GENEL - 27 Temmuz 2018 Cuma 10:07

(Özel) Fındık hasadı dua ve kemençeyle başladı

A
A
A
(Özel) Fındık hasadı dua ve kemençeyle başladı

Karadeniz’de Giresun, Ordu ve Trabzon illerinin en önemli gelir kaynağı olan ve yıllık ortalama 2,5 milyar dolar ihracat geliri sağlanan fındığın hasadı dua ve kemençe eşliğinde başladı.

Karadeniz’de Giresun, Ordu ve Trabzon illerinin en önemli gelir kaynağı olan ve yıllık ortalama 2,5 milyar dolar ihracat geliri sağlanan fındığın hasadı dua ve kemençe eşliğinde başladı. Bahçeye önce dua ile giren üreticiler, fındık hasadına kemençe eşliğinde devam etti. Kemençeciler ise zaman zaman fındığın az olmasını türküleriyle dile getirdi.


Giresun’un Duroğlu Beldesi’nde 2018 yılı fındık hasadı şenlik havasında başlandı. Bahçeye girildiğinde önce fındığın bereketli olması için dua edildi. Ardından ise kemençeler eşliğinde hasada başlandı. Fındık fiyatının ve rekoltenin düşük olması ise atma türkülerle dile getirildi.



Belediye başkanı fındık hasadını eğlenceyle başlattı


Duroğlu Beldesi’ndeki fındık hasadını dua ve kemençeler eşliğinde şenlikle başlatan Duroğlu Belediye Başkanı Murat Kılıçaslan, “Fındık hasat mevsimini kemençe eşliğinde gülerek oynayarak başladık. İnşallah çekilen zahmetin karşılığı alınır diye düşünüyorum. Rekolte geçen yıla göre üçte bir civarında. Bilindiği gibi fiyatlar da serbest piyasada arz ve talebe göre değişmektedir. Rekolte düşük olunca fiyat yüksek, rekolte düşük olunca da fiyat düşük olmaktadır. Bu sene de rekolteye göre fiyatların geçen yıla göre yüksek olacağı öngörülmektedir. İnşallah üreticilerimiz de ülkemiz de fındıktan kazanan taraf olur” dedi.



“Fındık rekoltesi de, yevmiyeler de düşük”


Kemençe ve atma türküler eşliğinde fındık toplayan işçiler ise rekoltenin düşük, yevmiyelerin de az olmasından yakındı. İşçilerden Nazlı Aydemir, “Fındık rekoltesi geçen yıla göre daha az ve randımanı daha düşük. Bizim için fındık oldukça önemli bir geçim kaynağımız. Dalda fındık ne kadar çoksa o kadar mutlu oluyoruz çünkü daldan topladığımız fındık değil aslında paradır. Rekolte daha yüksek olsa yevmiyelerimiz de biraz daha yüksek olurdu” diye konuştu.



“Geçen yıl fındık yevmiyeleri 75 lira civarındaydı, bu yıl 80 ila 85 lira arasında değişmektedir"


Bu seneki yevmiyelerin geçen yıla göre 5 ila 10 lira arasında zamlandığını kaydeden Gülseren Göktürk ise “Geçen yıl fındık yevmiyeleri 75 lira civarındaydı, bu yıl 80 ila 85 lira arasında değişmektedir. Bu fiyat aslında çekilen zahmete göre yeterli değil fakat yapacak bir şey de yok çünkü daldaki fındığı da görüyoruz ve fındık rekoltesi geçen yıla göre çok az. Fındık az olunca fındık yevmiyeleri de düşük olmaktadır” dedi.


Fındık işçilerinden Özgenur Karabacak da “Günde 11 saat fındık topladık topluyoruz. Sabah 7.00’de girdiğimiz bahçeden akşam 18.00’da çıkıyoruz. Fındık olduğunda 15 kilo topladığımız bahçeden fındık az olduğunda 10 kilogram ancak fındık toplanabilmektedir. Bu da ister istemez yevmiyemize yansıyor. Bu yıl rekolte az görünmekte ve yevmiyeler 80 ila 85 lira arasında olduğu söyleniyor. Fındıkta en zahmetli olan ise yağmurlu günlerde fındık toplamaktır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Büyükşehir kırsaldaki çınarların yanında Muğla Büyükşehir Belediyesi ‘Kırsaldaki Çınarlar’ projesi ile kırsalda yaşamını sürdüren, özellikle kendi ev ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların hayatını kolaylaştırmak için evlerine giderek hizmet veriyor. Ekipler, proje kapsamında vatandaşların temizlik, tamirat, soba kurulumu ve daha birçok konuda yanlarında oluyor. Hizmet kapsamında bugüne kadar 761 aileye 12 bin 728 kez hizmet verilerek vatandaşlara önemli bir destek sağlandı. Nurten Kaleli; “Büyükşehir ekipleri ailemizin birer ferdi oldular” Menteşe İlçesi Ortaköy Mahallesi’nde eşi ve oğluyla oturan Nurten Kaleli, Kırsaldaki Çınarlar hizmeti ile Büyükşehir ekiplerinin belli dönemlerde kendilerini ziyaret ettiğini söyledi ve gelen ekiplerin ailelerinin birer ferdi olduğunu belirtti. Nurten Kaleli; “80 yaşındayım, eşim ve oğlumla yaşıyorum. Eşim felç geçirdi. Benim de gücüm kalmadı. Ev temizliğinden diğer işlere Büyükşehir ekipleri hep yanımda oluyor. Siliyorlar, süpürüyorlar, camları temizliyorlar. Onlar geliyoruz dediğinde ben çayı koyuyorum, çaylarını içip işlerine öyle başlamalarını istiyorum. Çünkü onlar da bizim ailemizin bir ferdi oldular” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi Kırsaldaki Çınarlar ekibinden Deniz Çağlar vatandaşların evlerine giderek tadilat, temizlik ve isteklerine göre birçok hizmeti verdiklerini söyledi. Deniz Çağlar; “Kendine bakamayan, yaşlı vatandaşlarımıza Kırsaldaki Çınarlar projemizle hizmet veriyoruz. Evlerinde temizlik, tadilat, odun kırma neye ihtiyacı varsa karşılıyoruz. Nurten teyzemize de aylık periyotlara göre uğruyor, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu hizmetimizle onların yanında oluyor, dualarını da alıyoruz.” Kırsaldaki Çınarlar ekibinin diğer üyesi Gülden Madran da genel temizlik, dolap, kapı, cam temizliği, süpürge gibi hizmetlerle vatandaşlara hizmet verdiklerini ve kendilerini gittikleri evin bir ferdi gibi hissettiklerini belirtti.