SAĞLIK - 14 Temmuz 2021 Çarşamba 12:45

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Güner'den yerli aşı açıklaması

A
A
A
Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Güner'den yerli aşı açıklaması

Yerli Covid-19 aşısı olan ‘TURKOVAC’ın Faz-3 çalışmaları devam ediyor. Ankara Şehir Hastanesindeki Faz 3 çalışmalarından sorumlu olan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Güner, "Umuyoruz ki ülke olarak geliştirmiş olduğumuz ilk yerli inaktif aşı başarıya ulaşır. Hepimizin beklentisi olumlu olması yönünde” dedi.

Erciyes Üniversitesinde Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle geliştirilen inaktif Covid-19 aşısı 'TURKOVAC'ta Faz-3 çalışmaları 22 Haziran'da başladı.

Çalışmalar gönüllülerin yoğun katılımıyla devam ediyor. TURKOVAC'ın Faz-3 çalışmaları ülke sınırları içerisinde yer alan 30 merkezde devam ediyor. Bu merkezlerden biri de Ankara Şehir Hastanesi bünyesinde yer alıyor. Ankara Şehir Hastanesindeki çalışmalar Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner’in sorumluluğunda titizlikle devam ediyor.

Yerli aşının ve çalışmaların detaylarını İHA muhabirine değerlendiren Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Güner, “Hastanemiz bu aşının Faz-3’ünün uygulandığı ülke çapındaki 30 merkezden biri. TURKOVAC aşısının içeriği inaktif bir aşı. Çalışmada TURKOVAC aşısı Sinovac aşısıyla karşılaştırılarak ilerleniyor. Bunu randomize dediğimiz, tamamen merkezden belirlenerek gelen gönüllüye, kör bir şekilde, kimsenin bilmediği sadece hazırlayan hemşirenin bildiği bir şekilde aşı hazırlanıp daha sonra uygulanmaya geçiliyor. Buraya e-nabız üzerinden başvuruda bulunarak, kısa anketi doldurup ilk aşamada uygunluğu görülen gönüllüler daha sonra merkezimize çağırılıyor. Merkezimizde de belirli bir numara üzerinden kimlikleri gizli tutularak, aşının diğer koşullarını taşıyıp taşımadığı da tespit edilerek, aşı uygulamasına geçiliyor.

“Aşı uygulanan gönüllüler çok yakın bir şekilde sürekli takip ediliyor”

TURKOVAC Faz-3 çalışması kapsamında, gönüllü olanların yakından takip edildiğinin altını çizen Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Rahmet Güner, “Bu aşı henüz Faz-3’ü yürütülmekte olan bir aşı olduğu için çok yakın bir şekilde aşı uygulanan gönüllüler sürekli takip ediliyor. Başta telefonla aranıyor, daha sonra kendilerine belirli sorular yöneltiliyor, şikayeti olanların başvuracakları yer ve kişi bilgisi, arayacakları telefon bilgisi ulaştırılıyor. Şu aşamada bu şekilde gönüllülerimizi kaydettik. Umuyoruz ki ülke olarak geliştirmiş olduğumuz ilk yerli inaktif aşı başarıya ulaşır. Hepimizin beklentisi olumlu olması yönünde” şeklinde konuştu.

“Aşı gönüllülerinin Covid-19 geçirip geçirmediği ve daha önce aşılanmamış olması önemli”

TURKOVAC aşısına gönüllü olmak isteyen bireylerde aranan kriterlerden de bahseden Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Güner, “Bir kere şu aşamada Covid-19 geçirip geçirmediği önemli, daha önce aşılanmamış olması önemli, geçirilmiş Covid enfeksiyonu varsa o da aşı gönüllüsü olunmasını engelliyor. Bunun dışında bağışıklık sistemini baskılayan bir ilaç kullanıp kullanmadığı, antikor yanıtlarını etkileyeceği için önemli. Onu dışında da bir takım daha detaylı hususlar var. Ama kabaca aşıya dahil edilmeyi belirleyen önemli unsurlar bunlar” diye konuştu.

“Sinovac aşısının etkinliği konusunda da Faz-3 çalışması gayet saygın bir bilimsel dergide yayımlanmış durumda”

TURKOVAC aşısının etkinliğini karşılaştırmak açısından aynı teknoloji ile üretilen Sinovac’ın kullanıldığını hatırlatan Prof. Dr. Güner, “Her iki aşı da içerik olarak inaktif bir aşı ve benzer bir teknoloji ile üretilmiş bir durumda. Sinovac aşısı ülkemizde ilk uygulanan ve hala da uygulanmakta olan bir aşı. Sinovac aşısının etkinliği konusunda da Faz-3 çalışması gayet saygın bir bilimsel dergide yayımlanmış durumda. Dolayısıyla yerli inaktif aşının da bu aşıyla karşılaştırılması uygun görüldü. Çalışmalar bu şekilde devam ediyor” açıklamasında bulundu.

“40 bin 800 gönüllü salgının şu aşamada ülkemizdeki durumu çerçevesinde belirlenmiş gönüllü sayısı”
Faz-3 çalışmaları kapsamında aşıların iki doz şeklinde arada 28 gün olacak şekilde uygulandığını belirten Prof. Dr. Rahmet Güner, şunları kaydetti:

“İki doz şeklinde uygulanıyor. İlk doz yapıldıktan sonra ikincisi 28 gün sonra yapılıyor. Ama tabi kişilere küçük opsiyonlar da uygulanıyor. Artı, eksi bir gün gibi. Onlar burada geldikleri zaman kişilere bilgi halinde detaylı bir şekilde sunuluyor. 40 bin 800 gönüllü salgının şu aşamada ülkemizdeki durumu çerçevesinde belirlenmiş gönüllü sayısı. Ama tabi ki de her ara çalışmada olduğu gibi bu faz çalışmada da ara analizler yapılır. Bu ara analizler çerçevesinde çalışmanın daha sonraki aşamaları belirlenerek ilerleniyor. Ama şu aşamada ulaşılması hedeflenen sayı bu. TÜSEB de yakın bir şekilde hem çalışmanın gidişatını destekliyor ve takipçisi oluyor. Tüm merkezlerde başlamadı, diğer merkezlerde de başlaması ile hedeflenen sayı bu.”

Utku Şimşek
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa FK-Boluspor maçının ardından Trendyol 1. Lig 33. hafta mücadelesinde kendi evinde Boluspor’u 1-0 yenerek ligde kalmayı garantileyen Manisa FK’da maçın ardından büyük bir sevinç yaşandı. Karşılaşmanın ardından her iki takımın teknik adamları karşılaşmayı değerlendirdi. Manisa FK Trendyol 1. Lig 33. haftasında kendi evinde Boluspor’u 1-0 yenerek ligde kalmayı garantiledi. Karşılaşma sonrası Manisa FK’lı futbolcular ve taraftarlar büyük bir sevinç yaşarken, her iki takımın teknik adamları karşılaşmanın ardından değerlendirmelerde bulundu. Nevzat Dinçbudak: “Ligi bugün burada bitirdiğimizi düşünüyorum” Önemli bir maçı kazanarak ligde kaldıklarını ifade eden Manisa FK Teknik Direktörü Nevzat Dinçbudak, “Bugün kazandığımız için çok mutluyuz. Ligi bugün burada bitirdiğimizi düşünüyorum. 5 haftadır zorlu maçlar yapıyorduk bugün finali yaptık. Zorlu müsabakada, aksiyonları çok olan bir rakibe karşı maçın başında bulduğumuz golle galibiyeti koruyabildik. Belki 2-0’da yapabilirdik ama maçı kazandığımız için mutluyuz. Önemli olan bu maçı kazanmaktı. Tüm taraftarlarımıza, yöneticilerimize ve futbolcularımıza hayırlı olsun diyorum” dedi. Yalçın Koşukavak: “Yönetmek cesaretli kararlar ister” Basın toplantısında federasyonu eleştiren Boluspor Teknik Direktörü Yalçın Koşukavak ise şunları söyledi: “Ligin son iki haftasında zor bir deplasmana geldik. En azından bir puanla buradan dönebilsek bizim işimize yarıyordu. Bunu başarabilirdik. Her iki takım da ortadaydı. Çok erken bir gol yiyince Manisa FK için işler daha kolay oldu erken golü bulunca. Son dakikaya kadar aslında bir puana çok yakındık birkaç tane önemli fırsat yakaladık ama gole çeviremedik. Gol bulamayınca Bolu’ya 1-0 yenik dönüyoruz. Bütün iş son haftaya kaldı. Son hafta hem bizim hem de rakiplerimiz için çok önemli. Biz son hafta kazanıp rakiplerimizin yenilmesini bekleyeceğiz. En iyi senaryo bu gözüküyor. İnşallah kazanan oluruz. Son hafta elimizden gelen her şeyi yapacağız. Çok merak ediyorum Data Base’i var mı Federasyonun çok merak ediyorum. Tek merak ettiğim konu bu. Topun oyunda kaldığı süreyi incelemesi lazım. 4. dakikadan itibaren rakip takımın zamana oynama tavrı, tarzı Google Earth’ten gözüktü ama VAR’dan gözükemiyor sahadan gözükemiyor. Ne söylesek bir anlamı yok. 90+4’de yıllardır aynı iş. Kaleciye uyarı ve sarı kart. Bugün oynanan maçlara bakın en az 20 tane kaleciye sarı kart vardır ama bu 90+4’te değil daha öncesindedir. Bunlar çok önemli değil. Bunlar bizim mağlubiyetimizin veya kötü oyunumuzun mazereti değil. Bunu ben söylemiyorum. Türk futbolu ortada. Herkes idare ediyor, kimse yönetmek istemiyor çünkü yönetmek cesaretli kararlar ister.”
Bilecik Bilecik’te 90+1. dakikasında hakem kural hatası yaptığı gerekçesiyle tartışma çıktı Bilecik’te oynana Bölgesel Amatör Lig’de 1969 Bilecik Spor Kulübü ile Tavşanlı Tepecikspor arasındaki karşılaşmanın 90+1. dakikasında hakemlerin kural hatası yaptığı gerekçesiyle tartışma çıktı. Değişiklik sonrası çıkan oyuncuya kırmızı kart gösterince oyuna giren oyuncu saha dışına alındı. BAL 4. Grup 27. haftasında 1969 Bilecik Spor Kulübü, İstasyon Sentetik Sahası’nda Kütahya temsilcisi Tavşanlı Tepecikspor ile karşı karşıya geldi. Maçın 90+1. dakikasında maç 0-0’lık sonuçla devam ederken, 1969 Bilecik Spor Kulübü teknik heyetin oyundan Burhan Beyazit’ı oyundan almak istedi. Maçın 4. hakemi Burak Koç, bu değişlikte geç kalınca maçın orta hakemi Mustafa Bayındır arasında bir iletişim sorunu yaşandı. Ardından oyundan çıkan Burhan Beyazit’ın olduğunu öğrenince oyuncuya, çıkmadığı için sarı kart gösterdi. Oyuncu da tabela numarasının kalkmadığı söylemesi de fayda etmezken, oyundan çıktıktan sonra ’Küfür’ ettiği gerekçesiyle sarı kart iptal edilerek, direkt kırmızı kart gösterdi. Yaşanan olaylarda maçın orta hakemi Mustafa Bayındır, 1969 Bilecik Spor Kulübü teknik heyetinden bir kişiye kırmızı kart gösterdi. Olaylar 5 dakika sürerken, maç 0-0’lık sonuçla bitti. Maç sonu hakemlere 1969 Bilecik Spor Kulübü teknik heyeti ve oyuncuları uzun süre itiraz etti.