GÜNDEM - 28 Haziran 2017 Çarşamba 11:20

Adana şalvarı modern kültüre direniyor

A
A
A
Adana şalvarı modern kültüre direniyor

Siyah rengi, genişliği ve rahatlığıyla bilinen ünlü Adana şalvarı, modern kültüre karşı direniyor. Şalvarcı esnafı, 20 yıl öncesinde günde 100 şalvar satarken şimdi 10 şalvar satamadıklarını söylüyor.

Adana'da bir zamanların vazgeçilmez yöresel kıyafetleri arasında yer alan şalvar, artık giyilmiyor. Modern çağın getirdiği yeniliklerle unutulmaya yüz tutan şalvar için üreticiler de zamana karşı direniyor. Tarihi Büyüksaat Çarşısı'nda geçmişte bulunan onlarca şalvarcı dükkanından bugün sadece birkaç tane kaldı. Genellikle siyah olan ve geçmiş zamanda Adana’da kadın ve erkeklerin şehir içerisinde de giydiği şalvardan, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar vazgeçmiyor.

“Adana’nın yerlileri giyiyor hala”

Tarihi Büyüksaat Çarşısı'nda baba mesleği olan şalvarcılığı 20 yıldır devam ettiren Ayhan Korur (37), işlerinin 2017 yılında geçmiş yıllara göre çok azaldığını belirtti. Modern çağa insanların alıştığını ve şalvar giymediğini anlatan Korur, “Diğer yıllara göre bu yıl işlerimiz düştü. Bu da yeni çıkan ve modernize olan kotlar, pantolonlar ve diğer kıyafetlerin gençler tarafından tercih edilmesinden dolayı şalvar artık giyilmemeye başladı. Kullanım olarak da biraz sıkıntılı. İnsanlar artık daha modernize olmuş şeylere kayıyorlar. Bunlar da sektörü etkiledi. Bazı şeylerin zamanı vardır ve bunun da zamanı geçti. Babadan gören köylü, çiftçi ve Adana’nın yerlileri giyiyor hala. Bu sektör de kaybolma yolunda gidiyor” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 10 yıl önce günde 100 şalvar sattıklarını belirten Korur, şimdi günde 10 şalvar satamadıklarını söyledi.

“Köylülere ve tarım işçilerine satıyoruz”

Şalvar üreticisi Abdullah Subakan ise işlerinin durgun olduğunu ifade ederek, “Şalvarı köylü ve tarım işçileri alıyor. Eskiden sokakta gezme vardı şalvarla. Şimdi bizim gençlerimiz giymiyor. Yaşlılarımız gittikten sonra artık gençlerimiz de rağbet etmiyor” diye konuştu.

Şalvar alan bir vatandaş ise şalvarı sadece köyde ve evinde giydiğini belirterek, “Şehirde evin içerisinde giymek için şalvar alıyorum. Köyde giyiyorum hala. İnsanlar artık şehre taşınıyorlar ve şehirde şalvar giymek pek uygun olmuyor. Köylerde hala tercih ediliyor” dedi.

Bir başka vatandaş ise eskiden şalvarın bütün insanlar tarafından yaz geldiğinde giyildiğini kaydederek, “Eskiden yaz günü gelince pantolon giyenler de şalvar giyerdi serin olduğu için. Ama artık herkes kot ve şort giyip geziyor” şeklinde konuştu.

Şalvar giyen vatandaşlar ise, “Şalvar giymek rahattır. Herkese öneririm. Ölene kadar da giyeceğim. İnsanlar artık kibar olmuş ama medeniyet şalvarda” diye konuştular. 

Umutcan İşledici - Elif Ayşenur Bay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun BBP Genel Başkanı Destici: "Vaatlerimizi 5 sene içinde gerçekleştirmek istiyoruz" Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, seçim beyannamelerinde verilen vaatleri 5 sene içerisinde gerçekleştirmek istediklerini söyledi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, MKYK Üyeleri, BBP Samsun İl ve İlçe Başkanları ile birlikte 31 Mart 2024 yerel seçimleri sonrasında Salıpazarı Belediye Başkanı seçilen Refaettin Karaca’yı ziyaret etti. Salıpazarı Muhtarlar Derneğini de ziyaret eden Destici, muhtarlar ile hatıra fotoğrafı çektirdi. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından Salıpazarı ilçesini kazanan Refaettin Karaca’yı tebrik ederek sözlerine başlayan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, “Seçim öncesinde genel merkez binamızda başkan adaylarımızla toplantılar gerçekleştirdik. Toplantılarda; nelere dikkat etmeliyiz, hangi hizmetleri yapmalıyız, hangi anlayışta olmalıyız gibi konu başlıkları üzerinde yoğunlaştık. Toplantıların başarılı olduğunu düşünüyorum. Bunun sonucunda Sayın Refaettin Karaca’nın bize sunduğu fikir ve öneriler sayesinde Salıpazarı’nda başarı elde etmiş olduk" diye konuştu. Belediye Başkanları ile birlikte toplantılar düzenlediklerine işaret eden Mustafa Destici, “Seçimden öncesi olduğu kadar seçimden sonrası içinde toplantılar düzenledik. Özellikle üzerinde durduğumuz konular seçim vaatlerimiz oldu. Seçim beyannamelerimizdeki vaatlerimizi 5 sene içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz. Salıpazarı’nda vatandaşımıza hizmetimizi sürdürmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
İstanbul Meşalelerle yolu kapatarak asker eğlencesi yapan gruba ceza Küçükçekmece’de araçları yol ortasında durdurup meşaleler yakarak asker eğlencesi yapan gruba 8 bin lira ceza kesilirken "trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek" suçundan adli işlem başlatıldı. Olay, 12 Mayıs akşam saatlerinde Küçükçekmece Kartaltepe Mahallesi’nde yaşanmıştı. Edinilen bilgiye göre, seyir halinde olan bir grup araçlarını yol ortasında durdurup, inmeye başlamış gruptan birkaç şahıs, meşaleler yakıp yol ortasında eğlenmişti. Diğer sürücülerin korna ile tepkisine aldırış etmeyen grup hem yolu kapatmış hem de trafiği tehlikeye düşürmüştü. Sürücülerin tepki gösterdiği gurup, polis araçlarının siren seslerini duyunca araçlarına binip uzaklaşmıştı. Konuya ilişkin polis ekipleri çalışma başlattı. Çalışmalar çerçevesinde kimlik bilgileri tespit edilen Y.A. E.A. ve A.İ. isimli şahıslar yakalanarak gözaltına alındı. Şahıslara yönelik, "aracı zorunlu bir neden olmadıkça diğer araçların ilerleyişine engel olacak şekilde sürmek" suçundan 690’ar TL, "taşıt yolu üzerinde duraklamanın yasaklandığının bir trafik işareti ile belirtilmiş olduğu yerlerde duraklamak" suçundan 690’ar TL, "yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu hallerde; taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların trafiği engelleyecek veya tehlikeye düşürecek şekilde davranışlarda, bulunmaları veya buraları saygısızca kullanmaları" suçundan 690’ar TL, "saygısızca araç kullanmak" suçundan 690’ar TL, A.İ. isimli araç sürücüsüne ise, "ses cihazlarını kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullanmak" suçundan 690 TL olmak üzere toplamda 8 bin 970 TL idari para cezası uygulandı. Konu ile ilgili yakalanan şahıslar hakkında "trafik güvenliğini tehlikeye düşürmek" suçundan adli işlem başlatıldı.