GENEL - 29 Eylül 2010 Çarşamba 10:00

Bebeğiyle hayata tutundu

A
A
A
Bebeğiyle hayata tutundu

Antalya'da daha önce iki kez kalp ameliyatı olan 21 yaşındaki 8 aylık hamile Hatice Demirkıran'ın 2 gün arayla geçirdiği operasyonla bebeği sezaryenle alınıp, kalp kapakçığı değiştirildi.

SÜLEYMAN ELÇİN
ANTALYA

 

Doktorların ameliyattan önce yaşama şansını yüzde 50'nin altında gösterdiği genç kadın, şimdi hem anne olmanın hem de sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor.


Antalya'nın Döşemealtı ilçesinde yaşayan 21 yaşındaki Hatice Demirkıran'da henüz 40 günlükken kalp rahatsızlığı ortaya çıktı. Kalbi doğuştan delik olan Demirkıran, 3 yaşına gelince ilk kalp ameliyatını oldu. Demirkıran'ın 14 yıl sonra ikinci kalp ameliyatı yapıldı ve fonksiyonu bozulan kalp kapağı değiştirildi. Geçirdiği ameliyatlar ve kullandığı ilaçlar nedeniyle anne olma ihtimali azalan Demirkıran, 8 ay önce hamile kaldı. Demirkıran'ın kalbi hamileliğinin 8'inci ayında yeniden teklemeye başladı.


Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne kaldırılan genç kadının kalp kapakçığında pıhtı oluştuğu tespit edildi. Doktorlar, bunun üzerine Demirkıran'ın kalp kapağının ikinci kez değiştirilmesine karar verdi. Türkiye'de ilk kez böyle bir vaka ile karşılaşan doktorlar, anne ve bebeği yaşatmak için seferber oldu. Yaşama şansı yüzde 50'den bile daha az olan Demirkıran, ameliyata alındı ve sezaryenle 'Hamza' ismi verilen sağlıklı bir erkek bebek dünyaya getirdi.

 

Yoğun bakıma alınan Hatice Demirkıran, doğumdan 3 gün sonra bu kez kalp yetmezliği çekmeye başladı. Acilen ameliyata alınan Demirkıran'ın kalp kapağı, 7 saat süren bir operasyonla ikinci kez değiştirildi. Başarıyla gerçekleştirilen ameliyatın ardından sağlığına kavuşan genç kadın, hastaneden taburcu edildi.


Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, "Hastanın kalp kapağında çok önemli derecede tıkanma vardı. Anneyi ve bebeği kurtarmak için defalarca değerlendirdik. Yayınları taradık. Daha önce iki kez kalp ameliyatı olduğu için dokularda çok fazla yapışıklık vardı. İlk olarak kalp ameliyatını yaparsak hem bebeğin hem de annenin kaybedilme riski fazlaydı. Bu nedenle önce bebeği almaya karar verdik. Sezaryende herhangi bir sorun çıkmadıArdından başarılı bir kalp ameliyatıyla da hasta sağlığına kavuştu" dedi.


Kalp kapağı değişen kadınların hamile kalmasının riskli olduğunu belirten Prof. Dr. Gölbaşı, "Kapakçıkta pıhtı oluşmaması için bu tür hastaların kan akışlarının hızlandırılması gerekiyor. Ancak bu da kanama riskini artırıyor. Bu nedenle hastalar hamile kalmadan önce mutlaka ameliyat eden hekime danışmalı, gerekirse gebelik sonlandırılmalı. Ancak bazı din adamları gebeliğin sonlandırılması konusunda hastaları olumsuz etkiliyor. Bu tür konularda fetva vermek din adamlarının değil, doktorun görevi olmalı" diye konuştu.


Hem anne olmanın hem de sağlığına kavuşmanın sevincini yaşayan Hatice Demirkıran ise, mutluluğunu şu sözlerle ifade etti:


"Yaşama şansım yüzde 50 bile değildi. Bu nedenle ameliyata girmeden önce yakınlarıma veda mesajı bile yazmıştım. Çok şükür ki ameliyat başarılı geçti. Oğlumun da, benim de sağlık durumum çok iyi. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum. "

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Minik yürekler dilin ve kültürün izinde Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde bulunan Akşemseddin Ortaokulu’nda, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen ’Dilimizin Zenginlikleri’ Projesi kapsamında yazar-çocuk buluşması etkinliği gerçekleştirildi. Akşemseddin Ortaokulu Ana Sınıfı B Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, Şehzadeler ilçesinde Türkçe öğretmeni olarak görev yapan çocuk kitapları yazarı Halil Kuru, ana sınıfı öğrencileriyle bir araya geldi. Minik öğrencilerle samimi bir ortamda buluşan Kuru, yazarlık yolculuğunu anlatarak kitapların ve dilin önemine dikkat çekti. Söyleşi sırasında öğrencilerle keyifli sohbetler gerçekleştirildi. Programda okulun müzik öğretmeni Meltem Koruk da sahne alarak türküler seslendirdi. Canlı müzik eşliğinde eğlenen öğrenciler, geleneksel ezgilerle buluşarak kültürel değerleri yakından tanıma fırsatı buldu. Etkinlik kapsamında Türk kültürünün önemli kahramanları olan Dede Korkut, Nasreddin Hoca, Keloğlan, Karagöz ve Hacivat tanıtıldı. Öğrenciler, bu karakterlerin temsil ettiği değerleri öğrenerek kültürel mirasımıza dair farkındalık kazandı. Türküler ve şarkılarla renklenen programda, minik öğrenciler edebiyat ve kültürle iç içe bir gün geçirdi. Etkinlik sonunda konuşan Halil Kuru, bu tür çalışmaların çocuklarda dil bilincinin gelişmesi ve kültürel farkındalığın artırılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Kayseri Melikgazi Belediyesi 2025 yılı asfalt sezonu boyunca 80 kilometre yol yaptı Melikgazi Belediyesi, 2025 yılında ilçe genelinde gerçekleştirdiği yol yapım ve yenileme çalışmaları kapsamında 130 bin ton asfalt kullanarak 80 km yol yaptı. Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu; 2019-2025 yılları arasında toplam 741 km uzunluğunda yol yapım ve yenileme çalışması gerçekleştirdiklerini belirtti. İlçe genelinde ulaşımı daha konforlu ve güvenli hale getirmek, vatandaşlara nitelikli hizmet sağlamak amacıyla gerçekleştirilen yol yapım ve yenileme çalışmaları ile ulaşım daha rahat bir hal aldı. Yeni yolların yapımı, mevcut yolların bakım ve onarımı ile ulaşımı büyük ölçüde rahatlatan asfalt çalışmalarının devam edeceğini belirten Başkan Palancıoğlu; "Ulaşımda konfor medeniyetin sembolü. 58 mahallesi ve 600 bin nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri olan Melikgazi’mizde, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak, ulaşımı rahatlatacak yol yapım ve yenileme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 2025 yılı Nisan ayında başlayan asfalt sezonuyla ilçemiz genelinde 130.000 ton asfalt kullanarak 80 km uzunluğunda yol çalışması gerçekleştirdik. İlçemizin her köşesinde, ihtiyaç dahilinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımızın hayırlı olmasını diliyorum. Büyük bir özveri ile çalışan mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Melikgazi’ye değer katan hizmetlerimize devam edeceğiz" dedi.