EKONOMİ - 20 Kasım 2018 Salı 14:12

Bin 500 Arap yatırımcı yeni işbirlikleri için İstanbul'da Türk firmalarıyla buluştu

A
A
A
Bin 500 Arap yatırımcı yeni işbirlikleri için İstanbul'da Türk firmalarıyla buluştu

Arap yatırımcıları, Türkiye’deki konut üreticileriyle buluşturan 2 fuarda inşaat malzemeleri ve teknolojileri gibi ürünler bin 500 Arap iş adamına tanıtılıyor. Fuarların açılışını ise TÜRAP Derneği Genel Başkanı Sabuhi Attar ile iş adamları birlikte yaptı.

Türk-Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği(TÜRAP)’nin düzenlediği bin 500 Arap yatırımcının katılımıyla gerçekleştirilen 5’inci Türk- Arap Yapı İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri, İç Mimari, Mobilya Fuarı ile 2’inci Türk Arap Gayrimenkul Proje Yatırım ve Finansman Fuarı başladı. Bahçelievler’de bir otelde gerçekleştirilen fuarların açılışına Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği Genel Başkanı Sabuhi Attar, Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Kerim Altınbaş, Cezayir Ankara Büyükelçisi Lahssan Boufares ile Arap yatırımcılar ve çok sayıda Türk firması katıldı. Açılışta Türk Arap birlikteliğinin önemi belirtilirken fuarla yeni işbirliklerinin oluşturulacağına da dikkat çekildi. Ardından konuşmacılara plaket takdim edildi. Fuarda Türk firmalar açtıkları stantlarla, yapı inşaat malzemeleri ve teknolojilerine yönelik birçok ürünü sergiliyor. 22 Kasım’a kadar sürecek olan fuarlarda geliştirdiklerini sistemleri iş adamlarına tanıtacak olan firmalar Türk-Arap ortaklıkları için çalışmalar gerçekleştirecek. 

“Yatırım yapsınlar bunu teşvik ediyoruz” 

Türk markalarının ve ürünlerinin çeşitli etkinliklerle Araplara tanıtıldığını ve yeni işbirlikleri için tanıtımın çok önemli olduğunu dile getiren Türk-Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği Genel Başkanı Sabuhi Attar, “Türk-Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği iş adamları hep beraber bir çalışma, sanayi, yatırım yapsınlar bunu teşvik ediyoruz. Türkiye için çok büyük bir Arap toplumunu buraya getiriyoruz. Arap toplumu hakikaten Türkiye’yi çok sever ve işbirliği yapmaya talip. Onun için biz burada onları en güzel şekilde misafir edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Karşılıklı yatırım ilişkilerimizde önemli sonuçları olacağını düşünüyorum” 

Etkinliğin; Arap yatırımcılarla ve Türk firmalarının yeni işbirliklerine imza atmasında büyük önem taşıdığını belirterek çok önemli bir organizasyon gerçekleştirildiğini söyleyen Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, “Bin 500’den fazla Arap yatırımcı ve alıcı Türkiye’den 200’den fazla şirketin burada buluşması sağlandı. Bu 2 günlük etkinliğin ticaretimizde karşılıklı yatırım ilişkilerimizde önemli sonuçları olacağını düşünüyorum. Ülkelerimizin ve insanlarımızın refahı arttırmaya bu 2 günde biraz daha katkı sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.  

Hasibe Karadağ - Tunacan Atalay

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Depremde tamamen yıkılan Emek Mahallesi, inşa çalışmalarıyla yeniden ışıl ışıl Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan ve depremde yaşanan yıkımlarla yerle bir olan Emek Mahallesi, enkazın kaldırılmasıyla boş araziye dönmüştü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çalışmalarıyla Emek Mahallesi, binalarla doldu ve ışıl ışıl çehreye kavuştu. Kahramanmaraş merkezli depremde en çok yıkımın olduğu Hatay’da binlerce bina yerle bir olurken yaklaşık 25 bin insan hayatını kaybetti. Asrın felaketinin en çok hasara uğrayan ilçesi olan Antakya kent merkezi, depremden sonra enkazın kalkmasıyla bomboş araziye dönmüştü. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kısa sürede çalışmalara başlamıştı. Depremzede vatandaşların yuvalarına kavuşmaları için gece gündüz emek veren ekiplerin çalışmalarıyla Antakya kent merkezi adeta yeni baştan inşa edildi. Depremden önce gecekondu ve harabe evlerin olduğu Emek Mahallesi’nde; asrın inşasının ardından modern, estetik ve sağlam görünümlü yeni konutlar yapıldı. Depremin ardından enkazın kalkmasıyla çorak araziye dönen mahalle, inşa çalışmalarının ardından afetzede vatandaşlarını bekleyen sıcak yuvalara dönüştü. "Enkazın kalkmasıyla bomboş araziye dönmüştü, devletimiz gücünü burada göstererek evlerimizde ışıklar yanmaya başladı" Depremle birlikte boş araziye dönen mahallesinin yeniden inşa edildiğini söyleyen Emek Mahallesi Muhtarı Celal Sarı, "Cumhuriyet Caddesi üzerindeyiz ve arkamda bulunan yerde Emek Mahallesi. Deprem olduktan sonra bu mahallede hiçbir şey kalmamıştı. Binalarımızın çoğu ağır hasarlı veya yıkılmıştı. Mahallemde de birçok can kaybı da oldu. Mahallemizde birçok yerde sadece ağaçlarımız kalmıştı. Depremden sonra mahallemiz enkazla doluydu ve sonra enkaz kaldırılmıştı. Enkazın kalkmasıyla bomboş araziye dönmüştü. Sadece sağlam kalan ağaçlarımızdı. Devletimizin gücünü burada görülmektedir. Evlerimizin ışıkları yanmaya başladı. Allah da en kısa zamanda mahalle sakinlerimizle birlikte oturmamızı nasip etsin. İnşallah böyle acılarda yaşamayız. Bu mahalleyi deprem dümdüz boş araziye çevirdi. Devletimizin gücü o kadar güzel ki burada yapılan işler anlatmakla bitmez. Sadece görmeleri gerekiyor. Emek Mahallesi’ne gelin bakın neler yapıldığını görün. Sayın Cumhurbaşkanıma teşekkür ederim. Depremden önce burası gecekondu ve harabe evler vardı, şimdi ise her şey yapıldı ve dört dörtlük oldu" ifadelerini kullandı.
Kocaeli YEDEP 2026 proje teklif çağrısı yayımlandı: Başvurular 1-31 ocak tarihleri arasında alınacak Kocaeli’de Yerel Destek Programı kapsamında 2026 Yılı Proje Teklif Çağrısı ilan edildi. Sivil toplumun güçlendirilmesi ve katılımcı yerel yönetim anlayışının yaygınlaştırılmasını hedefleyen program için STK’lara yönelik bilgilendirme ve eğitim süreci başlarken, başvurular 1 Ocak’ta başlayacak ve 31 Ocak’ta sona erecek. Yerel Destek Programı (YEDEP) 2026 çağrısı, önceki yıllarda olduğu gibi kentlilik bilincinin artırılması ve katılımcılığın güçlendirilmesi ana temasıyla hayata geçirilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Kent Konseyi ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle sürdürülen program kapsamında; gönüllülüğün teşvik edilmesi, toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi, yerel değerlerin korunması ve tanıtılması, sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcılığın desteklenmesi öncelikli alanlar arasında yer alıyor. 2022 yılından bu yana kesintisiz devam eden YEDEP ile kentte daha bilinçli, katma değeri yüksek ve iş birliğine dayalı projelerin hayata geçirilmesi amaçlanıyor. STK’lara yönelik bilgilendirme ve eğitimler düzenlenecek Proje teklif çağrısının ilan edilmesiyle birlikte, Kocaeli genelinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına yönelik bilgilendirme ve eğitim toplantıları düzenlenecek. Toplantılarda programın kapsamı, hedefleri ve başvuru süreçleri detaylı şekilde anlatılacak, katılımcılara rehberlik sağlanacak. Eğitimlerin yer ve tarihleri, STK’lara SMS ve e-posta yoluyla duyurulacak. YEDEP 2026 için son başvuru tarihi 31 Ocak 2026 olarak belirlendi. Sivil toplum kuruluşları proje başvurularını, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren online olarak yapabilecek. Kimler başvurabilir? YEDEP 2026’ya başvuracak kuruluşların; kar amacı gütmeyen tüzel kişiliğe sahip STK (dernek, vakıf, federasyon veya konfederasyon) olması, Kocaeli’de faaliyette bulunması, son yıla ait beyannamesini vermiş olması, Sivil Dünya Kocaeli platformuna kayıtlı bulunması gerekiyor. Program kapsamında küçük, orta ve büyük ölçekli olmak üzere üç ayrı destek alanı bulunuyor. Küçük ölçekli projeler için STK’nın 2026 yılı veya öncesinde kurulmuş olması, orta ölçekli projeler için STK’nın 2024 yılı veya öncesinde kurulmuş ve mali, proje ile idari kapasite açısından deneyimli olması, büyük ölçekli projeler için ise STK’nın 2023 yılı veya öncesinde kurulmuş ve yeterli deneyime sahip olması şartı aranıyor.