GENEL - 29 Eylül 2018 Cumartesi 17:25

Kuşburnu festivalinde kuşburnulu gelinlik ilgi gördü

A
A
A
Kuşburnu festivalinde kuşburnulu gelinlik ilgi gördü

Gümüşhane’de bu yıl 24.

Gümüşhane’de bu yıl 24.kez düzenlenen Uluslararası Kuşburnu, Pestil, Kültür ve Turizm festivali kapsamında yemek, pestil, pekmez ve kuşburnu yarışması yapıldı. Programda kuşburnulu gelinlik yoğun ilgi gördü.


Gümüşhane’de düzenlenen "Uluslararası Kuşburnu-Pestil-Kültür ve Turizm Festivali"nin son gününde, tasarımcı Ayşegül Öznur Parlak’ın hazırladığı, kentin marka ürünlerinden kuşburnu işlemeli gelinlik katılımcılardan ilgi gördü


Valilik ve Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen festivalin ikinci ve son gününde Gençlik Merkezinde vatandaşlar tarafından yapılan ve ilk üç dereceye girenlerin Belediye tarafından altınla ödüllendirildiği en güzel yemek, dut pekmezi, dut pestili ve kuşburnu marmelatı yarışmaları yapıldı.


Jüri üyelerinin belirlenen kriterler eşliğinde seçimini gerçekleştirdiği yarışmalara yoğun bir katılım olurken, pekmez ve kuşburnu marmelatı yarışmasında jüri üyesi Doç.Dr. Oktay Yıldız tarafından bilimsel cihazlar kullanıldı.


Geçtiğimiz aylarda pestil ve kömeden gelinlik üreterek dikkatleri üzerine çeken tasarımcı Ayşegül Parlak, bu kez 24.Uluslararası Kuşburnu, Pestil, Kültür ve Turizm Festivali için üzerinde doğal kuşburnu meyvesi ve yaprakları kullanılan özel bir gelinlik tasarladı.


Yemek yarışması sırasında Ece Çimen tarafınsan sahnelenen gelinlik vatandaşların yoğun ilgisini çekerken, Türkiye’de kuşburnu meyvesinin gen merkezi olarak kabul edilen Gümüşhane’de kuşburnulu gelinlikle çok sayıda vatandaş fotoğraf çekilmek için sıraya girdi.


Tasarımcı Ayşegül Parlak, markalaşmak adına Gümüşhane’de farklı ürünler ortaya koyduklarını belirterek, “Diğer gelinlikçilerden farklı olarak birşeyler yapıp farklı olduğumuzu gösterelim dedik. Bugün de Gümüşhane’de kuşburnu festivali yapıldığı için farklı bir ürün yapalım dedik. Kuşburnudan bir gelinlik hayal ettik ve onu gerçekleştirdik. Bu yılın kuşburnu güzeli olarak da Ece Çimen’i adlandırıyoruz” diye konuştu.


Etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Ercan Çimen, festival boyunca çeşitli etkinlikler düzenlediklerini altın kalpli insanların şehri Gümüşhane denilince insanının ardından kuşburnu, pestil ve kömenin akla geldiğini hatırlatarak programa katılan herkese teşekkür etti.


Devam eden yarışmaların yanısıra Trabzon, Mersin ve Erzurum’dan gelen ve Gümüşhane halk oyunları topluluklarının gösterileriyle birlikte 40 çocuğun sünnet olduğu sünnet şöleni de aynı yerde gerçekleştirildi ve çocuklara çeşitli hediyeler verildi.


Yarışmalara çorba kategorisinde 8, yemek kategorisinde 7, tatlı kategorisinde 8, kuşburnu marmelatı kategorisinde 27, dut pestili kategorisinde 9, dut pekmezi kategorisinde 14 yarışmacı katıldı.


Yemek yarışmasında ’Gendime pilavı’ ile Şule Akhan, tatlı yarışmasında ’Burma bülbül yuvası’ ile Nesrin Kadakal, çorba yarışmasında ’Arpa yarması çorbası’ ile Şule Akhan, dut pekmezi yarışmasını Nurhan Şahinöz, pestil yarışmasını Eraslan Doruk, kuşburnu marmelatı yarışmasını Menşure Karaçengel birinci oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beylikdüzü E-5 yan yoldaki feci kazada faciadan dönüldü: Taksi refüje savruldu, diğeri simit tezgahına çarpmadan durabildi Beylikdüzü’nde E-5 yan yol Avcılar istikametinde bekleyen ticari taksi, arkadan başka bir aracın çarpması sonucu refüje savruldu. Kazaya karışan araçlardan biri üst geçidin altındaki simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Kazada 2 kişi hafif yaralandı. Yaralılar sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı. Olay, sabah saat 06.30 sıralarında Beylikdüzü Yakuplu Mahallesi Haramidere mevkii E-5 yan yol Avcılar istikametinde meydana geldi. İddiaya göre, yol kenarında bekleyen Fatih S. kontrolündeki 34 TKH 23 plakalı ticari taksiye, Sezer G. kontrolündeki 34 RB 6959 plakalı araç arkadan çarptı. Ticari taksi çarpmanın etkisiyle savrularak yolun karşısındaki refüje çıktı. Sezer G. kontrolündeki otomobil yan yol üzerindeki üst geçidin altında bulunan simit tezgahına çarpmaya ramak kala durabildi. Yaşanan kazada her iki sürücüde hafif yaralandı. İhbar üzerine kaza yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralanan sürücüler sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı. Kaza nedeniyle Beylikdüzü E-5 yan yol üzerinde yoğun trafik oluştu. Polisin kontrolüyle trafik akışı sağlanırken kazaya karışan araçlar çekici ile kaldırıldı. Yaşanan kazaya şahit olan bölgedeki esnaflardan biri olayla ilgili olarak, “ Burada devamlı kaza oluyor. Bir değil iki değil. Yol kaygan zemin kaygan. Artı olarak durağın girişine bakın hiçbir önlem yok. Burası yokuş aşağı, araçlar kayıyor. Haberlere bakarsanız birçok kaza yaşandı burada ama Allah’tan kimseye bir şey olmadı. Aniden bir gürültü oldu. Arkama bile bakmadan kaçtım. Taksi duruyordu burada. Arkadan çarptılar” dedi
Mersin Mersin’de açık alanda kayısı hasadı başladı Mersin’in Mut ilçesinde sofralık kayısı hasadı başlarken, bu yıl 150 bin ton kayısı rekoltesi ve 80 bin ton ihracat bekleniyor. Türkiye’de sofralık kayısı üretiminin yüzde 90 ile 95’inin üretildiği, coğrafi işaretli sofralık Mut kayısısının açık alanda hasadı başladı. Mikro klima özelliğine sahip, dünya üzerinde tartışılmaz rengiyle, kokusuyla, görüntüsüyle rakip tanımayan Mut sofralık turfanda kayısısı Rusya, Orta Doğu, Hindistan ve Avrupa’ya ihraç ediliyor. 712 bin dekar tarım arazisi olan Mut ilçesinde, 77 bin 800 dekar alanda üretim yapılan kayısıda bu yıl rekoltenin 150 bin ton ve ihracatın ise 80 bin ton olacağı tahmin ediliyor. Kilosu 80 ile 120 liradan alıcı bulan kayısının fiyatlarından memnun olan üreticiler, eriğin altın yılını yaşadığını, kayısıdan da umutlu olduklarını söylediler. Kayısı hasadı dolaysıyla İlçe Kaymakamı İhsan Ayrancı, beraberinde Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Mut Toptancı Hali Sebze Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Zeki Cüce ile birlikte hasat toplanan kayısı bahçelerini yerinde inceledi. Kaymakam Ayrancı, işçilerle birlikte kayısı topladı, kayısı toplamın zevkli olduğunu söyledi. Ayrancı, Mut’ta bu hafta itibarıyla kayısı hasadının başladığı bilgisini vererek, "Biz de bugün hasat yapan emekçi kardeşlerimizle, arazi sahiplerimizle beraber bahçeleri geziyoruz. Kayısı, ilçemizde gerçekten çok stratejik bir ürün. İlçemizdeki çiftçilerimizin elde ettiği tarımsal gelirde de önemli bir paya sahip. 150 bin ton civarında bir rekolte beklentimiz var bu sene. İnşallah bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin iyi gelir ettiği bir sezon olur. Ben bütün ilçemize, bütün çiftçilerimize hayırlı bereketli bir hasat dönemi diliyorum" dedi. Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz ise, "Mut ilçemizde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz kayısıların hemen hemen yüzde 90-95’i sofralıktır. Türkiye’de Mut tekdir. İlçemizin bulunduğu coğrafi konumundan dolayı erkenci kayısı, Mut’ta başlamaktadır. Mut ilçemizde kayısı nisan sonu başlar haziran sonu sona erer" diye konuştu. Kayısı hasadına başlayan üreticilerden Selami Bulut, yaklaşık 10 yıldır kayısı üreticiliği yaptığını dile getirerek, "Ortalama 250 dönüm kayısı bahçem var. Tabi farklı çeşitlerimiz var. Erkenci kayısılarımız matador, kolarodo, medisin. Şu an itibarıyla 80 ile 120 lira arasında gitmekte. Tabi bu da bizim için mutluluk verici. İnşallah bu şekilde devam eder. Bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar diliyorum. 300 tonun üzerinde bu bahçede meyvemiz oluyor. Tabi giderek de üretimimiz artıyor" ifadelerini kullandı.
Amasya Amasya’nın tescilli tatlısı ‘unutma beni’ Amasya’nın coğrafi işaretle tescil edilen lezzetlerinden ‘unutma beni tatlısı’ meslek lisesi öğrencisi kızların elinde yeniden hayat buldu. Yapımında kullanılan malzemelerin çok ekonomik olduğu bu tatlı, damaklarda unutulmayacak izler bırakıyor. Coğrafi işaretle tescillendi Amasya Valiliği ve Ziyaret Belediyesi’nin girişimiyle coğrafi işaret alan ‘unutma beni tatlısı’ İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ndeki öğretmen ile öğrencilerin elinde yeniden şekillendi. Tatlının yapımın köy ekmeği, üzüm pekmezi ve ceviz kullanıldığını belirten Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Bilsen Bodur, “Tatlımızın tadı çok güzel. Yiyen kişi tadını bir daha tadını unutmuyor” dedi. Tatlıyı çocukluk döneminde annesinin de yaptığını hatırlatan Bodur, “Köylerde yapılıyordu. Şehir merkezlerinde çok yapılmıyordu. Şimdi biz bu tatlımızı öğrencilerimize de öğreterek sofraları tatlandırmasını sağlayacağız” diye konuştu. “Ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlı” Tescilli tatlı türüyle yarışmalara da katılmaya başladıklarına değinen İlduş Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zübeyde Komaç da “Gayet ekonomik, besleyici ve kültürel değeri olan bir tatlıyı yapıp sunmak bizim için gurur verici oldu” şeklinde konuştu. Öğrencilerden Seda Koçak ise “Unutma beni tatlısını unutturmayacağız. Bu lezzeti herkese tattıracağız” ifadelerini kullandı.