POLİTİKA - 25 Temmuz 2015 Cumartesi 14:23

Bakan Eroğlu'ndan 'Yeşil Yol' açıklamsı

A
A
A
Bakan Eroğlu'ndan 'Yeşil Yol' açıklamsı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tartışmalara neden olan Yeşil Yol projesiyle ilgili, 'Yeşil yol projesine ben taraftarım. Ne kadar ağaç kesilirse ben 100 katını dikeceğim' dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, tartışmalara neden olan Yeşil Yol" projesiyle ilgili, “Yeşil yol projesine ben taraftarım. Ne kadar ağaç kesilirse ben 100 katını dikeceğim. Zaten bu yolun yüzde 80’ni ormandan geçmiyor. Şu ana kadar da bir ağaç kesilmiş değil" dedi.

Türkiye’nin çölleşme ile mücadele planını ve kamuoyunda tartışmaya yol açan Yeşil Yol projesi ile ilgili tartışmalara açıklık getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yeşil Yol Projesi'nde yüzde 80’inin ormandan geçmediğini ifade etti. Eroğlu, “Yeşil Yol projesine ben taraftarım. Ne kadar ağaç kesilirse ben 100 katını dikeceğim. Zaten bu yolun yüzde 80’i ormandan geçmiyor. Şu ana kadar da bir ağaç kesilmiş değil. Yol ve su olmazsa medeniyet olmaz. Doğu Karadeniz’de turizm öncelikli bir gelişime, ihtiyaç var” diye konuştu.
Dünyanın toplam orman alanının 4 milyar hektar olduğunu ve bu alanların toplam karasal alanın yüzde 31’ine tekabül ettiğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, “Dünyada her yıl takriben 13 milyon hektar orman alanı kaybediliyor. Yaşanan çölleşme ve kuraklık bu 4 milyar hektar alanı ve 110 ülkede yaşayan 1,2 milyar nüfusu doğrudan tehdit ediyor” dedi.

"ORMAN VARLIĞI SON 12 YILDA 9 MİLYON DEKAR ARTTI"
Küresel ısınma, iklim değişikliği, çölleşme ve kuraklığın günümüzün en ciddi küresel problemleri olduğunu ifade eden Veysel Eroğlu, “Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibarı ile bu durumdan en fazla etkilenecek ülkeler arasındadır. Orman varlığımızı son 12 yılda 9 milyon dekar artırdık. 2023 yılında ise ülke topraklarının yüzde 30’unun orman alanına dönüştürülmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Türkiye’de erozyonla taşınan toprak miktarının 1970 yılında yıllık 500 milyon ton iken, 2014 yılında bunun 168 milyon tona indirildiğini belirten Eroğlu, hedeflerinin bunu 2023 yılında yılda 130 milyon tona indirmek olduğunu söyledi.
Fidan üretimi konusunda da Türkiye’de başarılı işlere imza atıldığını kaydeden Bakan Eroğlu, “2002 yılına kadar ortalama 75 milyon adet fidan üretimi yapılırken, 2003-2014 yılları arasında ortalama 361 milyon adet fidan üretimi gerçekleştirdik. 2003-2014 yılları arasında toplam 4 milyar 341 milyon fidan üretimini sağladık” dedi.

EROZYONLA YÜRÜTÜLEN KAPSAMLI MÜCADELE
Erozyonla mücadele için yeni eylem planları hazırladıklarını ve uygulamaya koyduklarını da kaydeden Eroğlu, rakamlar vererek sürdürdüğü konuşmasına şu sözlerle devam etti: “2013-2017 arasında uygulanacak Erozyonla Mücadele Eylem Planı ile ülke genelinde 1 milyon 400 bin hektar alanda çalışma başlattık. İlk iki yılda hedefleri aşarak 580.221 hektar alanda çalıştık. Yine aynı dönemde uygulanan Yukarı Havza Sel Kontrolü Eylem Planı ile 227 sel havzasında 4 milyon 155 bin hektar alanın güvenliğini sağlayacak çalışma başlattık. 2013 ve 2014 yıllarında toplam 103 adet sel havzasında çalışma yaptık. Bu dönemde uygulanan başka bir eylem planı olan Baraj Havzaları Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Eylem Planı ile de 400 adet baraj ve gölet havzasında çalışmaları başlattık. 2013 ve 2014 yıllarında 121 adet baraj ve göleti ağaçlandırdık. 2015-2017 arasında uygulayacağımız Nehir ve Dere Kenarı Ağaçlandırmaları Eylem Planı kapsamında da 2.911 km uzunluğunda dere ve nehir kenarının ağaçlandırılması yapılacak.”

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI VE YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ İÇİN FİDAN ÇALIŞMALARI
Üçüncü Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü için 5 kat fidan dikim çalışması yaptıklarını da aktaran Bakan Eroğlu, “Planlarda ekolojik köprüleri, su kaynaklarına zarar verilmemesini bizzat ben şart koştum. Bugüne kadar 869 hektar alan ağaçlandırıldı. 1 milyon 305.000 adet fidan dikildi. Ayrıca yanan alanların 1 metrekaresi dahi başka maksatla kullanılmamakta, en geç bir yıl içerisinde ağaçlandırılmaktadır” ifadelerini kullandı.

YEŞİL YOL PROJESİ
Düzenlenen basın toplantısında Doğu Karadeniz’de tartışmalara konu olan ‘Yeşil Yol’ projesi ile alakalı bir soruyu da yanıtlayan Bakan Eroğlu “Yeşil yol projesine ben taraftarım. Ne kadar ağaç kesilirse ben 100 katını dikeceğim. Zaten bu yolun yüzde 80’ni ormandan geçmiyor. Şu ana kadar da bir ağaç kesilmiş değil. Yol ve su olmazsa medeniyet olmaz. Doğu Karadeniz’de turizm öncelikli bir gelişime ihtiyaç var” dedi.

SADIK KAHRAMAN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.