GÜNDEM - 18 Nisan 2015 Cumartesi 10:43

65 yaşındaki babasının böbreğiyle hayat buldu

A
A
A
65 yaşındaki babasının böbreğiyle hayat buldu

Konya’da 6 yıldır böbrek hastası olan iki çocuk babası Mehmet Eroğlu, 65 yaşındaki babasının verdiği böbrekle sağlığına kavuştu.

Merkez Selçuklu ilçesine bağlı Sızma Mahallesi’nde ikamet eden iki çocuk babası Mehmet Eroğlu (46), 6 yıldır böbrek rahatsızlığının ardından 3 ay önce diyalize girmeye başladı. Sağlığına kavuşabilmesi için böbrek nakli olması gereken Mehmet Eroğlu, kendisine uygun böbreğin bulunamaması üzerine ailesi devreye girdi. İlk olarak böbreğini vermek için Mehmet Eroğlu’nun anne ve babası gönüllü oldu. Yapılan tetkikler sonucunda baba Musa Eroğlu’nun dokularının oğlu için uygun olduğu belirlendi. Bunun üzerine ameliyata alınan Musa Eroğlu’nun böbreği operasyonla alınarak oğlu Mehmet Eroğlu’na nakledildi.
Nakil sonrası sağlığına kavuşan Mehmet Eroğlu, birkaç yere uygun böbrek için başvurduklarını ancak olumlu bir sonuç alamadıklarını söyledi. Bunun üzerine ailesiyle istişarede bulunduklarını ifade eden Mehmet Eroğlu, “Ailemde yapılan tetkiklerde babamın uygun oldu. Babamın dokuları uygun olunca böbreği babamdan almak zorunda kaldık. Allah babamdan razı olsun. Babam böbreğini verince diyalizden de kurtuldum” dedi.

“KEŞKE ÜÇ BÖBREĞİM OLSA, DİĞERİNİ DE VERİRDİM”
65 yaşında olmasına rağmen oğluna böbreğini vererek sağlığına kavuşmasına vesile olan Musa Eroğlu ise, “Büyük oğlum Mehmet hasta olunca, o huzursuz olunca tabi biz de huzursuz olduk. Düşündük, taşındık böbreğimizi vermeye karar verdik. İnsanın en büyük varlığı evladı demektir. Onlar gülerse biz de güleriz, onlar ağlarsa biz de ağlarız. Cenabı hak bana iki böbrek vermiş. Birini oğluma verdim. Keşke üç böbreğim olsa da böyle diyalize giren, inim inim inleyen hastalara, Müslüman kardeşlerimize vermeyi isterdim” ifadelerini kullandı.
Ameliyat sonrası hiçbir kaybının olmadığını da dile getiren baba Eroğlu, “Böbreğimi verdikten sonra her şeyim normal. Şurada bir hafta oldu bizim böbrek alınalı ama gayret normalim. Hiçbir sıkıntım, sağlık problemin yok. Her şeyim düzgün” diye konuştu.

“BÖBREK YETMEZLİĞİNE GİDİŞİN ÖNLENMESİ GEREKİR”

Gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonu hakkında bilgi veren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erikoğlu, 65 yaşındaki babadan alınan böbreği 46 yaşındaki oğluna naklettiklerini belirterek, nakil sonrası hastanın sağlık durumunun gayet iyi olduğunu söyledi.
Böbrek yetmezliğinde öncelikle böbrek yetmezliğine gidişin önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erikoğlu, “Böbrek yetmezliği bazen kaçınılmaz olabiliyor. Ama bunu önlemek için de hastanın diyabeti varsa diyabetini kontrol altına alması gerekiyor. Tansiyonu varsa onu kontrol altına alması gerekiyor. Böbrekleri korumak için özellikle bol su içilmesi, kolesterolün düzenlenmesi gibi birtakım basit önlemlerle böbrek hastalıkları kontrol altına alınabilmekte ve hastaların böbrek yetmezliğine gidişi engellenebilmektedir” dedi.

“BÖBREK YETMEZLİĞİ OLUŞMUŞSA İKİ TÜRLÜ TEDAVİ YÖNTEMİ VAR”

Prof. Dr. Erikğolu, böbrek yetmezliği tablosu oluşmuşsa hastaların iki türlü tedavi yöntemi bulunduğu belirterek, “Esas tedavi böbrek nakli... Diğer tedavi de kısmen tam böbrek naklinin yerini tutmasa da hastaları böbrek nakline hazırlamak için uyguladığımız yöntem diyaliz yöntemi. Böbrek yetmezliği olan hastalarda özellikle bu hastalar protein kısıtlayıcı diyetle, tuzdan fakir diyetle, kolesterol düzeyinin düşürülmesiyle yine diyetlerini yaparak böbrek yetmezliğine karşı birtakım önlemler alınabilmekte” şeklinde konuştu. 

AHMET ATAŞ
KONYA 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.