GÜNDEM - 01 Ekim 2016 Cumartesi 10:19

Azerbaycan Türkiye Temsilciliği'nden 'Gardaş Sofrası'

A
A
A
Azerbaycan Türkiye Temsilciliği'nden 'Gardaş Sofrası'

Azerbaycan Türkiye Turizm Temsilciliği, İstanbul'da Azerbaycan lezzetlerinin sunulduğu 'Gardaş Sofrası'nda turizm profesyonellerini ağırladı.

Geçmişten günümüze çok güçlü bağları bulunan Türk ve Azerbaycan halklarının ortak noktalarının biri de yemekleri. Tarihi, kültürü ve turizmiyle köklü bir geçmişi bulunan Azerbaycan'ı tanımak için mutfağının da bilinmesi önemli. İstanbul Swissotel The Bosphorus'da düzenlenen yemek etkinliğinde Azerbaycanlı şeflerin hazırladığı özel menüler, turizm profesyonellerine tanıtıldı ve tattırıldı. Yemekleri tadan misafirler, yemekleri çok beğendiklerini ve bizim mutfağa benzer olduklarını dile getirdi. İki kardeş ülkenin turizmde daha etkin ilişkiler içinde olması gerektiği vurgulandı.

Azerbaycan Turizm Temsilciliği Yönetici Direktörü Nurlana Çakmak, Azerbaycan’ı sadece petrol ve gaz kaynaklarıyla değil, aynı zamanda tarihi, kültürü, doğal güzellikleri ve zengin gastronomisiyle de tanıtmak istediklerini söyledi. Çakmak, ''Bu sene Şubat ayından itibaren, Azerbaycan Kültür Turizm Bakanlığı'nın Temsilciliği olarak faaliyetteyiz. 'Sen de Azerbaycan'ı Gör' diyerek yola çıktık. Başlangıçtan itibaren birçok etkinlik yapmaktayız. Şuana kadar yazılı ver görsel basını aktif kullanarak, okunurluk seviyesi yüksek olan basın organlarında Azerbaycan'ı tanıttık. Zengin bir tarihe sahip olan ülkemizin, kültürünün bir kısmı olarak yemeklerimizin önemini vurgulamak ve Türkiye'ye tanıtmak için ' Gardaş Sofrası' dediğimiz bir etkinlik hazırladık. Kültürümüzün önemli bir parçası olan yemeklerimizi tanıttık. Türk kardeşlerimizi bu lezzetlerin çok daha fazlasını ve güzel Azerbaycan’ımızı yaşamaları için davet ediyoruz” dedi.

''Mutfağımız benzer''
“Gardaş Sofrası”nı kurmak için özel olarak İstanbul’a gelen Azerbaycan Aşçılar Federasyonu Üyesi Şef Jeyran Asgarova, ''Dört ayrı gruba yemeklerimizi hazırlayarak sunduk. Burada, Azerbaycan mutfağının çok küçük bir kısmını sunduk. Et ve balık yemekleri, tatlılarımızı, pilavlarımızı tanıtmaya çalıştık. En ünlü yemek ve tatlılarımız getirdik. Yöresel Azerbaycan mutfağını takdim ettik. Türk mutfağı ve Azerbaycan mutfağı benzerlik gösteriyor. Erzakların listesini verirken hangisi burada yok, biz onu Azerbaycan'dan getirelim diye konuştuk. Çoğu erzak burada vardı. Biz kardeş milletiz. Bu nedenle bizim mutfağımız çok benzer. Türk kardeşlerimizi Azerbaycan'a davet ediyoruz'' diye konuştu.

Yemeğe katılan turizmcilerden Burcu İlhan ise ''Çok güzel bir yemekti. Yemeğin amacı Türkiye ile Azerbaycan arasındaki turizmi geliştirmek. Ortak kültür ve ortak yemeklerimiz var. Bu yemekte bulunmaktan çok büyük mutluluk duydu. Azerbaycan'ın birçok yerinde bulundum. Türk vatandaşlarına sesleniyorum. Azerbaycan'da keyifli vakit geçireceklerini, çok farklı yerlere tanık olacaklarını ve turizme çok faydası olacaklarını düşünüyorum. Burada güzel yemekler tattık. Azerbaycan'ın çok zengin bir mutfağı var. Herkese tavsiye ediyorum'' şeklinde konuştu.

Yemeğe davetli olarak katıldığı belirten seyahat yazarı Tuğçe Yılmaz da, ''Azerbaycanlı kardeşlerimiz bizi, 'Gardaş Sofrası'nda ağırladılar. Azerbaycanlıların ve Türklerin ortak kültürleri, tarihleri, dilleri ve paylaşımları var. Dil anlamında rahatlıkla iletişim kurabiliyoruz. Ortak bir tarihe sahip olduğumuz için Azerbaycan çok güzel bir ülke. Mutlaka fırsat bulduğunuzda gidip görmenizi öneririz. Özellikle yemekler çok lezzetli. Bizim mutfağımıza çok benziyor. Damak tadımıza çok uygun'' dedi.

"Bu yemek bizler için çok keyifliydi" diyen Cenk Alptekin, ''Aslında kendimizi evimizde hissettik. Azerbaycan mutfağı, bizim kültürümüze ve mutfağımıza çok yakın. Harika lezzetler. Burada gördüğümüz yakınlık çok güzel. Azerbaycan, bütün Türklerin mutlaka gidip görmesi gereken bir kültüre sahip'' ifadelerini kullandı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Dürüm fiyatına 5 çeşit yemek Kayseri Büyükşehir Belediyesi KAYTUR A.Ş. bünyesindeki Ev Yemekleri Lokantası’nda 5 çeşit yemek 175 TL’ye vatandaşlara sunulurken, emekliler için oluşturulan Emekli Kafeteryası’nda ise çay 2 TL’ye satılıyor. Vatandaşlar yemeklerin kalitesi ve fiyatından oldukça memnun olduğunu ifade ederken, görevli personel ise amaçlarının kaliteyi ucuz fiyata halkla buluşturmak olduğunu söyledi. Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kaliteli ürünleri ucuz fiyatlarla vatandaşlarla buluşturuyor. KAYTUR A.Ş. bünyesinde Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi’nde bulunan Ev Yemekleri Lokantası’nda her gün değişen menülerde 5 çeşit yemek 175 TL’ye satılırken, il genelinde 5 farklı mahallede bulunan Emekliler Kafeteryası’nda ise çay 2 TL’ye satılıyor. İstanbul’dan gelen ve Ev Yemekleri Lokantası’nda yemek yiyen Serdar Tekay, yemeklerden ve fiyatlardan memnun olduğunu ifade ederek, "Buranın doğal güzellikleri bizi çekiyor. İstanbul’dan sonra yaşanacak şehir diyebilirim. Yöresel yemekleri zaten çok hoşumuza gidiyor. Belediyenin de burada iyi çalıştığını söyleyebilirim. Böyle bir tesis her yerde yok. Fiyatlar bence gayet makul, yemekleri ise oldukça lezzetli. Belli ki buradaki şefler doğru bir şekilde seçiliyor. Yöresel yemekler damak tadında hazırlanıyor, ki biz de burada tatma fırsatı bulabiliyoruz" dedi. Çağrı Bakırcı ise, "Gayet memnunuz, çok güzel. Manzara eşliğinde her ihtiyacımızı karşılıyor. Yemekleri bence çok iyi. Kalite olarak iyi, fiyat olarak da porsiyon fazla geldiği için ihtiyacımızı her türlü karşılıyor" ifadelerini kullandı. Asgari ücretli bir vatandaşın bile burada kendisini en iyi şekilde ağırlayabileceğini kaydeden Hakan Elbistan, "Arkadaşlar gayet ilgili, çok teşekkür ediyoruz. Ortam gayet nezih ve temiz. Kendimizi evimizde gibi hissediyoruz. Ailemizle geldiğimizde huzurlu bir ortam oluşturuyorlar sağ olsunlar. Fiyatlar gayet makul, asgari ücret seviyesindeki insanların bile kendisini güzel bir şekilde ağırlayacağı bir mekan" şeklinde konuştu. "Günlük 25 çeşit yemekle hizmet veriyoruz" Vatandaşlardan oldukça güzel geri dönüş aldıklarını ifade eden KAYTUR Ev Yemekleri Sorumlusu İsmail Furkan Olgun, "Ev yemekleri tesisimiz genellikle günde 25 çeşit ürünün çıktığı, 750 kişiye hitap eden bir tesis. Burada günlük ev yemekleri çıkartıyoruz. Yaptığımız ürünleri genellikle öğrenci arkadaşlarımız olsun, normal vatandaşlarımız olsun herkese hizmet vermeye çalışıyoruz. Gelen misafirlerimiz burada açık mutfak şeklinde kendileri karar vererek yardımcı oluyoruz. Fiyatlarımız çok makul seviyede. ’Günün menüsü’ şeklinde menümüz var, 175 TL. Çorba, kıyma sote, pilav, tatlı, salata, turşu şeklinde 175 TL’ye günlük menüler çıkartıyoruz. Menülerimiz gün gün değişebiliyor. Diğer ürünlerimizde de fiyatlarımız porsiyonlara bakarak çok uygun şekilde hizmet veriyoruz burada. Şu ana kadar vatandaşlarımızdan aldığımız olumsuz bir geri dönüşümüz yok. Çok memnun olduklarını söylüyorlar" dedi. "Evden kovulan buraya geliyor" Emekliler Kafeteryası’nda vakit geçiren Metin Yiğit ise, hizmetten memnun olduklarını dile getirerek, "Burada çok güzel bir ortam var emekliler için. Çalışan personellerin hepsinden çok memnunuz. Bize yaptığı bu imkanlar nedeniyle belediyeye çok teşekkür ederim. Fiyatlar çok ucuz, tam emekli işi. Çay 2 TL, çorba 20 TL. Herkese çay ısmarlasan 50 TL yani, dostluk da ikramımızdan geliyor. Evinden kovulan buraya geliyor" ifadelerini konuştu. Emekliler Kafeteryası personeli Durdu Can Ataş ise amaçlarının vatandaşlara en iyi hizmeti vermek olduğunu belirtti. Ataş, "Emeklilere burada elimizden geldiğince hizmet vermeye çalışıyoruz. Amacımız, insanların buradan mutlu ve huzurlu bir şekilde ayrılması. Bizim fiyatlarımız kar amacı gütmez, amacımız hizmet vermektir. En iyi şekilde hizmet verip, insanları memnun etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Bitlis Tatvan’da okul bahçeleri fidanlarla yeşilleniyor Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2025-2026 eğitim öğretim yılında çevre bilinci ve sürdürülebilirlik farkındalığını artırmak amacıyla başlatılan "Yeşil Vatan – Benim Okulum Geleceğe Çare" projesi kapsamında Bitlis’in Tatvan ilçesindeki okul bahçelerine fidan dikimleri hızla devam ediyor. Tatvan Kaymakamlığı koordinesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tatvan Orman İşletme Şefliği işbirliğiyle yürütülen çalışma kapsamında hem köy okullarının hem de ilçe merkezindeki okulların bahçeleri yeşillendiriliyor. İlçe Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Uludağ, İlçe Orman İşletme Şefi Ayşe Şahin ve ilçe protokolünün katılımıyla startı verilen etkinlik, öğrencilerin çevre bilinci kazanmasına da katkı sağlıyor. Şimdiye kadar 3’ü köy okulu olmak üzere toplam 7 okulun bahçesine fidan dikimi gerçekleştirildi. Etkinlik çerçevesinde bin 200 fidan toprakla buluşturuldu. İlçe genelindeki tüm okul bahçelerinin fidanlarla yeşillendirilmesi hedefleniyor. Etkinlikle ilgili değerlendirmede bulunan ilçe Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, çevre bilincinin küçük yaşlarda kazanılması gerektiğini belirtti. Proje kapsamında yürütülen fidan dikim çalışmalarının ilçedeki tüm okullarda kararlılıkla sürdürüleceğini ifade eden Kaymakam Demirer, "Gelecek nesillere daha yeşil, daha sağlıklı bir yaşam alanı bırakmak hepimizin sorumluluğudur. Bu proje ile sadece okul bahçelerini değil, çocuklarımızın çevreye bakışını da yeşertiyoruz. Tüm kurumlarımızla uyum içinde çalışarak ilçemizdeki tüm okullarımızın bahçelerini fidanlarla donatmaya devam edeceğiz." diye konuştu.