EKONOMİ - 02 Eylül 2021 Perşembe 11:16

Akkuyu NGS'nin 2. ünitesi için üretilen buhar jeneratörlerinin sevkiyatına başlandı

A
A
A
Akkuyu NGS'nin 2. ünitesi için üretilen buhar jeneratörlerinin sevkiyatına başlandı

Rosatom’un makine yapım bölümü Atomenergomash A.Ş’nin bir parçası olan AEM Technologies A.Ş’nin şubesi Atommash, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 2. ünitesi için üretilen buhar jeneratörlerinin sevkiyatına başladı. Her biri 355 ton ağırlığındaki 4 buhar jeneratörü, 3 bin kilometrelik bir deniz yolculuğunun ardından inşa sahasına ulaşacak.

AEM-Technologies Genel Müdürü Igor Kotov, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 4 buhar jeneratöründen ilkinin yapımının planlanan takvimden 8 ay önce tamamlandığını belirterek, "Setin temel üretim işlemlerinin süresi yarıya indi. Bu, şirketin etkili ve yoğun atılımı sayesinde sağlanmıştır. Üretim üssümüzü büyük ölçüde güçlendirdik, dijital teknolojileri getirdik. Etkinliği artırmayı ve personeli geliştirmeyi sürdürüyoruz. Bunun sonucunda bugün Türkiye’deki ilk nükleer güç santralinin ikinci ünitesi için setin sevkiyatına başlıyoruz. Bizim için kilit nokta, bunun belirlenmiş olan zamandan çok önce başlamış bir sevkiyat oluşudur. Tesiste nükleer güç ekipmanı imalatının, üretim kapasitelerinin maksimum kullanımıyla istikrarlı bir üretim temposu seviyesine ulaştığını söyleyebiliriz” dedi.

Akkuyu NGS'nin 2. ünitesi için üretilen buhar jeneratörlerinin sevkiyatına başlandı

Buhar jeneratörleri, reaktörün birinci devresinin temel ekipmanı olma özelliğini taşıyor. Akkuyu NGS projesinde, her biri 4 buhar jeneratörü ile donatılacak olan 3+ nesil VVER-1200 reaktörlü dört güç ünitesi yer alıyor. Dünyada 'yap, işlet, sahip ol' modeliyle inşa edilen ilk nükleer santral projesi olan Akkuyu NGS, VVER-1200 tipi 3+ nesil 4 reaktörden oluşacak. Her bir reaktörün kapasitesi 1200 MW olacak.

Buhar jeneratörü birinci bir sınıf güvenlik ürünü olarak kabul ediliyor. Gövdesi, iki eliptik tabanlı yatay silindirik bir kaptan oluşan buhar jeneratörünün orta kısımda, reaktör soğutucusu giriş ve çıkış kolektörleri bulunuyor. Gövdenin üst kısmında buhar boşluğu, alt kısmında ise 11 bin paslanmaz borudan oluşan ısı değişim yüzeyi yer alıyor. Çapı 16 mm, uzunluğu ise 11 ila 17 metre arasında olan buhar jeneratörü boruları, tamamının birleştirilmesi durumunda 148,5 kilometrelik bir uzunluğa ulaşabiliyor. Boru uçları iki kolektöre sabitleniyor. Buhar jeneratörünün uzunluğu yaklaşık 15 metreyi bulurken, çapı ise 4 metreyi geçiyor. Ekipmanın ağırlığı ise 355 tonu buluyor.

Attomash’den müşteriye teslimat, kara ve deniz yoluyla, kombine biçimde yürütülüyor. Ekipman öncelikle kara yoluyla Tsimlyansk Barajı Limanı'na ulaştırılacak. Buhar jeneratörleri daha sonra 650 tonluk bir köprülü vinç kullanılarak mavnaya yüklenecek ve deniz yoluyla Türkiye'ye gönderilecek.

“Nehir-deniz” tipi gemi, Volgodonsk’dan yola çıkıp Don Nehri boyunca Konstantinovsk, Semikarakorsk, Rostov-on-Don, Azak şehirlerinden geçecek. Ardından Azak Denizi ve Kerç Boğazını da geçerek Karadeniz’e gelecek. Sonrasında İstanbul Boğazından da geçecek olan ekipman, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Ege Denizinin ardından Akdeniz'e ulaşacak. Ekipman böylece yaklaşık 3 bin kilometrelik bir deniz yolculuğunun ardından Akkuyu NGS inşa sahasına ulaşmış olacak.

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Eski MHP İlçe Başkanı Nihat Atlı, ölümünün 1. yıl dönümünde kabri başında anıldı Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) eski Kozan İlçe Başkanı Nihat Atlı, vefatının birinci yıl dönümünde Kozan Mezarlığı’nda düzenlenen törenle anıldı. Törende MHP Kozan İlçe Başkanı Şerif Köşeli ve beraberindekiler merhum Atlı’nın mezarına kırmızı güller bıraktı, ardından Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Kozan Belediye Başkan Yardımcısı Alev Ataş, merhum Nihat Atlı’nın herkesin hayatına çok güzel dokunuşlar yapan birisi olduğunu söyleyerek, "Nihat Başkanımıza Allah rahmet eylesin, nur içinde yatsın. Ben kendi adıma çok mutluyum. İyi ki böyle bir adam hayatımızdan gelip geçti. Hepimizin başı sağ olsun" dedi. MHP Kozan İlçe Başkanı Şerif Köşeli ise uzun yıllar aynı yolda yürüdüğü bir insanı bir anda kaybetmenin çok büyük bir acı olduğunu belirterek, "Büyük bir üzüntü yaşıyorum. Ama yapacak bir şey yok, takdir-i ilahi. Ruhu şad, mekanı cennet olsun. Ayrıca İstanbul’da da yine yakın dostlarımız büyük bir camide lokma dağıtımı yaptılar. Biliyorsunuz, Nihat Başkanımız tüm okullarda ve eğitim kurumlarında elinden geldiği kadar destek oluyordu. Robotik kodlamalar, çok amaçlı sınıflar gibi projelere destek veriyordu. Önceki günlerde de Suat Ocak İlköğretim Okulu’nda bir sınıf açılışı yaptık. Bu ideallerini, eğitimle ilgili hedeflerini de yine yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
İzmir Babaya ‘yardım ve yataklık’ suçlamasıyla verilen cezayı Yargıtay bozdu İzmir’in Ödemiş ilçesinde okul müdürü Ayhan Kökmen’in, makamında pompalı tüfekle vurularak öldürülmesi olayında, ‘cinayete yardım ve ruhsatsız silah bulundurmak’ gerekçesiyle yargılandığı davada 20 yıl 4 ay hapis cezası alan tutuklu sanık B.Y., Yargıtay’ın bozma kararının ardından bu kez ‘azmettiren kişi’ suçundan ‘ağırlaştırılmış müebbet’ istemiyle yargılanacak. İzmir’in Ödemiş ilçesinde 7 yıl önce yaşanan olayda, okul müdürü Ayhan Kökmen’in makamında pompalı tüfekle vurularak öldürülmesinde tutuklanan B.Y., Ödemiş 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ‘cinayete yardım ve ruhsatsız silah bulundurmak’ suçlarından 20 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Sanık B.Y. hakkında yapılan ‘yardım etmediği, azmettiren kişi olduğu’ iddiaları üzerine durum temyiz edildi ve Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından 7 Şubat 2024 tarihinde karar bozuldu. Yargıtay bozma kararında B.Y.’nin ‘yardım eden sıfatında olmadığı, aksine azmettiren kişi’ olduğu belirlendi ve sanığın yeniden yargılanması istendi. “Mahkeme karara uyarsa ‘ağırlaştırılmış müebbet’ cezası verilecek” Yeniden yargılama süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Avukat Süleyman Coşkun, B.Y.’nin ilk duruşmada ‘yardım eden’ sıfatıyla yargılandığı için 19 yıl ceza aldığını, yerel mahkemenin bu kişinin olaydaki rolünün 2 çocuğa yardım etmek olduğunu hükmettiğini ifade etti. Avukat Coşkun, “Biz de kişinin ’yardım etmediği, azmettiren kişinin B.Y.’ olduğunu iddia etmiştik. Bu durum temyiz edildi. Yargıtay bozma kararında, bizim iddia ettiğimiz gibi ‘yardım eden sıfatında olmadığı, aksine azmettiren kişi’ olduğunu, belirliyor. Dosyayı bozup yerel mahkeme geri gönderiyor. Mahkemenin karara uyma ihtimali var. Uyma kararı verilirse ağırlaştırılmış müebbet olacak. Zayıf da olsa bozmaya uymama ihtimali de var. Mahkeme direnirse bu sefer ceza Yargıtay ceza genel kuruluna gidecek” ifadelerine yer verdi. Önceki kararda iyi hal indiriminin uygulanmadığını belirten Coşkun, bu sefer de iyi hal indiriminin uygulanmamasını beklediklerini vurguladı. Öte yandan, duruşmanın tekrar 11 Haziran’da olacağı öğrenildi.