GÜNDEM - 13 Ocak 2013 Pazar 10:03

"Aaa kadın sürüyormuş..."

A
A
A
"Aaa kadın sürüyormuş..."

Adana’da ‘D' ve 'E’ sınıfı ehliyet için girdiği sınavı kazanan 40 yaşındaki Kezban Tangsak, sürücü belgesine kavuşmanın hayalini kuruyor. Son olarak gireceği direksiyon sınavına TIR sürerek hazırlanan Tangsak, “Çöp kamyonu sürerek sokakları temizlemek ve mahallelerin güzelleşmesini istiyorum” dedi.

EREN BOZKURT - SEZGİN PANCAR/ADANA


5 çocuk annesi olan ve 2 torunu bulunan Tangsak, eşinin de desteği ile sürücü kursuna yazıldı. ‘D' ve 'E’ sınıfı ehliyetleri almak için girdiği yazılı sınavdan geçen Tangsak, direksiyon derslerine başladı. Daha önce otomobile bile binmeyen Kezban Tangsak, direksiyon dersinde TIR sürmeye başladı. Tangsak’ı TIR’ın direksiyonunda gören diğer sürücüler şaşkınlığını gizleyemedi.
İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tangsak, “Ben ‘B’ ehliyeti alacaktım ‘D’ alamam ilkokul mezunuyum diye. Eşim alabilirsin dedi. Sorduk alabilirsin dediler. Bende en iyisi çöp kamyonu kullanım hayalimi gerçekleştiririm dedim. Öyle yazıldım ve sınavı geçtim. Sokaklara bakıyorum her yer çok pis. Çöp kamyonu sürerek oraları temizlemek ve mahallelerin güzelleşmesini istiyorum. Çöp kamyonu sürersem etrafımda hiç pislik kalmayacağını düşünüyorum” dedi.

Kadınlara önerilerde de bulunan Tangsak, “Kadınlara önce kendilerine güvenmelerini öneriyorum. Psikolojik baskı altında kalmayın. Bir kadın istedikten sonra her şeyi yapar. Yeter ki istesin. ‘Ben bunu yaparım’ desin. Bu kadar basit. Benim yapamayacağım iş yok diye düşünsünler. Hiçbir baskı altında kalmasınlar kesinlikle” diye konuştu.

‘D’ sınıfı ehliyet alacağını duyanların “Kadından da TIR sürücüsü mü olurmuş” dediklerini ifade eden Kezban Tangsak, “Korna çalışıyorum diğer kursiyerler şaşırıyor. Kurs sırasında dolmuş şoförleri baka kalıyor. ‘Aaa kadın sürüyormuş’ diyorlar. Beni TIR’ı sürerken gördükleri zaman şaşırıyorlar” şeklinde konuştu.
Tangsak’ın direksiyon hocası Esef Bayar ise daha önce ‘E’ sınıfı ehliyet alan olduğunu ancak ‘D’ sınıfı ehliyet alan sürücü adaylarının olmadığını belirterek, "Kezban hanım arada heyecanlandı ama gayet normal. Kurs esnasında dolmuşçular bakıyor şaşırıyor. Biz de ilk defa bir kadına ‘D’ sınıfı ehliyet vermekten gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir ESTÜ patent şampiyonu üniversiteler arasında en ön sıralarda yer alıyor Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), 2023 yılı Patent raporunda Patent Ticarileştirme alanında Türkiye’de 5. sırada yer aldı. Eskişehir Teknik Üniversitesi, yenilikçi projeleri ve girişimcilik odaklı yaklaşımıyla Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden biri olarak adını duyurmaya devam ediyor. PatentEffect tarafından yayımlanan 2023 yılı Patent raporunda ESTÜ, Patent Ticarileştirme alanında Türkiye’de 5. sırada yer alarak, inovasyon ve girişimcilik ekosistemindeki güçlü konumunu bir kez daha pekiştirdi. Havacılık ve Savunma alanındaki patent/faydalı model başvurularına göre de ESTÜ, Türkiye’deki tüm kurumlar arasında 7. sırada yer alarak Havacılık ve Savunma alanlarındaki lider konumunu bir kez daha gözler önüne serdi. Üniversite bünyesinde 2023 yılında gerçekleştirilen ulusal ve uluslararası patent başvuruları, ESTÜ’nün araştırma ve geliştirme çalışmalarının çıktılarındaki başarısını yansıtıyor. Bu başvuruların yanı sıra, önceki yıllarda başvurusu yapılan buluşların, 2023 yılında 6 ulusal ve 1 Avrupa Patent (EP) tescili gerçekleştirildi. Fikri hakların korunması alanındaki bu çalışmaların yanında patentlerin ticarileştirilmesi de sağlanmış ve 2023 yılında önemli ticarileşme geliri elde edilmiştir. ESTÜ, 2023 yılında kurulan ve teknoloji transferi ve ticarileştirme faaliyetlerine odaklanan, Eskişehir Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (ESTÜ TTO) aracılığıyla üniversite sektör iş birliklerini güçlendiriyor ve yenilikçi projelerin ticarileştirilmesini teşvik ediyor. Bu çabalar, üniversitenin akademik çalışmalarını ticari değere dönüştürme konusundaki kararlılığını gösteriyor. “Öncü bir rol üstlenmeye devam ediyoruz” ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "ESTÜ olarak, inovasyon ve girişimcilik alanlarında öncü bir rol üstlenmeye devam ediyoruz. Yaptığımız patent başvuruları ve gerçekleştirilen ticarileştirme çalışmaları, üniversitemiz teknoloji transferi kapasitesini ve topluma katkısını artırma hedefimize önemli ölçüde katkı sağlıyor" dedi. ESTÜ’nün bu alandaki çalışmaları, üniversitenin sadece akademik alanda değil, aynı zamanda endüstriyel ve ekonomik alanda da etkisini sürdürdüğünü gösteriyor. ESTÜ, ülkenin geleceğine yönelik inovasyon ve girişimcilikte önemli bir üniversite olarak öne çıkıyor.
Antalya İki kardeşten birinin ölümüne neden olan kazada sürücü serbest bırakıldı Antalya’da okul çıkışı el ele tutuştuğu kardeşiyle yolun karşısına geçerken otomobilin çarpması sonucu 8 yaşındaki Doruk Erdoğan’ın ölümüne neden olan trafik kazası sonrası gözaltına alınan şüpheli, hakimlik tarafından adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Kaza, Güllerpınarı Mahallesi Şevket Tokuş Caddesi üzerinde meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Kemal Şuberi İlköğretim Okulunda okuyan 8 yaşındaki Doruk Erdoğan ve 7 yaşındaki kardeşi Belinay Erdoğan’a okul çıkışı evlerine giderken karşıdan karşıya geçtikleri sırada F.Ü.’nün kullandığı otomobil çarptı. Kazada Doruk Erdoğan aracın altında kalıp feci şekilde can verirken, kız kardeşi çarpmanın şiddetiyle önce aracın ön kaputuna, ardından yola savruldu. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Dorukhan Erdoğan’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Hafif yaralanan Belinay Erdoğan ise kontrol amaçlı hastaneye kaldırıldı. Sürücü gözaltına alınırken, küçük çocuğun cenazesi Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı. Kazada hayatını kaybeden 8 yaşındaki Doruk Erdoğan, bugün Alanya Büyükhasbahçe Camisi’nde öğle namazından önce kılınan cenaze namazının ardından Büyükhasbahçe Mezarlığı’nda toprağa verildi. Kazanın ardından polis ekipleri tarafından gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen otomobil sürücü F.Ü. ise hakimlik tarafından adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.