GÜNDEM - 21 Ağustos 2021 Cumartesi 09:50

28 Şubat’ın sembol isimlerinden Köse: 'Artık 28 Şubat’lar, 17-25 Aralıklar, 15 Temmuz’lar yaşamayalım'

A
A
A
28 Şubat’ın sembol isimlerinden Köse: 'Artık 28 Şubat’lar, 17-25 Aralıklar, 15 Temmuz’lar yaşamayalım'

28 Şubat zulmünün sembol isimlerinden Yakup Köse, yaptığını haklı gören bir zihniyetin mutlaka cezalandırılması gerektiğini belirterek, “Biz artık 28 Şubat’lar, 17-25 Aralıklar, 15 Temmuz yaşamayalım” dedi.

28 Şubat ‘Postmodern Darbe’ sürecinde henüz 14 yaşında İmam Hatip öğrencisi olan Yakup Köse, Refah Partisi’nin bir gösterisinde tutuklandı ve 15 yaşında ise idam cezası aldı. Yaşadığı zorlu süreçte dönemin sembol isimlerinden olan Köse, küçük yaşlarda soğuk zindanlarda işkenceler gördü.

“Artık Türkiye’de darbeler olmasın”

İHA muhabirine konuşan Gazeteci Yazar Yakup Köse, 28 Şubat’ın Müslüman Anadolu halkına zulmedilen bir süreç olduğunu belirtti. 14 yaşında bir İmam Hatip öğrencisiyken Refah Partisinin normal bir gösterisine katıldığı sırada tutuklandığını ve henüz 15 yaşındayken idam cezası aldığını ifade eden Köse, “28 Şubat zulmün ayyuka çıktığı bir dönemdir. Başörtülü kardeşlerimizin okuyamayışı, iş yerlerinde mobbing yiyişi, vakıfların basılması, camilere bile korkularak gidilmesi bunların hepsi resmiyette de tescillenen darbenin tezahürleriydi. Çok şükür o günleri atlattık. Yıllardır 28 Şubat ile hesaplaşma yolunun açılması gerektiğini söyledik. 28 Şubat’ı yapanlara karşı mutlaka bir tahakküm uygulanmalı ve bunun cezası verilmelidir dedik. Bunu artık Türkiye’de darbeler olmasın diye dedik” diye konuştu.

28 Şubat’ın sembol isimlerinden Köse: 'Artık 28 Şubat’lar, 17-25 Aralıklar, 15 Temmuz’lar yaşamayalım'

“28 Şubat Türkiye insanına zulmeden bir süreçti”

Süreçle birlikte 28 Şubat’ın ‘kudretli’ generallerinin Yargıtay tarafından verilen cezalarının onadığını dile getiren Köse, “Çevik Bir ve ekibi tutuklanmaya başlandı. Sosyal medyada Çevik Bir’in ve hüküm giyen diğer mahkumların yaşlı olduğunu, bu sebeple tutuklanmaması gerektiği yönünde fikirler beyan ediliyor. Ama şu görülmelidir ki 28 Şubat’ta 40 ila 30 yaşlarında içeriye girip neredeyse Çevik Bir’in şu anki yaşına kadar cezaevinde yatan insanlar vardı. 28 Şubat büyük bir fiildi ve Türkiye insanına zulmeden bir süreçti” şeklinde konuştu.

“Yaptığını haklı gören bir zihniyetin mutlaka cezalandırılması lazım”

28 Şubat’ı gerçekleştirenlerin şu ana kadar her hangi bir özür dilemediğinin altını çizen Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suçlarından dolayı bir nedamet getirmediler. Nedamet getirmeyen ve yaptığını haklı gören bir zihniyetin mutlaka cezalandırılması lazım ki biz artık 28 Şubat’lar, 17-25 Aralıklar, 15 Temmuz’lar yaşamayalım. Diğer taraftan gecenin bir saatinde milli iradeye karşı muhtıralar görmeyelim. Bizim burada cezayı tasvip etmemizin sebebi; bir daha Türkiye’de bu tarz şeylere yeltenilmesin diyedir. İnsani taraftan bakıyoruz edebiyatıyla, bu insanların tutuklanmasını iyi görmüyoruz düşüncesi hem hukuka hem vicdana hem de ahlaka ters bir durumdur. Bu fiili işlemişlerse ve de ısrarlılarsa, nedamette getirmemişseler onların yeri hukukun da verdiği ceza prensibi içerisinde cezaevleridir.”

Yılmaz Sönmez
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da kendi kendine yeten belediyecilik modeli Kendi kendine yeten belediye misyonunu benimseyerek çalışmalarını sürdüren Samsun’da Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, üretim tesislerini ziyaret etti. Başkan Doğan, "Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin bir şekilde yürütürken, elde ettiğimiz tasarrufu daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üretim tesislerimiz, kendi kendine yeten belediyecilik vizyonumuzun sahadaki en güçlü yansımasıdır" dedi. Samsun Büyükşehir Belediyesi asfalt üretiminden hasır çelik üretimine, kilit parke üretiminden beton santrallerine birçok alanda üretim yaparak altyapı ve üstyapı yatırımlarına hız kazandırırken, şehrin ekonomisine de katkı sunuyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin taş ocakları, konkasör tesisleri, doğaltaş elemanları fabrikası, beton santralleri, PMT santrali, asfalt plentleri, kilit parke ve bordür fabrikası, hasır ve çelik fabrikası gibi üretim tesisleri bulunuyor. Bu tesislerde 2025 yılında 1 milyar 99 milyon 663 bin 340 TL’lik üretim yapılırken Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan üretim tesislerini ziyaret ederek görevlilerden bilgi aldı. Başkan Doğan; Doğaltaş Üretim Fabrikası, Adalar Şantiyesi, Toybelen Asfalt Plenti, İlkadım Beton Santrali, Canik Yılanlıdere Şantiyesi, Tekkeköy Kilit Parke Bordür ve Çelik Hasır Fabrikası’nı ziyaretinde çalışanlarla sohbet etti, yürütülen çalışmaları yakından takip etti. Ziyaretlerin ardından değerlendirme yapan Başkan Halit Doğan, "Büyükşehir Belediyemize bağlı birçok üretim tesisimiz ile şehrimize değer katmaya devam ediyoruz. Kendi kendine yeten belediye vizyonumuzla çalışmalarımıza yön veriyoruz. Kendi üretim gücümüz sayesinde maliyetleri düşürüyor, yatırımlarımızı hızlandırıyoruz. Üretim gücümüz sayesinde altyapıdan üstyapıya tüm çalışmalarımızı hızlı ve etkin sürdürürken elde ettiğimiz tasarrufu ise daha fazla hizmete dönüştürüyoruz. Kaynağını koruyan, hizmetini büyüten bir anlayışla çalışıyoruz. Üreten belediye güçlü şehir anlayışıyla çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.