GÜNDEM - 29 Kasım 2014 Cumartesi 09:47

Balık satışında uyulması gereken kurallar

A
A
A
Balık satışında uyulması gereken kurallar

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu balık satışında uyulması gereken kurallar ile ilgili bilgiler verdi.

Kabaoğlu balık satışı ile ilgili yaptığı açıklamada “Balıklar ile temas eden ekipmanlar gıdaya uygun, kolay temizlenebilen ve dezenfekte edilebilen malzemeden olmalı ve sürekli temiz tutulmalı, soğutucu dolapların bakımı ve ayarları balık sezonundan önce yapılmalıdır. Taze balıklar ve buzu çözündürülmüş işlenmemiş balıklar buzun erimesine yakın soğukta (0-2°C); dondurulmuş balıklar ise en az -18 °C veya daha düşük bir soğukta muhafaza edilmelidir. Gıda işletmecisi, balıkların depolanması için kilitlenebilir soğuk muhafaza depoları ve insan tüketimine uygun olmayan balık atıklarının depolanması için de ayrıca kilitlenebilir soğuk muhafaza depoları bulundurmalıdır. Balık satış ve depolama yerleri; ürünlerin kalitesini bozacak her türlü etkiden korunmalı ve iyi aydınlatılmış ve başka amaçlar için kullanılmamalı, her türlü haşerenin girişine izin vermeyecek şekilde düzenlenmelidir. Balıklar; yeterli ve dengeli beslenme için mutlak gerekli olan hayvansal protein ve mineral madde bakımından zengin ve besin değeri yüksek bir gıdadır. Bununla birlikte; insan sağlığını bozucu mikropların hızlı gelişebildiği, çabuk bozulabilen ve bozulduğunda ise tüketicinin sağlığını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu nedenle avlanan balıkların en kısa sürede gıdaya uygun kasa ve ambalajlara konularak buzun erimeyeceği derecede soğuk ortama konması ve muhafazaya altına alınması gerekmektedir” dedi.
TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?
Kabaoğlu taze ve bayat balık kriterleri ile ilgili olarak ise “Taze balık; ağzı kapalı, görüntüsü parlak, yosun gibi kokar, solungaçları pembe kırmızı, pulları sıkı tutunmuş, vücut yüzeyi akıcı kıvamda, eti sert olup, el ile basılınca iz kalmaz, suya atıldığında batar ve kuyruğundan tutulunca düz bir hal alır. Bayat balık ise; ağzı açık, görüntüsü mat, amonyak gibi kokar, solungaçları mat ve solgun, pulları ve eti gevşek olup, el ile bastırılınca iz kalır, içinde oluşan gaz ile suda batmaz, gözleri içine çökmüş ve kuyruğundan tutulunca eğilip bükülür” dedi.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, balık satışı ile ilgili faaliyet gösterenlerin; su ürünleri satış yerlerinin niteliğine uygun faaliyet göstermelerini, soğutucuların kalibrasyon ve bakımlarının sezondan önce yaptırılarak sürekli çalışır hale getirmeleri, gıdaya uygun alet ve ekipman temini ile tüm gerekliliklere uygun faaliyet gösterip, balıkların tazeliğini koruyarak satışa sunmaları gerektiğini söyledi.
İl Müdürü Harun Kabaoğlu; yapılacak balık satışı denetimlerinde mevzuata uygunsuzluğu tespit edilen işyeri sahiplerine 5996 Sayılı Gıda Kanununun ilgili hükümleri gereği yasal işlem yapacaklarını, bu konuda faaliyet gösteren kişilerin mağdur olmamaları için mevzuata uymalarını ve tüketicilerimizin her türlü gıda maddesi ile ilgili şikayetlerini Alo Gıda 174 hattına bildirmelerini istedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-