GÜNDEM - 20 Mayıs 2021 Perşembe 08:47

Akaryakıtta zam

A
A
A
Akaryakıtta zam

Bugünden itibaren geçerli olacak şekilde benzine 55, motorine 67, LPG'ye de 35 kuruş zam yapıldı.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası'nın (EPGİS) yaptığı açıklamaya göre bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzinde 55, motorinde 67, LPG de 35 kuruş pompa fiyatlarında yansıyacak şekilde ÖTV artışı kaynaklı zam gerçekleşti. Konu ile ilgili Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 95 oktanlı kurşunsuz benzindeki ÖTV 1,3313 TL/lt, 98 oktan kurşunsuz benzinde ÖTV 1,5836 TL/lt oldu. Motorinde ÖTV 1,2931 TL/lt olarak belirlenirken, otogazda ÖTV 0,8107 TL/kg oldu.
 

Artışların ardından benzinin litre fiyatı İstanbul'da ortalama 7,75 liraya, Ankara'da 7,85 liraya, İzmir'de 7,86 liraya yükselecek.

Motorinin litresi ise İstanbul'da 7,12, Ankara'da 7,21, İzmir'de 7,22 liraya ulaşacak. Otogaz ise İstanbul'da 4,51, Ankara ve İzmir'de 4,61 liraya olacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde Teknopark’ta yüksek verimli el feneri geliştirildi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü mezunu girişimci Kadir Emrah Demiç; Niğde TEKNOPARK A.Ş.’de kurduğu firmasında askeri şartlara uygun, çalışma süresi uzun, ışığın yüzde 96’sını yansıtan, daha uzun ve geniş menzili aydınlatan ve üstelik ekstrem hava şartlarına dayanıklı el feneri geliştirdi. Daha yüksek ışık şiddeti ve geniş odak özellikleriyle silahlarda da kullanılabilen prototip el feneri, ayrıca ısınma, yansıtma ve elektronik kartında verim düşüklüğü gibi sorunlara yol açmıyor. Projede özellikle bu problemlere çözüm bulmayı hedeflediğini belirten Demiç, böylece diğer ürünlerdeki uzun çalışma sonrası düşen performansın bu üründe söz konusu olmadığını ifade etti. Öte yandan Demiç, diğer ürünlerde ışığın yüzde 90’ının dışarı aktarılabildiğini, ancak bu üründe yansıtma oranının yüzde 96’ya çıkarıldığını belirtti. Uzun çabalar sonucu daha geniş odaklı ve uzun menzilli bir fener ürettiğini söyleyen Demiç, ürünün yüzde 85’inin yerli olduğunu vurguladı. Proje sonrası askeri şartlara uygun ve dayanıklı bir ürünün elde edildiğini sözlerine ekleyen Demiç, artık dünyadaki üst düzey kalite standartlarında bir el fenerinin Niğde TEKNOPARK bünyesinde üretilebileceğini söyledi. Demiç, ayrıca ürünün 1 saat 54 dakika kesintisiz ve aynı parlaklıkta çalıştığını da belirterek; “El fenerinin silahlarda kullanımı için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Parça çizimlerini yaptık, yaklaşık altı ay içinde bu parçayı da üretebileceğiz.” diye konuştu. Konuyla ilgili açıklama yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü ve Niğde Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Uslu, mezun girişimcinin dünya standartlarının üstünde bir ürün çıktısına sahip projesinden dolayı tebrik etti. Ürünün yüzde 85’inin yerli ürün olmasının ise üniversite ve Niğde TEKNOPARK A.Ş. için gurur duyulacak bir gelişme olduğunu ifade eden Rektör Uslu; “Anadolu’nun yükseköğretim ve bilimde parlayan yıldızı üniversitemiz, birçok alanda öncü yönüyle çalışmalarını sürdürüyor. Mezun girişimcimizin Üniversitemiz Niğde Teknopark A.Ş. bünyesindeki firmasında ürettiği bu ürün de ar-ge, teknoloji alanlarındaki güçlü ve öncü konumumuzun somut bir göstergesi" diye konuştu. Ürünün askeri şartlara uygun olduğunu, bu yönüyle -40 ile 60 derece sıcaklık aralığında çalışabildiğini de vurgulayan Rektör Uslu; yaklaşık iki saat kesintisiz ve yüzde 100’e yakın performansla çalışabilen el fenerinin çok yakın zamanda seri üretime geçeceğini belirtti.