DÜNYA - 01 Şubat 2024 Perşembe 18:35 | Son Güncelleme : 01 Şubat 2024 Perşembe 18:41

Berlin ve Köln'de havalimanları grev nedeniyle boş kaldı

A
A
A

Almanya'da toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine güvenlik personelileri greve gitti, terminaller boş kaldı.

Almanya'da Birleşmiş Hizmet Sektörü Sendikası (Ver.di) ve Federal Havacılık Güvenliği Şirketleri Birliği (BDLS) ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine 11 havalimanında güvenlik personeli iş bıraktı. Ver.di'nin çağrısı üzerine başlayan 1 günlük uyarı grevinde Berlin Brandenburg Havalimanı (BER) ve Köln-Bonn Havalimanı'ndaki personelin iş bırakmasıyla havayolu ulaşımı sekteye uğradı. BER kalkışlı uçuşlar iptal edildi. Köln'de de neredeyse tüm uçuşlar durduruldu, havalimanı terminali boş kaldı.
BER'de greve katılan Murat Sapmaz, çoğu zaman normal çalışma saatleri olan aylık 160 saatten fazla çalıştıklarını, ancak fazla mesailer için ek ödeme almadıklarını söyledi. Sapmaz, “Bizler ayda ortalama 180 saat çalışıyoruz. Hatta yazın 190 saati, 200 saati buluyor. Ama fazla çalıştığımızı ekstradan ödemiyor bu firma” dedi.

Gece vardiyaları için de çok az ek ödenek aldıklarını belirten Sapmaz, “Mesela ben saat 02.00'de kalkıyorum çalışmak için, başka arkadaşlar saat 00.00’da kalkıyorlar 04.00'te burada olabilmek için. Yolumuz çok uzak, iş şartları da çok zor” ifadesini kullandı. 5 yıldır havalimanında çalıştığını ifade eden Sapmaz, güvenlik çalışanları olarak saat ücretlerine 2.80 euro zam, fazla mesaiye ek ücret ve gece mesailerinin ek ödentilerinin artırılmasını istediklerini açıkladı. Gece saatlerinde başlayan grevin yarın gece yarısına kadar sürmesi bekleniyor.

Berlin ve Köln'de havalimanları grev nedeniyle boş kaldı
Güvenlik personeli, daha yüksek ücret ve daha dazla mesai ödemesi istiyor

Havalimanlarındaki yaklaşık 25 bin güvenlik personeli, çalışma saati ücretine 2.80 euro zam, fazla mesai için ek ücret ve gece yarısı ikramiyelerinin artırılmasını talep ediyor. Federal Havacılık Güvenliği Şirketleri Birliği (BDLS) işveren tarafı olarak 2024 yılı için yüzde 4, gelecek yıl için ise yüzde 3 zam teklif ederken, sendika teklifi reddediyor. Ver.di Sendikası Başkanı Frank Werneke yaptığı açıklamada, “Bu bölgelerdeki çalışma koşulları o kadar felaket ki insanlar artık rahatlamak istiyor" dedi. Werneke, havalimanlarındaki grevlerin, tren makinistlerinin grevinin sona ermesinden kısa bir süre sonra gerçekleştirilmesini ise "tesadüf" olarak nitelendirdi.

Yaklaşık 200 bin yolcu etkilenecek

Almanya Havalimanı Birliği (ADV) tarafından yapılan açıklamada, Hamburg, Bremen, Hannover, Berlin, Köln, Düsseldorf, Leipzig, Dresden, Erfurt, Frankfurt/Main ve Stuttgart havalimanlarında başlayan grev nedeniyle yaklaşık bin 100 uçuşun iptal edildiği veya gecikeceği, bu iptal ve ertelemelerden ise yaklaşık 200 bin yolcunun etkileneceği belirtildi.

Mahmut Tosun - Sinan Karamurat

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya ANTGİAD’dan "Hızlı İş Birliği Tanışması" Antalya Genç İş İnsanları Derneği (ANTGİAD), üyeleri arasında ticari iş birliklerini güçlendirmek içi Speed Networking adlı "Hızlı İş Birliği Tanışması" etkinliği düzenledi. ANTGİAD üyeleri arasında iş birliklerini güçlendirmek ve iş ağlarını genişletmek amacıyla düzenlenen etkinliğe ANTGİAD üyeleri ve davetliler yoğun ilgi gösterdi. Etkinlik başlangıcında bir konuşma yapan ANTGİAD Başkanı Ercan Yavaş katılımcılara hitaben, “Bugün burada, yeni iş birliklerimize ilk kıvılcımı oluşturmak ve ANTGİAD ailemizin daha da güçlenmesi için bir araya geldik” dedi. Başkan Yavaş, ANTGİAD ailesi olarak üyelerin birbirini tanıması ve karşılıklı işbirlikleri geliştirmesi için bu tür etkinlikleri düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Etkinlikte iş dünyasındaki başarının sadece bilgi ve yetenekle değil, aynı zamanda doğru bağlantılarla da ilgili olduğu vurgulandı. Katılımcılara, etkinliğin iş ağlarını genişletme ve yeni fırsatlar keşfetme platformu sağlayacağı belirtildi. ANTGİAD Başkanı Ercan Yavaş ayrıca, insan ilişkilerinin ticaretteki önemini vurgulayarak, “En değerli varlıklarımızdan birisi insan ilişkileridir. Ticaret için finansal sermaye ne kadar önemliyse, insan sermayesi de o kadar kıymetlidir” şeklinde konuştu. Katılımcılar, etkinlik boyunca samimi ve değerli bağlantılar kurarak birlikte neler başarabileceklerini keşfetme fırsatı buldu. Etkinlik, ANTGİAD’ın üyeleri arasında işbirliklerini teşvik etme ve iş dünyasındaki başarıyı destekleme misyonu doğrultusunda düzenlendi. ANTGİAD Speed Networking etkinliği, iş dünyasındaki güçlü ve etkili bağlantıların oluşturulmasına katkı sağlayacak. "Speed Networking"; aynı ya da farklı sektörlerden birçok profesyonel ve girişimcinin bir araya gelerek yeni iş potansiyellerinin oluşturulması için öncü olmaları, oluşturdukları kartvizit trafiğiyle iş ağlarını genişletebilmeleri esasına dayalı etkinlikler, organizasyonlar olarak tanımlanıyor.
Elazığ Bahar nezlesi olan vatandaşlar soluğu aktarlarda aldı Havaların ısınmasıyla birlikte bahar nezlesinden korunmak isteyen vatandaşlar, aktarların yolunu tuttu. En çok tercih edilen ürünlerin başında ise bağışıklık sistemini güçlendiren hatmi ve kış çayları yer aldı. Elazığ’da ilkbahar mevsiminde havaların bir anda ısınmasıyla birlikte bahar nezlesi olan vatandaşlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitkisel ürünler satan aktarlara yöneldi. Bahar nezlesinde çok görülen hapşırma ve kaşıntılara doğal yollar arayan vatandaşlar aktarlara gelerek hatmi çiçeği ve kış çaylarına büyük ilgi gösterdi. Aktarcılara yönelen vatandaşların en çok tercih ettiği ürünlerin başında ise hatmi çiçeği ve kış çayları yer aldı. İlkbaharda polenlerin sürekli havada uçuştuğunu belirten aktarcı Selçuk Aktaş, ’’Bazı insanlar da bundan dolayı alerji oluyor. Alerjik kaşıntılar ve hapşırma olayları sık görülüyor. Biz bunlara hatmi çiçeği ve kış çaylarını öneriyoruz. Bir de üzerlik tohumunun buharıyla burunlarına çekmelerini tavsiye ediyoruz. Vatandaşlar genelde papatya, hatmi çiçeği ve kış çaylarını talep ediyorlar. Havalar şuan da soğuktan sıcağa geçiş dönemidir. Bütün insanların vücudundaki değişimden dolayı bir tepki olayı oluyor. Bu da bazı insanlarda aşırı olduğu için zor geçiriyorlar. Bu vatandaşlara da yapmış olduğumuz kış çaylarını tavsiye ediyoruz. Fiyatlar gayet ucuz. Bahar nezlesi için 200 gramlık paketler 40 lira artı bizim kendi yapmış olduğumuz içerisinde her şeyi dört dörtlük yapılan 100 gramı 50 lira olanda var” dedi.