DÜNYA - 06 Eylül 2023 Çarşamba 16:14 | Son Güncelleme : 06 Eylül 2023 Çarşamba 16:18

2023, en sıcak yaz oldu

A
A
A
2023, en sıcak yaz oldu

Kuzey Yarımküre’de 2023 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama hava sıcaklığının küresel çapta en yüksek seviyeye çıkmasıyla en sıcak yaz mevsimi yaşandı.

Avrupa Birliği (AB) Copernicus İklim Değişikliği Servisi verilerine göre 2023'ün Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Kuzey Yarımküre'de ortalama hava sıcaklığı küresel çapta en yüksek seviyeyi gördü. Dünya’nın tarihteki en sıcak 3 ayını yaşadığı belirtildi. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında ortalama küresel sıcaklığın 16,77 santigrat derece (62,19 Fahrenheit derece) olduğu, önceki rekorun 16,48 santigrat dereceyle 2019'da kayıtlara geçtiği vurgulandı.

Küresel deniz yüzeyi sıcaklıklarının da üst üste üç boyunca benzeri görülmemiş seviyeye ulaştığı aktarıldı.

“İklim çöküşü başladı”
Birleşmiş Millet (BM) Genel Sekteri Antonio Guterres konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Gezegenimiz bir kaynama mevsimini, kayıtlara geçen en sıcak yaz mevsimini geride bıraktı. İklim çöküşü başladı. Bilim insanları uzun süredir fosil yakıt bağımlılığımızın nelere yol açacağı konusunda uyarı yapıyordu. Dünya liderlerin iklim çözümleri için çabalarını artırması gerekiyor. İklim kaosunun en kötüsünden hala kaçınabiliriz, kaybedecek bir dakikamız bile yok” ifadelerini kullandı.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Prof. Petteri Taalas ise, “Kuzey yarımkürede aşırılıklarla dolu bir yaz yaşandı. Sıcak hava dalgaları yıkıcı orman yangınlarını körüklüyor, sağlığa zarar veriyor, günlük hayatı sekteye bozuyor ve çevreye kalıcı olarak zarar veriyor" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Bir yıldır aranan hükümlü, araç içinde güneşlikle yüzünü kameralardan gizlemeye çalışırken yakalandı Kırıkkale’de çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 8 firari hükümlü, polis ekiplerince yürütülen operasyonlarla yakalandı. 2024 yılından bu yana aranan bir hükümlünün ise, Plaka Tanıma Sistemi kayıtlarında yüzünü gizlemek amacıyla araç içi güneşliği indirdiğinin tespit edilmesi üzerine çalışma başlatıldı. Kayseri’de olduğu belirlenen hükümlü, yapılan teknik takip sonucu yakalandı. Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekiplerince, çeşitli suçlardan aranan firari hükümlülerin yakalanmasına yönelik operasyonlar aralıksız sürdürülüyor. Bu kapsamda yapılan teknik ve fiziki çalışmalarda, "hırsızlık" suçundan 13 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan E.G., "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 2 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan O.G., "cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan 2 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan H.E. ile "dolandırıcılık" suçundan 5 yıl 1 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan H.K. yakalandı. Kameralardan yüzünü gizlemek için araç güneşliğini kullandı Ayrıca, "kasten öldürme" ve "karşılıksız yararlanma" suçlarından toplam 11 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezasıyla yaklaşık bir yıldır aranan N.Z.’nin yakalanmasına yönelik yapılan çalışmalarda, şahsın kardeşi adına kayıtlı araçla Kayseri’de hareket halinde olduğu belirlendi. Plaka Tanıma Sistemi (PTS) kayıtlarında, şahsın yüzünü gizlemek amacıyla aracın güneşliğini indirdiğinin tespit edilmesi üzerine elde edilen bilgiler Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü ile paylaşıldı. Düzenlenen ortak operasyonla N.Z., belirlenen güzergah üzerinde yakayı ele verdi. Operasyonların devamında, "dolandırıcılık" suçundan 2 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan Ö.Ç., Karşıyaka Mahallesi’ndeki ikametinde yakalanırken, "bina içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında hırsızlık" suçundan 14 yıl 2 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan D.K. ile "alkol veya uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanma" suçundan 7 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan M.S. de yürütülen çalışmalar kapsamında gözaltına alındı. Hükümlüler, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından ceza infaz kurumlarına teslim edildi. Kent genelinde aranan şahısların yakalanmasına yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüldüğü bildirildi.