EKONOMİ - 10 Ocak 2023 Salı 14:36

Bakan Kurum duyurdu: TOKİ vade artışlarında yüzde 50 indirim yaptık

A
A
A
Bakan Kurum duyurdu: TOKİ vade artışlarında yüzde 50 indirim yaptık

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ ödemelerindeki vade artış oranına ilişkin, “Bu yıl memur maaş artışı yüzde 30 oldu. Ama biz vatandaşımız için TOKİ vade artış oranını yüzde 15,40’ta tuttuk. Yani vade artış oranında yüzde elli indirim yapmış olduk” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “İlk Evim, İlk İş Yerim” projesi çerçevesinde gerçekleştirilen Gölbaşı TOKİ Kura Çekimi'ne katıldı.

Gölbaşı Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen törende konuşarak 800 dönümlük bir alanda yapılan Gölbaşı Millet Bahçesi’ni mart ayında tamamlayıp açacaklarını söyleyen Kurum, Mogan Gölü’ndeki çalışmaların büyük oranda tamamlandığını dile getirdi.

Bakan Kurum, toplamda bin 545 konutun Gölbaşılı hak sahiplerini belirlediklerini kaydederek, “Ankara’mızda kura çekimlerine 2 Ocak’ta başladık. Bugüne kadar 13 bin 309 hak sahibimizi belirledik” dedi.

“Mart ayına kadar kura çekilişlerini tamamlayacağız”

Yarın Ankara’daki "İlk Evim İlk İş Yerim" projesi kuralarının sona ereceğini ve tüm ilçelerdeki hak sahiplerini belirlemiş olacaklarını ifade eden Kurum, “Allah’ın izniyle biz tüm dünyanın sosyal devlet anlayışını rafa kaldırdığı bir dönemde yeni konutlar inşa ederek her gün binlerce konutumuzun kuralarını çekmeye devam edeceğiz. Binlerce vatandaşımızın konut sahibi olma sevincine, heyecanına, mutluluğuna şahit olmanın keyfini yaşayacağız. İnşallah mart ayına kadar 81 ilimizin tamamında inşa edeceğimiz 250 bin konutumuzun, 1 milyon arsamızın ve 50 bin iş yerimizin kura çekilişlerini tamamlayacağız” diye konuştu.

Bakan Kurum, Ankara’nın 25 ilçesine 18 bin 500 yeni konut ve 100 bin konut inşa edilecek arsayı Ankaralıların hizmetine sunacaklarını hatırlattı.

“TOKİ vade artış oranını 15,40’ta tutarak yüzde elli indirim yapıyoruz”

TOKİ konutlarındaki vade artış oranını açıklayan Kurum, şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz, TOKİ her yıl ocak ayında memur maaş zammına göre bir artış yapıyordu. Bu yıl da memur maaş artışı yüzde 30 oldu. Ama biz vatandaşımız için TOKİ vade artış oranını yüzde 15,40’ta tuttuk. Yani vade artış oranında yüzde elli indirim yapmış olduk. Hatırlayacaksınız, 'vatandaş nasıl ödeyecek, TOKİ her yıl çok yüksek oranlarda zam yapacak' diye tezvirat yapanlar vardı. İşte görüyorsunuz biz sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak vatandaşlarımızı enflasyona karşı koruyoruz, kolluyoruz. Biz her zaman vatandaşımızın, milletimizin yanındayız. Hayırlı uğurlu olsun.”

Bakan Kurum, Ankara’nın siyasetteki ikbal arayışlarının, politikadaki gelecek kavgalarının atlama noktası olmadığını vurgulayarak, “Ama kimse merak etmesin, endişeye mahal yok! Çünkü biz Ankara’yı liyakatsizliğin, ehliyetsizliğin, beceriksizliğin pençesine asla teslim etmedik, etmiyoruz, etmeyeceğiz! Biz her zaman milletin yanında olacak, millete hizmet edecek, milletin derdiyle dertleneceğiz” ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum, vatandaşların kendilerine nerede ihtiyaç duyduysa orada olduklarını dile getirerek, “1,5 yıl önce yangında harabeye dönüşen Manavgat’ın köylerindeydik. Hamdolsun, nasıl dün yangında kardeşlerimizin dertlerine ortak olduysak üç gün önce de yeni konutlarına kavuşma sevinçlerine ortak olduk! Bugün de sizlerin sevincine ortak oluyoruz. İnanın bundan büyük bir nimet, bundan büyük bir mutluluk, bundan büyük bir şeref olamaz, bulunamaz” dedi.

“Buradan söz veriyoruz! Muhteşem Türk şehirlerinin sembolü ve lideri olan bir Ankara için, gece gündüz demeden çalışacağız” diyen Bakan Kurum, 2023 seçimlerinden sonra azim ve gayretlerini vatandaşların desteğiyle daha da artacaklarını ifade ederek, “Gölbaşı ve Ankara, 2023 seçimlerinde Türkiye Yüzyılı’nın mimarı Sayın Cumhurbaşkanımıza, Cumhur İttifakımıza büyük bir destek verecek” diye konuştu.

Törene katılım sağlayan TOKİ Başkanı Ömer Bulut da Ankara’da “İlk evim” projesiyle 16 ayrı yerleşim alanında 18 bin 500 konut inşa edileceğini anlatarak şunları kaydetti:

“Bu konutlara yaklaşık 100 bini genç kategorisinde olmak üzere toplam 220 bin müracaat olmuştur. 2 Ocak’ta başlayan Ankara’daki kuralarda bugüne kadar 13 bin 309 hak sahibi belirlenmiş, bugün burada, yarın da Mamak’ta çekilecek kuralarla birlikte Ankara’daki konut kuraları tamamlanmış olacaktır. Büyük Türkiye’nin imar ve inşasında Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu 'evi olmayan alt gelir grubu vatandaşımız kalmayana kadar projeler geliştireceğiz' hedefi doğrultusunda konut üretmeye, vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.”

Gölbaşı TOKİ Kura Çekim Töreni’ne Ankara Valisi Vasip Şahin, MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Mevlüt Karakaya, AK Parti Ankara Milletvekili Emrullah İşler, Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan ve davetliler katıldı.

Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından, Gölbaşı'nda inşa edilecek konutların hak sahiplerinin belirlenmesi için kura çekimi yapıldı.

Huzeyfe Tarık Yaman - Mert Cerrahoğlu - Hakan Karaduman
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli 5 bin yıllık geçmişi olan sepet örücülüğü sanata dönüştü Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde açılan kurslarda, geleneksel el sanatları branşlarından sepet örücülüğü modern çizgilerle sanata dönüşüyor. Beş bin yıllık geçmişi olan sepet örücülüğü günümüzde de büyük ilgi görüyor. Kartepe Belediyesi KARMEK kursları bünyesinde büyük ilgi gören sepet örücülüğü modern tasarımlarla sanat eserine dönüşüyor. Kartepe Belediyesi KARMEK kurslarından sepet örücülüğü kursu hakkında bilgi veren Sepet Örücülüğü Öğretmeni Nezahat Atalan Ciner, “Yaptığımız ürünleri bambu ile elde ediyoruz. Modern ve satışı olan ürünler üretilmektedir. Bugün kadınlarımız tarafından el emeği göz nuru olan ürünler piyasada çok pahalı satılırken, burada daha ucuza mal edilmektedir” dedi. “Burada öğrencilerimiz eğitim alırken, kendi ev ekonomilerine de katkı sağlıyorlar” diyen Ciner, “Sepet örücülüğü bizim kültürümüzde çok önemli yer tutmaktadır. Maalesef gelişen teknoloji ile unutulmaya yüz tutmuştu. Geçmiş yıllarda sadece sepet yapılarak gündelik hayatta kullanılırdı. Bugün ise evlerde dekoratif malzeme olarak kullanılmaktadır” açıklamasında bulundu. “Kadınlarımızı kurslarımıza bekliyoruz” diyen Ciner, “Kadınlarımız çok ciddi meslek öğreniyorlar. Burada kendilerine yeni arkadaşlıklar, dostluklar kazanıyorlar. Stres atacakları çok güzel bir ortamda eğitim almaktadırlar. Bizlere bu desteği sağlayan Kartepe Belediye Başkanımız Av. M. Mustafa Kocaman’a çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
İstanbul KPSS, ALES ve DGS hızlandırma kursları başladı Eyüpsultan Belediyesi ilçede yaşayan vatandaşlar için eğitimden sağlığa her alanda çalışmaya devam ediyor. Bu kapsamda liseden mezun olanlar ve üniversite öğrencileri için kurulan Genç Akademi’nin KPSS, ALES ve DGS Hızlandırma Kursları başladı. Eyüpsultan’da öğrenim gören veya Eyüpsultan’da ikamet eden liseden mezun olmuş ve üniversite eğitimi alan öğrenciler için geliştirilmiş özel bir birim olan Genç Akademi, öğrencilerin kariyer yolculuklarında yanlarında olmaya devam ediyor. Gençlerin akademik, sanatsal ve kariyerlerine yönelik destekleyen Genç Akademi’de, gençler hem uzmanlaşacakları alanlarda eğitim alma imkânı buluyor hem de uzmanlaşacakları alanların dışında yeni bilgiler kazanıyor. Eğitimler tamamen ücretsiz Genç Akademi’de KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı), DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ve ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı) eğitimleri tamamen ücretsiz olarak 18 - 35 yaş arası ortaöğretim, ön lisans ile lisans öğrencilerine yönelik gerçekleşiyor. Konu anlatımları, soru çözümleri, denemeler ve rehberlik faaliyetlerinin yer aldığı KPSS, ALES ve DGS hızlandırma kurs kayıtları devam ediyor. Öğrenciler alanında uzman eğitmenlerden dersler alarak geleceklerine yön verebilecekleri hızlandırma kursları için 0212 440 15 40 numaralı telefondan bilgi alıp, kayıt yaptırabiliyorlar.
İstanbul Eski eşini boğazından bıçaklayarak öldüren yazar Funda Demirci’ye ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi Beşiktaş’ta eski eşi Mustafa Çapar’ı boğazından bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen yazar Funda Demirci’ye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talebiyle dava açıldı. Beşiktaş’ta 28 Eylül 2023’de eski eşi Mustafa Çapar’ı boğazından bıçaklayarak öldürdüğü iddia edilen yazar Funda Demirci’ye yönelik yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, maktul Mustafa Çapar’ın eski eşi Funda Demirci tarafından boğazından bıçaklanarak öldürüldüğü ihbarı üzerine soruşturma başlatıldığı anlatıldı. Babasını kanlar içerisinde yerde gördüğü belirtildi Maktul ile şüphelinin oğlu M.Ç.’nin ifadesine yer verilen iddianamede, anne babalarının 2021’de boşandıklarını, annelerinin dönem dönem evlerine gelerek bazen kaldığını, olay günü de annesi evdeyken gece bir ses duyduğunu, salona girdiğinde ise babasını kanlar içerisinde yerde gördüğünü söylediği aktarıldı. ‘’Bana uçak bileti ayarlayın’’ Sitede özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Tayfur V.’nin ifadesine de yer verilen iddianamede, olayın yaşandığı gece söz konusu evin önüne gittiğinde şüpheli Demirci’yi elinde büyük bir bıçakla binadan çıkarken gördüğünü, eve girdiğinde ise maktulü boğazı kesik kanlar içinde bulduğunu, maktulün ayak ucunda oğlunun ağlayarak oturduğunu gördüğünü ve ambulans geldiğinde olay yerini başka güvenlik görevlisi arkadaşına bıraktığı sırada şüphelinin, ‘bana uçak bileti ayarlayın’ şeklinde bir telefon görüşmesi yaparken duyduğunu söylediği kaydedildi. Kardeşine eski eşinden nefret ettiğine ilişkin mailler ve ses kayıtları göndermiş Hazırlanan iddianamede şüpheli Demirci’nin, cinayetten önce kardeşine eski eşinden nefret ettiğine ilişkin mailler ve ses kayıtları gönderdiğinin tespit edildiği, akıl sağlığının yerinde olup olmadığına ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu alınmasının talep edildiği ancak cezai sorumluluğunu etkileyecek seviyede akıl hastalığı olduğunu göstermediği belirtildi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis talebi İddianamede şüpheli Funda Demirci’nin ‘boşandığı eşe karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Şüphelinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.
Eskişehir Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir: “Akdeniz diyeti kronik hastalık riskini azaltıyor” Sebze, meyve, tahıl ve zeytinyağını merkeze koyan Akdeniz diyetinin çevre için de sürdürülebilir bir diyet olduğuna dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, “Akdeniz diyeti kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, kanser, obezite, romatoid artrit gibi kronik hastalık risklerini azaltıyor ve yaşam süresini uzatan bir etki oluşturuyor” dedi. Günümüzde beslenme alışkanlıklarının sadece bireylerin sağlığını değil, aynı zamanda dünyanın ve gelecek nesillerin sağlığını da etkilediğini belirten Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Soydemir, sürdürülebilir bir diyetin, hem bireysel sağlı iyileştirmeyi hem de insanların çevresel etkisini azaltarak dünyayı korumayı amaçlayan bir yaklaşım olduğunu söyledi. Bu yaklaşımın dengeli ve çeşitli bir beslenme biçimiyle birlikte yiyeceklerin kaynaklarını, üretim süreçlerini ve tüketim alışkanlıklarını dikkate aldığını vurgulayan Diyetisyen Soydemir, sürdürülebilir diyetlerin Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ekonomik olarak erişilebilir, kültürel açıdan kabul edilebilir, beslenme rehberlerine uygun ve çevresel etkisi düşük olan diyetler olarak tanımlandığını belirtti. “Haftada en az 2 kez balık tüketilmeli” Geleneksel Akdeniz diyetinin, yerel gıda üretimi, biyolojik çeşitlilik, kültür ve sürdürülebilirlik ile güçlü bir şekilde birbirine bağlı olduğuna değinen Soydemir, Akdeniz diyet modelinin, yüksek oranda bitkisel kaynaklı besinlerden oluşması nedeniyle düşük ekolojik, karbon ve su ayak izine sahip olduğunu ifade etti. Akdeniz diyetinin çevreye olan olumlu etkisini arttırmak için, hayvansal kaynaklı besinler, bitkisel kaynaklı besinlere kıyasla daha kısıtlı tüketilmesi gerektiğini dile getiren Hande Soydemir, “İşlenmiş etler, şeker, tatlılar, hamur işleri tüketilmemeli veya çok az sıklıkta tüketilmelidir. Yerel, mevsimlik, taze ve az işlenmiş besinler tercih edilmeli, ana öğünler için ise üç önemli besin grubu yani sebze, meyve ve tahıllar mutlaka yer almalıdır. Yemeklerde zeytinyağı tercih edilmeli, meyve ve sebze tüketiminde çeşitlilik sağlanmalıdır. Akdeniz diyetinde haftada en az 2kere olmak üzere balık tüketimi yer almalıdır. Fakat balığın ne yediği veya hangi ortamda nasıl beslendiği önemli bir etkendir. Yakalanan ve yetiştirilen balıkların çevresel etkinliğinde önemli farklılıklar olabileceği için balıklar bilinçli tüketilmelidir” diye konuştu. “Kanser ve diyabet riskini azaltıyor” Diyetisyen Hande Soydemir, Akdeniz diyetinin sebze ve meyvelerden, tam tahıl tanelerinden, zeytinyağı ve balık açısından zengin bir beslenme modeli olduğunun altını çizerek C ve E vitamini, beta karoten gibi antioksidan vitaminlerden ve antioksidan etkinlik gösteren polifenolik bileşiklerden, posadan ve tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olduğunu anlattı. Bu özellikleriyle Akdeniz diyetinin örnek bir sürdürülebilir beslenme modeli olmasının yanı sıra kalp damar hastalıkları, tip 2 diyabet, kanser, obezite, romatoid artrit gibi diyetle ilişkili kronik hastalık riskini azaltıcı ve yaşam süresini uzatıcı potansiyel bir etkiye sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Diyetisyen Soydemir, sürdürülebilir ve sağlıklı Akdeniz diyetinin, bir diyetin ötesinde kişisel sağlığı iyileştirirken dünyanın sağlığını da koruduğuna dikkat çekti.
Artvin Artvin’de gelin ve damat düğünlerine dolmuşla gitti Artvin’de dünya evine giren gelin ve damat dolmuş kullanarak düğün salonuna gitti. Artvinli Tolgahan Aydemir ile Adana’dan gelin gelen Şifa Kabayel, düğünleri için gelin arabası yerine, toplu taşıma kullanımına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla kuaförden düğün salonuna kadar dolmuş kullandı. Aydemir ve Kabayel çifti hazırlıklarını tamamladıktan sonra Şehit Dursun Acar Caddesi’nde dolmuş durağına giderek ‘Çarşı–Köprü’ güzergahındaki dolmuşa bindi. Dolmuş şoförü ve yolcular gelin ve damadı görünce şaşkınlıklarını gizleyemezken, güzergah boyunca dolmuşa binen vatandaşlar gelin ve damatla bol bol fotoğraf çektirerek anın tadını çıkardı. Tolgahan Aydemir, nikah töreni öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, farklılık olması açısından ve toplu taşıma kullanımına dikkati çekmek için bu özel günlerinde anı olsun diye dolmuşa bindiklerini söyledi. Artvin’de bir düğün salonu işletmecisi olduğunu ifade eden Aydemir, evlilik konusunda çekinceleri olduğunu belirterek "Şifa’yı görünce evlenmeye karar verdim. Düğünümde farklı bir şey olmasını istedim. Herkes düğün aracı olarak tır yaptı, otobüs yaptı, at arabası yaptı, limuzin yaptı ama hiç kimse dolmuşu yapmamıştı. Dolmuşçuların da nasıl tepki vereceğini bilmiyordum. İlk olsun istedim. Bizi gören insanlar çok şaşırdı. Dolmuşu durdurmak için el kaldırdım, dolmuşçu ondan yol istediğimi zannetti. ’Yok abi, biz dolmuşa bineceğiz’ deyince şaşırdı. Dolmuşa binerken izin isteyenler oldu. ’Dolmuş kiralık mı’ diye soranlar oldu" dedi. Şifa Kabayel de düğününde böyle bir şey hayal etmediğini ifade ederek, "Eşimin fikrine sıcak bakmadım. Değişik tepkiler alabileceğimizi düşünüyordum ama çok güzel tepkiler aldık. Çok mutlu olduk. Çocuklarımıza anlatacağımız güzel bir anı yaşadık" diye konuştu.