GÜNDEM - 04 Nisan 2016 Pazartesi 14:09

Araban Ovası'nı kuraklık vurdu

A
A
A
Araban Ovası'nı kuraklık vurdu

Sonbahar, kış ve bahar mevsimlerinin yağışsız geçmesi nedeniyle korku yaşayan Arabanlı çiftçileri, bekledikleri kuraklık vurdu.

Gaziantep'in Araban ilçesinde ve civarındaki ovalarda kış ve bahar mevsimlerinde yağışların mevsim normallerinin çok altında gerçekleşmesi nedeniyle çiftçileri kuraklık korkusu sarmıştı. Araban Ovası'ndaki hububat ekili alanları gazeteciler ile birlikte gezerek konuya ilişkin açıklama yapan Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, sonbahar, kış ve bahar mevsiminde yağışların yetersizliği Araban Ovası'nın yağmursuz, kurak geçmesi nedeniyle yaşanan kuraklık sonunda Arabanlı çiftçileri vurduğunu belirterek,

"Arazilerinde sondaj kuyusu olan bazı çiftçilerimiz maliyeti oldukça yüksek olan yerin yüzlerce metre altından elektrik gücü ile sondaj kuyularından çıkardıkları su ile kendi imkanlarını zorlayarak Araban Ovası'ndaki hububat ürünlerini kurtarmak için sulama yaptıklarını ifade etti. Sarımsak üretimi yapan çiftçilerinde ürünlerini kurutmamak için sondaj kuyularından çıkardıkları su ile sulama yaptıklarını dile getiren Mehmet Doğan, çiftçinin sonbahar, kış ve bahar mevsimlerindeki yağışların yetersizliği kuru tarım yapılan bölgelerdeki buğday ve arpa ekili alanlarda susuzluk nedeniyle derin çatlakların oluştuğu arazilerde ürünlerin kurumaya başlaması sebebiyle arazisinde sondaj bulunan bazı çiftçilerimiz ürünlerini kurutmamak için maliyeti yüksek olan elektrik gücü ile yerin yüzlerce metre altından su çıkararak sulama yapmak zorunda kalan çiftçilerimizin ekonomisine ayrı bir yük oluşturuyor. Bu yıl Araban Ovası'nda yaklaşık 95 bin dönüm buğday, 35 bin dönüm arpa, 35 bin dönüm nohut ve 500 dönüm de mercimek olmak üzere toplam 165 bin 500 dönüm hububat ekili alan var’’ dedi.
Ayrıca Doğan, Araban ovasının yaklaşık 95 bin dönümünde buğday, 35 bin dönümünde arpa, 35 bin dönümünde nohut ve 500 bin dönüm mercimek olmak üzere 165 bin 550 dönümde hububat ekili olduğunu ifade etti. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin şüpheli ölümüyle ilgili 4 tutuklama Fatih’te 3 gün beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin ölümü üzerine gözaltına alınan anne, baba, anneanne ve dede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 30 Aralık’ta Fatih’te meydana gelmişti. İddiaya göre dini nikahlı Y.Y. ve B.Y.’nin 5 Kasım’da dünyaya gelen bebekleri 30 Aralık 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Anne Y.Y.’nin bebeğinin hareketsiz durduğunu fark etmesi üzerine durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Yapılan ilk incelemelerde bebeğin 5 Kasım 2025’te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldiği belirlenmişti. 7 Kasım’da ise 3 kilo 200 gram ağırlığında taburcu edilen bebeğin, hayatını kaybettiği gün yaklaşık 2 kiloya düştüğü ve karın bölgesinde içe çökme olduğu tespit edilmişti. Anne Y.Y.’nin evde dini nikahlı eşi B.Y., annesi A.Y. ve Y.E.Y ile beraber yaşadığı, bebeğin saat 08.00 sıralarında öldüğü ancak ambulansın 12 saat sonra arandığı öğrenilmişti. 19 yaşındaki Y.Y.’nin çelişkili ifade vermesi üzerine, annenin bebeği 3 gün beslemediğini söylediği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Y.Y., B.Y. ile aynı evde yaşayan anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y. "kasten öldürme" suçundan gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri biten 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından anne Y.Y., baba B.Y, anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili ’kasten öldürme’ suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.