ASAYİŞ - 08 Şubat 2017 Çarşamba 15:59

Dolandırıcıların son yönetimi ‘Bankada sivil ekiplerimiz var’

A
A
A
Dolandırıcıların son yönetimi ‘Bankada sivil ekiplerimiz var’

Telefon dolandırıcılarının yeni yöntemi ortaya çıktı.
Dolandırıcılar telefon ile aradıkları vatandaşı işlemedikleri suçlara inandırarak emniyete davet ediyorlar. Emniyete giden vatandaşlar yol boyu telefonda iletişimi kesmeyen dolandırıcılar mağdur emniyete gelmeden planlarının ikinci kısmını devreye sokuyorlar. Mağdur ile telefonda konuşan dolandırıcılar Emniyet’e gelmeden bankadaki hesabının boşaltması gerektiğini ve bankada sivil ekiplerinin bulunduğunu ve parayı hesabından çekilmiş gibi, gösterip gerçek para yerine sahte para vereceklerini alacakları o parayla PTT’ye gidip verecekleri hesabı yatırılması gerektiğini söylüyorlar. Parayı yatırdıktan sonra emniyete gelmelerini istiyorlar.

“Dolandırıcıya inanan vatandaş gerçek polise inanmadı”
Film sahnesini aratmayan bu dolandırıcılık olayına Giresun İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri "dur" dedi. Giresun’da yaşayan Dursun Akgün, isimli vatandaşı telefonla arayan dolandırıcılar aynı yöntem ile dolandırmaya çalıştılar. Dolandırıcılara inanan vatandaş banka hesabındaki 14 bin 180 lira parayı çekip dolandırıcıların hesabına yatırmak üzereyken son anda polis tarafından engellenmeye çalıştı. Bir süre gerçek polise inanmayan vatandaş daha sonra ikna edilerek dolandırılmaktan polisin çabası sayesinde kurtuldu.
Dolandırmaktan son anda gerçek polisler tarafından kurutulan vatandaş poliste verdiği ifadede, “Bana ’Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturmaları kapsamında 81 ilde operasyon başlatıldı ve T.C. Kimlik numaranız ile banka hesabınızdan işlem yapılmış gelmezseniz suçlu duruma düşersiniz ve 8 ila 16 yıl hapis yatabilirsiniz. Bankaya bilgi verdik, orada görevliler sana sahte para verecek hesabın donacak sen sana verilen parayı yatıracaksın postaneye biz oradan suçluyu yakalayacağız’ dediler” dedi.
Giresun İl Emniyet Müdürlüğü ise vatandaşları uyardı.
Giresun İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıda ise şu ifadelere yer verildi:
“İlimiz genelinde meydana gelen dolandırıcılık olaylarının çoğunluğunun vatandaşlarımızı telefon ile arayan kişi yada kişilerin kendisini kamu görevlisi olarak tanıtıp; terör örgütlerine para aktarıldığı, hesaplarından para çekileceği, adının bu tür olaylara karıştığı, yine son zamanlarda vatandaşlarımızı telefonla arayan dolandırıcıların kendisini banka görevlisi, tüketici hakları görevlisi olarak tanıtarak hesaplarına sigorta kesinti miktarı, kredi kesinti miktarı, banka kartı aidatı geri ödenmesi ile ilgili işlem yapılacağını belirterek, vatandaşlarımızdan banka hesap bilgileri, kişisel bilgilerini talep etmeleri sonucunda” dolandırıcıların bu aldıkları bu bilgilerle İnternet bankacılığına giriş yaparak, hesaplardaki parayı kendi hesaplarına aktarmaktadırlar. Vatandaşlarımızın telefonlarına gelen bu tür mesajlara ve arayan kişilere inanmamaları, banka hesap bilgilerini, şifrelerini, kişisel bilgilerini tanımadıkları kişilerle kesinlikle vermemeleri ve para göndermemeleri gerekmektedir.”
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.