POLİTİKA - 21 Ağustos 2015 Cuma 13:44

AK Parti'den yurt dışı seçmenlerle ilgili flaş hamle

A
A
A
AK Parti'den yurt dışı seçmenlerle ilgili flaş hamle

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan vatandaşlara seçilme hakkının verilerek, Türkiye dışında bulunan 6 milyon seçmenin 15 milletvekili ile TBMM’de temsil edilmesini öngören kanun teklifini Meclis'e sundu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının TBMM’de temsili ve seçimlere katılımını düzenleyen kanun teklifini TBMM’ye sundu. Teklife göre yurt dışında yaşayan vatandaşları temsil için 15 milletvekili kontenjanı ayrılması öngörülüyor.

Meclis'e sunduğu kanun teklifine yönelik İHA muhabirinin sorularını cevaplayan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurt dışında 6 milyon Türk vatandaşının yaşadığını, Cumhurbaşkanlığı ve 7 Haziran seçimlerinde yurt dışı temsilciliklerinde vatandaşların oy kullandığını kaydederek, “Seçilme hakkına sahip değiller. Yurt dışında yaşayan 6 milyon insanımız var, 2.8 milyon seçmenimiz var. Son seçimlerde de yüzde 40’a varan bir katılım söz konusuydu, fakat bunların TBMM’de doğrudan temsilcileri seçim sistemine göre yok. Partilerin yurt dışı seçmenlere hassasiyetleri varsa sadece onlar var. AK Parti bu konularla ilgili öncü olmuştu. İstanbul’dan böyle bir imkan sağlayarak bizim yurt dışında yaşayan 6 milyon insanımızın meselelerini temsil etmek üzere bizlere bir imkan tanımıştır” açıklamasında bulundu.

Teklife göre yurt dışının tek bir seçim çevresi olarak öngörüldüğünü kaydeden Mustafa Yeneroğlu, “Türkiye dışında tüm ülkeler tek bir seçim çevresinde birleştirilmiş olacak, teklife göre 15 milletvekili seçme hakkına sahip olacaklar. Bununla birlikte TBMM’de diaspora ciddi manada temsil edilmiş, gündemleri ve sorunları TBMM’nin gündeminde olacak” dedi.

Yurt dışındaki seçmenleri temsil edecek olan temsilcilerin yurt dışında yaşayan vatandaşlar arasından olmasının daha uygun olacağını kaydeden Yeneroğlu, “Türkiye’nin diaspora politikaları ile ilgili iddia sahibi, uzman arkadaşlarımız Türkiye’den de olabilir tabi ki. Bu meselenin asıl amacı yurt dışında yaşayan ve insanların meselelerini yakından takip eden insanlar arasından seçilmesi ve onların Meclis'te temsil edilmesi” diye konuştu.

Yurt dışında yaşayan 6 milyon insanı temsil edecek milletvekili sayısının 15 olacağını belirten Yeneroğlu, “550 artı 15 yapmış olsaydık anayasa değişikliği zorunluluğu söz konusuydu. Bunun olmaması için 550’nin içinde değerlendirdik, 535 artı 15 olacak. Ancak, komisyonda bu mesele tartışılacak, eğer 550 artı olması noktasında bir öngörü olursa biz buna açığız” şeklinde konuştu.

Yasada randevu sisteminin kaldırılmasının öngörüldüğünü, vatandaşın sadece bağlı bulunduğu konsoloslukta değil kendisine yakın bulduğu tüm konsolosluklarda ve temsilciliklerde oy kullanabilmesi için değişiklikler yaptıklarını kaydeden Yeneroğlu, bu kanun teklifinin kanunlaşması durumunda yapılması öngörülen erken seçimden sonra oluşacak Meclis organlarında görüşüleceğini söyledi. 

DERYA YETİM 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç: "El vicdan" Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, sosyal medyadaki eleştirilere cevap vererek, "Sahada gece gündüz emek veren değerli kardeşlerimizin emeklerine saygısızlık yapılması bizleri derinden üzüyor. El vicdan diyorum" dedi. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, kentte kar yağışı sonrası bazı sosyal medya sayfalarında yapılan eleştirilere şu şekilde cevap verdi: "Biz bu şehirde her daim birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yaptık. Çalışmalarımızı bu şekilde sürdürdük. Fakat bugün haber sitelerinde ve sosyal medyada yapılan çalışmaları adeta görmezden gelerek kendi cenahlarından 3-5 beğeni almak için aslı astarı olmayan açıklamalar yapıldı. Sahada gece gündüz emek veren değerli kardeşlerimizin emeklerine saygısızlık yapılması bizleri derinden üzüyor. El vicdan diyorum. Sabahın ilk saatlerinden itibaren etkisini artıran yoğun kar yağışına rağmen ekiplerimiz sahada hem makine gücüyle hem de insan emeğiyle büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyor. Kar yağışından önce hazırlıklarımızı tamamladık, koordinasyonu sağladık. Sabahtan bu yana da yürüttüğümüz tüm çalışmaları, şeffaflık gereği sosyal medya hesaplarımızdan anlık olarak paylaşıyoruz. Görmek isteyene hizmet de ortada, emek de Bu zorlu süreçte gece gündüz demeden emek veren tüm çalışma arkadaşlarıma ve sabırla, anlayışla bizlere destek olan kıymetli hemşehrilerime yürekten teşekkür ediyorum."
Denizli Denizli’de narkotik operasyonlarında 11 zehir taciri tutuklandı Denizli İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından uyuşturucu veya uyarıcı madde ticaretine önlemeye yönelik çalışmalar sürdürülüyor. 28 ve 31 Aralık 2025 tarihleri arasında düzenlenen operasyonlarda 11 kişi tutuklandı. 28-31 Aralık 2025 tarihleri arasında Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından, Denizli genelinde uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapan ve "torbacı" olarak tabir edilen sokak satıcıları ile organizasyonların yakalanmasına yönelik planlı çalışmalar ve operasyonlar gerçekleştirildi. Düzenlenen operasyonlar kapsamında 14 şahıs gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüpheli şahısların üzerlerinde ve adreslerinde gerçekleştirilen aramalarda; 33 parça halinde toplam 21 bin 540 kullanımlık kağıda emdirilmiş sentetik kannabinoid (bonzai), 3 bin 155 adet sentetik ecza hap, 19 adet ecstasy hap, 8,5 gram metamfetamin, 6,5 gram esrar, 2,6 gram kokain, 1 adet ruhsatsız tabanca ve uyuşturucu madde ticaretinden elde edildiği değerlendirilen bin TL nakit para ele geçirildi. Operasyonlar kapsamında "Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapmak" suçundan gözaltına alınan 14 şüpheli şahıstan karakoldaki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edildi. Adli makama çıkartılan 14 şüpheliden 3’ü hakkında adli kontrol kararı verilirken, 11 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.