GÜNDEM - 08 Mart 2018 Perşembe 23:45

Avrupa'nın uyuşturucu haritası

A
A
A
Avrupa'nın uyuşturucu haritası

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA), 2017 yılı raporunu yayınladı.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi, Avrupa’nın uyuşturucu haritasını yayınladı. Avrupa’nın 56 şehrinde kanalizasyon suyu örneklerinin laboratuvar sonuçlarına göre kokain kullanımında Barselona ilk sırada yer alıyor. Bunu sırasıyla İsviçre'nin Zürih şehri ve Belçika'nın Anvers şehri takip ediyor. Raporda Kokain kullanımında Belçika, Hollanda, İspanya ve İngiltere Avrupa'da başı çeken ülkeler arasında olduğu yer alıyor. Diğer yaygın bir uyuşturucu türü olan MDMA (Ecstasy) kullanımında, Amsterdam, Eindoven ve Anvers ilk 3 şehir olarak tespit edildi.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA),her yıl Avrupa'nın farklı şehirlerinden 1 hafta boyunca her gün kanalizasyon suyu örnekleri alarak uyuşturucu haritaları çıkartıyor.

Raporunda dikkat çeken başka bir nokta ise, halüsinasyon etkisi yapan metamfetamin uyuşturucusunun daha çok Doğu Avrupa şehirlerinde kullanıldığı, Batı Avrupa'da bu uyuşturucunun kısıtlı kullanıldığı sonucunun çıkmış olması oldu.  

Necmi Tüfekçi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Selçuklu mirası bin 100 yıllık tarihi kale turizme kazandırılıyor Tarihi eserlerin ihyası ve restorasyonu konusunda önemli çalışmalar yürüten Çorum Belediyesi, tarihi kalenin restorasyon çalışmalarına devam ediyor. Çalışma kapsamında kalenin bedenlerinin restorasyonu, aydınlatma çalışması ve kale etrafının drenaj hattı yapılacak. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı görüşmeler neticesinde hazırlanan protokol, geçtiğimiz temmuz ayında Çorum Valiliği ve Çorum Belediyesi arasında imzalanmıştı. Protokole göre restorasyon maliyetinin yarısı bakanlık, yarısı da Çorum Belediyesi tarafından karşılanacak. Şehrin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Çorum Kalesi’nin restorasyon ihalesini kazanan yüklenici firma çalışmalarına devam ediyor. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şehrimizin kültürel varlıklarının korunması adına çok önemli bir adımı attıklarını belirterek, Selçuklu mirası olan 1100 yıllık Çorum Kalesi’nin şehrimizin en önemli tarihi eserlerinden birisi oldu olduğuna vurgu yaptı. Tarihi kalenin Çorum’un kimliği ve geleceği açısından son derece önemli bir yapı olduğunu ifade eden Başkan Aşgın, “Şu anda beden yüzeylerinde derz temizliği yapılıyor, özgün derz içeriği ve görseline ulaşmak için numuneler hazırlandı. Danışman hoca ile 1 numune üzerinde mutabık kalındı, derzi temizlenen yerlerde taşlarda eksiklik yok ise derz imalatı yapılacak. Eksiklik olan yerlerde taş onarımı yapılacak.” dedi. Başkan Aşgın, restorasyonunun yüzde 50’sinin Çorum Belediyesi, yüzde 50’sinin ise Kültür ve Turizm Bakanlığı hibesiyle karşılanacağını sözlerine ekledi.