EKONOMİ - 19 Kasım 2016 Cumartesi 11:04

Bakiel sektörü, 1.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

A
A
A
Bakiel sektörü, 1.3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

Bağlantı elemanları, kilitler, bina donanımları, el aletleri ve mobilya aksesuarları sektörlerini kapsayan Bakiel komitesi, 2015 yılında gerçekleştirdiği 1.3 milyar dolarlık ihracat ile son 5 yıl içerisinde yüzde 13’lük bir artış gerçekleştirdi.

Sektör olarak dünyada yaşanan siyasi ve ekonomik sıkıntılara rağmen ihracatlarını arttırdıklarına vurgu yapan İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Bakiel Komitesi Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Sektör olarak 2015 yılında 1.3 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Bu ihracatın yüzde 45,5’ini 592 milyon dolara olarak AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. Son 5 yıllık döneme bakıldığında sektörümüzün ihracatı yüzde 13 arttı. Bakiel alt sektörler bazında incelendiğinde 2015 yılı tüm sektör ihracatının yüzde 44’ünün 581 milyon dolar ile bağlantı elemanları sektörü, yüzde 42’sinin 555 milyon dolar ile bina donanımları ve mobilya aksesuarları sektörü, yüzde 13’ünün ise 171 milyon doları el aletleri sektörü tarafından gerçekleştirildi” dedi.
Bakiel sektörününün başlıca faaliyet alanlarına da değinen Tecdelioğlu, “Otomotiv ve inşaat sektörü bizim en etkin faaliyet alanlarımızı oluşturmakta cıvata olmazsa anahtarı kullanılacak bir ürün olmaz. Sektördeki tüm ürünler birbirini tamamlayıcı, Bakiel adı altında kümelenmemizin amacı da bu. Türk markalarının yer aldığı ülkelerle iş yapmak da bize ayrıca avantaj sağlıyor. Çok ciddi anlamda bir pazar payı yakalamış durumdayız. Fuarlarımız da uluslararası bir standarda oturmuş durumda” dedi.

Dünya’da üretim konusunda önde gelen ülkelerin potansiyel pazarları olduğuna ve Avrupa’nın üretim üssü olan Almanya’nın sektörün en çok ihracat yaptığı ülke olduğuna değinen Tecdelioğlu “İhracatımızda ilk 10 pazarımız sırasıyla, Almanya, Rusya, İran, ABD, Romanya, Fransa, Irak, İspanya, Türkmenistan ve İngiltere. 2015 yılı toplam ihracatımızın yüzde 55’ini ilk 10 ülkeden yapıyoruz. ABD, 2013 yılından itibaren ihracat pazarlarımızda yer almaya başladı ve 2016 itibari ile 3. sıraya yerleşti. Almanya istikrarını koruyor. 2016 yılında yeni ihraç pazarımız ise Bulgaristan oldu” dedi. Avrupa’nın Çin’e karşı uyguladığı anti damping sektörün bu pazardan daha büyük pay almasını sağladığına vurgu yapan Tecdelioğlu “Avrupa’nın Çin’e uyguladığı anti damping bizim bu pazarda güçlenmemizi sağladı fakat 2016 yılı itibari ile anti dampingin kalkmış olması sektörümüzün bu pazarda artık daha çok çalışmasını gerektiriyor. Özellikle kalite ve yakın lojistik vurgusunu iyi yapmamız büyük önem arz ediyor” diye konuştu. Dolar kurunun yükseldiği bu dönemde Uzak doğu menşeyli kalitesiz ürünlere uygulanacak bir anti damping uygulamasının Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağına vurgu yapan Tecdelioğlu, “Türkiye’de ki firmalar Çinliler ile fiyat konusunda rekabet edemediği için sanayicinin gelişimini engelliyor. BAKİEL’e baktığınız zaman sadece gözetim ile korunuyoruz. Ama hala istediğimiz seviyede değil. Kilit sektöründe ithal yok gibi sektörün ihtiyacını yerli üretim karşılıyor” dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya İki kardeşten birinin ölümüne neden olan kazada sürücü serbest bırakıldı Antalya’da okul çıkışı el ele tutuştuğu kardeşiyle yolun karşısına geçerken otomobilin çarpması sonucu 8 yaşındaki Doruk Erdoğan’ın ölümüne neden olan trafik kazası sonrası gözaltına alınan şüpheli, hakimlik tarafından adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Kaza, Güllerpınarı Mahallesi Şevket Tokuş Caddesi üzerinde meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Kemal Şuberi İlköğretim Okulunda okuyan 8 yaşındaki Doruk Erdoğan ve 7 yaşındaki kardeşi Belinay Erdoğan’a okul çıkışı evlerine giderken karşıdan karşıya geçtikleri sırada F.Ü.’nün kullandığı otomobil çarptı. Kazada Doruk Erdoğan aracın altında kalıp feci şekilde can verirken, kız kardeşi çarpmanın şiddetiyle önce aracın ön kaputuna, ardından yola savruldu. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Dorukhan Erdoğan’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Hafif yaralanan Belinay Erdoğan ise kontrol amaçlı hastaneye kaldırıldı. Sürücü gözaltına alınırken, küçük çocuğun cenazesi Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı. Kazada hayatını kaybeden 8 yaşındaki Doruk Erdoğan, bugün Alanya Büyükhasbahçe Camisi’nde öğle namazından önce kılınan cenaze namazının ardından Büyükhasbahçe Mezarlığı’nda toprağa verildi. Kazanın ardından polis ekipleri tarafından gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen otomobil sürücü F.Ü. ise hakimlik tarafından adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.
Antalya ALKÜ, sağlık turizmi alanında sertifikalı program başlattı Ticaret Bakanlığı ile protokol imzalayan ALKÜ, sağlık turizminde faaliyet gösterecek olan ve sektöre yeni gireceklere yönelik sertifikalı eğitim programının ilkini başlattı. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık Turizmi Uygulama ve Araştırma Merkezi (SATUMER) tarafından sağlık turizmi alanındaki sertifikalı program, Ticaret Bakanlığı ile iş birliği çerçevesinde başlatıldı. Sağlık Turizmi Eğitim Programı, toplam 52 saat ve çevrim içi olarak yapılıyor. Program sonunda yüzde 90 devam şartını sağlayan katılımcılar, eğitim programına katıldıkları ve başarılı oldukları takdirde sertifika almaya hak kazanacak. Eğitim kapsamında gerçekleşecek faaliyetler, ALKÜ SATUMER Müdürü ve aynı zamanda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu koordinatörlüğünde yürütülüyor. Sağlık turizmi eğitimleri ise sağlık turizmi lisansüstü programlarında ders veren, sektörde tecrübeli akademisyenlerden oluşan kadrolar tarafından gerçekleştiriliyor. "ALKÜ’de sağlık turizmine nitelikli personel yetiştirilecek" ALKÜ’nün Turizm Bakanlığı ile daha önce yaptığı protokol ile aldığı yetki sayesinde Türkiye geneline hizmet verebilecek güçte olduğunu ifade eden ALKÜ Sağlık Turizmi Uygulama ve Araştırma Merkezi (SATUMER) Müdürü ve aynı zamanda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Atıf Bayramoğlu, “Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’ın destekleriyle üniversitemizde sağlık turizmi alanındaki eğitimlerin ilkine başladık. İlk eğitime ülkemizin farklı illerinden katılım oldu. Eğitimlerimiz, talebe göre değişiyor. Alanında uzman öğretim üyelerimiz hem yüz yüze hem de çevrim içi olarak eğitimler verebiliyor. Eğitim; sağlık turizmi tezli yüksek lisans ve doktora programlarında da ders veren, bu alanda tecrübeli 3 profesör, 5 doçent ve 2 doktor öğretim üyesi olmak üzere toplam 10 akademisyen tarafından veriliyor” dedi. Eğitim içeriği: Fark oluşturan eğitimlerin verildiği dersler ise Sağlık Turizmi Türleri & Uygulamaları, Türkiye’de Sağlık Turizmi Organizasyonu, Sağlık Turizminde Pazarlama Stratejileri, Sağlık Turizminde Teşvikler, Sağlık Turizminde Sigortacılık & Riskler, Sağlık Turizminde Hasta İlişkileri Yönetimi, Sağlık Turizminde Finansal Yönetim, Sağlık Turizminde Başvuru Süreçleri Yönetimi, Sağlık Turizminde Dijital Uygulama Yönetimi, Sağlık Turizmi Hukuku ve Mevzuatı, Hasta Hakları & Tıp Etiği ve Mesleki Terminolojiden oluşuyor.
Antalya İki kardeşten birinin ölümüne neden olan kazada otomobil sürücü serbest bırakıldı Antalya’nın Alanya ilçesinde okul çıkışı el ele tutuştuğu kardeşiyle yolun karşısına geçerken otomobilin çarpması sonucu 8 yaşındaki Doruk Erdoğan’ın ölümüne neden olan trafik kazası sonrası gözaltına alınan şüpheli hakimlik tarafından adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Kaza, Güllerpınarı Mahallesi Şevket Tokuş Caddesi üzerinde meydana geldi. Alınan bilgiye göre, Kemal Şuberi İlköğretim Okulunda okuyan 8 yaşındaki Doruk Erdoğan ve 7 yaşındaki kardeşi Belinay Erdoğan’a okul çıkışı evlerine giderken karşıdan karşıya geçtikleri sırada F. Ü.’nün kullandığı otomobil çarptı. Kazada Doruk Erdoğan aracın altında kalıp feci şekilde can verirken, kız kardeşi çarpmanın şiddetiyle önce aracın ön kaputuna, ardından yola savruldu. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Dorukhan Erdoğan’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Hafif yaralanan Belinay Erdoğan ise kontrol amaçlı hastaneye kaldırıldı. Sürücü gözaltına alınırken, küçük çocuğun cenazesi Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı. Kazada hayatını kaybeden 8 yaşındaki Doruk Erdoğan için bugün Alanya Büyükhasbahçe Camisi’nde öğle namazından önce kılınan cenaze namazının ardından Büyükhasbahçe Mezarlığı’nda toprağa verildi. Kazanın ardından polis ekipleri tarafından gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen otomobil sürücü F.Ü. ise hakimlik tarafından adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı.
Hakkari Vali Ali Çelik: “Eğitim birinci önceliğimizdir” Hakkari Valisi Ali Çelik, eğitim konusunun her zaman birinci öncelikleri olduğunu belirterek, “Bunun için temel altyapının takibi, okul yapımları ve eğitimle ilgili bütün standartların iyileştirilmesi konuları bizler için çok çok önemli” dedi. Hakkari Valiliği, Hakkari İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Nitelikli Eğitim ve Araştırma Derneği (NEVADER) tarafından Hakkari’deki öğrencilere kitap desteği sağlandı. Vali Ali Çelik, NEVADER Başkanı Azad Tekin Ulutaş ve protokol üyeleri ile birlikte öğrencileri desteklemek ve onlara yeni fırsatlar sunmak amacıyla düzenlenen kitap dağıtım programına katıldı. Hakkari Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen kitap dağıtım programında konuşan Vali Ali Çelik, "En önemli gayemiz, eğitimin niteliğini üst seviyelere taşımak. Eğitim konusu her zaman ifade ettiğimiz gibi Hakkari’nin birinci önceliğidir. Bunun için temel altyapının takibi, okul yapımları ve eğitimle ilgili bütün standartların iyileştirilmesi konuları, bizler için çok çok önemli. Bu konuda bakanlıklarımızın büyük bir desteği var. Bunun yanında, ilimizde öğrencilerimizin akademik başarısını da en üst seviyeye taşımak istiyoruz. Bunun bir ayağı da sınavlara hazırlanan evlatlarımızı, kitaplarla ve hazırlık kurslarıyla yerelden desteklemektir. Daha önce de hem valiliğimiz hem de hayırsever derneklerimiz tarafından, öğrencilerimize kitap desteğinde bulunulmuştu. Bunu devam ettirelim istedik ve öğrencilerimize, kitapların yanı sıra soru kitapçık desteğinde de bulunuyoruz. Okullarımızın ve halk eğitim merkezlerimizin bünyesinde açılan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında, öğrencilerimize ücretsiz kurs veriyor, tarama sınavlarından yararlandırıyor ve kendilerine materyal desteğinde bulunuyoruz. İnanıyorum ki bu kurslarımıza devam eden öğrencilerimizin çoğu, çok iyi okullar kazanacaklardır” dedi.