EKONOMİ - 29 Haziran 2016 Çarşamba 10:52

22 gemi Samsun’dan Rusya’ya mal götürmek için bekliyor

A
A
A
22 gemi Samsun’dan Rusya’ya mal götürmek için bekliyor

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin düzelme eğilimine girmesi deniz taşımacılığında umutları yeniden yeşertti. Uçak krizi sonrası Rusya ile Ro-Ro seferleri bıçak gibi kesilirken, Samsun Limanı'nda 22 gemi Rusya’ya mal götürmek için ilişkilerin düzelmesini bekliyor.

Ulusoy Denizcilik Karadeniz Ro-Ro Samsun Koordinatörü Tuncer Üçüncüoğlu, Rusya ve Türkiye’nin birbirlerine muhtaç iki ülke olduğunu belirterek, Ro-Ro seferlerinin durmasından Rusya’nın Türkiye’den daha fazla etkilendiğini söyledi. Üçüncüoğlu, “Samsun’da bulunan 22 gemi Rusya’ya günde 15 bin ton mal taşıyordu” dedi.

Ro-Ro seferlerinin durmasının ardından Rusya’nın malları diğer ülkelerden daha pahalıya ithal ettiğinin altını çizen Tuncer Üçüncüoğlu, “Türkiye-Rusya arasında yaşanan uçak krizinin ardından Ro-Ro taşımacılığı tamamen kapandı. Domates, narenciye ihracatımız sıfırlandı. Samsun’dan Rusya’ya 22 tane gemi çalışıyordu. O gemiler liman açıklarında aylardır bekliyorlar. İki ülkenin arasının tekrardan düzelip mal götürmek için bekliyorlar. Biz ülke olarak ne kadar Rusya’ya muhtaçsak, Rusya da bize o kadar muhtaç. Rusya ekonomisi ile bizim ekonomimiz arasında çok büyük menfaat birliği var. Zannediyorum ki bu günlerde yanlışlardan dönülüyor. Seferlerin bitmesinden sadece Türkiye zarar görmedi. Biz bir zarar gördüysek, Rusya on zarar gördü. Rusya’da domatesin kilosu 1 liraydı, şimdi domatesin tanesi 7 lira. Rusya’da büyük bir pahalılık var. Bu durum ekonomik olarak Rusya’yı daha çok etkiledi. Rusya’nın zararı bizim zararımızdan on kat daha fazla oldu. Rusya ile Türkiye birbiriyle iyi geçinmeye muhtaç olan iki ülkedir. Biz Rusya’ya ne kadar lazımsak, Rusya da bizim için o kadar lazım. Her iki ülkenin de karşılıklı menfaatleri var. Rusya bizden almadığı malları Güney Amerika’dan getiriyor. Daha pahalıya mal ediyor. İlerleyen günlerde ilişkilerin düzeleceğini umuyorum” diye konuştu.

“22 GEMİ GÜNDE 15 BİN TON MAL TAŞIYORDU”
Samsun Limanı’ndan 22 geminin hiç durmadan Rusya-Samsun arasında Ro-Ro taşımacılığı yaptığını ifade eden Üçüncüoğlu, “Samsun’dan Rusya’ya 22 tane gemi devamlı taşımacılık yapıyordu. O 22 gemi şimdi 5 günde bir sefer yapsa 22 gemi toplam 66 bin ton mal taşır. Yani Rusya’ya günlük 15 bin ton mal gidiyordu. Rusya ile Türkiye’nin arası son görüşmelerden sonra düzelecek gibi görülüyor. Rusya’da halk da devleti sıkıştırmaya başladı. Rus vatandaşların da dayanma gücü kalmadı. İki devlet de birbiriyle işbirliği yapmak zorunda. Zaten dünyada deniz taşımacılığı çok kötü günler yaşıyor. 6 sene önce tonunu 30 dolara taşıdığımız malı bugün 10 dolara, yani 3’te 2 fiyatına taşıyoruz. Bu gelişmelerin ardından seferler tekrar başlarsa Rusya-Türkiye deniz taşımacılığı tekrardan hareketlenir” şeklinde konuştu.
Rusya ile ihracatın durmasının ardından Samsun’daki gemiler, aylardır Karadeniz açıklarında taşımacılığın tekrar başlamasını bekliyor.

ERDİ DEMÜR 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de Mühendishane ’de 2.0 İletişim Modül eğitimi başladı Balıkesir Necatibey Eğitim Fakültesinde Mühendishane modül eğitimi ile "İletişim Becerileri ve Beden Dili" semineri ile kariyer programı başladı. Mühendishane 2.0 kayıtları Adıyaman, Aksaray, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Karabük, Kayseri, Kocaeli, Konya ve Yalova olmak üzere Türkiye’de 11 il de başvuruya açıldı. Balıkesir’de ilk defa bu yıl 2024 itibariyle başlayacak olan Mühendishane 2.0 programına başvuru yapacak öğrenciler mülakat yolu ile belirlendi. Mühendishane 2.0 İletişim Modülü ’nün ilk eğitimi Beyin ve Hafıza Eğitici Eğitmeni Tuncay Okay tarafından verildi. Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesinde "İletişim Becerileri ve Beden Dili" semineri ile kariyer programı başlamış oldu. Program surecinde bir mühendisin sahip olması gereken bilimsel, etik, felsefi değerleri ve güncel bilgileri verebilmek için kurulan Mühendishane Mesleki Kariyer Tamamlama Programı mezun olan her mühendisin okul müfredatının yanı sıra bu donanımlara sahip olmalarını amaçlanmaktadır. 2019 yılında ilk mezunlarını veren mühendishane süreç içerisinde edindiği tecrübeler ışığında yeni dönemine daha esnek ve modüler olan Mühendishane 2.0 konsepti ile başlayacak ve Atölye çalışmaları, sosyal ve sanatsal faaliyetler ile desteklenen modüller siz değerli mühendishane öğrencileri ile buluşturulacaktır. Bu program kapsamında öğrencileri; konusunda uzman ve başarılı akademisyen ve öğretmenler tarafından verilecek kariyer modülü, iletişim modülü ve her modülün içerisinde yer alan derslerle birlikte atölye çalışmaları, tecrübe paylaşımları, şehir ve kültür gezileri, sosyal aktiviteler bekliyor olacak. Modüler eğitim sayesinde her bir ders ile beraber öğrendiklerini pekiştirmeni sağlayacak atölyelere dahil olacaksın ve alanında uzman, başarılı akademisyen ve eğitimcilerle tanışma fırsatı yakalayacak, ayrıca kursiyerlerin bu süreçte öğrendiklerini ve denetimlediklerini mühendislik kariyerinde ilerlerken daha emin adımlar atmalarını sağlayacaktır.
Balıkesir Başkan Akın, hayvan pazarının şartlarını iyileştirecek Balıkesir’de güne, hayvan pazarında başlayarak esnafa kolaylıklar dileyen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, tüm padokları gezerek her bir esnafla tek tek ilgilendi. Padokların rüzgâr alan yan açıklığını esnafların isteği doğrultusunda kapatacaklarını söyleyen Başkan Akın, esnafın elini kolaylaştıracak tüm işlemleri gerçekleştireceklerini söyledi. Başkan Ahmet Akın, sabahın erken saatlerinde Hayvan Pazarı’nı ziyaret ederek yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde esnafa bereketli kazançlar diledi. Seçim döneminde de ziyaret ettiği Hayvan Pazarı esnafına; seçimin ardından tekrar ziyaret etme ve sorunlarını dinleyerek çözüme kavuşturma sözü veren Başkan Ahmet Akın, tüm padokları tek tek gezerek esnafın halini hatırını sordu. ‘Tüm sorunları çözeceğiz’ Hayvan Pazarının şartlarını iyileştireceklerini belirten Başkan Akın, padokların rüzgârdan korunması için yan açıklıklarının tek tarafının kapatılacağını söyleyerek “Gübrelerin aktığı ızgaraları da genişletip, yeni demir ızgaralar takacağız. Ortamı daha hijyenik ve steril hale getirebilmek ve esnafımızın elini kolaylaştırmak için gerekli tüm işlemleri en kısa zamanda yapacağız. Büyük küçük demeden tüm sorunları çözeceğiz. Esnafımız, bizlerin kıymetlileri. Balıkesir; tarım ve hayvancılığın en güzel şekilde yapılacağı şehirlerden bir tanesi. Gerçekleştireceğimiz çalışmalarla şehrimizi bu konuda hak ettiği seviyeye getirecek ve üreticilerimizin daha çok kar elde edeceği çalışmaları ortaya koyacağız. Balıkesir, her şeyin en iyisini hak ediyor” diye konuştu.
Denizli Kitap okurken okulun elektriğini üretiyorlar Denizli’nin Kale ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Belenköy’ün çocukları örnek bir çalışmaya imza attı. Bakanlık desteği de alan ‘Egzersiz Yapıyorum, Elektrik Üretiyorum’ projesi kapsamında kurulan düzenekte pedal çeviren öğrenciler, kitap okurken okulun elektriğini üretiyor. Kale Belenköy İlkokulu öğrencilerinin hazırladığı ‘Egzersiz Yapıyorum, Elektrik Üretiyorum’ projesi, Gençlik ve Spor Bakanlığı hibe programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Okul öğretmenlerinden Atıl Rıza Elbir tarafından geliştirilen proje sayesinde, okulun ikinci katına özel bir düzenek kuruldu. Araba koltuğundan oluşturulan düzeneğe oturan öğrenciler, boş zamanlarında buraya gelerek hem kitap okuyor hem de pedal çeviriyor. Kitap okurken pedal çeviren öğrenciler, inverterler sayesinde şehir elektriği üretiyor. Ortalama 250-300 kw elektrik üreten öğrenciler, okul elektriğinin aylık yüzde 70’ini üretiyor. Spor yapan öğrenciler bir yandan kitap okurken bir yandan da okul elektriğini üretmiş oluyor. Projeye ilişkin açıklama yapan Kale İlçe Milli Eğitim Müdürü Nurettin Tıkım, “Kale kitap okuyor zinciri diye bir proje başlatmıştık. 2018 yılından itibaren daha sonra Belenköy Orta Okulumuzda Gençlik Spor Müdürlüğü ile yaptığımız bir projede egzersiz yapıyorum enerjimi üretiyorum projesini kabul edildi. Daha sonra Atıl Bey ile görüştüğümüzde öğrencilere egzersiz yaptırırken kitapta okutabileceğimize karar verdik. Kale Kitap Okuyor zincirimizi zenginleştirmiş olduk. Böylece çocuklarımızın kitap okuma hevesinin olacağını gördük. Çocuklar teneffüslerde, boş zamanlarda kitap okuyor. Enerjisini boşaltıyor. Aynı zamanda kitap okurken de okulun elektriğini üretiyorlar. Bundan dolayı çok mutluyuz” dedi. "Okulun elektrik ihtiyacının yüzde 70’i bu sistemle karşılanıyor" Okulun elektrik ihtiyacının bu projeyle karşılandığını söyleyen Proje Koordinatörü Atıl Rıza Elbir ise, “Projemizin adı egzersiz yapıyorum elektrik üretiyorum. Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan hibe olarak bu projeyi hayata geçirdik. Öğrencilerimiz hem spor yapmakta hem de okulun elektriğini üretmekte. Öncelikle pedal çevirerek ürettikleri elektriği depoluyoruz. Akülere invertörler vasıtasıyla da dolduruyoruz. Şehir elektriğine dönüştürülüp okulumuzda kullanıyoruz. Okulumuzun elektrik ihtiyacının büyük bir kısmını buradan karşılıyoruz. İhtiyacımızın yüzde 70’i bu projeyle karşılanıyor. Aynı zamanda çocuklarımız hareket etmiş oluyorlar. Kitaplarını okuyorlar” diye konuştu. İmza attıkları sıra dışı projeyle örnek olan okul öğrencileri ise, “Burada spor yapıyoruz. Hem kitap okuyoruz hem de elektrik üretiyoruz. Bundan dolayı çok mutluyuz” diyerek yaşadıkları sevinci ifade etti.