EKONOMİ - 23 Nisan 2018 Pazartesi 10:38

Uluslararası DomotexTurkey 2018 kapılarını yarın açıyor

A
A
A
Uluslararası DomotexTurkey 2018 kapılarını yarın açıyor

Türkiye İhracakçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Kaplan, yarın kapılarını açacak olan Domotex Turkey Halı Fuarı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Her yeni bağlantı ülkemize yeni bir kaynaktır, her yeni pazar bizim için umuttur" dedi.

Türkiye İhracakçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Kaplan, yarın kapılarını açacak olan Domotex Turkey Halı Fuarı ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "Her yeni bağlantı ülkemize yeni bir kaynaktır, her yeni pazar bizim için umuttur" dedi.


Dünyanın makine halısında lider şehri Gaziantep, 24-27 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek Domotex Turkey, Gaziantep’in ev sahipliğinde yarın kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliğinde gerçekleştirilecek fuar, bu sene Ortadoğu Fuar Merkezi’nde 11’inci kez düzenlenecek. Bu yıl fuarda 195 firma stant açılırken 10 farklı ülkeden 35 firma katılacak. Türkiye’den katılan 160 firmanın 122’si Gaziantepli firmalardan oluşuyor.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, fuar ile ilgili yaptığı değerlendirmede Türkiye ihracatında önemli bir paya sahip olan halının merkezinde görücüye çıkacağını belirtti. Gaziantep’in halıyla özdeş şehir olduğuna dikkati çeken Kaplan, kentte dokunan halıların dünyanın 130 ülkesine ihraç edildiğini ifade ederek, fuarların hem ihracatın artmasına hem de şehir ekonomisine ciddi katkı sağladığını dile getirdi. Kaplan, “Farklı ülkelerden katılımcıların yer alacağı DomotexTurkey her anlamda şehir ekonomisine katkı sağlamaktadır. Havalimanındaki taksiciden, otele varıncaya kadar farklı sektörlerde bu fuardan istifade etmektedir.DomotexTurkey 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarına bu yıl toplam 195 firma katılırken fuar alanında bütün firmalar 22.175 m² kapalı alanda ürünlerini alıcılarla buluşturacak. Türkiye’nin 160 firma ile 19.643 m² alanla katıldığı fuarda Gaziantepli 122 firma 16.011 m² alanla adeta rekor kırıyor. Bu yıl DomotexTurkey 2018’e 35 yabancı firma katılmakta ve bu firmalar fuar alanında toplam 2.532 m² alanda ürünlerini sergileyecek. Bu yıl fuara Amerika, Belçika, Çin, Danimarka, Hindistan, İran, Özbekistan, Sırbistan, Türkmenistan ve Ürdün’den firmalar katılıyor. Temennimiz bu gibi uluslararası fuarların artmasıdır. Ekonominin yanı sıra yurtdışından şehrimize gelen iş insanları Gaziantep’i tanıma fırsatı buluyor. Tam da tanıtıma en çok ihtiyaç duyduğumuz bir zaman diliminde gerçekleştireceğimiz fuarın hem sektörümüze hem de şehrimize hayırlar getirmesini diliyorum" dedi.


"Türkiye’nin 2018 halı ihracat hedefi 2 milyar 500 milyon dolar"


Türkiye’nin geçen yıl 2 milyar 165 milyon 689 bin dolarlık halı ihracatına imza attığını anımsatan Kaplan, bu verilerde Gaziantep’in çok büyük emeği olduğunun altını çizerek, Gaziantep’ten de geçen yıl 1,4 milyar dolarlık ihracat yapıldığını kaydetti. Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin halı ihracatının 554 milyon 277 bin dolara ulaştığını hatırlatan Kaplan, bu sürede Gaziantep’in ihracatının ise 369 milyon 335 bin dolar olduğunu vurguladı. Ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre Gaziantep’in halı ihracatının yüzde 11,77 arttığını belirten Kaplan, yılsonunda da geçen yılın ihracat rakamının çok üstünde olmayı hedeflediklerini dile getirdi.


Fuarın her geçen yıl daha da iyi olduğunu belirten Kaplan, bu sene fuara yoğun katılım beklediklerini ve ciddi bağlantılar sağlanmasını amaçladıklarını ifade etti. Yeni tasarımlardan oluşan halıların da ilk kez bu fuarda görücüye çıkacağını anlatan Kaplan, "Zor yolları geçerek bugünlere ulaştık, sektöre katkı sağlayan bütün işadamlarımızı yürekten kutluyorum. Zoru başarıp adımızı dünyaya duyurduk ama şimdi bu başarı çıtasını daha da yukarılara taşımak için çalışıyoruz. Zirveye çıkmak önemli ama zirvede kalmak daha da önemlidir. Biz zirvede sürekli kalan olmak için farklı kıtaları dolaşıp yeni müşteriler arıyoruz. Her yeni bağlantı ülkemize yeni bir kaynaktır, her yeni pazar bizim için umuttur. Umutlarımızı taze tutmak için yeni pazarların sayısını artırmak zorundayız. İşte tam da burada fuarlar devreye giriyor. Bu anlamda DomotexTurkey’i önemsiyoruz. Sektör temsilcilerimizin fuara ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’de 322 bin 398 sebze fidesi toprakla buluşacak Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) kapsamında, Gümüşhane’deki küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için “Fide Bizden, Üretmek Sizden” projesi kapsamında yüzde 50 hibeli toplam 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından son yıllarda sayısı hızla artan ve kırsal kesimdeki vatandaşlara gelir kapısı olan gerek örtü altı yetiştiriciliğine destek olmak ve küçük ve parçalı tarım arazilerini üretime kazandırmak için hazırlanan projenin bedeli 1 milyon 768 bin TL. “Fide Bizden, Üretmek Sizden Projesi” projesi kapsamında Merkez, Kelkit, Şiran, Köse, Torul ve Kürtün ilçelerinde üreticilere 322 bin 398 adet sebze fidesi dağıtımına başlandı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan fide dağıtım programında proje hakkında bilgi veren İl Müdürü Dr. Ahmet Mesut Kıraç, Gümüşhane’nin coğrafi konumunu ve kendine has iklim özelliklerini tarımsal üretiminde avantaja çevirmek istediklerini belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğümüz tarafından desteklenen ve bütçesi 1 milyon 768 bin TL olan “Fide Bizden Üretmek Sizden Projesi”nin küçük aile işletmeciliğinin geliştirilmesi için hazırlanan bir proje olduğunu, proje ile Gümüşhane genelinde bulunan küçük ve parçalanmış arazileri karlılığı yüksek üretimlerle ekonomiye kazandırılmasının amaçlandığını ve proje kapsamında üreticilere 156 bin 870 adet domates, 115 bin 868 adet biber, 34 bin 440 adet hıyar ve 15 bin 120 adet patlıcan fidesi olmak üzere toplam 322 bin 398 adet sertifikalı sebze fidesi dağıtımı yapılarak, örtü altı ve açık alanlar olmak üzere yaklaşık 100 dekar alanda sebze üretimi gerçekleştirileceğini kaydetti. Gümüşhane’nin iklim özellikleri nedeniyle her ne kadar zor şartlarda üretim yapılsa da üretilen ürünlerin renk, tat ve aroma gibi kalite özelliklerinin çok iyi olduğunu, bu nedenle üretilen ürünlerin gerek İl içinde gerekse komşu illerde çok tercih edildiğini ve pazar değerinin yüksek olduğunu belirten Kıraç, sebze üretimini geliştirmek için farklı proje çalışmalarının da devam ettiğini söyledi. Fide dağıtımına ilk olarak örtü altı yetiştiricilerinden başladıklarını, diğer dağıtımlarının Mayıs ayı içerisinde yapılacağını ifade eden İl Müdürü Kıraç, projenin çiftçilere hayırlı olmasını dileyerek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.