EKONOMİ - 08 Mart 2018 Perşembe 13:21

TMO’dan fındıkta satış usulü ve randıman analizi eleştirilerine cevap geldi

A
A
A
TMO’dan fındıkta satış usulü ve randıman analizi eleştirilerine cevap geldi

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) son günlerde basında çıkan kurumlarının fındık satışları ile ilgili olarak; satış usulüne ilişkin kriterlerin belirlenmediği, randıman analizi sırasında oynamalar yapıldığı ve denetimlerin yeterli olmadığı iddialarına yönelik bir açıklama yaparak bunlara cevap verdi.

Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) son günlerde basında çıkan kurumlarının fındık satışları ile ilgili olarak; satış usulüne ilişkin kriterlerin belirlenmediği, randıman analizi sırasında oynamalar yapıldığı ve denetimlerin yeterli olmadığı iddialarına yönelik bir açıklama yaparak bunlara cevap verdi.


Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada "Kurumumuzun fındık satışları ile ilgili olarak; satış usulüne ilişkin kriterlerin belirlenmediği, randıman analizi sırasında oynamalar yapıldığı ve denetimlerin yeterli olmadığı ile ilgili gerçekle ilgisi olmayan, fındık satışlarımıza ve nihayetinde fındık piyasasına zarar verecek asılsız iddialar gündeme taşınmıştır. Fındık alımlarında randıman tayini için üreticinin her çuvalından numune alınmakta ve yapılan analize göre fiyat belirlenmektedir. Bu kapsamda 70 bin üreticinin her birinin fındığı satın alınırken her çuvalından numune alınmış, randımana bağlı olarak fiyat belirlenmiştir. Fındıkta her randımana göre fiziki olarak ayrı ayrı depolama imkanı bulunmadığından aynı depoda randıman aralığı yüzde 40 ile yüzde 60 arasındaki fındıklar bulunabilmektedir. Dolayısıyla fındık satışlarında da alım usulündeki gibi her bir çuvaldan alınan numunelerle randıman tespiti gerekmektedir. Alım için usul ve esaslar olduğu gibi satış için de iddia edilenlerin aksine satış usul ve esasları yayımlanmıştır. Fındığın satışı için kamuoyu ve sektör bilgilendirilmiştir. Satış işlemi sırasında her kamyon için üç ayrı analiz (randıman) yapılmaktadır. Satış işlemleri 6 kişilik komisyon tarafından yürütülmekte, analiz tutanağı 4 personel tarafından imza altına alınmaktadır. Analiz aşamasında alıcı da randıman tespitini görebilmekte, sonuç evrakları alıcı tarafından da imzalanmaktadır. Satış ve analiz süreçleri, şeffaf şekilde yapılmakta olup takip etmek isteyen herkese açıktır. Depolarımızın iç - dış mekânı ve randıman analiz odaları sürekli olarak kamera ile izlenmekte ve bu görüntüler kayıt altına alınmaktadır. Satış için bütün depolarımızdan numune alınmakta olup bugüne kadar 27 firma tarafından bin 500 kg numune alınmıştır. Dolayısıyla depolarımızdaki fındığın randıman kriterleri ve değerleri bütün sektör tarafından bilinir kılınmıştır. Bugüne kadar yapılan satışlar ile tasfiye edilen depolarda alım randıman değerleri ile satış randıman değerlerinin uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca Genel Müdürlükten oluşturulan ikişer kişilik ekip periyodik kontroller için görevlendirilmiştir. Yine bu kapsamda Kurumumuz Teftiş Kurulu’ndan müfettişlerimiz ve Kontrolörlerimiz gerekli incelemeleri yürütmektedir. Kurumumuz bugüne kadar olduğu gibi her görevi şeffaflıkla yerine getirerek tüm paydaşları bilgilendirmektedir. Bu kapsamda bilgi ve belge isteyenlere her türlü kolaylık sağlanacaktır" denildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabulün ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hollanda ile 400 yıllık bir geçmişimiz var. Görüşmelerimizde ülkelerimiz arasındaki çok boyutlu iş birliğini gözden geçirdik. Ticari ve ekonomik ilişkilerimiz derinleşerek güçlenmeye devam ediyor. Hollanda Türkiye’deki en büyük yatırımcı ülke konumunda. İkili ticaretimiz geçtiğimiz sene 13 milyar doları buldu, bu rakamı 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sayın Başbakan’la başta Gazze ve Ukrayna özelinde ortak güvenliğimizi ilgilendiren gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor. Ateşkes ve insani yardımcıların Gazze’ye kesintisiz ulaştırılması hususunda İsrail yönetimine daha fazla baskı yapılması gerekiyor. Terörle mücadele konusu da istişaremizin en öncelikli başlıklarından birisiydi. Türkiye’nin bölücü terörü ile mücadele noktasında ödediği ağır bedeller ortadadır. Aralarında çocukların, kadınların, sivillerin ve güvenlik güçlerinin olduğu binlerce vatandaşımızı PKK’nın saldırılarında kurban verdik. PKK ve uzantıları başta olmak üzere hiçbir terör örgütüne müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade ettim” şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Temmuz ayında Washington’da gerçekleştirilecek NATO Genel Sekreteri seçimine ilişkin ise, “Kararımızı stratejik akıl ve hakkaniyet çerçevesinde vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın” dedi. “NATO’nun Türkiye’ye ihtiyacı var” Hollanda Başbakanı Mark Rutte ise, “Türkiye şu anda belirleyici bir rol oynamakta ve bunu yaparken de Gazze’deki durumu çözme çabaları sarf etmekte, aynı zamanda Ukrayna’daki savaşla ilgili de çabaları var. Türkiye jeopolitik bir aktör. Gazze ve Ukrayna dahil tüm konuları detaylı konuştuk. 400 yılı aşan ikili ilişkilerimiz var. NATO Genel Sekreterliği adaylığım söz konusu. Türkiye zorlu bir bölgede. Terörizm var gündeminde maalesef. Bu konuyu da konuştuk. Türkiye NATO için çok önemli bir güç teşkil ediyor. NATO’nun güney kanadının Türkiye’ye ihtiyacı var, Türkiye’nin liderliğine ihtiyacı var” ifadelerini kullandı.