POLİTİKA - 07 Eylül 2016 Çarşamba 07:24

Bakan Elvan, yatırım destek planlarını açıkladı

A
A
A
Bakan Elvan, yatırım destek planlarını açıkladı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerini kapsayan yatırım destek planları ile ilgili, “Bir taraftan terörün kökünü kazıyacağız, diğer taraftan da oradaki genç, dinamik nüfusumuza iş imkanı ortaya koyacağız. Bunu bilelim, bu bölgenin gerçekten büyük bir potansiyeli var” dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan katıldığı bir televizyon programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’ndeki yatırım destek planlarının daha öncekilerden çok daha farklı olduğunu söyleyen Elvan, “Aslında çok önemli farklılıkları olduğunu öncelikle ifade etmek istiyorum ama daha önce uygulanmış olan teşvik sisteminin, mekanizmalarının da bölgeye faydalı olmadığı şeklinde bir yorum yapmak istemiyorum. Çünkü o dönemde en son hatırlarsanız 2010 yılında uygulamaya konulan teşvik mekanizması işte 6 bölgeye ayrılıp Türkiye’yi ve bu çerçevede bir teşvik mekanizması öngörmüş idik ve 2011, 2013 döneminde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ciddi bir yatırım artışı olduğunu gördük ama bu hazırladığımız olduğumuz paket diğerlerinden oldukça farklı” şeklinde konuştu.

Yapılan yatırım destek planları ile bölgedeki işadamlarının önündeki belirsizlikleri ortadan kaldırmayı hedeflediklerinin altını çizen Elvan, “Bir yatırım yapmak isteyen iş adamı önünde bir belirsizlik olmasın ister, risk oranının mümkün olduğu ölçüde düşük olmasını ister ve bir fabrikayı üretime geçirdiği takdirde bu ürünü satıp, satamayacağını düşünür. Pazarlamasını nasıl ve ne şekilde yapacağını düşünür, lojistiği düşünür, eğer sürdürülebilir bir işletme olacaksa, kar getirici bir yönü olacaksa, o zaman o şahıs, o girişimci bu yatırıma karar verdik. Biz bu belirsizliği nasıl minimize edebiliriz, yani iş dünyasının ben şu hususları belirsiz görüyorum dediği alanları nasıl ortadan kaldırabiliriz arayışı içerisinde olduk ve şunu söyledik; ‘ta yatırımın düşünce fikrinden, yatırım projelerinin hazırlanmasından yatırımın yapılmasına, yatırımın yapılmasından işletme safhasında işletmenin desteklenmesine ve pazarlama aşamasına kadar olan tüm süreçleri destekleyen paket bir mekanizma ortaya koyalım ve bunu iş dünyasına sunalım’ dedik ve böyle bir yaklaşım içerisinde hareket ettik” değerlendirmelerinde bulundu.

Elvan, yatırım destek planları ile işletmelere kredi desteği sağlanacağını belirttiği konuşmasında, şu ifadeleri kullandı:
“İşletme kredisi desteği vereceğiz. Ne kadar destek vereceğiz? Yine 1 yıl ödemesiz 1+4, daha sonraki müteakip 4 yılda ödeme koşuluyla. 8 puan faiz desteği sağlayacağız, diyelim ki işte yüzde 14’le ticari kredi aldı, yüzde 8’ini biz karşılayacağız, daha doğrusu 8 puanını biz karşılayacağız, 6 puanını kendisi karşılayacak, yani faiz desteği sübvansiyonu yapıyoruz burada işletme kredilerinde. Daha sonra üretime geçecek, özellikle kamunun ihtiyacı olan, işte Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan bazı ürünler varsa biz bunları da alacağız. Örneğin işte Silahlı Kuvvetlerimiz asker elbisesi diktiriyor değişik yerlerde, ayakkabı ihtiyacı oluyor, diğer taraftan gıdaya yönelik bazı ihtiyaçlar söz konusu oluyor, tabi ki bu işletmelerin belirli bir standarda sahip olmasını öngöreceğiz ve o çerçevede de bu yolla eğer kamunun ihtiyacı olan bir ürünse bunun da alımı yoluna gideceğiz. Biz bu çalışmayı yaparken tamamıyla ayakları yere basan ve her bir desteğin bize ne kadara mal olacağı, ne kadarlık kamuya yük geleceği ve ne kadarlık kısmının özel kesim tarafından yapılacağını detaylı şekilde çalıştık, bunların etki analizlerini yaptık, her bir desteğin ayrıntılı olarak etki analizlerini yaptık ve bu çerçevede vatandaşlarımıza Sayın Başbakanımız bunu ilan etti. Gerçekten son derece cazip, o bölgenin bir anlamda güçlenmesine vesile olacak önemli yatırımlar diye düşünüyorum.”

23 şehri kapsayan detaylı bir çalışma yapıldığının altını çizen Elvan, bu şehirlerin rekabet alanları, güçleri ile ilgili bilgilerin derlendiğini söyledi.

Devletin işletmelere arazi, fabrika, makine, teçhizat gibi konularda destekçi olacağını kaydeden Elvan, “Araziyi karşılıksız vereceğiz, onu da söyleyeyim. Yani diyelim ki işte arazi tahsisi gerekiyor, ücretsiz araziyi tahsis edeceğiz, o araziye fabrika binasını yapacağız, makine- teçhizatı için yatırım kredisi, işletme dönemi için işletme kredisini vereceğiz” dedi.

“Bir taraftan terörün kökünü kazıyacağız, diğer taraftan da oradaki genç, nüfusumuza iş imkanı ortaya koyacağız”
Elvan, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin terörden temizlenirken kalkınma hamlelerine de ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, “Şimdi biliyorsunuz özellikle bu son işte birkaç ayda yaşadığımız sıkıntılar, bu Fethullahçı terör örgütünün bu hain darbe girişimi, arkasından bunun bertaraf edilmesinden sonra işte PKK terör örgütünün yoğun bir şekilde yine FETÖ’yle işbirliği halinde birtakım eylemlere girme hazırlığı, eylem yapma yönündeki çabalarını hepimiz gördük, görüyoruz ama buna yönelik olarak da hükümetimiz sizler de görüyorsunuz son derece kararlı bir tutum sergiliyor, hem bu Fethullahçı terör örgütü yapılanması, hem de bölücü terör örgütünün yapılanmasına yönelik ciddi bir mücadele devam ediyor. Bunları temizleyeceğiz, bu bölgemizden de temizleyeceğiz. Bakın bu bölgede, Güneydoğu’da yaşayan vatandaşlarımız, Kürt kardeşlerimiz bu terör örgütünden mağdur, mağdur olmuşlar yıllarca, onların baskısı altında kalmışlar, onlar da bir an evvel bu terör örgütünden bu bölgenin temizlenmesini istiyorlar, arzu ediyorlar, bunları biz sağlayacağız. Bakın böyle bir ortamda biz bu paketi açıklıyoruz. Bir taraftan inşallah bunların kökünü kazıyacağız, diğer taraftan da oradaki genç, dinamik nüfusumuza iş imkanı ortaya koyacağız, ki bir taraftan terörü temizlerken diğer taraftan da bu yatırımların, bu binaların yavaş yavaş yükselmeye başladığını görelim ve bu bölgenin inanılmaz büyük bir potansiyeli var, bunu bilelim, gerçekten büyük bir potansiyeli var” açılamasında bulundu.

“Büyük şirketlerimizin deneyimli personelini de gönüllü olarak o bölgelere gönderip buradaki işletmelere destek olmasını sağlayacağız”
Elvan, bölgedeki kalifiye eleman bulma sorununa “Biz bir kere yatırım yapmak isteyen bu firmaların eğitimle ilgili tüm masraflarını karşılayacağız, yani herhangi bir şekilde işte yatırım yapmak istiyorsa, bölge insanın eğitimi için elbette 3 ay, 5 ay bir para harcama zorunluluğu ortaya çıkacak bunun masraflarını tamamıyla biz karşılayacağız devlet olarak. Özellikle danışmanlık konusunda, eğitim konusunda ciddi destekler vereceğiz, her türlü danışmanlığı vereceğiz, hukuk alanında danışmanlık vereceğiz, işte eğitim alanında her türlü altyapıyı, desteği sağlayacağız. İhracatla ilgili, gümrüklerle ilgili aklınıza ne geliyorsa bu alanlarda tamamıyla bir bütün olarak bu firmalara destek vereceğiz. Aynı zamanda şunu da yapmayı arzu ediyoruz biz; Özellikle batı’da İstanbul’da, İzmir’de, Kocaeli’nde gelişmiş olan illerimizde, Bursa’da büyük şirketlerimizin deneyimli personelini de gönüllü olarak o bölgelere gönderip buradaki işletmelere destek olmasını sağlayan bir mekanizma da oluşturacağız” şeklinde çözüm getireceklerini söyledi.
Elvan, yapılan planlarla birlikte bölgedeki istihdam sorununa da yıllık 200 bin kişinin istihdamı ile çözüm getireceklerini vurguladı.

Bölgede yapılan planlarla birlikte cazibe merkezleri oluşturulacağının altını çizen Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz 5 bölge oluşturduk, 5 bölgemiz var bu 5 bölge içinde cazibe merkezi ve cazibe merkezinin hinterlandında ki iller var, o illerde cazibe merkezi kapsamında. Örneğin, Kars’tan başlayalım Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı bu bir merkez. Ne yapacağız? Kars bu alt bölgenin merkezi. Öncelikli olarak Kars’a yoğunlaşacağız. Hangi alanlarda yoğunlaşacağız? Biz biraz önce bahsetmiş olduğum Kars’ın rekabet edebileceği alanlar hangisiyse işte büyükbaş hayvancılık dedik, lojistik dedik, turizm dedik, et, süt ürünleri dedik. Şimdi ne yapacağız? Biz bu alanda sadece teşviklerle yetinmeyeceğiz, örneğin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız büyükbaş hayvancılıkta bu bölgeye yoğunlaşacak, desteklerini artıracak bu bölgedeki. Örneğin, üniversite Kafkas Üniversitesi Kars’ta Kafkas Üniversitemiz var. Kars’taki Kafkas Üniversitemiz hayvancılık alanında Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden birisi olacak. Biz Kalkınma Bakanlığı olarak o üniversiteye destek verirken hayvancılığa yoğunlaşacağız, bunlarla ilgili laboratuvarlara yoğunlaşacağız, öğretim üyelerinin bu alanda uzmanlaşmasını sağlayacağız. Diğer taraftan diğer Bakanlıklarımız da bu alanlara yönelik desteği diğer bölgelere göre daha fazla verecekler ki, o alanda bir uzmanlaşma sağlansın, bir rekabet, güçlü bir rekabet gücüne, güçlü bir rekabete sahip olsun. Bunu sağlamadığınız takdirde işletmelerin sürdürülebilirliği mümkün değil. Yani siz belirli bir sektörde yoğunlaştığınız anda o sektörle ilişkili olan alt sektörleri de geliştirmek zorundasınız. Aksi takdirde sürdürülebilir bir işletme yapısını öngöremezsiniz. Dolayısıyla, biz bunların hepsini öngördük neler yapılacağını, nasıl yapılacağını en ince detayına kadar çalıştık, etki analizlerini yaptık ve gerçekten hem Doğu Anadolu’muzun, hem de Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kalkınmasına önemli bir hamle getireceğimize inanıyorum.”

“Çağrı merkezi yatırımlarını teşvik edici bir mekanizmayı devreye sokuyoruz”
Bölgede kurulacak olan çağrı merkezleri ile lise ve üniversite mezunu işsiz insanlar için önemli bir istihdam alanı oluşturulacağını kaydeden Elvan, “Şimdi bizim dünya ortalamamasın yakalamamız için aşağı yukarı şu anda 300, 400 bin kişinin çağrı merkezlerinde çalışması gerekiyor, halbuki bu oran çok daha düşük Türkiye’de. O nedenle biz bir taraftan çağrı merkezlerinin önündeki bazı engelleri kaldırdık, diğer taraftan da bu çağrı merkezi yatırımlarını teşvik edici bir mekanizmayı devreye sokuyoruz. Peki, nedir bu? Çağrı merkezi kurmak isteyenlerin binalarını yapacağız, her türlü donanım sağlanacak. Alacakları o bölgeden alacakları personeli eğiteceğiz ki bunlar lise ve üniversite mezunu ağırlıklı olarak tercih edilecek ve özellikle lise ve üniversite mezunu işsiz olan gençler için önemli bir istihdam alanı oluşacak. Ve 20 bin, 25 bin kişinin istihdam edileceği çağrı merkezlerini bu bölgemizde kuracağız. Bundan sonraki süreçte özellikle batı illerine yapılmak istenen bazı çağrı merkezlerinin de doğuya yapılması teşvik edilecek ki bu da önemli. Düşünün bir imalat sanayinde bir kişinin istihdamı için aşağı yukarı 100, 150 bin dolar gerekiyor. Ama siz bir kişiyi çağrı merkezinde istihdam etmek için gerekli olan yatırım miktarı sadece 8 bin 500 lira. Dolayısıyla, çağrı merkezleri hem yatırım açısından oldukça düşük maliyeti olan, hem de istihdam açısından, işsizliğin önlenmesi açısından son derece önemli. O açıdan biz bölgelerin nüfusuna göre, illerimizin nüfusuna göre hangi ile ne kadarlık bir çağrı merkezi yapacağız, ne kadar kişiyi istihdam edeceğiz bunları dahi belirledik. İnşallah önümüzdeki günlerde bunu da devreye sokacağız” ifadelerini kaydetti.

“2020 yılının sonuna kadar 67 bin konutu vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız”
Terörden zarar gören şehirlere 2020 yılına kadar 67 bin konutun yapılacağının müjdesini veren Elvan, “Şimdi tabi bu bölgede özellikle terörden etkilenen bazı ilçelerimiz var, illerimiz var biliyorsunuz, işte Diyarbakır’da Sur, işte Mardin’de, Şırnak’ta, Yüksekova’da vatandaşlarımız etkilendi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız barınma, gıda, giyim, her türlü ihtiyaçlarını bu vatandaşlarımızın karşılıyor, karşılamaya da devam edecek. Kira desteği yapılması, bununla ilgili zaten bir ödenek ayrıldı, bu çerçevede Bakanlığımız her türlü desteği veriyor ama bu arada tabi o terör nedeniyle bu teröristlerin gerçekten ortadan kaldırılmış oldukları, tahrip etmiş oldukları o binaların yıkılacak olanlarının tespiti yapıldı, daha önce yıkılmış olanların tespiti yapıldı, mevcut devam edecek olanların, yani korunacak olanların tespitleri yapıldı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız bu konuda çok yoğun bir şekilde ilgili bakanlıklarımızla işbirliği halinde bu çalışmaları yürüttüler, gerek imar planı, gerekse TOKİ tarafından bunların yapımı yönünde tüm çalışmalar tamamlandı, bu aşamadan sonra artık yapım aşamasına gelindi. Burada biz yaklaşık işte 36, 37 bin konut sadece terörden etkilen vatandaşlarımıza yönelik yapıyoruz. Diğer illerimizde yapacağımız şu anda devam eden TOKİ konutları ve diğer ileride yapacağımız konutlarla birlikte aşağı yukarı bu 2020 yılının sonuna kadar şöyle söyleyeyim 67 bin konutu vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Sadece tabi konutla yetinmiyoruz burada, rekreasyon alanlarıyla, işte sosyal donatılarıyla bir bütün halinde yaşanabilir bir kentte, yaşanabilir bir ilçeye bu yörelerimizi dönüştüreceğiz, ki eskisinden çok daha iyi olacak, çok daha güzel mekanlarda vatandaşlarımız yaşama imkanına kavuşacaklar. Yeşil alanlarıyla, oyun alanlarıyla gerçekten o bölgenin insanına yaraşır yaşanabilir bir kente dönüştüreceğiz inşallah” diye konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de Çalışmak için bulundukları ilden başka illere giden mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşadıkları sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalar ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak Resmi Gazete’de yayımlanan ’Mevsimlik Tarım İşçileri ile İlgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ ile mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik yeni düzenlemeler getirildi. Genelge kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve aileleri için geçici yerleşim alanları oluşturulacak ve bu alanlarda eğitim, sağlık, ulaşım ve sosyal hizmetler sunulacak. Genelgeye göre, valilikler tarafından mevsimlik tarım işçilerinin yoğun olarak çalıştığı yerlerde iklim şartlarına uygun, emniyetli ve estetik prefabrik yapılar kullanılarak geçici yerleşim alanları kurulacak. Bu alanlar sel, su baskını gibi doğal afetlere karşı güvenli lokasyonlarda planlanacak ve yerleşim yerlerine elektrik, su ve kanalizasyon hizmetleri sağlanacak. Valiliklerce hazırlanan eylem planlarında belirlenen alanlara ilişkin tahsis veya protokol belgesi Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi’ne (e-METİP) aktarılacak. Sağlık hizmetleri Genelgede sağlık hizmetleri kapsamında, il sağlık müdürlükleri tarafından mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik aşılama, kronik hastalık taramaları ve mobil sağlık ekipleri ile sağlık hizmetleri sunulacak. İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda personelinin istihdamının sağlacağı belirtilen genelgede, ”İl sağlık müdürlüklerince mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu bölgelerde yeterli sayıda sağlık personelinin istihdamı sağlanacak ve hizmet ihtiyacına göre personelin çalışma saatleri düzenlenecektir. Çalışan sağlığının korunması ve geliştirilmesi kapsamında il sağlık müdürlüklerince gerekli bilgilendirme faaliyetleri yapılacaktır” ifadelerine yer verildi. Eğitim hizmetleri Genelgeye göre çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. İl milli Eğitim Müdürlüklerince; geçici yerleşim alanlarında eğitim ve sosyal faaliyetler için oluşturulan merkezin, öncelikle çocuklar için etkin bir eğitim merkezi olarak kullanılmasının sağlanacağına dikkati çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: "Çocukların eğitimi için geçici yerleşim alanlarında eğitim merkezleri oluşturulacak ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim hizmetleri koordine edilecek. Mevsimlik tarım işçilerinin zorunlu eğitim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere konu hakkında Milli Eğitim Bakanlığının ilgili yönerge/genelge hükümleri uygulanacaktır. Bu hususta şartlı nakit transferi gibi özendirici tedbirler etkin şekilde uygulanacak, çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri valiliklerce sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla temin edilecektir. İl milli eğitim müdürlüklerince; mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının daimi ikametgahlarındaki okullarına döndüklerinde öğrenme kayıplarına yönelik telafi/yetiştirme eğitimleri yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçileri, daimi ikamet ettikleri illere geri döndüklerinde çalışma ve iş kurumu il müdürlükleri, halk eğitimi merkezleri ve mesleki eğitim merkezlerince; işçiler arasında yaygın eğitim ihtiyacı olanlar tespit edilerek eğitim ihtiyaçları karşılanacak, yetişkinlere okuma-yazma ve/veya meslek edindirme kursları, iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile sosyal-kültürel faaliyetler düzenlenecektir. Özel eğitim ihtiyacı bulunan çocuklar rehberlik araştırma merkezi müdürlükleri tarafından eğitim imkanlarından faydalandırılacaktır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının eğitime erişimlerinin sağlanması amacıyla il/ilçe milli eğitim müdürlükleri bünyesinde kurulan ekiplerin görevleri süresince ulaşım ihtiyaçlarının giderilmesi için gerekli tedbirler Valiliklerce alınacaktır." Genelgeye göre, İçişleri Bakanlığı, mevsimlik tarım işçilerinin güvenli bir şekilde seyahat etmeleri için gerekli trafik denetimlerini artıracak ve gece saatlerinde yolculuk yapmamaları sağlanacak. Geçici yerleşim alanlarının korunması ve asayişin sağlanması için kolluk kuvvetleri tarafından düzenli devriyeler yapılacak. Sosyal hizmetler Aile ve sosyal hizmetler il müdürlüklerince sosyal hizmetler kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin bilgilendirilmesi sağlanacağı kaydedilen genelgede kadın, çocuk, engelli ve yaşlıların sunulan hizmetlerden yararlanacağı vurgulandı. Okul çağına gelmemiş çocuklar için ise aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından geçici yerleşim alanlarında eğitim ve bakım hizmetleri için personel görevlendirilebilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sunulan gezici kütüphane, gezici müze ve benzeri hizmetlerin geçici yerleşim alanlarında faaliyet göstermesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli çalışmalar yürütüleceği aktarılan genelgede şunlar yer aldı: "Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarına yönelik sosyal ve sportif faaliyetler yürütülecektir. İl Müftülüklerince mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin inanç ve ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli tüm tedbirler alınacak; çocuk işçiliğinin önlenmesine ve çocukların zorunlu eğitime devam etmelerinin sağlanmasına ilişkin olarak ailelerin bilgilendirilmesine yönelik çalışmalara destek verilecektir." Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP) Mevsimlik tarım işçisi olarak daimi ikametgahı dışında bir başka ilde çalışmak amacıyla geçici olarak yer değiştirenlerin ve ailelerinin kimlik bildirimleri, bu kişilerin yaşadıkları geçici yerleşim alanlarındaki kolluk kuvvetlerince alınacağı vurgulanan genelge şu şekilde devam etti: "Bu bildirimler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile elektronik ortamda paylaşılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için teknik altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına e-METİP’e kayıtlı olan mevsimlik tarım işçilerinin ve aile bireylerinin kimlik numaralarını bildirecektir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmakta olan Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul Yönetim Bilgi Sistemi’nde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına ilişkin kayıtlar e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerinin kimlik numaraları her sağlık hizmeti sunumunda alınarak, sunulan hizmetlere ilişkin bilgiler kişisel verileri içermeyecek şekilde e-METİP’e aktarılacaktır. Bu bilgilerin e-METİP’e sürekli ve eksiksiz şekilde aktarılması için altyapıya yönelik gerekli her türlü düzenleme Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gerekli gördüğü takdirde e-METİP’in etkinliğinin artırılması amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarından protokole gerek duymadan kişisel verileri içermeyecek şekilde veri talebinde bulunabilecektir. Tarım alanlarının geniş bölgelere yayılması nedeniyle mevsimlik tarım işçilerinin kayıt altına alınması sürecinde kolluk kuvvetlerine kolaylık sağlamak amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatı başta olmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşları, muhtarlar ile ziraat odaları birlikleri ve mevsimlik tarım işçisi çalıştıran tarla veya bahçe sahipleri/işleticileri ve işverenler tespit ettikleri/çalıştırdıkları mevsimlik tarım işçilerini kolluk kuvvetlerine bildirecektir.
Ankara Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV’nin, yüzde 20’ye çıkarılmasına ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Katma Deper Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğe göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 26 Nisan 2014 tarihli Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde yer alan ’yüzde 8’ ibarelerinin ’yüzde 10’, ’yüzde 18’ ibarelerinin ’yüzde 20’ olarak değiştirilmesine karar verildi. Buna göre, lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek. Hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek. Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak. Tebliğin yayımını izleyen ayın başında yürürlüğe gireceği belirtilirken hükümlerinin Hazine ve Maliye Bakanınca yürütüleceği belirlendi.
Bitlis Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi Eski Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun vefatının 5. yılında Bitlis’in Ahlat ilçesinde anıldı. Ahlat ilçesinde Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun anısına “Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun” anma programı düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın katkılarıyla Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği tarafından düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra konuşma yapan Bitlis Valisi Erol Karaömeroğlu, “Haluk Dursun’un hatırasına sahip çıkan bu anlamlı program dolayısıyla sizlerle beraber olmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum. Bugün ülkemizin yetiştirmiş olduğu mümtaz bir ismi anmak üzere buradayız. Prof.Dr.Haluk Dursun’u ebedi aleme uğurlayalı tam 5 yıl oldu. Van Erciş’te kendi aracıyla seyir halindeyken meydana gelen elim bir trafik kazası sonucu maalesef hocamızı 19 Ağustos 2019 tarihinde kaybettik. Kültür birikimi ve hitabetiyle araştırmayı, bildiğini ve gördüğünü meraklısına aktarmayı seven, hayatını görevine adayan bir bilim insanıydı. Ahmet hocamızı bir kez daha rahmetle, özlemle, şükranla yad ediyorum. Değerli ailesine, dostlarına, mesai arkadaşlarına tekrar başsağlığı diliyorum. Rabbim Haluk hocamızdan razı olsun, mekanı ali olsun. Bu anlamlı buluşmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Ardından konuşan AK Parti Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, “Gerçekten bir ideal, ülkü ve niyet uğruna yola koyulanlardandı Haluk hoca ve bugün bizi burada bir araya getirdi. Bunu da yaparken bir mekan ve bellek ilişkisi kurmaya yönelik en önemli noktalardan birinde Ahlat’ta bizleri buluşturdu. Gerçekten nereden geldik nereye doğru yürüyeceğiz duygusunu bize pekiştirebilecek bir noktada bir araya gelmiş olduk” ifadelerini kullandı. MHP Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy’da, “Ahlatın maneviyatıyla gençliğin enerjisini bir araya getiren bu tarihi ve bu mukaddes şehirde Kubbet-ül İslam’da sizlerle beraber olmaktan tarihe adanmış, adanmış olduğu bir ülküsünde yol yürürken rahmeti rahmana kavuşmuş değerlerimizi anma vesilesiyle sizlerle olmaktan bende kıvanç duyuyorum. Ahlat’ı anlamak, tanımak ve bu değerler etrafında dertlenen Ahmet Haluk Dursun profili, şahsiyetleri, onun etrafında neşet etmiş yetiştirmiş olduğu gençlerin yeniden filizlenmesine iklim oluşturmaktır. Bizim muradımız ve mefkuremiz budur. Siyasetten de, devlet hayatından da anladığımızda budur, bu olmalıdır. Bu sebepten dolayı bugün bu saatte bu salonu dolduran her bir arkadaşım bu atmosferin bir parçası olmuştur. Bu programın hayat bulmasında dertlenerek Ahmet Haluk Dursun hocanın derdini kendine dert ederek yola çıkıp kamu imkanlarıyla bu iş yürümüyorsa milletle yürüyebiliriz, dernekleşiriz diyerek devletimizin kapısını çalarız diyerek yolculuğa başladı. Bugünün anlamını bir bütün halinde program bitene kadar hissedip yaşayalım” şeklinde konuştu. Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ferit İzci ise, “Bizim medeniyetlerimiz başka medeniyetlere benzemez. Bizim medeniyetlerimiz işte böyle şahsiyetler ve gençler üzerine inşa edilmiş ilelebet varlığını devam ettirecek medeniyetlerdir. Başka medeniyetlerin hayal bile edemeyecekleri zirvelere çıkmış olan ecdadın nesilleriyiz. Hayatını bu şekilde mücadeleyle geçiren başta sayın Ahmet hocamız olmak üzere bu ülkede ve coğrafyada yetişmiş değerlerli şahsiyetlere huzurlarınızda saygıyla ve minnet duyuyorum” dedi. Düzenlenen program hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Anadolu Tarih ve Kültür Birliği Derneği Başkanı Doğan Güngör, “Kültür ve Turizm Bakan yardımcısıyken çok sevdiği Ahlat’ı ziyaretinin hemen sonrasında geçirdiği trafik kazasıyla hayatını kaybeden Prof.Dr.Ahmet Haluk Dursun hocayı anmak, Ahlat’ı anlatmak ve gençlerle hemhal olmka için buradayız. Dernek olarak hocamızı anmak üzere yaptığımız ikinci program. İlkini Çanakkale’de yine tarihimizin müstesna mekanlarından birinde, bugünde Ahlat’ta yaptık” dedi. Anma programına katılan Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kızı Nilay Dursun’da duygularını şöyle ifade etti; “Babamın hayatının son yıllarında özellikle çok önem verdiği Anadolu Tarih ve Kültür Birliği projesinin yaşatılıyor olabildiğini görmek gerçekten çok mutluluk verici. Yıllar önce babamın vefatından sonra tanıştığım bu değerli ekiple 5.yılında da bu tarz etkinliklerle bir araya gelmeyi sürdürüyoruz. Babamı anmayı, onun öğretilerini, gençlere aktarmaya çalıştığı bilgileri bir arada tekrar hatırlayarak belki yeni kitlelere aktarmaya çalışıyoruz. Bu gerçekten çok önemli. Dolayısıyla bu etkinliklerde desteği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü son sınıf öğrencisi Kenan Toprak Çatkın’da, “Ahlat’a ikinci gelişim. Bundan önce de bir program aracılığıyla gelmiştim. Haluk hoca bizde çok önemli ve derin etkiler bıraktı. Zaten bu etkileri panelimizde de anlatacağız” dedi. Yapılan konuşmaların ardından program Anadolu Kültür ve Tarih Birliği Derneği Musiki Grubunun Haluk Dursun’un sevdiği müzikleri seslendirmesiyle devam etti. Arından Ahmet Haluk Dursun hocayla anısı olan çeşitli üniversite öğrencilerin paneli ve BEÜ öğretim üyesi Doç.Dr.Hasan Buğrul’un Ahlat’taki tarihi mezar taşları üzerindeki övgü içerikli yazılar adlı sunumuyla program sona erdi. Anma programı sonunda toplu hatıra fotoğrafı çektirildi. Ahlat Halk Eğitimi Merkezi konferans salonunda düzenlenen anma programına Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, Bitlis İl Emniyet Müdürü Ortaç Şekeroğlu, Bitlis İl jandarma komutanı Tuğgeneral Eyüp Subaşı, bazı kurum amirleri, çok sayıda akademisyen, yazar, eğitimci ve öğrenci katıldı. Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un kaza sonucu vefatı 2019 yılında Malazgirt Zaferi’nin 948. yıl dönümü etkinlikleri öncesi Ahlat’ta gezi ve incelemelerde buluna merhum Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, buradaki incelemeleri sonrası kara yoluyla Van’a hareket etmişti. Dursun’un içinde bulunduğu araç, Erciş’in Bayramlı Mahallesi yakınlarında kaza yapmış, kazada Ahmet Haluk Dursun hayatını kaybetmişti.