EKONOMİ - 15 Ekim 2016 Cumartesi 13:26

Bakan Özlü: Bütün çalışmalarımız istihdamı artırmak için

A
A
A
Bakan Özlü: Bütün çalışmalarımız istihdamı artırmak için

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, "Ekonomi alanında yapılan bütün çalışmaları, aslında nihai olarak, daha fazla insanımıza iş ve ekmek kapısı oluşturmak için yapıyoruz" dedi.

Düzce Valiliği İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan AB Projesi Kaydadeğer İstihdam toplantısı geniş katılımla yapıldı. Toplantıya katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, bir konuşma yaptı. Özlü projenin amacının Kaydadeğer İstihdam Projesi ile Düzce’de istihdamı artırmayı hedeflediklerini belirterek “Amacımız sadece istihdamı artırmak değildir. Amacımız, kayıtlı istihdamı artırmaktır. Bu amacımıza ulaşmak için, proje kapsamında birçok önemli çalışma yapılacak. İstihdamla ilgili tüm kurumların ve STK’ların arasında daha iyi bir işbirliği tesis edilecek. Kayıtlı istihdamın teşvik edecek çalışmalar yapılacak. Özellikle işçi ve işverenlere hitap eden çalışmalarla, kayıtlı istihdam konusundaki farkındalık artacak. Kadınlarımıza yönelik olarak mesleki yeterlilik eğitimleri düzenlenecek. Arıcılık, evde çocuk bakımı, hasta ve yaşlı bakımı, ev ve kurum temizliği, pasta yapımı ve sunumu gibi başlıklarda düzenlenecek olan bu eğitimler, kadınlarımızın daha iyi işleri daha kolay bulmasını sağlayacak. Projenin tamamını düşündüğümüzde kadınlarımızın ve kayıt dışı işçilerimizin bu çalışmalardan büyük fayda göreceklerini düşünüyorum. Böylece Düzce’de çok daha sağlıklı bir işgücü piyasası oluşacağına inanıyorum. Milletvekili olduğum bu şehirde, böyle değerli bir projenin hayata geçmesinden büyük bir memnuniyet duyuyorum” dedi.

“İSTİHDAMI ARTTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

“Bir ekonomide belki de en önemli konu istihdamdır” diyen Bakan Özlü, “Ekonomi alanında yapılan bütün çalışmaları, aslında nihai olarak, daha fazla insanımıza iş ve ekmek kapısı oluşturmak için yapıyoruz. İstihdamın artması, sadece ekonomik açıdan değil sosyal açıdan, insanımızın mutluluğu açısından da büyük önem taşıyor. Bu nedenle, istihdamı artırmayı çok önemsiyoruz. Küresel krizden bu yana 7 milyona yakın bir istihdam oluşturmuş durumdayız. Bu konuda, diğer gelişmiş ülkelerin hemen hemen tamamına fark atmış durumdayız. Ancak nüfusumuzun genç olması nedeniyle, işsizlik oranımızın hala biraz fazla olduğunu görüyoruz. İşsizliği düşürmek için yapmamız gereken iki husus var. Bunları birincisi işveren tarafına, ikincisi ise işçi tarafına bakıyor. Birinci husus, insanların daha fazla girişimci olmasını ve ülkede daha fazla yatırım yapılmasını sağlamaktır. Bu konuda iyi bir yolda olduğumuzu görüyoruz. Türkiye’de açılan şirket sayısı artıyor. Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisi devam ediyor. İkinci husus ise insanımızı meslek sahibi yapmaktır. Ne iş olsa yaparım anlayışıyla kolay kolay iş bulunmaz. İş bulmak için, önce meslek sahibi olmak, bir konuda bilgi ve tecrübe sahibi olmak gerekiyor. Bu açıdan, bu proje kapsamında düzenlenecek eğitimlerin özellikle hanım kardeşlerimiz için son derece faydalı olacağını düşünüyorum. İnsanların iş sahibi olmasıyla da mesele bitmiyor. İstihdamın kayıtlı olması da en az istihdam kadar önem taşıyor. Kayıtlı istihdam, hem işçi hem işveren açısından birçok avantajı beraberinde getiriyor. Bu nedenle, istihdamı artırmaya olduğu kadar, kayıtlı istihdamı artırmaya da aynı derecede önem veriyoruz. Son yıllarda, kayıtlı istihdam oranının artmaya başladığını görüyoruz. Ancak tek bir kardeşimizin bile kayıtdışı çalışmasına gönlümüz razı değildir” diye konuştu.

“DÜZCE’DE ÇOK GÜZEL GELİŞMELER YAŞANIYOR"

Bakan Faruk Özlü Düzce’de güzel gelişmeler yaşandığını ifada ederek “Düzce, artık bu tür projelerle adını duyuruyor. Bakın, bugün Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı olarak, neredeyse tam kadro Düzce’ye geldik. Düzceli sanayicilerimizle, esnafımızla, tüccarımızla, iş insanlarımızla bir araya geleceğiz. Onların sorunlarını dinleyeceğiz ve hep birlikte çözüm önerileri geliştireceğiz. Bu toplantımızın ardından da İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün Düzce’de eğitimin kalitesini artırmak için başlattığı bir projenin tanıtımını gerçekleştireceğiz. Görüyorsunuz, bütün kamu kurumlarımız Düzce için seferber olmuş durumda. Buradan çok güzel sonuçlar çıkacağına inanıyorum. İnşallah, çok daha güçlü bir Düzce inşa edeceğiz. Sizlerin yüzünüzü güldürmek için gece gündüz çalışmaya ve böyle önemli projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Konuşmamın sonunda, Kaydadeğer İstihdam Projesi’nin bir kere daha hayırlı olmasını diliyorum. Özellikle hanım kardeşlerimizi bu proje kapsamında düzenlenecek eğitimlerden yararlanmaya davet ediyorum. Projede emeği geçen arkadaşlarımıza da ayrıca teşekkür ediyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu. Bakan konuşmanın ardından sanayi toplantısına geçti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu Üniversitesi’nde önemli ’afet’ projesi Kastamonu Üniversitesi’nde hayata geçirilen proje çerçevesinde farklı üniversitelerden gelen 20 kursiyere ’afetlerde tedarik zinciri’ konusunda eğitim verildi. Kastamonu Üniversitesi’nde TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı çerçevesinde desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi tamamlandı. Proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı ve BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Destekleme Programı tarafından desteklenen “Tedarik Zincirinin Hayati Boyutu: İnsani Yardım Lojistiği” projesi çerçevesinde eğitimler düzenlendi. 15-18 Nisan tarihleri arasında Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen eğitimlerde Kastamonu Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin yanı sıra AFAD ve Sosyal Yardımlaşma Vakfından katılım gösteren 12 uzman tarafından dersler verildi. Eğitimlere farklı üniversitelerden katılan 20 kursiyer, 3 gün boyunca insani yardım kuruluşları, insani yardımın önemi, tedarik zinciri yönetimi, coğrafi bilgi sistemleri, insani yardım konusunda dijitalleşme ve insani yardımlarda lojistiğin önemi ve lojistiğin rolü ile ilgili konularda teorik dersler aldı. Proje çerçevesinde çerçevesinde bilimsel araştırma fikri geliştirme ve etkili sunum derslerine de yer verildi. 1 gün boyunca insani yardımlarda tedarik zinciri ve lojistik faaliyetler üzerine yaklaşımlar geliştirmeye yönelik araştırma konusu belirlenmesi için uygulamalar gerçekleştirildi. Gruplar halinde çalışan kursiyerler oluşturdukları araştırma fikirlerini jüri üyelerine sundu. Etkinlik sayesinde farklı üniversitelerden katılım gösteren katılımcıların başta afetler olmak üzere insani yardımlarda tedarik zinciri yönetimi ve lojistik konularında farkındalıklarının artırılması sağlandı. Türkiye’nin doğa kaynaklı afetlerde insani yardımların ulaştırılmasında lojistiğin önemi üzerinde durulurken, Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi ve LODER Lojistik Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş tarafından lojistiğin geleceğine ve lojistik sektöründe kariyer imkanlarına yönelik lisans öğrencilerine de bilgilendirme sunumu yapıldı. Eğitimler, kursiyer sunumları ve katılım belgelerinin kursiyerlere takdimi ile sona erdi. Etkinliğe katılan tüm kursiyerler ise Kastamonu Üniversitesi’ne misafirperverlikleri için teşekkür etti.
Bitlis Bitlis’te bir yılda 522 kilo atık pil toplandı BİTLİS (İHA) – Bitlis il merkezi ve ilçelerinde düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması"nda 522 kilogram atık pil toplandı. 14 yıldır Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından düzenlenen "Geleneksel Okullar Arası Atık Pil Toplama Yarışması" ödülleri sahiplerini buldu. Pillerin neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek ve doğaya gelişigüzel atılan pillerin neden olduğu ciddi tehlikeleri önlemek amacıyla yürütülen kampanya ile hem çevreye katkı sağlanıyor hem de çocuklara çevre bilinci aşılanıyor. Bu yarışma ile düzenli olarak il merkezi ve ilçedeki okullara dağıtılan atık pil toplama kutularına öğrenci ve öğretmenler topladıkları pilleri atarak çevreye büyük katkı sağlıyor. 14 yıldır her sene düzenli olarak yapılan yarışmada dereceye giren okul ve öğrenciler ise Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) ve Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) tarafından ödüllendiriliyor. Öğrencilerin bir yılda 522 kilo atık pil topladıklarını söyleyen Bİ-KA Teknik Personeli Yunus Gözeten, "Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak yaklaşık 14 yıldır atık pil yarışması düzenliyoruz. İl merkezi ve ilçe bazında 220 okulda yarışmayı yaptık. Yarışma sonucunda kazanan okullarımıza çeşitli hediyeler veriyoruz. Toplanılan atık pilleri de okullardan alıp Kocaeli’nde bulunan geri dönüşüm fabrikasına gönderiyoruz. Atık pillerin etrafındaki kalan metallerden geri dönüşüm, içerisindeki malzemelerle de petrol üretimine katkıda bulunuyoruz. Bitlis Katı Atık Birliği (Bİ-KA) olarak Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneğinin (TAP) gönderdiği ödüllerin yanında kendimiz de ödüller ekliyoruz. Okullarımıza özveriyle çalışmalarından dolayı plaket ve hediyelerini veriyoruz" dedi.