TEKNOLOJİ - 30 Nisan 2024 Salı 11:43

SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

A
A
A
SANKO Okulları bölge elemelerinde iki birincilik kazandı

SANKO Ortaokulu öğrencileri, Adana’da düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Elemelerinden iki birincilik ve dört üçüncülük dereceleri ile döndü.


Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi spor salonunda düzenlenen bölge elemelerinde SANKO Okulları öğrencilerinden Kerem Utku Kaleli ve Neva Doktoroğlu, öğretmenleri Fatih Mehmet Günaydın rehberliğinde hazırladıkları “Otomobil Lastiklerinden Kaynaklanan Mikroplastiklerin Kaynağında Toplanması” projesiyle Fizik Kategorisinde, BuğlemTaşkesen ve Ömer Rüzgar Özgüven, öğretmenleri Nuray Özcan rehberliğinde hazırladıkları “Görme Engelliler İçin Yüzme Sporunu Kolaylaştırma Teknolojisi” projesiyle Teknolojik Tasarım Kategorisinde bölge birincisi olarak Türkiye Finallerine katılmaya hak kazandı.


Biyoloji Kategorisinde Elif Azra Dilsiz ve Sezgi Sezen, öğretmenleri İbrahim Erdem Bakar rehberliğinde hazırladıkları “Yol Kenarı Bitkilerine Otomobil Lastiklerinden Kaynaklanan Mikroplastiklerin Etkisi” projesi, Yazılım Kategorisinde Nazenin İpek Söylemez, Nurdeniz Ocak ve Rüzgar Ata Kuday, öğretmenleri Elif Kızıklı rehberliğinde hazırladıkları “Yeşil Gelecek için Akıllı Tarım: Sürdürülebilirlik Hedefinde Tarımsal Ürünlerin Renk Analiziyle Olgunluk Seviyelerinin Ölçümlenmesi” projesi, Teknolojik Tasarım Kategorisinde Çınar Aydoğdu ve İsa Emir Aslan öğretmenleri Elif Kızıklı rehberliğinde hazırladıkları “Hastanelerdeki Konsültasyon Sistemine Yeni Nesil Yaklaşım: Online Hasta Durum Takip Sistemi” projesi, Türkçe Kategorisinde ise Beril Kurnaz, Ela Ersönmez ve Duru Uğurlu öğretmenleri Seda Bozfırat rehberliğinde hazırladıkları “Yapay Hikaye Dedektifi: Geleneksel ve Dijital Hikaye Anlatıcılığı çerçevesinde Oyunlaştırma Yöntemiyle Yapay Zeka İçeriklerinin Tespiti” projesiyle bölge üçüncüsü oldu.


SANKO Okulları Genel Müdürü Fırat Mümtaz Asyalı, ortaokul kategorisinde öğrencilerinin Gaziantep elemelerini geçen sekiz proje ile bölge finallerine katıldığını belirterek, iki projenin bölge birincisi, dört projenin de bölge üçüncüsü olmasından gururunu yaşadıklarını söyledi.


Asyalı, yarışmaya katılan tüm öğrenci ve öğretmenlerini kutlayarak Türkiye finallerinde başarılar diledi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da gerçeği aratmayan deprem tatbikatı Ordu’nun Ünye ilçesinde olabilecek doğal afetlere karşı ortak deprem tatbikatı yapıldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Ulusal Medical Kurtarma Ekibi (UMKE), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ortaklığında Ünye Devlet Hastanesinde düzenlenen deprem tatbikatı gerçeği aratmazken, 2024 yılı Hastane Afet Planı (HAP) çerçevesinde muhtemel meydana gelebilecek depreme karşı personelin duyarlılığını ölçmek ve farkındalığını artırmak ve yaşanabilecek olumsuzluklarla karşı önceden hazırlıklı olabilmek amacıyla tatbikat yapıldı. Senaryo gereği bölgede oluşan 6,4 şiddetindeki deprem nedeniyle ilk olarak tatbikatta Ünye Devlet Hastanesi Acil Durum Ekipleri tarafından durum tespiti yapıldı. Daha sonra Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, Ulusal Medical Kurtarma Ekibi (UMKE), İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri tarafından afetzedelere müdahale edilerek sedyelerle hastane bahçesinde oluşturulan çadırlara taşındı. Burada müdahaleleri yapılan hastaların çevre hastanelere nakli sağlandı. Olağanüstü hallerde emniyet, askeriye ve sağlık teşkilatı toplumda meydana gelen afet ve acil durumun oluşturduğu riskler konusunda öncelikli olarak acil eylem planlarını ortaya koyacak birimler olduğunu belirten Hastane Başhekimi Op. Dr. Ahmet Ateş, “Bugün burada olabilecek deprem riskine karşı önceden tedbir almak, ilgili birimlerimizin rol ve sorumluluklarını belirlemek adına tatbikat gerçekleştirmiş olduk. Hastanemiz Afet Planı (HAP) kapsamında yapılan, deprem riskine karşı ilgili birimlerimizin olay anında nasıl davranmaları gerektiği, olay esnasında kimin, nasıl bir rol ve sorumluluk üstleneceğinin değerlendirilmesi adına yapılan bir tatbikattır. Tatbikat ile olay yerinin ve çevresinin güvenliğinin sağlanması, yaralılara müdahale edilmesi, hastaların ve personelin güvenli bir şekilde tahliyesinin sağlanması, olaydan etkilenenlere tıbbi müdahalesinin yapılması ve oluşabilecek diğer zararların önlenmesi hedeflenmektedir. Bu tatbikat her ne kadar sadece bir senaryo ile gerçekleştiriliyor olsa da, tüm senaryolara hazırlıklı olunması gerektiğinin bilinci içerisinde olmalıyız. Tatbikatta görev alan hastane çalışanlarına, UMKE, 112 Acil, İtfaiye ve AFAD personeline teşekkür ediyorum” dedi.