GÜNDEM - 10 Şubat 2017 Cuma 00:51

AB Bakanı Çelik: 'Avrupa'da Türkiye aleyhindeki söylemler ilişkilere zarar verir'

A
A
A
AB Bakanı Çelik: 'Avrupa'da Türkiye aleyhindeki söylemler ilişkilere zarar verir'

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Paris temasları kapsamında Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde (IFRI) "Avrupa için hangi gelecek" isimli oturumda konuştu.

Türkiye-AB ilişkilerinin sürdürülebilirliğinin, AB'nin samimiyetine bağlı olduğunu belirterek,"Türkiye-AB ilişkilerini daha da ileriye taşımak için hepimizin daha sağduyulu davranması gerekiyor. Diyen Bakan Çelik,Örneğin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından AB'nin ülkemize yönelik tutumunun kamuoyunda yarattığı güven bunalımının üstesinden gelmemiz gerektiğinin farkındayız." dedi.

Bakan Ömer Çelik, “Darbe girişiminin ardından alınan, bütün tedbirler, demokratik düzeni, hukuk devletini, vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetleri ile toplumsal barışı korumak için." Olduğunu söyledi. Türkiye'nin Avrupa'da köklü bir geçmişi olduğuna belirten Çelik, "Türkiye, Avrupa adına ve Avrupa'nın içinden konuşan bir Avrupa ülkesidir. Türkiye'nin Avrupalılığı sorgulanmaması gereken tarihsel bir gerçektir. Avrupa, AB'den büyüktür ve Türkiye öteden beri Avrupalı." olduğunu vurguladı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Avrupa'da Türkiye aleyhindeki söylemler ilişkilere zarar verir" dedi. Türkiye'nin AB üyeliği konusunun Avrupa'da siyasete alet edildiğini belirterek, "Maalesef Türkiye'nin AB üyeliği, Avrupa ülkeleri için her geçen gün bir iç politika meselesi haline gelmeye başladı. Başta Fransa olmak üzere, Avrupa'nın önde gelen ülkelerinde önümüzdeki dönemde gerçekleşecek seçimlerde, ülkemiz aleyhine söylemlerin kullanılması, hem Türk kamuoyunda hem de Avrupa kamuoyunda yanlış bir algı yaratacak ve iki ülke ilişkilerine ve ortak geleceğimize zarar vereceğini “dele getirdi.

Bakan Çelik, FETÖ'nün darbe girişimine karışan generallerin iadesine ilişkin bir soruyu ise "Bütün bu generallerin Türkiye'ye iade edilmesini istiyoruz. Bu generaller bir Avrupa demokrasisi olan Türkiye'de darbe girişimine karışmıştır. Seçilmiş hükümete karşı suç işlemiştir. Türk halkının öldürülmesine yol açmıştır. Bunda suçları vardır. Hiçbir teröristi hiçbir darbeciyi bir Avrupa demokrasisi himaye etmemelidir." Diyen Bakan Çelik, Yunanistan'ın Türkiye'den kaçan darbeci askerleri iade etmemesini son derece olumsuz bir karar olarak gördüklerini ve suç işleyen askerlerin bir başka NATO ülkesi tarafından himaye edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Kürt konusunda ise, PKK ile PYD ve Daeş bizim için terör örgütüdür Avrupalı dostlarımız da bunu bilmeli dedi ve Türkiye’nin 3 milyon sığınmacıyı barındırdığını, bazı Avrupa ülkelerinin 200 sığınmacı Kabul etmek için ülke içinde referandum yapmaya kadar gidecek tartışmalar yaptığına dikkat çektiği konuşmasında, Bakan Çelik, Avrupa’lı dostlarımız yapılan anlaşmalar uymadılar “ ifadelerini kullandı.

Tansu Sarıtaylı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bakan Yerlikaya: “Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen ‘Mahzen-32’ operasyonlarında Hakkı Saral’ın elebaşılığını yaptığı suç örgütü çökertildi” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bursa merkezli 7 ilde düzenlenen “Mahzen-32” operasyonları ile elebaşılığını cezaevinde olan Ümit Saral’ın kardeşi Hakkı Saral’ın yaptığı suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; Bursa İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu Bursa merkezli İstanbul, Ankara, Trabzon, Sakarya, Yalova ve Diyarbakır’da “Mahzen-32” operasyonları düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Bursa merkez ve İnegöl’de vadeli araç alım satım faaliyetlerinde bulunarak vatandaşlarımızdan silah zoruyla yüksek miktarlarda para tahsilatı yaptıkları, Bursa’ya il dışından getirdikleri tetikçiler vasıtasıyla para vermeyi kabul etmeyen kişilere ve bu kişilerin işyerlerine yönelik silahlı saldırı düzenledikleri, Bursa’ya farklı illerden gelerek vadeli araç alımı yapanların adreslerini tespit ettikleri ve bu kişileri hürriyetlerinden yoksun bırakarak darp ettikleri, araç alım satımı nedeniyle kişiler arasında meydana gelen alacak verecek konularına müdahil oldukları ve sözde mahkemeler kurarak haksız menfaat sağladıkları, silahla ölüm tehdidinde bulundukları kişilerin işyerlerine ve araçlarına zorla el koydukları ve bu malları örgüt üyelerinin üzerine geçirdikleri, silah ve tehdit zoru ile el konulan araçları hediye adı altında örgütün elebaşına verdikleri ve suç faaliyetleri esnasında, güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırıda bulundukları tespit edildi. Operasyonlarda elebaşının da içerisinde bulunduğu organize suç örgütü üyesi 24 şüpheli yakalandı. Operasyonlar sonucu, 15 adet ruhsatsız tabanca, çok sayıda çek ve senet ile çok miktarda nakit paraya el konuldu. 10 ayda 454 organize suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, organize suç örgütlerine yönelik düzenlenen operasyonlar hakkında bilgi verdiği paylaşımında, “10 aylık süre içinde; 454 organize suç örgütünü çökerttik. Bu suç örgütlerini isim isim kamuoyu ile paylaştık. Organize suç örgütlerine yönelik toplam bin 201 operasyon düzenledik. 8 bin 260 şüpheli yakalandık. Bunlardan; 3 bin 58’i tutuklandı. Bin 740’ı hakkında adli kontrol kararı verildi" ifadelerine yer verdi.