GÜNDEM - 23 Temmuz 2018 Pazartesi 11:33

Bedelli askerlik kaç gün oldu düşürüldü mü, üst yaş sınırı kalktı mı? 2018 Bedelli askerlik kaç güne indi?

A
A
A
Bedelli askerlik kaç gün oldu düşürüldü mü, üst yaş sınırı kalktı mı? 2018 Bedelli askerlik kaç güne indi?

Bedelli askerlik hakkında son dakika gelişmesi yaşandı. AK Parti Grup Başkanvekili Muş, ''Bedelli askerlikte 28 günü 21 güne indirmeyi teklif edeceğiz.''dedi. Bedelli askerlik kaç gün oldu? merak ediliyor. İşte son dakika bedelli detayları...

Sondakika bedelli haberi geldi! Bedelli askerlik düştü mü, kaç gün? AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, bedelli askerlikte 28 gün şartını 21 gün olarak revize edeceklerini ve komisyona sunacaklarını açıkladı.

Sondakika! Bedelli askerlik üst yaş sınırı kalktı

AK Parti Sözcüsü Ünal:"21 gün olarak konuşuldu, şu an için bir değişiklik düşünülmüyor, üst yaş sınırı kaldırıldı" dedi.

SONDAKİKA! HÜKÜMETTEN BEDELLİ AÇIKLAMASI

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş, "Tüm görüşten grupların, tüm paydaşların bu anlamda bu konunun ilgili tarafların tamamının görüşü dikkate alınarak bu teklif hazırlanmıştır ve bugün komisyona 21 gün olarak tekrar yeni bir teklif sunmuş olacağız. Takdir TBMM'nin değerli milletvekillerinindir" dedi.
AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Gündemin ana maddelerinden biri olan bedelli askerlik konusuna ilişkin son gelişmeleri aktaran Muş, teklifin 28 günden 21 güne revize edildiğini belirterek, "Bildiğiniz gibi üç kriter söz konusu, bunlardan birisi 25 yaş, diğeri 28 günlük temel eğitim ve 15 bin TL'lik bedelin yatırılması. Kamuoyundaki tartışmalar, siyaset kurumundaki tartışmalar ve TSK'nın gelecek ve bugünle alakalı planlaması çerçevesinde 28 günlük temel askerlikle ilgili teklifimiz bugün görüşülmekte ve biz teklifin 21 gün olarak revize edilmesi konusunda komisyona bir öneride bulunacağız. Dolayısıyla 28 günlük temel askerlik eğitimi yerine 21 günlük temel askerlik görevinin ifa edilmesi ile beraber tüm vatandaşlarımız bu hizmetten faydalanmış olacak, temel askerlik görevini yerine getirmiş sayılacaklardır. Konuyla alakalı kamuoyunun bilgisine sunmak isterim" dedi.

Teklifin tüm kesimlerin görüşleri ve talepleri dikkate alınarak hazırlandığını kaydeden Muş, "Sadece bir grubun ya da belli bir grubun görüşleri dikkate alınarak hazırlanan bir teklif değildir. Tüm görüşten grupların, tüm paydaşların bu anlamda bu konunun ilgili tarafların tamamının görüşü dikkate alınarak bu teklif hazırlanmıştır ve bugün komisyona 21 gün olarak tekrar yeni bir teklif sunmuş olacağız. Teklifle ilgili çalışmaların son halini TBMM verir. Takdir TBMM'nin değerli milletvekillerinindir" diye belirtti.
Muş bedelde herhangi bir değişiklik olmayacağını, yaşın ise 25 olarak sabit kaldığını da sözlerine ekledi.

Askerlikten kaçanlara yönelik uygulama

Askerlikten kaçanlarla ilgili nasıl bir yol izleneceği konusunda da bilgi veren Muş, bu konuda yetkinin Milli Savunma Bakanlığında olduğunu ifade ederek, "Bakanlık askerlik meselesini ilgilendiren tüm vatandaşlarımızın taleplerini dikkate alarak mutlaka hareket edecektir ama dediğim gibi bununla alakalı teknik boyutu usul ve esaslarını Milli Savunma Bakanlığına bırakıyoruz" dedi.
Komisyona Yap-İşlet-Devret (YİD) konusunda da bir teklif sunulduğunu bildiren Muş, Kanal İstanbul Projesi'nin lojistik merkezleri ve manevra alanlarının YİD olarak yapılması konusunda Ulaştırma Bakanlığına bir yetki verilmesiyle ilgili bir teklif söz konusu olduğunu kaydetti.

Palandöken: “Bedelli askerlikle esnaf elemanından olmayacak”

Bedelli askerlik uygulamasının esnaf için olumlu olacağını ve deneyimli eleman eksikliğinin de giderileceğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafımız yanında elemanıyla tam düzeni oturtmuş, ona işi öğretmişken askerlik çıktığında tüm işler yarım kalıyordu ya da askere gidip gelecek olanlar bir işe girmiyordu ve kalifiye eleman eksikliği yaşanıyordu. Esnafımızla birlikte iş dünyası ve ekonomimiz bu açıdan daha rahat nefes alacaktır” dedi.

MHP Lideri Bahçeli’den 'bedelli' çıkışı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bedelli askerlikte 28 günlük eğitimin gereksiz olduğunu belirterek, “28 günlük teorik eğitim de nedir? Bedelliden istifade edecek kardeşlerimiz 28 günde deyim yerindeyse ‘yaylalar yaylalar’ türküsünü bile öğrenemeyeceklerdir. Bedelli olacaksa, 28 güne ne gerek vardır, bu kadar zahmete lüzum olacak mıdır” dedi.


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabı üzerinden gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 44. yıldönümü vesilesiyle mesajlarına Kıbrıs konusunda başlayan Bahçeli, “Kıbrıs bir adadan daha ötesidir, Türk vatanıdır. Kıbrıs bir coğrafyadan daha fazlasıdır, milli davadır. Kıbrıs; çözüm oldu olmadı, anlaşma sağlandı sağlanmadı karmaşasına havale edilemeyecek büyük bir değerdir, nitekim tarih ve hatıralarımızın kalp atışıdır. Hülasa Kıbrıs Türk’tür, Türk kalacaktır. Bu gerçek değişmeyecek, değiştirmeye yeltenenler ademe mahkum olacaklar, hayat boyu mahcubiyet yaşayacaklardır. Milli karakter milli kadere yön çizer, milli tarih milli istikbale yol verir. İstiklal onuru bu yönden, bu yoldan yükselir. Eğer bu onurdan mahrum düşersek ne tutunacak bir dalımız, ne de sığınacak bir limanımız kalır” ifadelerini kullandı.

Bedelli askerlik kaç gün oldu düşürüldü mü, üst yaş sınırı kalktı mı? 2018 Bedelli askerlik kaç güne indi?

 “Bedelli olacaksa, 28 güne ne gerek vardır? Bu kadar zahmete lüzum olacak mıdır”

Son günlerde çokça tartışılan bedelli askerlik ve 28 günlük eğitim konularına da değinen Bahçeli, “Tam bu sırada süresi 28 gün olarak belirlenmiş bedelli askerliğin konuşulmasına şahit oluyoruz. Askeri ihtiyaçlar elbette gözetilmiş, dikkate alınmıştır. Meşru herhangi bir sebeple askerliğini yapamayan insanlarımızın yığılması da söz konusudur. Buraya kadar diyeceğim bir şey yoktur. Bedelli askerliğin çıkmasını olumlu görüyor, gereğinin yapılmasını arzu ediyorum. Ancak 28 günlük teorik eğitim de nedir? Bedelliden istifade edecek kardeşlerimiz 28 günde deyim yerindeyse ‘yaylalar yaylalar’ türküsünü bile öğrenemeyeceklerdir. Bedelli olacaksa, 28 güne ne gerek vardır? Bu kadar zahmete lüzum olacak mıdır” dedi.
Askerliğin teorik eğitiminin doğru bir değerlendirme olmadığı görüşünde bulunan Bahçeli, “Madem bedelli askerlikle ilgili düzenleme yapılacak, o zaman bunca kafa karışıklığı ve karmaşaya niye ihtiyaç duyulur? Adı üstünde bedelse verilir, sonuçta ilgililer terhis edilir. Bedelli askerlik tartışmalarını uzatarak canıyla bedel ödeyen kahramanlarımızın ruhlarını ve fedakarlık numunesi evlatlarımızın duygularını incitmemek asıldır, esastır, şarttır, elzemdir, temennimdir” değerlendirmesini yaptı.
 

BBP lideri Destici’den bedelli askerlik açıklaması

Bolu’da, Eskişehirspor ile Hacettepespor arasında oynanan hazırlık maçını izlemeye gelen Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, maç sonunda bedelli askerlik konusuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bedelli askerlikte 25 yaş konusunda mutabakat olduğunu belirten Destici, “15 bin lira konusunda bizim dışımızda itiraz eden görmedim. Sadece 28 gün meselesinin kaldırılmasıyla ilgili bazı siyasi partilerimizden görüşler dile getirildi. En son Sayın Bahçeli bu konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Ama hükümetin 28 günle ilgili bugüne kadar duruşu var. Bunu değiştirecekler mi, vazgeçecekler mi bilmiyorum. Partimizin kanaati, 28 gün olmalı ve hem pratik hem de teorik eğitim verilmeli. Mutlaka, bedelli olarak askerliğini yapacak vatandaşlarımızın 28 gün bir temel eğitimden geçmeleri yani silah tutmaları, şanlı üniformayı giymeleri, peygamber ocağının karavanasından yemek yemeleri, o ruhu yakalamaları lazım. 28 gün askerlik yaparken ister kamuda çalışsın, ister özelde çalışsın geri döndüğünde işine geri dönebilecek. Bu da yasal düzenlemeyle garanti altına alınıyor. Dolayısıyla iş kaybı diye bir şey de söz konusu değil” dedi.

Bedelli askerlik kaç gün oldu düşürüldü mü, üst yaş sınırı kalktı mı? 2018 Bedelli askerlik kaç güne indi?

“Tek bir rakam olmamalı”

Bedelli askerlik için istenen paranın tek bir rakam olmaması gerektiğini dile getiren Destici, “Herkes için 15 bin olmamalı. Gelir düzeyine göre, eğer asgari ücretle çalışıyorsa o 5 bin lira ödesin. Aylık geliri 100 bin liraysa o da 100 bin lira ödesin. Yani bu adalet sağlansın. Asgari ücretli ile Türkiye’nin en zenginin çocuğunu aynı fiyata 15 bin liraya bedelli askerlik yaptırırsanız bence bu adil olmaz. Meclise teklif getirilirken ve Mecliste görüşülürken komisyonda bu şekilde düzenlemelerin yapılması lazım” ifadelerini kullandı.
Destici, gerekli düzenlemeler için bedelli askerlik yasası için bir kaç ay daha beklenebileceğini belirterek şunları kaydetti:

“Toplumda, parasını veren askerlikten bedelli olarak kurtulur, parası olmayan gider askerliğini yapar anlayışı doğru bir anlayış değil. Bu toplumumuz arasında bir ayrışma da meydana getirir. Şehitlerimizin aileleri var onları rencide eder. Askerliğini şu an gönüllü olarak yapmakta olan er ve erbaşlarımızı rencide eder. Bence bunların hiçbirisine imkan vermemek lazım. Bunlar kolay şeyler. Acelesi yok, bir kaç ay daha beklenir bunlar yapılır. Ama şu an çıkarılıyorsa da 28 gün temel eğitim zorunlu olmalı. 15 bin lira meselesi de herkesin cebine göre ayarlanmalı diye düşünüyorum.”

Hulusi Akar: Bedelli askerlik konusunda sonuçları hep beraber takip edeceğiz

 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kayseri Valiliğini ziyaret etti. Bakan Akar, burada AK Parti Milletvekilleri Mehmet Özhaseki, Taner Yıldız, Mustafa Elitaş, İsmail Tamer, İsmail Emrah Karayel ve Kayseri Valisi Süleyman Kamçı tarafından karşılandı. Bakan Akar ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, “Yeni sistem çerçevesinde Cumhurbaşkanımız tarafından Milli Savunma Bakanlığı görevini verdiler. Bu ülkemizin, milletimizin birliği ve beraberliği için, asil milletimizin egemenliği ve bağımsızlığı için elimizden gelen tempoda aynı azim ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Görevi aldıktan sonra Milli Savunma Bakanlığı olarak, Sayın Genelkurmay Başkanımız ve Sayın Kara Kuvvetleri Komutanımızın görevlerini kutlamak için bildiğiniz gibi Hakkari Dağbaşı karakoluna gittik. Askerlerimiz, subay ve astsubaylarımız ile birlikte evlerde eşlerimiz tarafından hazırlanan keklerle kutlama töreni yaptık. Gerçekten çok duygulandık. Arkadaşlarımızın büyük bir fedakarlık içinde kendilerine verilen görevi büyük bir ciddiyetle yaptıklarını gördük. Zor şartlarda gerçekten büyük bir aşk ve heyecanla, azimle vatan görevini yerine getirdiklerini gördük. Yurt içinde ve yurt dışında terörle mücadelede büyük başarılar sağlandı. Çok şükür yurdumuzun, sınırlarımızın ötesine çıkarıldılar ve sınır ötesinde de onların peşindeyiz. Bizim amacımız ve gayretimiz ülkemizin birlik ve beraberliği, huzur içinde yaşaması. Bu çerçevede komşu ülkelerin de siyasi ve toprak bütünlüğüne saygı göstererek, aynı zamanda ülkemizin birlik ve bütünlüğünü korumak çerçevesinde gerekli faaliyetlerimizi ve operasyonlarımızı yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. En son terörist etkisiz hale getirilene kadar mücadelemiz devam edecek. Yeni görevlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bakan Akar, bedelli askerlikle ilgili soruya ise, “Bildiğiniz gibi bedelli askerlikle ilgili Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde ilgili personelle ilgili yerlerle gerekli koordinasyon yapılmak suretiyle bir hazırlık yapıldı. Bu çalışma yüce Meclisimize sunuldu. Bu çalışma komisyonda ve gerekli görüşmeler yapılacak. Bu çerçevede gerekli sonuçları hep birlikte takip edeceğiz. Bu söz konusu yasanın da ülkemize ve gençlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” cevabını verdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Kuzu satışlarından kent ekonomisine 1 milyar lira gelir bekleniyor 1 milyon 200 bin civarında küçükbaş hayvan varlığı ile Türkiye’nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Muş’ta erkek kuzu satışlarından yaklaşık 1 milyar TL gelir bekleniyor. Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yaygın yapıldığı Muş’ta kesime gönderilecek 250 bin erkek kuzudan kent ekonomisine yaklaşık olarak 1 milyar lira katkı bekleniyor. Kuzu satışlarından kent ekonomisine 1 milyar TL katkı sağlanacağını söyleyen Muş İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nimet Salkım, “5 ay zorlu bir kışı geride bıraktık. İlimizde 1 milyon 200 bin küçükbaş hayvandan yılda ortalama 550 bin kuzu doğumu gerçekleşiyor. Doğan kuzulardan erkek olan 250 bin kuzuyu kesime göndererek kent ekonomisine yaklaşık 1 milyar lira katkı sağlıyoruz. İşimiz çok zor olmasına rağmen, biz bunu severek yapıyoruz. Zaten severek yapılmayan bir işten başarı elde etmek mümkün değil. Bu yıl yetiştiricilerimiz sektörden para kazanıyor. Devletimizin de sektöre vermiş olduğu destekler var. Bu açıdan devletimize teşekkür ederiz” dedi. Hayvanların Muş Ovası’nda farklı bitki türlerinden faydalandığını ifade eden Salkım, “Besicilerimiz hayvancılık sektöründen çok iyi para kazanıyor. Çünkü önümüzde devasa bir ovamız var. Çetin kış şartlarına rağmen yine de hayvancılık sektörü ilimizde çok iyidir. Hayvancılığın merkezi diyebiliriz. Farklı farklı bitki türü bulunuyor. Hayvanlarımız bu farklı bitki türünden çok iyi bir şekilde faydalanıyor. Bu açıdan hayvancılık sektörü bu bölgede genleşmektedir. Şu an kuzularımızı anneleriyle ovada ve yeşeren meralarda otlatıyoruz. Besicilerimiz keyifli bir yaz sezonu geçirecektir. Devasa bir ovamız var. Çetin kış şartlarına rağmen yine hayvancılık sektörü ilimizde çok iyi bir durumdadır. İlimiz, hayvancılık merkezi diyebiliriz. Çünkü çok farklı bitki türü yeşermektedir” ifadelerini kullandı.
Iğdır Iğdır’da hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı Iğdır’da tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi çerçevesinde hazırlanan projeler ile hibe destekli sebze fidesi ve soya tohumu dağıtıldı. Iğdır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün hazırladığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresinin destekleri ile şehirde tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışmalar çerçevesinde “Iğdır’da Sebze Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi Projesi” çerçevesinde yüzde 50 sebze fidesi ve “Iğdır’da Soya Yetiştiriciliğin Geliştirmesi ve Yaygınlaştırılması” projeleri çerçevesinde de yüzde 75 hibe destekli soya tohumu dağıtımı gerçekleştirildi. Yeni projelerle çiftçilere hibeli desteklerin devam edeceğini belirten Iğdır Valisi Ercan Turan, “Üreten Iğdır bizim en büyük motorumuzdur. Sanayide, ticarette ve bilhassa tarımda günden güne kendimizi geliştiriyoruz. Ülkemizin ticaret hayatına, üretim hayatına çok değerli katkılar sunuyoruz. Tabii Iğdır bir tarım kenti ve ciddi bir tarımsal tecrübeye sahiptir. Hayvancılık tarafında da aynı şekilde süt sağım alanında da çok iyi noktalara geldik, gelmeye devam ediyoruz. Hayvancılığı destekleyeceğiz. Burada şimdi daha önceden de yaptığımız gibi yeni bir proje yaptık. Soya tohumu dağıtacağız. Ayrıca 250 bin fide dağıtacağız” dedi. Proje çerçevesinde domates, patlıcan ve biber fidesi olarak toplamda 691 bin 192 adet fide 258 çiftçiye dağıtılırken, 3 bin 850 kilogram soya tohumu da 14 çiftçiye dağıtıldı.
Kahramanmaraş Toz taşınımı Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı Kahramanmaraş’ta Kuzey Afrika’dan gelen toz taşınımı etkili oldu. Görüş mesafesinin düştüğü kentte, hava kalitesi de alarm verici seviyelere ulaştı. Afrika üzerinden gelen çöl tozu, Kahramanmaraş’ı etkisi altına aldı. Kentte toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme ve hava kalitesinde azalmaya neden oldu. Meteoroloji’nin uyarasının ardından kentin kuşbakışı görüldüğü alanlarda şehrin üzerinde toz bulutlarının etkili olduğu görüldü. Toz taşınımından etkilenen Kahramanmaraşlı esnaflar, görüş mesafesinin düşmesi ve hava kirliliği nedeniyle zor anlar yaşıyor. Galerici esnaflarından Mustafa Başkonuş, “Kahramanmaraş’ta son 2 gündür özellikle Kuzey Afrika’dan gelen toz bulutları etkili olmakta. Gördüğünüz gibi bizim araçlarımızın üstü tozdan geçilmiyor. Şu an yıkasam yarım saat sonra yine aynısı oluyor” dedi. Gıda işletmecisi Kemal Alagöz ise, “Gıdacı olarak bizleri çok etkiliyor, kapımızı açamıyoruz. Önlemimizi almak için kapımızı kapatıyoruz, ürünlerimizin üstünü kapatıyoruz. Her 15-20 dakikada bir elimizle sürekli temizliyoruz. Mesela benim çocuğun alerjisi var, okula bile gönderemiyoruz” diye konuştu. Bir diğer esnaf Kadir Gülcü, “Kapımızı kapatıyoruz, içeride klimamız çalışıyor ama yine kapı açılıp kapandıkça içeri toz oluyor” ifadelerini kullandı. (MTH-FKE-