GENEL - 21 Aralık 2008 Pazar 13:06

Aşıdan sonra yürüyemedi

A
A
A
Aşıdan sonra yürüyemedi

Sağlık ocağında ypılan aşıdan sonra yürüyemeyen 2 yaşındaki çocuğun rahatsızlığına teşhis konulamadı.

Mersin'de, 2 yaşındaki Ahmet Sarınıç'ın sağlık ocağında yapılan aşıdan sonra bir daha yürüyemediği iddia edildi. Çeşitli hastanelerde tedavi gören Ahmet'in rahatsızlığına henüz teşhis konulamadı.

Havva (27) ve Nevzat (28) Sarınıç çiftçinin ikinci çocukları Ahmet Sarınıç, 7 ay öncesine kadar oldukça sağlıklı bir çocuktu. Diğer yaşıtları gibi oynayabilen küçük Ahmet'in hayatı, Mersin'in Bozyazı ilçesindeki sağlık ocağından gelen bir telefonla değişti. 13 Mayıs 2008 tarihinde söz konusu sağlık ocağından yapılan bildirimde, Ahmet'in HİB aşısı olması gerektiği söylendi ve ailesinin küçük çocuğu sağlık kuruluşuna getirilmesi istendi.

Dede Ahmet Sarınıç, torununu da yanına alarak sağlık ocağında gerekli
işlemleri yaptırdı. Aşının yapılmasından 3 gün sonra küçük çocuğun topallamaya başlaması üzerine dede Ahmet Sarınıç, karısı Meryem Sarınıç (42) ile birlikte yine aynı sağlık ocağına gitti. Doktorlar tarafından önce Bozyazı Devlet Hastanesi'ne, oradan Anamur Devlet Hastanesi'ne ve son olarak da Mersin Devlet Hastanesi'ne sevk edilen küçük çocuğa uygulanan ilaç tedavisi sonuç vermedi.

Torununu Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne götürerek, burada tedavi görmesini sağladığını anlatan Ahmet Sarınıç, "Hastanede bir dizi tetkikler yapıldı ama yine de bir sonuç alınamadı. Torunumu Ankara Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk ettiler. Orada 20 gün kaldık. Ancak burada da torunumun hastalığına bir teşhis konulamadı. Çaresiz, Mersin'e geri döndük. Mersin ve çevre illerde bulunan hastanelerde de çare aradık ama hiçbir sonuca ulaşamadık" dedi.

Yaklaşık 30 gün önce iç kanama şüphesiyle Ahmet'i, Anamur Devlet Hastanesi'ne kaldırdıklarını burada yapılan ilk müdahalenin ardından da Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edildiğini anlatan Sarınıç, "Ancak bu hastane de torunuma gerekli sağlık hizmetini vermekte yetersiz kaldı. Bir sevk işlemi de burada yapıldı. Torunum Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne sevk edildi. Ben de torunumu alıp buraya getirdim. Ancak yatak olmadığı için bizi geri çevirdiler ve 15 gün sonrasına gün verdiler. Biz de apar topar geri Çocuk Hastanesi'ne gittik. Belirtilen günde Tıp Fakültesi'ne geldik. Şu anda torunum burada tedavi altına alındı" diye konuştu.

2 oğlundan toplam 3 torunu olduğunu ve torunları arasında Ahmet'in yerinin kendisi için apayrı olduğunu ifade eden Sarınıç, tamamen sağlıklı bir çocuk olan Ahmet'in bir aşı yüzünden yürüyememesini içine sindiremediğini söyledi. Sarınıç, 'yanlış aşı' iddiası üzerinde durduklarını ve buna da HİB aşısının hiç gerek yokken torununa yapılmasının etkili olduğunu ileri sürdü. Sarınıç, "Durumu Bozyazı 1 No'lu Sağlık Ocağı'nda görevli doktorlara anlattığımda ilk başta karşı çıktılar, ama sonra kabullenmek zorunda
kaldılar. Ortada bir yanlış varsa bunun cezası ödenmeli. Bu olayın peşini bırakmayacağım. Torunum bugün yürüyemiyor, bunun hesabını vermeliler. Eğer Türkiye'de sonuç alamazsam, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) kadar konuyu taşıyacağım. Bunda kararlıyım" dedi.

Torununu tedavi ettirebilmek için 7 aylık zaman diliminde 30 bin YTL masraf yaptığını kaydeden Sarınıç, rakamın kendisi için hiç önemli olmadığını, asıl önemli olanınsa torununun bir an önce ayağa kalkıp yürümesi, sokakta koşup oynaması olduğunu belirtti. Sarınıç, torunu Ahmet'in o günleri görüp görmeyeceğini ise bilmediğini, ancak bu konuda elinden ne geliyorsa yapmaya hazır olduğunu kaydetti. Sarınıç, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde de sonuç alamamaları durumunda konuyu yargıya intikal ettireceğini sözlerine ekledi.

HİB AŞISI NEDİR?
HİB aşısı, Haemophilus İnfluenzae Tip B üzerinde son derece etkili bir aşı olarak öne çıkıyor. HİB bakterisi çocukluk çağı menenjitlerinin en sık görülen etkenlerinden olduğu için HİB aşısı, yanlış da olsa halk arasında menenjit aşısı olarak biliniyor. Aşı, bu bakterinin sebep olduğu menenjite karşı koruyucu ve ayrıca HİB'in sebep olduğu zatürree gibi ciddi ve ölümcül diğer hastalıklara karşı da korucuyu bir kalkan görevi üstleniyor. Aşının, çocuğun yaşına ve kullanılan aşıya bağlı olarak 3 ya da 4 doz
uygulanması gerekiyor. Aşı bütün çocuklarda 2.-4. ve 6. aylarda (2.-3. ve 4. aylarda da olabilir) 3 doz olarak uygulanırken, 12.-15. aylar arasında tekrar yapılması gerekiyor. 1 yaşından büyük çocuklardaysa HİB aşısının tek doz olarak yapılması öneriliyor.

SONER KAN - MERSİN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Çolakbayrakdar, muhtarlarla bir araya geldi Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, ‘Yaşamak ve Yaşatmak için’ diyerek yola çıktığı yeni dönemde vatandaşların huzurunu ve refah seviyesini daha da yükseltmek için yeni projelere odaklandıklarını söyledi. Başkan Çolakbayrakdar, 31 Mart Yerel Seçimlerden sonra Kocasinan’ın 88 mahallesinde göreve başlayan muhtarlarla bir araya geldi. Belediye hizmet binası seminer salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Başkan Çolakbayrakdar’ın yanı sıra Kocasinan Kaymakamı İlhan Abay, belediye başkan yardımcıları ve birim müdürleri katıldı. Mahalle Muhtarlıklarına yeni seçilen ve güven tazeleyen muhtarlara yeni dönemin hayırlı olmasını temenni ederek sözlerine başlayan Başkan Çolakbayrakdar, Kocasinan Belediyesi olarak vatandaşların refah seviyesini yükseltmek ve Kocasinan’da yaşamaktan mutlu olabilmeleri için gece gündüz demeden çalıştıklarını belirterek, “Muhtarlıklar bizim için çok önemlidir. Bir mahallenin neye ihtiyaç duyduğunu, ne istediğini, ne gibi sorunları olduğunu en iyi bilecek kişi, o mahallenin muhtarıdır. Mahalle sakinlerimizle belediyelerimiz arasında köprü oluşturan Muhtarlarımız vatandaşların isteklerini ve taleplerini bize aktarıyorlar. Bizde hızlı bir şekilde bölgenin ihtiyaçlarını yerine getirmeye çalışıyoruz. Böylelikle hem mahallede yaşayan vatandaşlarımızın memnuniyeti artıyor hem de bölgeye doğru hizmeti götürmüş oluyoruz. Bu noktada hem sizlerin görüşlerini, hem de mahallenizdeki sakinlerden sizlere gelen talepleri de bizlerle paylaşmanızı istiyoruz” ifadelerini kullandı. Her fırsatta muhtarlarla bir araya gelerek, mahallelerin sıkıntılarını çözmeye gayret ettiklerine dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, “İstişareler neticesinde 44 merkez 44 kırsal olmak üzere toplam 88 mahallemizi 8 bölgeye ayırarak muhtarlarımızla daha sık bir araya geleceğiz. Hem daha fazla zaman ayırabilme hem de birbiriyle komşu mahallelerin ihtiyaç ve talepleri ortak olduğu için toplantılar daha verimli olacak. Hangi mahallemizde ne sorun varsa orada yapılması gereken konularda çözümler üretiyoruz. Yaptığımız çalışmalar ile mahallelerimiz daha da değerleniyor ve daha da kıymetli hale geliyor. Mahallelerimize ihtiyaç duyulan diğer hizmetleri de program dahilinde yapacağız” diye konuştu. Kocasinan Kaymakamı İlhan Abay ise Kocasinan Belediyesi’nin hizmetlerinden dolayı Başkan Çolakbayrakdar’a teşekkür ederek, muhtarlara başarılar diledi. Samimi bir havada gerçekleşen toplantı, mahalle muhtarlarının kendilerini tanıtma ve isteklerini iletmesiyle sona erdi.
Mersin Mersin’de ortalığı savaş alanına çeviren kaza kamerada Mersin’de otomobilin kırmızı ışıkta geçip yayalara çarpması sonucu genç bir kadının hayatını kaybettiği kazanın görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde hızla gelen otomobilin önce yayalara, ardından da ağaca çarpıp takla atarak alev aldığı anlar yer aldı. Edinilen bilgiye göre, kaza sabah saat 07.20 sıralarında merkez Toroslar ilçesi Demirtaş Mahallesi GMK Bulvarı Demirtaş Kavşağı’nda meydana geldi. İddiaya göre, A.D. idaresindeki 33 ARD 405 plakalı otomobil, kavşakta kırmızı ışıkta geçtiği sırada sürücüsünün kontrolünden çıktı. Yoldan çıkan otomobil, yayalara ve ağaca çarptı. Ağacın devrildiği, takla atan otomobilde yangının çıktığı kazada ortalık adeta savaş alanına döndü. Kazada yaya Sultan Sedef (32) hayatını kaybederken, sürücü ile birlikte 3 kişi de yaralandı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri ağacı keserek bir yaralıyı kurtardı. Yaralılar ambulanslarla şehirdeki hastanelere sevk edildi. Feci kaza saniye saniye kaydedildi Kazayla ilgili soruşturma sürerken, güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı. Bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıya görüntülerde, ışık ihlali yapan otomobilin kavşaktan dönen başka bir araca çarpmamak için ani haraket yapması sonucu yoldan çıkarak yayalara ve ağaca çarpıp ters döndüğü anlar yer aldı. Görüntülerde hayatını kaybeden kadın ile çöp konteynerinin metrelerce savrulması da dikkat çekerken, takla atan aracın alev aldığı görüldü.