ASAYİŞ - 16 Şubat 2018 Cuma 23:10

28 Şubat davası 2 Mart 2018'e ertelendi

A
A
A
28 Şubat davası 2 Mart 2018'e ertelendi

28 Şubat darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 103 sanık hakkında açılan dava 2 Mart 2018'e ertelendi.

Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 101. celsesine sanıklar, taraf avukatları ve o dönemde mağdur olan çok sayıda vatandaş katıldı. Davanın bugünkü celsesinde sanıkların esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarının alınmasına devam edildi. Savunma yapan dönemin Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreteri Erol Özkasnak, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini söyledi. İddianamenin bütünüyle FETÖ'cüler tarafından hazırlandığını öne süren Özkasnak, "Genelkurmay'ın FETÖ'cülerin ileride ülkeye tehdit olacağına dair çalışmaları iddianameyi suç delili olarak konmuştur. Ancak 17-25 Aralık'tan sonra biz sanıklara yöneltilen bu suçlamalar Genelkurmay Karargahı'nın ne kadar haklı olduğunu ortaya çıkarmıştır. Genelkurmay Başkanlığı 15 Temmuz'dan 19 yıl önce bu örgütün tehdit olduğunu tespit ederken, Mustafa Bilgili'nin de dahil olduğu örgüt maalesef el üstünde tutuluyordu. Bu davanının sadece 4 celsesine katılan savcı, Mustafa Bilgili'nin iddianamesi üzerinden bizler için müebbet istemektedir" diye konuştu.

Özkasnak, 2001 yılında bir televizyon programında 28 Şubat dönemi için "postmodern darbe" ifadesini kullandığı iddiasını yalanladı. Bu ifadenin isim babasının kendisi olmadığını söyleyen Özkasnak, bu ifadeyi basından duyduğunu kaydetti. Özkasnak, katıldığı programda aksine bunun bir darbe olmadığını anlatmak istediğini, zaman kısıtlılığından dolayı düşüncelerini anlatamadığını savunarak, "Bu benim şahsi değerlendirmemdi. Bunun darbe olduğuna inananlar hemen söylediklerimin üzerine atlamış ve çarpıtmışlardır" dedi.

"Kamuoyunda, 'Sincan'da tankları yürüten komutan' olarak tanınıyorum"

Sanık Kara Kuvvetleri eski Komutanı emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, kamuoyunda "Sincan'da tankları yürüten komutan" önyargısı oluştuğunu, bunun gerçeği yansıtmadığını belirtti. İddianameyi hazırlayan savcı Mustafa Bilgili'nin FETÖ mensubu olduğunu sonradan öğrendiğini kaydeden Ceylanoğlu, Bilgili'nin tutuklama talebiyle kendisini hakimliğe sevk ettiğini, bu doğrultuda tutuklandığını, Ağustos 2013'de de tahliye edildiğini anlattı. "Tankların çıkışına emir veren komutanlıklar", "güzergah ve zamanı" ile "izinde bulunması" gibi unsurların tahliye edilmesine dayanak oluşturduğunu ifade eden Ceylanoğlu, Sincan'da tankların yürütülmesinde bir etkisinin olmadığını, kendisinin o tarihte yıllık izinde olduğunu öne sürdü. Ceylanoğlu, yılda birkaç kez eğitim çalışmalarının yapıldığını iddia ederek, "Bu kapsamda da önceden bir eğitim programı düzenlenmişti. İzinli olduğum tarihte bu eğitim programının öne alındığını öğrendim. İzinli olmama rağmen tankların geri dönmesini sağlamak için görevimin başına geçtim. Akşam vakti yaklaşırken tankları orada, arazide mi bırakacaktım? Davanın başından itibaren adım zorlama ile bu sözde suça bulaştırılmaya çalışıldığının en somut kanıtı olan bu haklı soruma hiçbir cevap alamadım" şeklinde konuştu.

"Batı Çalışma Grubu'nun çalışmalarına katılmadım"

Ceylanoğlu, alnının ak olduğunu, cumhuriyete, devlete ve millete zarar verecek hiçbir davranışının olmadığını söyledi. Ceylanoğlu, Batı Çalışma Grubu ile kendisinin ve birliğinin hiçbir ilişkisinin olmadığını iddia ederek şunları kaydetti: "Batı Çalışma Grubu, Genelkurmay Başkanlığı'nda kurulmuş normal çalışan bir gruptur. Batı Çalışma Grubu'nun çalışmalarına katılmadım. Tümenimin hiçbir personeli de kesinlikle Batı Çalışma Grubu faaliyetleriyle görevli veya irtibatlı değildir. Bunu ima eden bir emare bile yoktur. Ağustos 1996'da planlanmış eğitim tatbikatının uygulama zamanının öne alınmasından bilgim ve haberim yoktur. Olması da mümkün değildir. Ayrıca bu süreçte ben izinliyim. İlgili olaydaki en alt rütbede olan şahsımın komuta katının verebileceği bir emirden emir verilmeden önce haberdar olmam mümkün değildir. İcra edilen askeri birlik eğitim tatbikatı bir art niyete dayandırılmamalıdır. 4 Şubat'ta gerçekleştirilen faaliyet 1960'lı yıllardan itibaren farklı aralıklarla rutin bir şekilde yapılan eğitim tatbikatıdır. 51 yıl boyunca şerefli üniformamla görev yaptım. Bu süre içerisinde kanunsuz bir emir almadım, emir vermedim. Beraatimi talep ediyorum."
Ceylanoğlu'nun savunmasının tamamlanmasının ardından duruşmaya kısa bir ara verildi. Aranın tamamlanmasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, davaya katılma talebinde bulunan iki kişinin talebini kabul etti. Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapacak 16 sanığın kaldığını bildiren mahkeme, duruşmayı 2 Mart 2018'e erteledi. 

Abdullah Sarica

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Gölcük Ulaşlı’da inşa edilen alt geçit projesiyle ulaşım kesintisiz hale gelecek Gölcük ilçesi Ulaşlı Mahallesi’nde başlatılan D-130 karayolu alt geçit projesinde çalışmalar devam ediyor. Yaya ve araç güvenliğini artırmak amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında sahil kesimi ile yerleşim alanları birbirine bağlanacak. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından yürütülen çalışmalarda, bin metre yağmur suyu ve 300 metre atık su hattı imalatı gerçekleştirildi. Projenin temel yapısı için 22 metre uzunluğunda ve 80 santimetre çapında 58 fore kazık çakıldı. Kazık imalatlarında 625 metreküp beton ve 102 ton demir kullanılırken, döşeme ve yaklaşım plakları için de 260 metreküp beton ile 28 ton demir sarf edildi. Güzergah genelinde şu ana kadar 600 ton asfalt serimi yapan ekipler, tünel içi temel ve duvar çalışmalarını sürdürüyor. D-130 Karayolu trafiğe açıldı Çalışmalar kapsamında daha önce güvenlik gerekçesiyle daraltılan D-130 karayolundaki şeritler, imalatların tamamlanmasının ardından yeniden çift yönlü olarak tam kapasiteyle trafiğe açıldı. Alt geçidin tamamlanmasıyla D-130 karayolunun güneyindeki 1047 Sokak ile kuzeyindeki 1019 Sokak arasında bağlantı sağlanacak. Bu sayede sürücüler ve yayalar, ana yol trafiğine girmeden sahil ve iç kesimler arasında güvenli ulaşım imkanına kavuşacak. Büyükşehir ekiplerinin, altyapı çalışmaları nedeniyle bozulan çevre sokaklardaki asfaltlama faaliyetlerine de kısa sürede başlayacağı bildirildi.
İstanbul Üsküdar Belediyesi’ne yönelik operasyonda ele geçirilen milyonlarca rüşvet parası ortaya çıktı Üsküdar Belediyesi’nde yapı ve iskan ruhsatları üzerinden yolsuzluk iddialarıyla yürütülen ve 20 şüphelinin gözaltına alındığı soruşturmada, ele geçirilen milyonlarca lira balya balya paranın görüntüleri ortaya çıktı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, Üsküdar Belediyesine yönelik operasyon düzenlenmiş, 20 şüphelinin yakalandığı bildirilmişti. Belediye binası içerisinde bulunan ve belediye iştiraki olan "Kent A.Ş. Genel Müdürü (N.A.)’ ya yapı ruhsatı ve iskan ruhsatının verildiği birimler olan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Yapı Kontrol Müdürlüğü arasında bir oda tahsisinin yapıldığı ve ilgilinin oda isimliğinde de ‘başkan yardımcısı’ unvanını kullandığı" iddia edilen soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonun görüntüleri ortaya çıktı. Belediyede, yapı ve iskan ruhsatları üzerinden yolsuzluk iddialarıyla yürütülen ve 20 şüphelinin gözaltına alındığı soruşturmada ele geçirilen milyonlarca lira balya balya paranın görüntülerine ulaşıldı. Valizlerde ele geçen 4 milyon 500 bin lira paraya el konulurken, bir soğuk cüzdanın da ele geçirildiği, bu miktarın artabileceği ifade ediliyor. Savcılık "gerçekte sunulmayan bir hizmetin karşılığında görev ve yetkisi bulunmayan Üsküdar Belediyesi iştiraki Kent A.Ş.’nin paravan olarak kullanılmak suretiyle yapı ruhsatı sürecinde müteahhitlerden gayri yasal nitelikte gelir elde edildiğini" açıklamıştı.
Denizli 8 yaşındaki demir yumruk Nebahat Eda’dan gururlandıran başarı Diyarbakır’da düzenlenen Türkiye Kick Boks Turnuvası’nda ringe çıkan Denizlili sporcu Nebahat Eda Pilge, Türkiye 2’ncisi oldu. Bu başarısının ardından yurt dışından davet alan ve henüz 8 yaşında olmasına rağmen elde ettiği başarılarla "Geleceğin Şampiyonu" olarak gösterilen Pilge, Denizli’ye büyük bir gurur yaşattı. Denizli Alfa Star Spor Kulübü bünyesinde yetişen genç yetenek Nebahat Eda Pilge, başarı grafiğini her geçen gün yükseltmeye devam ediyor. 2026 Yılı İller Arası 36 Kilogram Kadın Kick Boks kategorisinde şampiyonluk kürsüsüne çıkan Pilge, bu başarısını ulusal arenaya taşıdı. Son olarak Diyarbakır’da gerçekleştirilen Türkiye Kick Boks Turnuvası’nda zorlu rakiplerini geride bırakan 8 yaşındaki sporcu, Türkiye 2’ncisi olarak gümüş madalyanın sahibi oldu. Büyükler, gençler, yıldızlar, minikler ve alt minikler kategorilerinde düzenlenen dev turnuvaya 75 ilden 6 bin 200 sporcu katıldı. Minik yumruk adım adım başarılara ilerliyor Ringdeki azmi, teknik becerisi ve kararlılığıyla hem otoritelerden hem de izleyicilerden tam not alan Pilge, antrenörlerinin teknik takibi ve ailesinin desteğiyle çalışmalarını sürdürüyor. Jimnastik ve sağlık kulüplerindeki temel eğitimiyle fiziksel gelişimini destekleyen minik sporcu, şimdiden branşının en dikkat çeken isimleri arasına adını yazdırdı. Başarısının sırrı "disiplin ve azim" Denizlili sporcu Nebahat Eda Pilge, "Bazen yoruluyorum ama asla pes etmiyorum. Çünkü büyük hedeflerim var ve daha fazla derece almak istiyorum. Ailem ve antrenörüm en büyük destekçim; onların sayesinde kendimi çok daha güçlü hissediyorum. Büyüdüğümde dünya çapında başarılara imza atmak için çalışmaya ve kendimi geliştirmeye devam edeceğim" diyerek duygularını dile getirdi.
Aydın Endemik Tülüşah için inceleme yaptılar Aydın’ın Kuşadası ilçesinde endemik Tülüşah bitkisinin bulunduğu alanlarda tahribat tespit edilirken, doğa koruma ekipleri bölgede inceleme gerçekleştirdi. Kuşadası ilçesi Soğucak Mahallesi sınırları içerisinde bulunan ve imar planlarında park alanı olarak ayrılan iki parselde yetişen endemik Tülüşah bitkisine yönelik tehditler yeniden gündeme geldi. Bilimsel adı Rhaponticoides mykalea olan ve yalnızca bu bölgeye özgü bir tür olan Tülüşah bitkisinin varlığı daha önce Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından tespit edilerek Tür Koruma Eylem Planı kapsamına alınmıştı. Bu doğrultuda hazırlanan raporda, alanın tel örgü ile çevrilmesi, bilgilendirici tabelalar yerleştirilmesi ve imar plan notlarına işlenerek güvence altına alınması önerilmişti. Yapılan incelemelerde, bitkilerin bulunduğu bölgede at otlatıldığı, kontrolsüz şekilde ot temizliği yapıldığı ve yeni açılan yol nedeniyle bazı Tülüşahların zarar gördüğü tespit edildi. Ayrıca alana dışarıdan moloz ve çöp döküldüğü de belirlendi. EKODOSD’un ’koruma’ çağrısı üzerine bölgeye gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü ekipleri bölgede çalışma başlattı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ile birlikte sahada inceleme yapan uzmanlar, tahribatın devam ettiğini raporlarken, hazırlanacak yeni raporun ilgili kuruma iletileceği bildirildi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, endemik bir türün korunmasının önemine dikkat çekerek, "Tülüşah gibi kendiliğinden yetişen, bölgeye özgü ve uyumlu bir bitki türü büyük bir zenginliktir. Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından alandaki sorunların giderilmesi ve bitkinin korunmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılması amacıyla hazırlanacak rapor, sorumlu kuruma iletilecektir. Tülüşah gibi doğada kendiliğinden yetişen, bakım gerektirmeyen, çevre şartlarına uyumlu ve bölgeye özgü endemik bir türün varlığı büyük bir şanstır. Yapılaşma baskısı altında her geçen yıl habitatları daralan Tülüşahların korunması için ilgili kurumları duyarlılık göstermeye ve bu endemik değere sahip çıkmaya davet ediyoruz. Geçmişten günümüze ulaşan Tülüşah, Kuşadası’nın doğal mirasıdır. Bu mirasa sahip çıkmak ve korumak hepimizin ortak sorumluluğudur" dedi.
Erzurum Başkan Özcan’dan Şenkaya’nın 108’nci kurtuluş yıl dönümü mesajı Şenkaya Belediye Başkanı Görbil Özcan, Şenkaya’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 108’nci yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Özcan, "Şenkaya’nın kurtuluşu bir son değil, milli dirilişin zirvesidir" dedi. Şenkaya’nın 1916 yılında Rus işgali altına girdiğini hatırlatan Başkan Özcan, 7 Kasım 1917’de gerçekleşen Bolşevik İsyanı sonrası Rusların bölgeden çekildiğini, ardından ilçenin Ermeni işgaline maruz kaldığını ifade etti. Özcan, mesajında şu ifadelere yer verdi: "Milis güçler ile 3. Ordu’ya bağlı Kazım Karabekir Paşa kumandasındaki 9. Kafkas Kolordusu, 7 Nisan 1918 tarihinde Ermenileri yenilgiye uğratarak Şenkaya’nın kurtuluşunu sağlamıştır. Bugün Şenkaya’mızın kurtuluşunun 108’nci yıl dönümünü idrak ediyoruz. Atalarımız, 1877 Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından 40 yıl süren esaret ve sömürge dönemini yaşamış, Rusların çekilmesiyle birlikte Ermeni zulmü ve katliamlarına maruz kalmıştır. 70 köyde beş binden fazla insanın katledildiği bu süreçte, büyük acılar yaşanmıştır. Ancak 108 yıl önce atalarımız, tek yürek olarak; tek vatan, tek bayrak ve millet anlayışıyla, ezanını susturmadan eşsiz bir kahramanlık sergileyerek ilçemizi düşman işgalinden kurtarmıştır. Geçmişini bilmeyen milletlerin geleceği tehlikededir. Bu nedenle genç nesillerin, tarihini en ince ayrıntısına kadar öğrenmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle Sarıkamış Harekatı’nda kahramanlarımızın Ruslara karşı verdiği amansız mücadele ve eksi 40 derecede yaşanan büyük fedakârlıklar unutulmamalıdır. Zorlu hava koşullarında savaşan Türk askeri, muharebenin sonuna kadar direnerek dayanıklılık, itaat ve mücadele azminin en güçlü örneklerini ortaya koymuş, şehitlik mertebesine ulaşan vatan evlatları milletimizin bağrına emanet edilmiştir. Kara Fatma ve Nene Hatun’un gösterdiği cesaret ve kararlılık da düşmanın püskürtülmesinde önemli rol oynamıştır. 7 Nisan, Şenkaya için varoluş ile yok oluş arasındaki ince çizgidir. Bu vatan, yedi düvel tarafından yok edilmek istenmiş ancak milletimiz esareti asla kabul etmemiştir. İstiklal ve istikbal uğruna canını feda eden bir milletin mirası bugün bizlere onur vermektedir. Vatanına, bayrağına, milletine ve ezanına duyduğu bağlılıkla şehit olan ecdadımız, esaret yerine ölümü tercih ederek şehitliği bir şeref madalyası olarak görmüştür. Bizlere düşen görev, şehit kanlarıyla sulanan bu topraklarda aynı kararlılıkla yolumuza devam etmektir. Birlik ve beraberliğimizi koruyarak, gençlerimizin daha çok çalışmasını ve eğitime önem vermesini sağlamalıyız. İlçemizde eğitim seferberliği başlatan Baş Öğretmen Hüseyin Köycü’yü ve tüm eğitimcilerimizi de rahmetle anıyorum. Bu vesileyle, Şenkaya’nın 108’nci kurtuluş yıl dönümünü kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, bayrağımızı bayrak, toprağımızı vatan yapan ve Allahuekber Dağları’nın zorlu şartlarında vatan uğruna can veren aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum."