EKONOMİ - 19 Mayıs 2017 Cuma 21:02

Bakan Çelik'ten yüksek domates fiyatı açıklaması

A
A
A
Bakan Çelik'ten yüksek domates fiyatı açıklaması

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, domatesin tarlada 2 TL’yken pazarda 8 TL olmasını eleştirerek, “Burada sorun alanı çiftçi değil, sorun alanı pazara kadar giderken, yaşanan sorunlardır, zincirdir, oradaki yanlış halkaları kestiğiniz an çiftçide tüketici de mutlu olacaktır. Gıda Komitemiz bununla meşgul” dedi.

Bakan Çelik, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun ‘Antalya Expo Kongre Merkezi’nde düzenlediği ‘10’uncu Yılımızda Kırsal Kalkınma Buluşması’ isimli etkinliğe katıldı. Etkinlikte konuşan Bakan Çelik, EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nın her şeye rağmen 57 ülke açılışına katıldığını ve yerli yabancı 5 milyon kişinin ziyaret ettiğini aktardı.

EXPO’nun 1 yıl önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla açıldığını ve 6 ay hizmet verdiğini aktaran Çelik, 57 ülkenin katıldığı fuarı her türlü olumsuzluğa rağmen yerli yabancı 5 milyon kişinin ziyaret ettiğini kaydetti.

EXPO’nun faaliyete geçmesi Antalya’ya birçok hizmetin gelmesine vesile olduğunu dile getiren Bakan Çelik, “ Antalya’ya değer katan bu cazibe merkezinin gelecekte de kente hizmet sunma konusundaki çalışmalarımızı hem valimiz hem milletvekillerimizle hem belediye başkanlarımızla değerlendiriyoruz. İnşallah bu sezon hizmetinizde olacak, diliyorum ki yeni sahibiyle birlikte canlılığı ve aktivitesi güzel bir noktaya taşınmış olacak” diye konuştu.

"15 yıl içinde 700 milyon insan hareket halinde olacak"

EXPO’un amacının doğaya, tarıma, doğaya karşı farkındalık oluşturmak olduğunun altını çizen Bakan Çelik, “Her gün tabiat, çevresiyle suyuyla, toprağıyla büyük bir tahribatla karşı karşıya. Su, çevre, tabiat tahrip oluyor. Doğanın tahribatı aslında tarımın tahribatı, soframıza gelen ürünlerin tahribatı aslında insanın tahribatıdır. İnsan kendisini tahrip edecek, kendisini olmadık, özellikle sağlık başta olmak üzere sıkıntılara sokacak bir tahribatı kendi eliyle gerçekleştiriyor. Bu tahribat çalışmaları savaşları, dengesizlikleri, açlığı, sefaleti de beraberinde getiriyor. Bugün dünyada 15 yıl içinde 700 milyon insanın bulundukları ülkeleri şehirleri terk edeceği daha rahat yaşayabileceği bir ortama göç etmek için yerlerinden hareket edeceği ifade ediliyor. Yani 2030 yılına geldiğimiz zaman 700 milyon insan hareket halinde olacak. Bugün 10 milyon Suriyelinin derdine deva olmayan dünyanın, yakın gelecekte kuraklıktan, açlıktan, gıdaya erişememekten bindir türlü adaletsizlik ve dengesizlikten dolayı yerinden yurdundan olup, refah seviyesi yüksek olan yerlere akın etmesi halinde Suriye’ye baş edemeyenlerin 700 milyonla nasıl baş edeceğini hepimizin iyi düşünmesi gerekir” diye konuştu

"Gelecekte gıda savaşı olacak"

Bu gidişatın doğaya, tarım arazilerine, tarıma karşı yanlış bakış ve yönelişlerin faturasının bugün ağır yarın çok daha ağır olacağını vurgulayan Bakan Faruk Çelik, “Bizleri gıda savaşları bekliyor. 39 ülkede gıdaya erişilemiyor. 80 ülkede suya erişimde sıkıntı var. Problem, en kıymetli meslek bana nedir? Diye soruyorlar. Yeminle söylüyorum, bugünde, dünde gelecekte de çiftçiliktir, tarımdır. İlk insan çiftçi, unutmayın son insanda çiftçi olacak. Çiftçi olmazsa sofraya gelecek bir şey yok demektir. Onun için FAO’nun araştırmasına göre 2050 yılına kadar şuanda ürettiklerimizin yüzde 60 fazlasını üretmezsek dünyadaki açık ve yoksulluk çok daha zirve noktaya çıkacak. Artık dünyayı yönetmek mümkün olmayacak. 30 yıl için mevcut üretimden dünyanın yüzde 60 fazlasını üretmesi gerekiyor. Sürekli tarım arazilerinin küçüldüğü bir dünyada ülkemizde ve diğer ülkelerde nasıl yüzde 60 verimi arttıracaksınız. Mümkün mü bu. Gelecekte petrol savaşları yok, gelecekte gıdaya erişim savaşlarının yaşanacağını söylemek kahinlik değildir” ifadelerine yer verdi.

"40 milyon turiste de gıda temini"

Türkiye’nin tarımsal üretimde iyi bir noktada olduğunu kaydeden Çelik, “Sebze meyve hepsi yüzde 100’ün üzerindeyiz. Kendi kendine yetebilirliğimiz var.Tarım ürünleri açısından zengin bir çeşitlilik var. Çiftçi kardeşlerim, üreticiler, tarım sektörü temsilcileri bunun yanında sorunlarımız da var. Sorunlarımız 40 milyon turistten bahsediyoruz. 80 milyon vatandaşımızın sofrasına aşı koyacağız ama 40 milyonda turist var. Sığınmacılar var. Onların ekmeğini de biz veriyoruz. Afrika açlık var. Somali’de 5 milyon kişi ekmeğe ulaşamıyor. Orda insanlar açken, dünyada 1.3 milyar ton gıda israf edilirken, bizim medeniyetimiz bu dramı izleme müsaade etmez” diye konuştu.

"Milli proje"

Milli Tarım Projesi’ni yürürlüğe koyduklarını dile getiren Bakan Çelik, “1 karış dahi toprağın zayi olmadığı projeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bu yılda 103 milyar lira tarımsal destek vermişiz 15 yılda. Bu artarak devam ediyor. Bakanlığımız bünyesindeki kırsal kalkınma ile kırsaldaki yatırımlar için 3.2 milyar lira destek verdik. 11 bin proje, 3 milyar 150 bin TL hibe, 1.2 milyar vergileyen, desteklerimizi geçtiğimiz dönemlerde çiftçilerimize verdik. Toplamda 7 milyarlık yatırım oldu, toplamda 60 bin istihdam oldu. Burada suistimali düşünmeyin, sağlıklı şekilde projeleri gerçekleştirin. TKDK bünyesinde 200 kişini istihdamını da gerçekleştireceğiz. Tarım kalkınmadan ülkenin kalkınması mümkün değildir kırsalda kalkınma olmadan tarımın kalkınması mümkün değildir. Kent nüfusu artıyor, kırsal boşalıyor. Bu nüfusun azalması insanların doğdukları yerde doymamasını ortaya çıkarıyor. Amacımız insanların doğdukları yerde doymasını sağlamaktır. Bu fonları bu kapsamda kullanıyoruz. Bütün arazilerin üretim için seferber edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Domates fiyatı açıklaması

Son günlerde bir tartışmanın olduğunu dile getiren Bakan Faruk Çelik, “Neymiş efendim enflasyon artmış. Doğru olabilir, 1-2 puan artabilir. Sebebini bulduk domates. Domatesten dolayı enflasyon yükseldi, gelen bunu konuşuyor, geçen bunu konuşuyor. Domatesin Antalya’dan tarladan çıkış fiyatlarını aldım 2 TL. Problem şu iki noktada. Geçen yıl yine Antalya’ya geldim domates 40-50 kuruş. Bir kişinin ağzı açılmadı, demedi ki . Bu çiftçi bunu nasıl idare ediyor diye. Çiftçinin halini sormayanlar bugün çiftçinin biraz yüzü gülüyor ayağa kalkmış enflasyonun sorumlusu domates, yok öyle bir şey geçin arkadaşlar. Domates tarladan 2 TL’ye çıkıyor, helali hoş olsun çiftçinin alın terinin karşılığı. Memnunsa ne güzel bizde memnunuz. Ama pazarda 8 TL ise hesap sorulacak yer 2 TL ile 8 TL arası nereye gidiyor, çiftçinin cebine gitmediğine göre. Konuşmamız gereken o. Burada adres çiftçi değil, çiftçi daha ürettiğinin üzerinden karını alacak ki, daha hevesli şekilde gelecek yıl üretimini yapsın. Koşa koşa tarlasına ahırına gitsin. Tabii ki kazanacak çiftçi, ama hiç bu teri akıtmayan insanlar eğer aradaki zincirde para kazanıyorlarsa çözülmesi gereken odu ki bizimde Gıda Komitesi bununla meşgul. Adresleri birbirine karıştırmayalım. Burada sorun alanı çiftçi değil, sorun alanı pazara kadar giderken, yaşanan sorunlardır, zincirdir, oradaki yanlış halkaları kestiğiniz an çiftçide tüketici de mutlu olacaktır. Üretici de tüketici de mutlu olacak” dedi.

Vali Karaloğlu’nun konuşması

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da, tarımsal faaliyetler ve kırsaldaki tarımsal kalkınma önemli olduğunun altını çizerek, “TKDK başladığı zaman belki çiftçilerimiz proje dahi yazmayı bilmiyordu. Ama şimdi önemli bir proje yazma tecrübeniz oluştu. Antalya’da da kırsalda sorunlarımız var. Kuzeydeki ilçelerimizde köyler bomboş. Köye dönük gençlere yönelik projeleri önemsiyoruz. İnsansız kalmış köylerimiz tarım arazilerimizi bu projelerle yeniden canlandıracaktır” diye konuştu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya’da kırsal kalkınmanın öneminin gittikçe arttığını söyledi. Eskiden kırsal kalkınmadan sadece yol ve su götürmekten ibaret olduğunu hatırlatan Türel, “Antalya sebze ve meyve üretimi yapmasına rağmen son yıllarda tarım desteklerinden 15 senesine kadar fazla faydalanamıyordu. Antalya olarak ürün kalitesinin artması ve ihracatın artmasını önemsiyoruz. Hindistan ülkelere dahi önemli ihracatlar yapıldığını görüyoruz. Türkiye kalkınma yolunda yeni bir hikaye yazıyor. Tarımda değişim yavaş yavaş gelmektedir. Türkiye ve Antalya en zor günleri geride bırakmıştır. Antalya olarak TKDK’nın proje desteklerinden istifade edeceğiz” diye konuştu.

TDDK Başkanı Ahmet Antalyalı, dünyada son yıllarda şehirleşme ıranı çok yüksek, bunun ek çok sorununa beraberindeki getirdiğini bununda çözmenin yolunun kırsal kalınmadan geçtiğini söyledi. Tarımsal GSMH hasılata katkı vermek için çaba harcadıklarını belirten Antalyalı, kuruluşlarının 10’uncu yılının Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından, genç çiftçilere ve katılımcılara Bakan Çelik tarafından plaketleri takdim edildi.
Programa, Bakan Çelik, Vali Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Türel'in yanı sıra, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mustafa Köse,Gökçen Özdoğan Enç,İl Başkanı Rıza Sümer ve çiftçiler ve TKDK çalışanları katıldı. 

İsa Akar-Adem Akalan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Dünyanın enerjisi İzmir’de buluşuyor Temiz enerjinin başkenti İzmir, WENERGY-Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı’na ikinci kez ev sahipliği yapacak. WENERGY Expo, yerli ve yabancı yüzlerce firmanın katılımı ve binlerce sektör profesyonelinin ziyaretiyle 9-11 Mayıs 2024 tarihlerinde fuarizmir’de düzenlenecek. Fuarla birlikte yapılacak kongrede de sektörün önde gelen isimleri, akademisyenler, iş insanı ve enerji dünyası temsilcilerinin konuşmacı olduğu çok sayıda oturum gerçekleştirilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, İZFAŞ ve diğer kuruluşlar tarafından düzenlenecek WENERGY - 2. Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı, temiz enerji sektörüne ev sahipliği yapacak. 300’ü aşkın sektör paydaşını, uluslararası alıcı ve yatırımcılar ile buluşturulacak fuar; kamu, yatırımcı, sanayici ve tedarikçiyi bir araya getirecek. Fuarda, başta rüzgar, güneş, hidrojen, biyokütle ve jeotermal olmak üzere yenilenebilir enerjinin tüm alt başlıkları yer alacak. Enerji sektörüne hizmet veren kurumlar, şirketler ve sivil toplum kuruluşları, fuarizmir’in çatısı altında toplanacak. Fuarda ayrıca, elektrikli araç ve şarj teknolojileri, kojenerasyon, üretim, dağıtım ve iletim sistemleri, enerji tesislerinde bakım, onarım ve servis hizmetleri, çevre teknolojileri, enerji verimliliği, enerji lojistiği, dijitalizasyon, enerji depolama, akıllı şebeke ve akıllı altyapı, enerjide siber güvenlik konularında son teknolojiler, en yeni ürün ve hizmetler sergilenecek. WENERGY Expo’da dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden çok sayıda sektör profesyoneli yabancı alıcı da ağırlanacak. WENERGY Expo ile eş zamanlı olarak yapılacak kongre de enerji sektörünün nabzını tutmaya hazırlanıyor. Sektörün önde gelen isimleri, akademisyenler, iş insanı ve enerji dünyası temsilcilerinin konuşmacı olduğu kongre kapsamında, çok sayıda oturum gerçekleştirilecek. Kongrede; enerji dönüşümünden yenilebilir enerji kullanımına, iklim değişikliğinden elektrikli araçlara kadar pek çok konu başlığı ele alınacak. Açılış konuşmasını Londra Enerji Kulübü Başkanı Mehmet Öğütçü’nün yapacağı kongrede; alanında lider ve ilham veren konuşmacılar bilgi ve birikimlerini paylaşacak. Kongre ile eş zamanlı olarak Elektrik Mühendisleri Odası tarafından da “Temiz Enerji Sempozyumu” düzenlenecek.
Kayseri Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor Bünyan’da, Erdemlerimizle Varız (ERVA) Projesi kapsamında spor okulu açıldı. Açılışta öğrencilerle buluşan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, öğrencilere tarih dersi vererek, sporun önemini de anlattı. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’in kentte göreve başlamasıyla beraber öğrencilerin kötü alışkanlıklardan uzak tutulması için her branşta yaygınlaşan spor okullarına bir yenisi açıldı. Bünyan’da, Bünyan Şoförler Odası tarafından yaptırılan ERVA Spor Okulu Vali Gökmen Çiçek’in katılımı ile açıldı. Burada öğrencilerle yakından ilgilenen Çiçek, hem tarih dersi verdi hem de sporun önemini anlattı. Türk tarihinin ilk başta orta Asya’dan başladığını kaydeden Kayseri Valisi Gökmen Çiçek; “Ecdadımız Orta Asya’da Çinlilere karşı çok büyük mücadeleler vererek var olma savaşı verdiler. Oradaki düşmanlarımız 1.5 milyar Çinlinin arasında kaybolmamak için var olma savaşı verdiler. Arkasından Anadolu’ya doğru geldiler. Sultan Alparslan ile beraber Bizans’ı yenerek Anadolu’nun kapılarını Türk’lere açtılar. Bir gün Haçlılar saldırdı. Kılıçarslan İznik’te Haçlılara karşı dimdik durdu. Kayseri’den Haçlılar geçerken Pınarbaşı ilçesinden devam ettiğinde binlerce Kayseriliyi katlettiler. Kayseri’nin büyük kahramanı Danişment Melik Emir Gazi “buradan kafirleri geçirmem” diyerek mücadele etti ve onları darmadağın etti. Arkasından Sultan Baybars “yenilmez” denilen Moğolları yendi” ifadelerini kullandı. Sporun önemine değinen Vali Çiçek; “Gençlerimizi kötü yollara sokmaya çalışanlara inat sporla uğraşacağız, kitap okuyacağız, derslerimize çalışacağız ve ailelerimizi gururlandıracağız. Sporcular spora inatla devam edecekler, Türk bayrağını milli takımla göndere çekecekler. Bunu sizden rica ediyorum. hepinizi çok seviyorum” dedi. Bakan Özhaseki’yi telefonla aradı, öğrencilerin sevgisini iletti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’yi arayan Vali Çiçek, öğrencilerin sevgilerini iletti. Bakan Özhaseki de, Bünyan’ın gözbebeği olan ilçe olduğunu söyleyerek, öğrencilere başarılar diledi ve emeği geçenlere teşekkür etti. Açılışa; Vali Yardımcısı Ömer Tekeş, Bünyan Belediye Başkanı Selahattin Metin, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ali İhsan Kabakcı, İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Bünyan Belediyesi Eski Başkanı Özkan Altun ve davetliler katıldı.
Ankara Savunma Sanayii Başkanı Görgün: “Ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimizle koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin farkındayız” Dünyada sıcak temasın olduğu bölgelere bakıldığında sahada sürpriz etkisi oluşturan teknolojileri oluşturmanın önemini vurgulayan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, “Savunma sanayii ekosisteminde başkanlığımızın koordinasyonunda tüm ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimiz, STK’larımız, kümelenmelerimizle birlikte çok sıkı ve koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin de farkındayız” dedi. Türk savunma sanayii ana yüklenicileri, alt yüklenicileri ve KOBİ’leri, OSTİM Konferans Salonu’nda bir araya geldi. Programa Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yarsan ve birçok savunma sanayii temsilcisi katıldı. “Ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimizle koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin farkındayız” Türk savunma sanayisinin kara, deniz ve hava olmak üzere birçok farklı platformlarda kullanılan ürünlerinin 180’in üzerinde 230’dan fazla ürün ihraç ettiğini dile getiren Savunma Sanayii Başkanı Görgün, “Savunma sanayimizin geliştirilmesi, güvenlik güçlerimizin modernizasyonu ana misyonuyla yola çıkan başkanlığımız kurulduğundan beri bu misyonu yerine getirmek üzere önemli adımlar atıldı. Bugün itibarıyla baktığımızda ürünlerimiz hem güvenlik güçlerimize hem de uluslararası alanda farklı coğrafyalarda dost ve müttefik ülkelere başarıyla hizmet ediyor. Biz de bunların başarıyla kullanılmasından memnuniyet duyuyor ve desteklerimizi dost ve müttefik ülkelerimize veriyoruz. Dünyanın geçmekte olduğu konjonktüre bakıldığında sıcak temasların olduğu birçok bölge var. Bununla birlikte barış zamanının olduğu bölgeler de mevcut. Buradan her iki durumda da bizim üzerimize düşen fırsatları en iyi şekilde yerine getirmenin farkında olarak çalışmamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Aslında sıcak temasın olduğu bölgelere baktığınızda sahada sürpriz etkisi oluşturan, bununla beraber hasımlara fırsat vermeyecek teknolojileri oluşturmanın önemini görüyoruz. Bunun için de biz savunma sanayii ekosisteminde başkanlığımızın koordinasyonunda tüm ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ’lerimiz, STK’larımız, kümelenmelerimizle birlikte çok sıkı ve koordineli bir şekilde hizalanmamız gerektiğinin de farkındayız. Savunma Sanayii Başkanlığı olarak biz özellikle çalışma gruplarını çok önemsiyoruz. Kendi içimizde on farklı başlıkta çalışma grupları oluşturarak, bu koordinasyonu sağlamaya gayret gösteriyoruz. İnsan kaynakları kurumsal akademiler, hukuk, sözleşmeler, iş sağlığı ve güvenliği, inşaat ve altyapı, iletişim, denetim, tedarik, sosyal gruplar ve dernekler olarak bunları ana başlıklar altında topladık. Burada hep beraber bir savunma sanayi ekosistemi olarak ihtiyaç duyulan, bizden beklenileni, yüksek teknolojileri en hızlı ve en maliyet etkin şekilde ortaya çıkarabilmek adına hizalamaya, hizalandırmaya ve bunu ortak akılla birlikte yürütmeye gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı. “KOBİ’lerimizin aslında farkındalığını arttıracak etkinlikleri yapmaya gayret gösteriyoruz” Savunma Sanayii Başkanlığı olarak KOBİ’lere önem verdiklerini vurgulayan Görgün, “KOBİ’lerimizin özellikle oluşturulan piramit yapıdaki önemli yerini vurgulayacak, sağlamlaştıracak, entegratör şirketlerimizin gözünde de KOBİ’lerimizin aslında farkındalığını arttıracak etkinlikleri yapmaya gayret gösteriyoruz. Bunun en somut örneklerinden bir tanesi; işte çok yakında bir ülkeye 135’in üzerinde KOBİ firmasını ülkenin savunma bakanıyla toplantı yapacak bir zemin oluşturduk. Etkinlikte OSTİM’de faaliyet gösteren dokuz firmamız vardı. KOBİ’lerimizin yetkinliklerini, becerilerini aktarmaya hep beraber gayret gösterdik. Sürdürülebilir bir sistem oturtmaya, sürdürülebilir bir yaklaşımla ilişkileri özellikle uluslararası anlamda kurgulamayı önemsiyoruz. Biraz evvel bahsettiğim o çalışma grupları da hep beraber bizleri savunma sanayiinde hizalarken, aynı zamanda da uzun soluklu sonuçların alınması için de önemli olduğunu bir kere daha vurgulamak isterim” dedi.