ÇEVRE - 10 Mayıs 2024 Cuma 15:59

22 milyon Euro AB Hibe destekli projede hedef yıl sonu

A
A
A
22 milyon Euro AB Hibe destekli projede hedef yıl sonu

Giresun Belediyesi’nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB) hibeli Atık Su Arıtma Tesisi projesinin yapım çalışmaları hız kazandı.


Avrupa Birliği’nden hibe destekle 2014 yılında başlanan projenin hızlandırılarak 2024 yılında tamamlanması hedefleniyor.


Atık Su Arıtma Tesisi projesinin yapım çalışmalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi alan Belediye Başkanı Fuat Köse, “Giresun Entegre Su Projesi, dönemin CHP’li Belediye Başkanı Kerim Aksu tarafından 2014 yılında Avrupa Birliği’nden hibe kazanmıştı. Çalışmalarını yerinde takip ettiğimiz projeyi bitirmek ise bize nasip olacaktır. Hedefimiz 2024 yılı içerisinde bitirilmesidir. 22 milyon Euro bedelli Atık Su Arıtma Tesisi Projesinin maliyetinin yüzde 77’si Avrupa Birliği, yüzde 9’u Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yüzde 14’ü ise Giresun Belediyesi tarafından karşılanıyor” dedi.



Giresun plajları mavi bayraklı olacak


Proje tamamlandığında daha temiz bir sahile sahip olacaklarını da kaydeden Başkan Köse, “Proje arıtma tesisi ve toplama sistemi olarak iki koldan yürütülüyor. Son sistem teknoloji ile ve bazı yönleriyle Türkiye’de ilk olacak tesis kendi elektriğini kendisi üretecek. Şehrimizin belki de en büyük sorunu çözümleniyor. Bu Atık Su Arıtma Tesisi kanalizasyon sorununu tümden ortadan kaldıracak ve temiz bir çevre gelişecek. Tesisimiz tamamlandığında plajımıza mavi bayrak almaya hak kazanacağız ve bu bayrağı da plajımıza gururla asacağız. Atık Su projesinin şehrimize ve bölgemize bir kez daha hayırlı olmasını temenni ediyor, projede çalışanlara kolaylıklar diliyorum” dedi.



22 milyon Euro AB Hibe destekli projede hedef yıl sonu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İçinde gliserol bulunan ‘slushie’ içecekler, 10 yaş altı çocuklar için tehlikeli Rengârenk görüntüleriyle çocukların ilgisini çeken ‘slushie’ içecekleri hakkında aileleri uyaran Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe, 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirtti. Dışarıda yapılan slushie içeceklere eklenen ve donmuş etkisini veren Gliserol hakkında bilgilendiren Uzm. Dr. Menekşe, “Bu madde çocuklarda; baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açıyor” dedi. Yaz aylarının gelmesiyle buzlu içecek tüketim oranları da artacak. Popüler olan slushie içecekler hem rengârenk görüntüsü hem de tadıyla çocuklar tarafından da ilgi görüyor. Ancak sulu kar etkisini verebilmek için bu tür içeceklere E422 koduyla yer alan ‘Gliserol’ ekleniyor. Çamlıca Erdem Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Hatice Polat Menekşe ise bu madde hakkında çeşitli uyarılarda bulundu. 10 yaş altındaki çocukların bu tür içeceklerden uzak tutulması gerektiğini belirterek “Üreticilere çok az miktarda gliserol kullanılması uyarısı var. Ancak bunun ne kadar uygulanabildiğini bilmiyoruz. Kaldı ki çok az haliyle bile 10 yaş altı çocuklar için tehlike arz ediyor” açıklaması yaptı. “Aileler genellikle bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor” Uzm. Dr. Menekşe, “Bu tür içecekler geleneksel olarak şekerle hazırlanırken son dönemlerde hazır gıda olarak bulunması için gliserol kullanılarak yapılıyor. Küçük çocuklarda tüketildiğinde baş ağrısı, kusma, karın ağrısı, kan şekeri düşüklüğü, bilinç kaybına yol açabiliyor. Aileler ise bu semptomların neden kaynaklandığını anlayamayabiliyor. Dikkatli davranmak bu nedenle önemli” dedi. Uzun dönem etkileri çocukta kalabilir: Böyle vakalar tespit edilmiş Gliserol tüketiminin 4 yaş altındaki çocuklarda çok tehlikeli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Menekşe, “4-10 yaşındaki çocuklara ise çok az miktarda, verilmelidir. Bu içecekleri fazla tüketen 4 yaş altındaki çocuklar için ise ciddi sonuçlar doğurabilir. Maalesef müdahalesi geciken kan şekeri düşüklüğü ve bilinç kaybı gibi bir durumda uzun dönem etkileri çocukta kalabilir. 4 yaş altında bildirilmiş böyle vakalar var ” uyarısında bulundu. Gliserol hazır gıda ürünlerine genellikle tatlandırıcı veya koruyucu olarak kullanılır ama çoğunda zarar veremeyecek derecede eser miktarlardadır. Slushie içeceklerde ise miktar olarak fazlalığı endişe kaynağını oluşturur. Ailelere önerilerde bulunan Uzm. Dr. Menekşe, “Çocuklarınıza hazır ürünleri tükettirmeyin. Örneğin meyve suyunu siz hazırlayın. Kutulu ürünleri ise ancak güvenli aralıklarla tüketebilirler” diyerek sözlerini sonlandırdı.