DÜNYA - 11 Aralık 2020 Cuma 19:31

AB Liderler Zirvesi sona erdi

A
A
A
AB Liderler Zirvesi sona erdi

Avrupa Birliği liderleri, Brüksel’de düzenlenen AB Liderler Zirvesinde Covid-19 salgınıyla mücadele, iklim değişikliği, güvenlik ve dış ilişkiler konularını görüştü.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, AB Liderler Zirvesi kapsamında 10-11 Aralık’ta Belçika’nın başkenti Brüksel'de Covid-19 salgınıyla mücadele, iklim değişikliği, güvenlik ve dış ilişkiler konularını görüşmek için bir araya geldi. AB Konseyi Başkanı Charles Michel Zirvenin sonunda, “Avrupa için harika sonuçlarla bu bir maraton Avrupa Konseyi idi. Artık 21. Yüzyıl için iklim ve dijital stratejilerimizi ileri götürme araçlarına sahibiz. Birlik öylece gerçekleşmez, bunun içi çalışmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise “Uzun ama verimli bir gece oldu. Bu Avrupa ve dünya için bir dönüm noktası anı” dedi.

Doğu Akdeniz

Avrupa Konseyi, Doğu Akdeniz'deki durum ışığında, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile ilişkilerine ilişkin 1-2 Ekim 2020 tarihli sonuçlarına geri döndü. Avrupa Konseyi Türkiye’nin tek taraflı eylemler ve provokasyonlar gerçekleştirdiğini iddia etti. Avrupa Konseyi, Yunanistan ile Türkiye arasındaki görüşmelerinin başlaması ve sorunsuz bir şekilde devam etmesi gerektiğini vurguladı. Konsey, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki izinsiz sondaj faaliyetlerine ilişkin yeni kısıtlayıcı önlemlerin uygulanacağını bildirdi. En geç Mart 2021’ye kadar Yüksek Temsilci ve Komisyonu, AB-Türkiye siyasi, ekonomik ve ticari ilişkileriyle ilgili durum hakkında nasıl ilerleneceğine ilişkin bir rapor sunmaya davet etti. Avrupa Konseyi, Yüksek Temsilci’den Doğu Akdeniz konusunda çok taraflı bir konferans önerisini kabul etmesini istedi.

Avrupa Konseyi, Türkiye'nin Kıbrıs’ın Maraş'taki tek taraflı adımlarını kınadı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 550 ve 789 Kararlarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu. Avrupa Konseyi, BM himayesinde Kıbrıs sorunu hakkında müzakerelerin yeniden başlamasını desteklediğini açıkladı. Avrupa Konseyi, Türkiye ile işbirliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişkinin geliştirilmesinde AB’nin stratejik çıkarını teyit etti. Konsey, Türkiye, Birlik ve üye devletleri ile gerçek bir ortaklığı teşvik etmeye ve farklılıkları diyalog yoluyla ve uluslararası hukuka uygun olarak çözmeye hazır olduğu takdirde, olumlu bir AB-Türkiye gündemi teklifi masada kalmaya devam ettiğini açıkladı.

AB Türkiye'deki Suriyeli mültecilere yardım sağlamaya devam etmeye ve tüm üye devletlere yönelik göç akışlarının sorumlu yönetimi ve göçmen kaçakçı ağlarıyla mücadelede çabaları artırma konusunda işbirliği yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

Covid-19

Avrupa Konseyi, Covid-19'a karşı etkili asıların komisyon tarafından 10 satın alma anlaşmalarının imzalanmasını hatırlatırken Avrupa’daki durumun endişe verici olduğu bildirdi. Asıların gelmesiyle, salgının sona ermediğini belirten konsey yeni enfeksiyon dalgasını önlemek için virüsün yayılmasına karşı koyma çabalarının sürdürüleceği bildirildi. Avrupa Konseyi, asıların AB'deki insanlara zamanında ve koordineli bir şekilde sunulmasını sağlamak için ulusal aşılama stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Aşılamanın, küresel bir kamu mali olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan AB, herkes için asılara uygun fiyatlı ve adil erişimi garanti altına almak için çalışmalara devam edileceğini açıkladı.

Avrupa Konseyi özellikle kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması destekledi. Avrupa Konseyi, sağlık birliği için Avrupa'daki sağlık verilerinin potansiyelinden yararlanmak için çalışma yapma ihtiyacını vurguladı. Güvenlik Avrupa Konseyi internet üzerindeki yasadışı içeriğe karşı mücadeleyi hızlandırmak istediğini açıkladı. Dijital Hizmetler Yasası kapsamındaki internet üzerindeki platformların sorumluluklarını güçlendirmek istediğini vurguladı. Terör içeriklerinin internet üzerinden yayılmasını hızla durdurmak için ve paylaşımların silinmesi için çalışmaların olacağını açıkladı. Konsey dini eğitim sağlayan kuruluşların Avrupa'nın temel hak ve değerleriyle uyumlu olmasını sağlamak istediğini ve yurt dışından gelen finansmanların durdurulmasını istedi. Aşırılık yanlısı ideolojilerin yayılmasını daha iyi anlamak için çalışmaları destekleyeceğini duyurdu.

AB- ABD ilişkileri hakkında müzakereler yapan Avrupa Konseyi ortak çıkarlara ve paylaşılan değerlere dayalı güçlü bir transatlantik stratejik ortaklığın önemini vurguladı. AB, özellikle ÇOVİD-19 salgınıyla mücadele için, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, ekonomik toparlanmayı geliştirmek, dijital ve teknolojik konularda işbirliği yapmak, karşılıklı ticareti güçlendirmek, ticari anlaşmazlıkları ele almak için ABD ile birlikte çalışmayı beklediğini açıkladı.

Gaz emisyonlarında en az yüzde 55 azaltma hedefi

Paris Anlaşması'nın hedefleri doğrultusunda, Avrupa Konseyi, 1990 yılına kıyasla 2030 yılına kadar gaz emisyonlarında en az yüzde 55 azaltma hedefini belirledi ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri kapsamında en uygun maliyetli şekilde ve tüm üye devletleri kapsayacak şekilde yeni hedeflerin belirleneceğini duyurdu. Avrupa Konseyi, komisyonu en geç Haziran 2021'e kadar AB yeşil tahvil standardı için yasal bir teklif sunmaya davet etti. COP 26 öncesinde ve önümüzdeki yıl Çin'de düzenlenecek olan 15. Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesine Taraflar Konferansı öncesinde, Avrupa Konseyi, iklim değişikliğiyle mücadelede başarı için uluslararası katılımın çok önemli olduğunu vurguladı.

Melike Yazır

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Başkan Yalım’dan sıfır maliyetli festival UŞAK (İHA) – Uşak Belediyesi tarafından hazırlanan Gençlik Festivali, sponsorlar ve alınan destekler ile hiçbir maliyet olmadan yapıldı. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Uşak Belediyesi bünyesinde hazırlanan Atapark’ta Gençlik Festivali’nin açılışı yapıldı. Belediye Başkanı Özkan Yalım, 18 Mayıs itibariyle festivalde yer alan sanatçıların, sıfır maliyetle sahne alacaklarını belirtti. Başkan Yalım, sözlerine şöyle devam etti: "Uşak Belediye Başkanı seçilmeden önce nasıl sanatçılara verilen gereksiz paraları eleştirdiysem, şimdi de aynı noktadayım. Değişen hiçbir şey olmadı" Alınan destekler ve sponsorlarla gerçekleştirilen festivalin, belediyeden tek bir lira alınmadan yapıldığına dikkat çeken Başkan Yalım, eleştirenlere de cevap verdi. "Birkaç kişi bizleri eleştirmiş" diye konuşan Başkan Yalım; "Başkan değişti, fikir değişmedi diye sanatçı getirmeye, festival yapmaya devam demişler. Biz festivalleri yapmayacağız, kutlamalara katılmayacağız demedik" diyerek yapılacak olan Tarhana Festivali ile ilgili detayları da paylaştı. "Mayısın ilk haftası meclis ile yaptığımız toplantıda alınan kararla her yıl Temmuz’un üçüncü haftası Tarhana Festivali’ni kutlayarak yerel ürünleri sergileyeceğiz" diyen Yalım, "O festivalde de aynı şekilde yerel sanatçılarımızı sıfır maliyetle, sponsorlarımızla yapacağız. Hem Uşak’ın tanıtımıyla ilgili hem de Uşağın tanıtımıyla gereken çalışmaları yapıyoruz”
Denizli İş güvenliği uzmanları ve iş yeri hekimleri etkin çalışmalı Denizli İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Derneği (DİSGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akköse, “İş sağlığı ve güvenliği alanındaki yeterliliğin sağlanması için iş güvenliği uzmanları ile iş yeri hekimleri etkin ve verimli çalışmasına bağlıdır” dedi. DİSGDER 5. Dönem olağan genel kurulu yapıldı. Seçimler sonucunda derneğin 5. çalışma döneminin yönetim kurulu, denetleme kurulu ve federasyon üst kurulunda temsil edecek üyeler seçildi. İSG çalışanlarının başta eğitim olmak üzere mali, yasalar ve uygulamaları, statü, işveren kaynaklı ve cinsiyet ayrımına yönelik sorunlar yaşamakta olduğuna işaret eden Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akköse, “Eğitim konusunda en önemli sıkıntı çalışanlarda İSG kültürünün oluşmamış olmasıdır. Çünkü İSG kültürü oluşmamış bir toplumda hem işverenler hem de çalışanlar eğitimlerin gerekliliği konusunda yeterli bilince sahip değiller. Ancak işyerinde yürütülecek korunma uygulamalarının ilk aşamasını eğitimler oluşturmaktadır. Bu nedenle İSG kültürünün toplumun her kademesinde ve çalışma yaşamında yer alan tüm kişilerde oluşturulabilmesi için ilköğretimden başlayarak ilerleyen kademelerde de devam eden iş sağlığı ve güvenliğine yönelik bir dersin okul müfredatlarına yerleştirilmesi yerinde bir karar olacaktır. İş güvenliği uzmanlarının yaşadığı önemli bir sorun mali kaynaklı olduğudur. İş sağlığı ve güvenliği alanında mevcut uzman sayıları ve bu alanı meslek olarak seçecek yeni mezunlar düşünüldüğünde bu sayının bir hayli fazla olduğu ve iş güvenliği uzmanlığı mesleğinde bir yığılma olacağı aşikârdır. Bu durum uzmanları düşük ücretlerle çalışmaya zorlamakta ve iş güvenliği uzmanlığı mesleğini değersizleşmektedir. Aynı zamanda işsizlik korkusu kişileri çok düşük maaşlarda çalışmaya zorlarken yapılan işlerin de kalitesini düşürmektedir” dedi. “İşveren kaynaklı mali sıkıntıların azalması ve özellikle iş güvenliği uzmanlarının ücretlerinin ödenmesi, ücret dengesizliği ve aşırı çalışma saatlerinin düzenlenmesi için devlet destekli bir yapıya geçilmesi gerekmektedir” diyen Akköse, şöyle konuştu: “İş güvenliği uzmanları, yaşanan iş kazalarında savcılar açısından tek sorumlu olarak görülüp gözaltı/denetimli serbestlik gibi süreçlerle yüz yüze kalmaktadır. Uzmanların iş güvencesi konusunda sorunlarla karşılaştığını ve görevlerini eksiksiz yapabilmeleri için ekstra iş güvencesinin gerekliliği vardır. Yasalardaki ertelemeler, çalışan sayılarına bağlı dakika uygulamaları, uzmanların yetkilerinin sınırlılığı, kazalarda öncelikli uzmanın sorumlu tutulması, uzmana karşı yasal yaptırımların fazla olması, denetimlerin azlığı konularına ağırlık verilerek yaşanan sıkıntıların giderilmesi adına bir an önce yeni yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Ülkemiz açısından iş sağlığı ve güvenliği alanında önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Ancak bu gelişmeler olumlu olmakla birlikte yeterli değildir. Bu yeterliliğin sağlanması da iş güvenliği uzmanları ile iş yeri hekimleri etkin ve verimli çalışmasına bağlıdır. Uzman ve hekimlerin kendilerinden beklenen bu verimliliği gerçekleştirebilmeleri yaşadıkları sorunların en aza indirilmesi ile mümkün olabilecektir”