşa edilen kapalı pazaryeri için kura çekimi yapıldı. Noter huzurunda gerçekleştirilen kura çekiminde, 189 hak sahibinin tezgahları belirlendi. Düzce’nin kuzeybatısındaki mahallelere hizmet veren Salı Pazarı için Düzce Belediyesi tarafından inşa edilen Hamidiye kapalı pazaryerindeki tezgahların sahipleri kura çekimi ile belirlendi. Sebze ve Balıkçılar Esnaf Odası Başkanı İslam Batuhan Yangaz, Hamidiye Pazaryerinin yaklaşık 20-25 yıldan beri aynı yerde hizmet verdiğini ifade ederken, “Mahallelinin, etraftaki insanların ve esnafların da alıştığı bir konum. Eski yerde açık alanda yaklaşık 4 bin metrekare açık alanda ticaretimizi yaparken, 2 bin 500 metrekare kapalı yerde yapacağız. Esnafların biraz tezgahları daraldı, ancak burada ticaretimiz büyüyecek. Kuranın hayırlı olmasını diliyorum. Pazaryerinde bazı eksikliklerimiz var. Onlar da kısa sürede tamamlanacak. Geçiş süreci yakın zamanda bitirilecek” dedi. Başkan Özlü’ye teşekkür Seyyar Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Fatih Sarıbostan ise, “Bir pazaryerimiz daha gerçek kimliğine kavuşuyor. Sayın Belediye Başkanımız Dr. Faruk Özlü’ye teşekkür ediyorum. İnşallah bütün pazarcı esnafımıza, bu pazaryerinin hayırlar ve uğurlar getirmesini temenni ediyorum. Şimdiden kura sonuçlarının hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Düzce 2. Noteri huzurunda gerçekleştirilen kura çekimine, 50 üretici, 69 tuhafiyeci, 79 sebze-meyve satan pazarcı olmak üzere toplam 189 hak sahibi katıldı. Kura sonucu pazaryerindeki tezgahların sahipleri belirlendi. Hamidiye, Sancaklar, Körpeşler, Çamköy, Karaca, Beyciler, Akınlar, Karacahacımusa, Sarayyeri ve Arapçiftliği mahalleleri başta olmak üzere, şehrin birçok bölgesine hizmet verecek olan Hamidiye Pazaryerine taşınma işlemi Kurban Bayramı sonrası yapılacak. Her Salı açılacak olan pazaryeri esnafların ve vatandaşların daha nezih bir ortamda alışveriş yapabilmelerine imkan sunacak.
Çanakkale Bozcaada Kurban Bayramı’nda yüzde 100 doluluk oranına ulaştı Çanakkale’nin Kuzey Ege Denizi’ndeki turizm merkezi Bozcaada ilçesi, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde konaklama tesislerinde doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Adadaki işletmeciler ise, bayram tatilinde Bozcaada’yı tercih edecek tatilcilerin rezervasyonlarını önceden yaptırmalarını istedi. Rezervasyonsuz gelinmemesi konusunda uyardılar. Havasıyla küçük bir kasabayı yansıtan, dar sokaklarında farklı mimarideki eski Rum evleri, deniz ürünleri restoranları, Türkiye’nin en iyi korunmuş tarihi kalesi, bakir koyları, temiz ve buz gibi denizi yanında, bir de İstanbul’a olan yakınlığı nedeniyle pek çok kişinin tercih nedeni olan turizm merkezi Bozcaada, 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin gözdesi oldu. Kurban Bayramı’nda başta İstanbullular olmak üzere çevre illerden gelen tatilcilerin, tercihlerini Kuzey Ege’nin incisi Bozcaada’dan yana kullanması bekleniyor. Bayramda, yaklaşık 4 bin kapasitelik resmi konaklama kapasitesi bulunan ancak yaz aylarında resmi olmayan tesisler ile 20 bine kadar günlük turist ağırlayan Bozcaada’daki konaklama tesislerinde doluluk oranı yüzde 100’e ulaştı. Adadaki işletmeciler, bayram tatilinde Bozcaada’yı tercih edecek tatilcilerin rezervasyonlarını önceden yaptırmalarını istedi. Rezervasyonsuz gelinmemesi konusunda uyardılar. Geçen Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi Kurban Bayramı’nda da Bozcaada’nın kalabalık olacağını belirten Bozcaada Belediye Başkanı Yahya Göztepe, “Okullar ve sınavlar bitti. Trafik ve altyapı açısından biz adada önlemlerimizi aldık. Belediye ekiplerimiz bayrama hazır. Bende sahada olacağım. Şuanda sorunsuz bir şekilde tatil ilerliyor. İnşallah sürpriz bir şey yaşanmaz ise bayramımız güzel bir şekilde geçiririz. Adaya tatile gelecek olan tatilciler, rezervasyona dikkat etsinler. Herkesin Kurban Bayramı kutlu olsun” dedi. Adada işletmeci Fahri Bulut, “Kurban Bayramı tatilinde Bozcaada yine en çok tercih edilen yerlerden biri oldu. Bütün hazırlıklarımızı yaptık. Doluyuz. Gelecek olan misafirlere şimdiden iyi bayramlar diliyorum. Bozcaada’ya gelecek olan tatilcilere tek bir tavsiyem var. Adaya gelirken rezervasyonsuz gelmeyin. Rezervasyon yaptırırsanız çok rahat edersiniz” diye konuştu.
Niğde Temalı Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu Bakü’de düzenlendi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin öncü olduğu ’Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu’nun 11’incisi, Kazak Kızlar Milli Pedagoji Üniversitesi iş birliğinde Bakü Avrasya Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti. Türk Dünyası’nın dil, edebiyat, tarih, sanat tarihi, maarif, uluslararası ilişkiler ve siyaset, maddi ve manevi değerler, iktisadi meseleler gibi sosyal bilimlerin her alanında ihtiyaç duyduğu ilmi araştırmalara ortak bir paylaşım zemini sağlamak amacıyla düzenlenen ve ilki 2014 yılında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ev sahipliğinde yapılan sempozyumun bu yıl 11’incisi, ’Türk Dünyası’nın 2040 Hedefleri ve Türk Devletleri Teşkilatı’ temasıyla Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlendi. Türk Dünyası’ndaki üniversitelerden yoğun katılımın olduğu ve iki gün süren oturumlarda Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’dan akademisyen ve araştırmacılar, Türk Dünyası Araştırmalarına ilişkin toplam 310 bilimsel tebliğ sundu. Bakü’deki Uluslararası Muğam Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılış törenine Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu ile birlikte, Azerbeycan Milletvekili Prof. Dr. Elşad Mirbşiroğlu, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Bakü Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazim Hüseynli, Kazak Kızlar Milli Pedagoji Üniversitesi Rektör Yardımcısı Dr. Zakir Jumakulov, üniversitelerin yöneticileri ile çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katıldı. Bakü Avrasya Üniversitesi ile Kazak Kızlar Milli Pedagoji Üniversitesi’nin gösteri ekiplerinin müzik eşliğinde dans gösterileri yaptığı festivalde, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve öğrencilerinden oluşan ekip de Türk Halk Müziği konseri verdi. Törende konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu; "Son yıllarda özellikle Türk Devletleri Teşkilatı aracılığıyla dış politika ve ekonomi alanında süren birlikteliğimize bilim alanında bizlerin yapmış olduğu katkıdan duyduğum mutluluğu sizlerin huzurunuzda ifade etmek istiyorum. Allah her alandaki birliğimizi ve dirliğimizi daim eylesin. İnanıyorum ki 21. Yüzyıl, Türk Dünyası’nın yüzyılı olacaktır. Bu yönüyle sempozyumumuz bir geleneğe dönüştü. Sempozyumumuza Türk Dünyası’nın farklı ülkelerinden katılan 400’e yakın araştırmacı ve akademisyen, toplam 310 tebliğ sunacak. Organizasyona ve ev sahipliği için Rektör Prof. Nazim Hüseynli nezdinde Bakü Avrasya Üniversitesi’ne, sempozyumumuza destek ve katkılarından dolayı Rektör Dr. Gulmira Qanay Hanımefendi nezdinde Kazak Mili Kızlar Pedagoji Üniversitesi’ne ve Türk Dünyası’ndan katılan tüm akademisyen ve katılımcılara teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı.
Niğde NÖHÜ ilk kez THE 2024 Impact Rankings sıralamasında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; dünyanın en saygın sıralama kuruluşu Times Higher Education’un (THE) 125 ülkeden 2152 yükseköğretim kurumunu Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin değerlendirdiği 2024 Impact Rankings-Etki sıralamalarında yer almayı başardı. Bu alanda ilk kez sıralamaya giren Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi; ayrıca sekiz farklı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi kategorisinde değerlendirilmeye uygun görüldü ve böylece bu hedeflere katkı sunan dünya üniversiteleri arasına adını yazdırdı. Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nin sekizinde değerlendirilmeye uygun görülerek ilgili sıralama listelerine adını yazdırma başarısı kaydeden Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, buna göre ’SKH 1: Yoksulluğa Son’, ’SKH 2: Açlığa Son’, ’SKH 3: Sağlık ve Kaliteli Yaşam’, ’SKH 4: Nitelikli Eğitim’, ’SKH 5: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’, ’SKH 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji’, ’SKH 13: İklim Eylemi’ ve ’SKH 17: Amaçlar İçin Ortaklıklar’ hedeflerine yaptığı çalışmalarla katkı sunan dünya üniversiteleri arasında yer aldı. THE’nın kurumsal verilere dayalı olarak yaptığı sıralamada Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, özellikle SKH 2: Açlığa Son ve SKH 2: Amaçlar İçin Ortaklıklar hedeflerinde dünya üniversiteleri arasında öne çıktı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi değerlendirmeye giren dünya üniversiteleri içinde SKH 2’de 401-600 arasında yer alırken, toplam 2031 üniversitenin sıralandığı SKH 17’de ise 601-800 aralığında yer alarak önemli bir başarıya imza attı. SKH 17’de değerlendirmeye girebilen 96 Türk üniversitesi arasında 20’inci sırada bulunan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, SKH 2’de ise Türk üniversiteleri arasında 34’üncü oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu; Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin birçok alanda olduğu gibi dünya üniversite sıralamalarında da ilkleri gerçekleştirmeye devam ettiğini vurguladı. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin bu yıl THE’nın Dünya, Asya ve Genç Üniversiteler ile birlikte Impact Rankings-Etki Sıralamalarında da yer alarak tarihinde ilk kez bu kuruluşun sıralama listelerine adını yazdırdığını, özellikle 2024 Etki Sıralamalarında çoğu alanda ilk 1000’e girdiğini ve önemli bir alanda ise 401-600 arasına girmeyi başardığını vurgulayan Rektör Uslu; "Özellikle son iki yıllık süreçte titizlikle yürüttüğümüz çalışmaların sonuçlarını, dünyada prestijli sıralama kuruluşlarının yaptığı değerlendirmelere girmeyi başararak almaya başladık. İnanıyorum ki yakın vadede küresel ölçekteki farklı kuruluşların sıralamalarına da girerek Üniversitemizin marka değerini uluslararası platformlarda daha fazla tanıtacağız" dedi. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri içerisindeki özellikle Açlığa Son ve Amaçlar İçin Ortaklıklar hedeflerinde önemli bir başarı elde ettiğini ifade eden Rektör Uslu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin mühendislik ve tarım-gıda alanlarında yaptığı çalışmalar ile hem ulusal hem de uluslararası düzeyde paydaşlarıyla kurduğu iş birliklerinin bu iki alandaki başarısında önemli paya sahip olduğunu dile getirdi.