EKONOMİ - 12 Aralık 2022 Pazartesi 22:41

Bakan Nebati'den enflasyon ve EYT açıklaması

A
A
A
Bakan Nebati'den enflasyon ve EYT açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, emeklilikte yaşa takılanlarla (EYT) ilgili düzenleme konusunda, “Çalışmanın detayları Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından zamanı gelince kamuoyuna açıklanacaktır” dedi.

TBMM Genel Kurulundaki 2023 bütçe görüşmeleri, Hazine ve Maliye ile Dışişleri Bakanlıklarının bütçeleri ile devam etti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin salgına, jeopolitik risklere ve savaşa rağmen sergilediği güçlü büyüme ile ne denli sağlam temeller üzerinde yükseldiğini tüm dünyaya bir kez daha gösterdiğini söyleyerek, “Satın alma gücü paritesine göre 2002’de 730 milyar dolar olan GSYH, 2021’de 2,95 trilyon dolara çıkmıştır. Türkiye bu dönemde 7 basamak yükselerek dünyanın en büyük 11. ekonomisi olmuştur. Kişi başına gelirde gelişmiş ülkelerle aramızdaki makas kapanmakta olup, kişi başına gelirimiz AB ortalamasının yüzde 72'sine ulaşmıştır. Üretim ve istihdam kapasitesini artıran Türkiye, 2021 yılında yüzde 11,4 ile G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olmuştur. Ülkemiz bu güçlü performansını 2022 yılında da sürdürmüş, ilk üç çeyrekte yüzde 6,2 ile dünya ortalamasının oldukça üzerinde büyümüştür” ifadelerini kullandı.

İhracatın kasım itibarıyla yıllık 253 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını kaydeden Nebati, “Turizmde de ayrı bir başarı hikayesi yazıyoruz. Türkiye, en çok ziyaretçi çeken 4. ülke konumundadır. 2022 yılında 51 milyonun üzerinde ziyaretçi ve 46 milyar dolar turizm geliri bekliyoruz. İthalat ise yüksek enerji fiyatları sonucunda yıllık 360 milyar dolara ulaşmıştır. Cari açık, ihracat ve turizmin önemli katkısına rağmen enerji ve altın ithalatına bağlı olarak artmıştır. Ekim itibarıyla cari açık yıllık 43,5 milyar dolar gerçeklemiştir. Ancak enerji ve altın hariç cari işlemler 49 milyar dolar fazlaya ulaşmıştır” şeklinde konuştu.
Nebati, vatandaşları enerji fiyatlarına karşı korumaya yönelik dünyada eşine az rastlanacak adımlar attıklarını kaydederek, “Mesken aboneleri için elektrikte yüzde 50, doğalgazda ise yüzde 75 sübvansiyon sağlıyoruz. Yani vatandaşımız maliyeti 300 lira olan bir elektrik faturasının 150 lirasını, 500 lira olan bir doğalgaz faturasının ise sadece 125 lirasını ödüyor. Kalan maliyeti Hazine üstleniyor” ifadelerini kullandı.
Nebati şöyle konuştu:

“2022 yılında zorlu küresel finansal koşullara rağmen Kur Korumalı Mevduat ve Katılma Hesapları, ülkemizde finansal istikrarın korunmasında son derece etkin bir rol oynamıştır. KKM ile döviz kurlarında oynaklığı azaltmayı, TL’ye olan güveni artırmayı, finansal istikrarı güçlendirerek sürdürmeyi ve vatandaşlarımızın tasarruflarını kur dalgalanmalarına karşı korumayı hedefledik ve bunu da başardık. Şu an 2,2 milyon mudiimiz yaklaşık 1,5 trilyon liralık tasarrufunu bu hesaplarda değerlendirmektedir. Bu büyüklük toplam TL mevduatların yaklaşık üçte birine, toplam vadeli mevduatların ise dörtte birine ulaşmış durumdadır. TL mevduatın ortalama vadesi ise yaklaşık iki katına yükselerek sektörün en önemli risklerinden olan vade uyumsuzluğunda önemli iyileşmeler sağlanmıştır. İlaveten döviz tevdiat hesaplarının toplam mevduat içindeki payı yüzde 70,9’dan yüzde 50’ye gerilemiştir. Bakın bu somut veriler, yapılan tüm eleştirilere rağmen KKM’nin finansal sisteme ve ekonomimize ne denli büyük faydalar sağladığını da açıkça ortaya koymaktadır. Altını çizmek isterim ki bir uygulamayı değerlendirirken, onun sadece maliyetine odaklanırken, katkılarını göz ardı etmek kesinlikle objektif bir değerlendirme değildir. Ayrıca bütün yıl boyunca dilinize pelesenk ettiğiniz KKM’nin maliyeti giderek azalıyor. Ocak-ekim döneminde KKM’ye bütçeden 91,6 milyar TL harcama yapılırken, kurdaki istikrar ile kasım ve aralıkta şu ana kadar bütçeden herhangi bir aktarım yapılmamıştır.”

Kamu borcuna değinen Bakan Nebati, “2023 yılı Hazine Finansman Programı'nda borçlanmanın ağırlıklı olarak TL cinsinden yapılması ve yurt içi döviz cinsi borç stokunun azaltılması hedeflenmektedir. Ayrıca güçlü nakit rezervi tutulması politikasına da devam edilecektir. Kamu borcuna ilişkin sizlerle paylaştığım veriler, borç yükümüzün azaldığını açıkça gösteriyor. Diğer yandan Türkiye brüt dış borç stoku da 444 milyar dolar seviyesinde yatay seyrederken GSYH’ye oranı azalmaktadır. Şimdi bir kamu borcu dedim, bir dış borç dedim, verilerin daha net anlaşılabilmesi için size Türkiye ekonomisinin tüm paydaşlarının toplam borcu nasıl seyrediyor onu da izah edeyim. Türkiye’nin toplam borçluluğu, kamu, özel, hane halkı ve finansal kesim olmak üzere ekonomimizin tüm aktörlerinde düşüş eğilimindedir. 2021 sonunda yüzde 163 olan toplam borç yükümüz üçüncü çeyrekte yüzde 140’a gerilemiştir. Peki, gelişmekte olan ülkelerin ortalaması kaç? Yüzde 254. Peki küresel ortalama ne durumda. O da yüzde 343” diye konuştu.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmayı da tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak titizlikle yürüttüklerini belirten Nebati, “Çalışmanın detayları Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından zamanı gelince kamuoyuna açıklanacaktır” dedi.

 

Ahmet Umur Öztürk
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda ilginç operasyon: Bebek arabasından servet çıktı İstanbul Havalimanı’nda Dubai’den gelen İsrail uyruklu iki kişi, bebek arabasına gizlediği 73 kilo külçe altını Türkiye’ye sokmak isterken polisin dikkati sonucu yakalandı. Polisler şüphelendikleri yolcunun bebeğini sevme bahanesiyle bebek arabasını kontrol etti. O anlar güvenlik kamerasına yansıdı. İstanbul Havalimanı Emniyet Şube Müdürlüğü Araştırma Büro Amirliği ekipleri, 21 Nisan tarihinde Dubai’den gelen M.Q. ve A.K.’yı yakın takibe aldı. İsrail uyruklu yolcuların uçaktan inişi ve gümrükten alandan çıkışları güvenlik kameraları yardımıyla saniye saniye takip edildi. Dış Hatlar Genel Yolcu kapısından çıkan İsrail uyruklu yolcular polis ekipleri tarafından durduruldu. Yolcular üst aramaları için x-ray alanına götürüldü. Polisler bebeği sevme bahanesiyle bebek arabasını kontrol etti X-ray kontrolünde sinyal alan polis ekipleri bebek arabasında bulunan çocuğu severken, ayağıyla da arabanın altını kontrol etti. Kontrol esnasında bebek arabasının altına gizlenmiş çanta olduğunu belirlendi. Arabanın altındaki çantaları açan polis, Türkiye’ye kaçak yolla sokulmak istenilen her biri 1 kilo ağırlığında olan 73 adet külçe altın tespit etti. Altınlara polis tarafından el konulurken, M.Q ve A.K. polis tarafından gözaltına alındı. Şüphelilerden A.K. hakkında sevk edildiği adli makamlarca adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, diğer yolcu M.Q. ise tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Iğdır Iğdır’da 14 Mayıs Çiftçiler Günü kutlandı 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Iğdır’da düzenlenen programda çiftçiler bir araya geldi. Iğdır Kültür Merkezinde Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayarak günün anlam ve önemine ithafen yapılan konuşmalarla devam etti. Iğdır’daki çiftçilerin bütün desteklerden yararlanmaları için çalıştıklarını belirten Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, "İlimizde tarımsal hayvancılığın kalkınması bizim için önemli bir yer almaktadır. Bu çerçevede ilimizde tarımsal hayvancılığa yönelik destekleyici çalışmalarımız her yıl artarak devam etmektedir" dedi. Iğdır Valisi Ercan Turan, çiftçilerin değerinin bilinmesi gerektiğine vurgu yaparak Iğdır’da su kullanımının da hor kullanıldığına dikkat çekti. Vali Turan konuşmasında, "Kim ki üretiyorsa efendi olur, kim ki üretmiyorsa birine muhtaç olur el açar birisinin kölesi olur. Demek ki en önemli temel ihtiyacımız olan gıda ürünlerini üretenler üretmeyenlerin efendisi olur. Iğdır’da su sorunu yok Iğdır’da suyu kullanamama sorunu var. Türkiye’de ben birçok vilayette bulundum. Suyun bu kadar hor bu kadar vahşi bu kadar plansız kullanılan başka bir yer görmedim" dedi. Vali Turan, Iğdır’ın tarımsal su sorununa çözüm olacak Tuzluca Barajı’nın ihalesinin yapıldığı müjdesini de çiftçilere vererek, "20 yıldır yapılamayan Tuzluca Barajı’nın ihalesi yapıldı. Peki, sonra ne yapılacak? Ona bağlı olarak kapalı sulama sistemleri yapılacak. Iğdır’ın en önemli sorunu olan suyu kullanmama sorunu ortadan kalkacak" dedi. Program çiftçilere plaket takdimi ile sona erdi.
Ankara Kızılay Başkanı Yılmaz: "2024 yılı kurban payı bedelimiz yurt içi ve Gazze için 11 bin 750, yurt dışı için 4 bin 300 lira olarak belirlendi" ANKARA (İHA) – Kızılay Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, 2024 yılı kurban bedel fiyatının yurt içi ve Gazze için 11 bin 750 lira, yurt dışı için ise 4 bin 300 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Kızılay tarafından gelenekselleşen, Kurban Bayramı’nda kesilecek olan her bir kurbanın toplumun tüm kesimlerine ulaşması amaçlanan ve "Kurban Bereketini Yıl Boyu Yaşatıyorsan Hilal Olsun Türkiye" sloganıyla yürütülecek olan 2024 Kurban Kampanyası Lansmanı Ankara’da bir otelde gerçekleştirildi. Türkiye dahil 21 ülkede 128 bin hisselik kurban kesmeyi hedefleyen Kızılay, Et ve Süt Kurumu iş birliğiyle hazırlayacağı kurban paylarını bu yıl 3 milyon 800 bin kişiye ulaştırmayı hedefliyor. Lansmana katılan Kızılay Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, 2024 yılı kurban bedel fiyatının yurt içi ve Gazze için 11 bin 750 lira, yurt dışı için ise 4 bin 300 lira olarak belirlendiğini açıkladı. "Geçen yıl deprem bölgesinde 25 bin adet konserve dağıtımı gerçekleştirmiş olduk" Kızılay tarafından 2023 yılında yapılan faaliyetlere değinen Yılmaz, geçen yıl en fazla deprem bölgesini öncelik olarak gördüklerini ifade ederek, "Yurt içindeki kurbanları konserve yaparak dağıtıyoruz. Yurt dışında ise taze et şeklinde gerçekleştiriyoruz ama geçen sene bir değişiklik yaparak konteynerlere geçmiş depremzede aileler kendi kazanlarını kaynatabilsinler dedik. 2.75 kilogramlık şoklanmış paketler oluşturduk. Bu paketler oradaki küçük buzdolapların içerisine girebilecek paketlerdi. 25 bin adet dağıtım gerçekleştirmiş olduk" ifadelerini kullandı. Yılmaz, geçen yıl içerisinde Türkiye dahil 22 ülkede 106 bin hisseyi yurt dışındaki ihtiyaç sahiplerine taze et olarak ulaştırırken, yurt içinde ise 19 bin 600 hisseyi hem konserve hem de taze et şeklinde ulaştırdıklarını ve bu operasyonda toplam 2 milyon 900 bin kişiye hisse teslim ettiklerini kaydetti. "Bu yıl 128 bin hisseye ulaşmak istiyoruz" Bu yıl içerisinde 128 bin hisseye ulaşmak istediklerini açıklayan Yılmaz, "Kurban planlaması önceden yapılıyor. Bu rakamları belirlerken o organizasyonu en doğru şekilde yapabileceğimiz rakamlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bu rakamlar yukarıya doğru bir miktar esneyebiliyor ama genelde yaşadığımız gerçeklik o rakama da ulaştığımızda mecburen kurban alımımız sona ermiştir demek zorunda kalıyoruz. Dolayısıyla son zamana bırakılmaması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Bu 128 bin hissenin 28 bin tanesini yurt içinde kesmiş olacağız. 100 bin tanesi ise yurt dışı operasyonlarımız için ayrılmış durumdadır" diye konuştu. "Kızılay olarak 3 milyon 800 bin kişiye ulaşmayı hedefliyoruz" Yılmaz, Kızılay olarak 3 milyon 800 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerine dikkati çekerek, "Operasyonu, Türkiye dahil olmak üzere 21 ülkede yapıyor olacağız. Geçen seneden farklı olarak Gazze’yi Türkiye’nin içine alarak buradan yöneteceğiz. Türkiye’de kesim ve dağıtımlarımız olacak. Türkiye’de bu sene yine konserve modelimize döndük. Başta Et ve Süt Kurumumuz olmak üzere konservelerimizi yaptıracağız ve yıl boyu bunları ulaştıracağız" dedi. "Son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar deprem bölgesinden ayrılmayacağız" Deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerini hiç yalnız bırakmadıklarını dile getiren Yılmaz, "Biz oradan hiç ayrılmadık. Son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar da ayrılmayacağız. Kurban döneminde de yine onlarla beraber bazen kavurma yapacağız, bazen bayram şenlikleri yapacağız ve yine bayram kıyafetlerini dağıtacağız. Sizlerin emanetini de deprem bölgesine ulaştırmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.